Mødedato: 25.04.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Udmøntning af grundkapital 2013

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal træffe beslutning om udmøntningen af midler afsat i Budget 2013 til kommunal grundkapital til almene boliger. Det omfatter blandt andet partnerskaber om ca. 220 AlmenBolig+-boliger og ca. 110 almene ungdomsboliger i Øselsgården.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at 46 mio. kr. af de 140 mio. kr. fra Budget 2013 til kommunal grundkapital til nye almene boliger afsættes til partnerskab med Boligforeningen 3B og KAB om ca. 220 billige AlmenBolig+ familieboliger.
  2. at 10 mio. kr. af de 140 mio. kr. fra Budget 2013 til kommunal grundkapital til nye almene boliger afsættes til partnerskab med fsb om opførelse af ca. 110 almene ungdomsboliger i Øselsgården.
  3. at de resterende 84 mio. kr. af de 140 mio. kr. fra Budget 2013 til kommunal grundkapital til nye almene boliger udbydes i konkurrence. Ca. 25 mio. kr. afsættes til kommunal grundkapital til et alment fyrtårnsprojekt, der kan være reference og inspiration for kommende års almene byggerier, og ca. 59 mio. kr. anvendes til et generelt udbud af grundkapital. De 84 mio. kr. vil medføre ca. 360 familieboliger og ca. 35 ungdomsboliger.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 1,75 mio. kr. til konkurrencen om det almene fyrtårnsprojekt. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.25.10.3 fordelt med 0,25 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014. Bevillingen er på nuværende tidspunkt placeret på Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 og skal derfor omplaceres til bevillingen Ordinær anlæg, funktion 0.25.10.3 fordelt med 0,25 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014.
  5. at kommunalt tilsagn i forbindelse med partnerskaber om AlmenBolig+-boligerne og ungdomsboligbyggeriet gives uden udbud af grundkapital.

såfremt punkt 2 godkendes,

    6.   at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele tilsagn til fsb til etablering af ca. 110 ungdomsboliger i Øselsgården i form af grundkapitallån (Indskud i Landsbyggefonden) på 10 pct. af anskaffelsessummen eller i alt 9,5 mio. kr., samt 0,5 mio. kr. til reguleringer i forbindelse med projektets senere konkretisering og gennemførelse. Grundkapitalindskuddet finansieres med 10 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.24.5 (Indskud i Landsbyggefonden), i 2013,

     7.    at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele garanti for realkreditlån til den yderste del af realkreditlånet til de 110 ungdomsboliger (op til 80 mio. kr.), under forudsætning af at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.  

     8.    at der i forbindelse med budgetforhandlinger for Budget 2014 søges afsat 0,4 mio. kr. i 2014 og 0,8 mio. kr. i 2015 og fremefter til ungdomsboligbidrag og grundskyldstilskud til de nye almene ungdomsboliger.

                                                                                                                                                                                                                          (Stillet af Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

 

 

   

Problemstilling

Det forventes, at der frem til 2025 skal bygges op mod 45.000 nye boliger for at imødekomme Københavns store befolkningstilvækst. Kommunen og Boligselskabernes Landsforenings 1. Kreds har med den politiske hovedaftale aftalt, at 20 pct. af byens boliger skal være attraktive almene boliger, der er tilgængelige for alle grupper i samfundet. Med budgetaftalen for 2013 er der afsat i alt 140 mio. kr. til grundkapitallån til opførelse af 725 nye almene boliger, heraf minimum 145 ungdomsboliger. Grundkapitallånet udgør 10 pct. af anskaffelsessummen for boligerne.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen foreslår, at midlerne udmøntes i fire portioner (jf. bilag 1):

  1. Partnerskab om billige familieboliger i form af AlmenBolig+ (ca. 46 mio. kr.)
  2. Partnerskab om ét større ungdomsboligbyggeri (10 mio. kr.)
  3. Konkurrence om et alment fyrtårnsprojekt (ca. 25 mio. kr.)
  4. Udbud af attraktive familie- og ungdomsboliger (ca. 59 mio. kr.)

