Mødedato: 24.11.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 494 "Enghave Brygge", Kgs. Enghave

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan nr. 494 ”Enghave Brygge”, der ændrer bebyggelsesplanen for underområde IV, så der kan bygges 17.000 m2 etageareal, som fastsat i gældende lokalplan.

Indstilling

Indstilling om,

    1.     at tillæg 1 til lokalplan ”Enghave Brygge” (bilag 1) godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Grundejer af boligø O i lokalplan nr. 494 ”Enghave Brygge” ønsker at sælge med henblik på byudvikling af området. Området er tidligere omtalt som ”Radiatorland” efter den virksomhed, der lå på ejendommen. For at få igangsat udvikling af området er der behov for en afklaring af, hvilke byggemuligheder, der er på grunden. Uklarheden opstod som følge af, at ejer i forbindelse med udarbejdelse af lokalplan nr. 494 ”Enghave Brygge” ikke ønskede at lade grunden indgå i byudviklingen. Lokalplanen muliggør 17.000 m2 etageareal for området, mens bebyggelsesplanen kun giver mulighed for at bygge 14-15.000 m2. Udvikling af området kræver derfor et tillæg til lokalplanen, som sikrer en bebyggelsesplan i overensstemmelse med de muliggjorte kvadratmeter.

Planforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 30. maj 2016 og har været i høring fra 14. juni 2016 til 6. september 2016. Forvaltningen har modtaget 11 henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Tillæg 1 til lokalplan nr. 494 muliggør ved mindre ændringer af placeringen af byggeriet og justering af etageantallet, at boligø O kan rumme de 17.000 m2 etageareal, som lokalplan nr. 494 muliggør. Endvidere justerer tillægget trafikstrukturen på øen gennem ændringer, som beskrevet i bilag 1. Ændringerne er i overensstemmelse med principperne for placering af bebyggelse, fastlæggelse af etageantal og samlede bygningshøjder på de øvrige boligøer i Enghave Brygge-området.

Den kommende ejer af boligø O skal bidrage til broforbindelsen over Frederiksholmsløbet i tråd med de øvrige grundejere.

Der henvises i øvrigt til bilag 2 faktaark.

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden
De 11 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 3. I bilag 4 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.

Bemærkninger fra Vesterbro Lokaludvalg – bilag 3, henvendelse nr. 6

Vesterbro Lokaludvalg billiger ikke lokalplanforslaget og foreslår, at der i højere grad tages højde for det omkringliggende byrum, hvorfor højden ikke bør øges i forhold til det allerede planlagte. Det er udvalgets vurdering, at karreens gårdrum kommer til at føles indelukket bag den massive front mod vandet. Der bør i stedet åbnes op mod vandet.

Forvaltningens bemærkninger

Karreen i lokalplanforslaget åbnes mere op mod sydvest, kvarterpladsens promenade og vandet end planlagt i lokalplan Enghave Brygge. Dette gøres ved en etagenedtrapning fra 6-7 etager mod nordøst ind mod de ubebyggede arealer og H.C. Ørstedværket, og ned til 3-4 etager mod sydvest, promenaden og vandet, jf. lokalplantegning 5A. Således optimeres karreens gårdrum i forhold til solindfald og kig mod vandet.

Bemærkninger fra forsyningsvirksomhederne, Engerginet.dk og Dong Energy – bilag 3, henvendelse nr. 5 og 10

Dong Energy ønsker dokumentation for, at emissioner af forurenende stoffer fra skorstenene og støjkrav kan overholdes. Såfremt overholdelse af emissioner af forurenende stoffer og støj kræver tiltag, kan bygherredækning til f.eks. støjdæmpning være en mulighed.

Engerginet.dk bemærker, at der er igangsat en omlægning af elkabler og et gasrør mellem Nokken og Enghave Brygge. Idet både gasrør og elkabler føres via blandt andet Belvederekanalen, forudsætter Engerginet.dk, at træbrygger mv. anlægges så, en sikkerhedszone på 5 m på hver side af både gas- og elkabler overholdes.

