Mødedato: 23.05.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Bydelsplaner 2013

Se alle bilag

De 12 bydelsplaner 2013 – 2016, som er udarbejdet af lokaludvalgene, har været i høring i de politiske udvalg og relevante råd, og nu skal Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen endeligt behandle bydelsplanerne.

Indstilling og beslutning

Det indstilles,

  1. at lokaludvalgenes bydelsplaner godkendes som udtryk for lokaludvalgenes visioner for de respektive bydele og som supplement til de tidligere bydelsplaner (bilag 5 – 16),
  2. at bydelsplanernes projektforslag tages til efterretning,
  3. at det godkendes, at projektforslagene inddrages i forvaltningernes og lokaludvalgenes arbejde i overensstemmelse med appendiks i bydelsplanerne og udvalgenes høringssvar,
  4. at hvidbog over høringssvar om bydelsplanerne tages til efterretning (bilag 3),
  5. at det godkendes, at bydelsplanernes visioner og udviklingsstrategier inddrages i forvaltningernes videre arbejde, herunder i forslag til budgetforhandlingerne,
  6. at Økonomiforvaltningen senest i 2016 gennemfører en evaluering af bydelsplanerne med henblik på Borgerrepræsentationens beslutning om fremtidig bydelsplanlægning.

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 9. februar 2012 det nye koncept for bydelsplaner i København. Det blev besluttet, at der skulle udarbejdes bydelsplaner for samtlige lokaludvalg, således at der er udarbejdet 12 bydelsplaner. Lokaludvalgene har nu udarbejdet bydelsplanerne med bidrag fra og i samarbejde med deres sekretariater, deres kontaktpersoner i Økonomiforvaltningen og de øvrige fagforvaltninger i direkte dialog og i workshops.

Økonomiudvalget besluttede den 15. januar 2013 at sende bydelsplanerne i høring i de politiske udvalg, Udsatterådet, Handicaprådet og Ældrerådet med frist til den 15. april 2013.

Høringen er nu gennemført og Borgerrepræsentationen skal godkende bydelsplanerne som lokaludvalgenes bidrag til den fremtidige overordnede planlægning og budgetproces de kommende fire år.

Løsning

Borgerrepræsentationen besluttede, at bydelsplanerne skulle udarbejdes i en fælles skabelon for at sikre genkendelighed på tværs samtidig med, at der har været plads til, at de enkelte lokaludvalg har kunnet udfylde skabelonen, så den endelige plan afspejler de enkelte bydeles særkender. Indholdet i bydelsplanerne falder i to overordnede dele:

  1. Lokaludvalgets vision og udviklingsstrategi for bydelen
  2. Et projektkatalog med konkrete projektforslag inden for kommuneplanens tre overordnede temaer (Et godt hverdagsliv, København som metropol for grøn vækst og Viden og erhverv).  

Visioner

Visionerne og udviklingsstrategierne i kapitel 1 er udarbejdet af lokaludvalgene og deres sekretariater. Visionsdelen udfolder blandt andet den gældende kommuneplans temaer i en lokal kontekst og indeholder bidrag til den fremadrettede overordnede planlægning i kommunen. Lokaludvalgene har valgt forskellige tilgange til bidraget til den overordnede planlægning i kommunen på baggrund af de tre temaer. Dette afspejler de lokale forhold i bydelene og de mange bidrag til processen. Dette vil kunne udgøre et væsentligt indspil til det videre arbejde i kommunens forvaltninger med den overordnede planlægning.

 

173 projektforslag.

Projektforslagene konkretiserer visionsdelen. Projektforslagenes indhold er udviklet og udarbejdet af lokaludvalgene og er blevet kvalificeret indholdsmæssigt og økonomisk af forvaltningerne efter fagområde. Der er af Økonomiforvaltningen tilføjet et appendiks, som er udarbejdet i samarbejde med de øvrige forvaltninger, hvorefter de 173 projektforslag er fordelt i 3 kategorier:

  1.  Projektforslag, som indgår i forvaltningernes videre arbejde
  2. Projektforslag, som skal videreudvikles af lokaludvalgene, evt. i samarbejde med forvaltningerne
  3. Projektforslag, som er i modstrid med politisk vedtagne planer/strategier/politikker.

Fordelingen mellem de tre kategorier er 115 forslag i kategori A, 46 i B og 12 i C og er sket i samarbejde med forvaltningerne. I bilag 2 er samlet en oversigt over kategoriseringen af forslagene. Det er således størstedelen af forslagene, som er blevet udviklet til et punkt, hvor de umiddelbart kan indgå i forvaltningernes videre arbejde. Fordelingen af forslag mellem udvalgenes ansvarsområder er meget ulige og mange af projektforslagene berører to eller flere udvalgs område og lægger op til tværfaglige projekter.