Formålet med udmøntningen er at opføre et varieret udbud af almene familie- og ungdomsboliger til en lav husleje i en høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet med fokus på miljømæssig og social bæredygtighed.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen har i november orienteret de almene boligorganisationer i København om de forventede rammer for udmøntningen af grundkapital i 2013. På den baggrund anbefales det at udmønte midlerne på følgende måde:

 

Partnerskab for billige almene familieboliger i form af AlmenBolig+

Der opføres ca. 220 AlmenBolig+-boliger i et partnerskab med KAB og Boligforeningen 3B. Boligerne fordeles på:

  • Tre afdelinger med i alt ca. 160 boliger i Arenakvarteret i Ørestad Syd
  • Én afdeling med ca. 30 boliger på Kløverbladsgade i Valby
  • Én afdeling med ca. 30 boliger på Apollovej i Vanløse

Det er en forudsætning for projektet på Apollovej, at der udarbejdes et kommuneplantillæg samt en ny lokalplan for området, der muliggør boliger i stedet for erhverv.

De ca. 220 boliger forudsætter kommunal grundkapital på ca. 46 mio. kr. Projekterne er nærmere beskrevet i bilag 1. Udkast til partnerskabsaftale fremgår af bilag 2.

 

Partnerskab om ét større ungdomsboligbyggeri

Der opføres ca. 110 ungdomsboliger i et partnerskab med fsb. Boligerne opføres i det tidligere plejehjem Øselsgården, der i dag står tomt. Projekterne er nærmere beskrevet i bilag 1. Udkast til partnerskabsaftale fremgår af bilag 3.

Boligerne forudsætter kommunal grundkapital på i alt 10 mio. kr.

 

Alment fyrtårnsprojekt

Der afsættes ca. 25 mio. kr. til kommunal grundkapital til et alment fyrtårnsprojekt, jf. bilag 1.

Projektet skal vise, hvordan der kan bygges energirigtige almene boliger af høj arkitektonisk kvalitet. Projektet skal være reference og inspiration for kommende års almene byggerier.

Til at afholde konkurrencen om det almene fyrtårnsprojekt anvendes 1,75 mio. kr. af 25 mio. kr. afsat med Budget 2013 til ”grønt energiforbrug i nybyggeri og i eksisterende byggeri”, da et lavt energiforbrug vil være et centralt element i konkurrencen.

Det vil give mulighed for at bygge op til 115 almene boliger.

 

Udbud af grundkapital til attraktive familie- og ungdomsboliger

Der afsættes ca. 59 mio. kr. til kommunal grundkapital, der udbydes i konkurrence, jf. bilag 1. Det vil give mulighed for at bygge ca. 245 almene familieboliger og ca. 35 ungdomsboliger.

Eventuelt mindreforbrug af grundkapital til AlmenBolig+, ungdomsbolig-byggeriet og det almene fyrtårnsprojekt vil blive brugt i det almindelige udbud.

Senior bofællesskaber

I forbindelse med Budget 2013 blev det aftalt, at: ”parterne er enige om, at det skal undersøges, hvordan der kan etableres et mindre antal almene bofællesskaber for ældre i forbindelse med de nye almene boliger”.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil frem mod budgetforhandlingerne for Budget 2014 afklare mulighederne herfor.

Økonomi

Indstillingen indebærer alene bemyndigelse til Teknik- og Miljøforvaltningen om tilsagn til ungdomsboligbyggeriet, Øselsgården (partnerskab om ét større ungdomsboligbyggeri). Der forelægges senere selvstændige indstillinger om tilsagn til byggerier inden for de tre øvrige udmøntningsportioner.

For Øselsgården bliver det kommunale grundkapitallån til ungdomsboligerne 9,5 mio. kr. samt eventuelle reguleringer på 0,5 mio. kr. Lånene afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.24.5 (Indskud i Landsbyggefonden).

I forbindelse med projektet frikøber fsb Øselsgården for hjemfald. Det forventes at give Økonomiforvaltningen en indtægt på 13,5 mio. kr.

Det er en forudsætning for tilsagnet om grundkapitallån, at kommunen yder garanti, jf. almenboliglovens § 127. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at garantien vil udgøre op til 80 mio. kr. for Øselsgården. Kommunale garantier er eventualforpligtelser, der ikke i sig selv medfører kommunale udgifter.