Forvaltningens bemærkninger

De forelagte oplysninger er taget til efterretning og videreformidlet til developer/bygherre. Det bemærkes, at de i lokalplanforslaget angivne træbrygger skal anlægges som vist i lokalplantegning nr. 6A ”Byrum, stueetager, træbrygger og landskab” i det omfang, at det er muligt kablernes placering taget i betragtning. I forbindelse med lokalplanen for Enghave Brygge-området er der foretaget beregninger af udslip fra H.C. Ørstedværket. Disse beregninger omfatter det aktuelle område og viser, at kravene kan overholdes. Endvidere bemærkes det, at ansvaret for overholdelse af støjkrav påhviler bygherre.

Bemærkninger fra Metroselskabet – bilag 3, henvendelse nr. 8

Linjeføringen for den kommende metro til Sydhavnen bør fremgå af kortgrundlaget for lokalplantillægget. Tillæggets placering er ca. 200 m fra Metros byggeplads frem til år 2023. Udføres byggeriet sideløbende med metrobyggeprojektet påtager Metro sig ikke ansvaret forbundet hermed.

Forvaltningens bemærkninger

Linjeføringen for metroen til Sydhavnen vil fremover fremgå af kortgrundlaget for relevante lokalplaners tegninger. Med lokalplantillæggets placering få hundrede meter fra kommende metrostation bemærkes det, at det påhviler bygherre, at dokumentere overholdelse af fastsatte støjgrænser for støjfølsomme anvendelser, herunder boliger, som betingelse for ibrugtagning af bebyggelsen.

Bemærkninger fra Københavns Museum – bilag 3, henvendelse nr. 9

Københavns Museum er uenig i, at etablering af kanaler, opfyld og boligøer ikke ændrer landskabsbilledet, og ser negativt på brede pontoner og andet, som mindsker havneløbets bredde for at omdanne dem til kanaler, hvorved havnekarakteren forsvinder. Københavns Museum opfordrer til, at forvaltningen sørger for, at det attraktive vand, der repræsenterer byens historiske havne, ikke helt forsvinder eller omdannes til nygravede kanaler. Det bemærkes herudover, at 7 etagers byggeri ikke refererer umiddelbart til de klassiske københavnske karreer.

Forvaltningens bemærkninger

Der foretages ingen opfyldninger inden for underområde IV, som udgør lokalplantillæggets område. Med tillægget ændres der ikke på udgravningen af kanaler eller formgivningen heraf. Antallet af pontoner ændres ligeledes ikke i forhold til den oprindelige lokalplan nr. 494 ”Enghave Brygge” bekendtgjort 19. januar 2015. Angående etagehøjder henvises til den under lokaludvalget anførte bemærkning.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Enkelte henvendelser er kritiske over for etageforøgelse fra 4-5 etager til 6-7 etager.
  2. En enkelt henvendelse stiller spørgsmål ved parkeringsnormen.
  3. En enkelt henvendelse omhandler placeringen af stibro over Belvederekanalen og udformning på træbryggen.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Den stedvise etageforøgelse modsvares af en etagereduktion andet steds jf. forvaltningens bemærkninger til Vesterbro Lokaludvalg.
  2. Parkeringsnormen ændres ikke og er angivet til mindst 1 pr. 200 m2 og højst 1 pr. 150 m2 i tråd med kommuneplanrammen.
  3. Tillægget ændrer ikke på stibroens placering, mens dens endelige udformning ikke er fastlagt.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

    Pernille Andersen

                                                                  /Jakob Møller Nielsen

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    1.     at godkende tillæg 1 til lokalplan ”Enghave Brygge” (bilag 1).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 31. oktober 2016
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2016

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:

”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 7 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, O, C og I.

Imod stemte: A, Ø og B.

 

Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 31. oktober 2016.

”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig.”

Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 24. november 2016

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”

Det af Det Konservative Folkeparti genfremsætte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 36 stemmer imod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: V, O, C, I og Løsgænger Kasper Heumann Kristensen.

Imod stemte: A, Ø, B og F.

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig. ”

Til top