Opførelse af 145 nye almene ungdomsboliger vil medføre en udgift til grundskyldstilskud og ungdomsboligbidrag på i alt 0,4 mio. kr. i 2014 og 0,8 mio. kr. i 2015. Det indstilles derfor, at der i forbindelse med budgetforhandlinger for Budget 2014 søges afsat 0,4 mio. kr. i 2014 og 0,8 mio. kr. i 2015 og fremefter til ungdomsboligbidrag og grundskyldstilskud til de nye almene ungdomsboliger.

Til konkurrencen om et alment fyrtårnsprojekt frigives 0,25 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014. Midlerne blev afsat i Budget 2013 (Æ9) til ”grønt energiforbrug i nybyggeri og i eksisterende byggeri”. I alt blev der afsat 25 mio. kr. til denne aktivitet på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3. 

Videre proces

Når Borgerrepræsentationens beslutning foreligger, vil forvaltningerne indgå partnerskabsaftale med KAB og Boligforeningen 3B om opførelse af ca. 220 AlmenBolig+ samt med fsb om opførelse af ca. 110 almene ungdomsboliger.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen igangsætter arbejdet med lokalplan og kommuneplantillæg for Apollovej.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil meddele tilsagn til fsb om opførelse af ca. 110 ungdomsboliger i Øselsgården. Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt den konkrete garanti til godkendelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil indgå aftale med en relevant grundejer om opførelse af det almene fyrtårnsprojekt. Derefter vil forvaltningerne udbyde ca. 25 mio. kr. til grundkapital til fyrtårnsprojektet forventeligt i efteråret 2013.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil sende ca. 59 mio. kr. i udbud til opførelse af familie- og ungdomsboliger i foråret 2013.

Af bilag 1 fremgår tidsplaner for, hvornår boligerne kan forventes opført.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen vil frem mod budgetforhandlingerne for Budget 2014 afklare, hvordan der kan etableres et mindre antal almene bofællesskaber for ældre i nye almene boliger.

 

 

 

Claus Juhl                          /Jens Elmelund

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler

  1. at 46 mio. kr. af de 140 mio. kr. fra Budget 2013 til kommunal grundkapital til nye almene boliger afsættes til partnerskab med Boligforeningen 3B og KAB om ca. 220 billige AlmenBolig+ familieboliger.
  2. at 10 mio. kr. af de 140 mio. kr. fra Budget 2013 til kommunal grundkapital til nye almene boliger afsættes til partnerskab med fsb om opførelse af ca. 110 almene ungdomsboliger i Øselsgården.
  3. at de resterende 84 mio. kr. af de 140 mio. kr. fra Budget 2013 til kommunal grundkapital til nye almene boliger udbydes i konkurrence. Ca. 25 mio. kr. afsættes til kommunal grundkapital til et alment fyrtårnsprojekt, der kan være reference og inspiration for kommende års almene byggerier, og ca. 59 mio. kr. anvendes til et generelt udbud af grundkapital. De 84 mio. kr. vil medføre ca. 360 familieboliger og ca. 35 ungdomsboliger.
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 1,75 mio. kr. til konkurrencen om det almene fyrtårnsprojekt. Anlægsbevillingen frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, funktion 0.25.10.3 fordelt med 0,25 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014. Bevillingen er på nuværende tidspunkt placeret på Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 og skal derfor omplaceres til bevillingen Ordinær anlæg, funktion 0.25.10.3 fordelt med 0,25 mio. kr. i 2013 og 1,5 mio. kr. i 2014.
  5. at kommunalt tilsagn i forbindelse med partnerskaber om AlmenBolig+-boligerne og ungdomsboligbyggeriet gives uden udbud af grundkapital.

såfremt punkt 2 godkendes,

  1. at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele tilsagn til fsb til etablering af ca. 110 ungdomsboliger i Øselsgården i form af grundkapitallån (Indskud i Landsbyggefonden) på 10 pct. af anskaffelsessummen eller i alt 9,5 mio. kr., samt 0,5 mio. kr. til reguleringer i forbindelse med projektets senere konkretisering og gennemførelse. Grundkapitalindskuddet finansieres med 10 mio. kr. (2013 p/l) på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Finansposter, funktion 8.32.24.5 (Indskud i Landsbyggefonden), i 2013,
  2. at bemyndige Teknik- og Miljøudvalget til at meddele garanti for realkreditlån til den yderste del af realkreditlånet til de 110 ungdomsboliger (op til 80 mio. kr.), under forudsætning af at der ikke er væsentlige afvigelser i forhold til det foreliggende.
  3. at der i forbindelse med budgetforhandlinger for Budget 2014 søges afsat 0,4 mio. kr. i 2014 og 0,8 mio. kr. i 2015 og fremefter til ungdomsboligbidrag og grundskyldstilskud til de nye almene ungdomsboliger.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 11. marts 2013


C stillede ændringsforslag til 1. og 3. at-punkt:

”at ”familieboliger” erstattes af ”ungdomsboliger” i 1. og 3. at-punkt.”

For ændringsforslaget stemte: C.

Imod ændringsforslaget stemte: A, F, B, Ø, O, Signe Goldmann (løsgænger).

I undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

C stillede ændringsforslag om, at 5. at ændres til:

”at kommunalt tilsagn i forbindelse med partnerskaber om AlmenBolig+-boligerne og ungdomsboligbyggeriet gives med udbud af grundkapital.”

For ændringsforslaget stemte: C, I

Imod ændringsforslaget stemte A, F, B, Ø, Signe Goldmann (løsgænger).

O undlod at stemme.

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget.

 

Der blev stemt om at- punkterne 1, 3 – 8:

For indstillingen stemte: A, F, B, Ø, I Signe Goldmann (løsgænger).

Imod indstillingen stemte C.

O undlod at stemme:

 

2. at blev vedtaget enstemmigt.

 

Indstillingen blev anbefalet.

 

A, Ø, F, B, Signe Goldmann (løsgænger) afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre og Signe Goldmann mener, at

København har behov for både ungdomsboliger og almene familieboliger”

C afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti mener, at pengene bør bruges på ungdomsboliger”.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 19. marts 2013

Indstillingen blev anbefalet med 11 stemmer imod 0. 1 medlem undlod at stemme for indstillingen.

For stemte: A, F, Ø, B og V.

Undlader: O.

Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF og Det Radikale Venstre videreførte følgende protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. marts 2013:

”København har behov for både ungdomsboliger og almene familieboliger.”

Venstre tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 25. april 2013

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende tre ændringsforslag fra udvalgsbehandlingen:

 
Ændringsforslag 1 (Æ1):
”Det foreslås, at ”familieboliger” erstattes af ”ungdomsboliger” i 1. at-punkt.”

 

Ændringsforslag 2 (Æ2):
”Det foreslås, at ”familieboliger” erstattes af ”ungdomsboliger” i 3. at-punkt.”

 

Ændringsforslag 3 (Æ3):
”Det foreslås, at 5. at-punkt ændres til:
”at kommunalt tilsagn i forbindelse med partnerskaber om AlmenBolig+-boligerne og ungdomsboligbyggeriet gives med udbud af grundkapital.”

 

Ændringsforslag 1 (Æ1) blev forkastet med 45 stemmer imod 3.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, I, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 
Ændringsforslag 2 (Æ2) blev forkastet med 44 stemmer imod 3.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, I, O, V og Ø.


Ændringsforslag 3 (Æ3) blev forkastet med 44 stemmer imod 3.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, I, O, V, Ø og Jaleh Tavakoli (løsgænger).

 
Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.


Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Det Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre og Dansk Folkeparti tilsluttede sig:
”Socialdemokraterne, Enhedslisten, SF, Det Radikale Venstre mener, at København har behov for både ungdomsboliger og almene familieboliger”

 
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:
”Det Konservative Folkeparti mener, at pengene bør bruges på ungdomsboliger”.


Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne bemærker, at 90 % af indstillingens boliger placeres i samme kvarter. Partierne ønsker imidlertid, at København består af blandede bydele med forskellige typer af boliger, så som ejer- og andelsboliger og private og almene lejeboliger. For at støtte den udvikling og dermed sikre balancen i bydelene skal der ved anlæg af nye bydele være fokus på, at bydelene kommer til at bestå af forskellige typer af boliger, samt at almene boliger generelt placeres i hele byen.”

Til top