Borgerrepræsentationen er ved behandlingen af bydelsplanerne ikke forpligtet til at godkende projektforslagene, men kan tage disse til efterretning og lade projektforslagene indgå i udvalgenes budgetprocesser i de kommende fire år, som bydelsplanerne dækker, sådan som det fremgår af konceptet for bydelsplanerne 2013 – 2016.

 

Økonomiudvalgets område.

Bydelsplanernes visionsdel, som bl.a. behandler kommuneplanens temaer, opstiller en vision for bydelen og indeholder forslag til den overordnede planlægning kan tages som direkte bidrag til de kommende års arbejde med udarbejdelse af kommuneplanstrategi. Økonomiforvaltningen vil derfor bruge bydelsplanerne som et første input til det fremadrettede arbejde. Herved er sikret en bredt dækkende tilgang fra starten af dette arbejde.

Der er 5 projektforslag, som foreslår Økonomiforvaltningen som hovedaktør i den videre proces med projektforslagene. Det drejer sig om: Anvendelse af industriområder (Amager Øst 13), Suppegryde på dødsruten (Christianshavn 1), Begrænsning af nattelivstrafik (Indre By 4), Undersøgelse af letbaner (Indre By 10) og Metrolinje til Ny Ellebjerg (Kongens Enghave 14).  Forvaltningen vil inddrage hele eller dele af projekterne i det videre arbejde i overensstemmelse med bemærkningerne i bilag 1. For projektforslaget om ”Metrolinje til Ny Ellebjerg” og ”Anvendelse af industriområder” gælder, at de allerede i et vist omfang indgår i forvaltningens arbejde. Projektforslagene om ”Begrænsning af nattelivstrafik” og ”Undersøgelse af letbaner” har i deres nuværende form en række udfordringer, som kræver en række ændringer i projektforslagene for at kunne videreføres, blandt andet på grund af tidligere beslutninger i Borgerrepræsentationen.

Økonomiforvaltningens bemærkninger til projektforslagene inden for Økonomiudvalgets område fremgår af bilag 1, som også omfatter 10 forslag, hvor Økonomiudvalget ikke er foreslået som hovedaktør.

 

Høring.

Bydelsplanerne har været i hørig fra 15. januar 2013 til 15. april 2013. Bydelsplanerne indeholder 173 projektforslag, som kan fungere som indspil til de næste fire års budgetforhandlinger.

Da mange projektforslag berører flere udvalgs ansvarsområder, er der en række af projektforslagene, som er behandlet i flere udvalgs høringssvar. Dette sikrer en bred forankring af projektforslagene. Udvalgene er positive over for det arbejde som lokaludvalgene har stået for i udarbejdelsen af bydelsplanerne og udtrykker tilfredshed med, at de fleste lokaludvalg har arbejdet med alle områderne og i de fleste tilfælde har projektforslag, som kommer med input til alle forvaltningernes opgaver. Udvalgenes generelle bemærkninger er samlet i første del af bilag 3.

I høringen er udvalgene blevet bedt om at tilkendegive om der er projektforslag, som kan løftes inden for den eksisterende budgetramme. I den langt overvejende del af tilfældene er dette ikke muligt, hvilket skyldes, at der er tale om nye ideer til indsatser og projekter, som ikke allerede er vedtaget. I enkelte tilfælde er der tale om, at dele af et projektforslag allerede indgår i forvaltningernes arbejde, hvilket flere udvalg gør opmærksom på.

Udsatterådet, Handicaprådet og Ældrerådet er lige ledes blevet hørt. Ældrerådet har svaret, at bydelsplanerne i vidt omfang er udtryk for et fokus på ældre og sundhed og at Ældrerådet derfor er på linje med en væsentlig del af indholdet i bydelsplanerne.

Bilag 3 indeholder en hvidbog i form af en systematiseret oversigt over udvalgene og rådenes bemærkninger til bydelsplanerne opdelt i de generelle bemærkninger og bemærkninger til de enkelte bydelsplaneres projektforslag.

 

Evaluering

Økonomiforvaltningen har gennemført en evaluering i forvaltningerne og med lokaludvalgene og lokaludvalgenes sekretariater om den administrative proces med udarbejdelsen af bydelsplanerne. Denne evaluering vil sammen med en evaluering, som foreslås gennemført senest i 2016, udgøre grundlaget for en indstilling til Borgerrepræsentationen om en eventuel ændring af konceptet for udarbejdelse af bydelsplaner. Indstillingen vil ligeledes blive forelagt Borgerrepræsentationen senest i 2016.

Videre proces

Bydelsplanernes indhold vil indgå i forvaltningernes videre arbejde med overordnet planlægning og med bidrag til budgetprocesserne de kommende fire år. Inden udløbet af fireårsperioden vil Borgerrepræsentationen blive forelagt en evaluering af dette koncept for bydelsplaner med henblik på den fremtidige bydelsplanlægning.

 

 

 

Claus Juhl                           /Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Økonomiudvalget godkender notat og oversigt over Økonomiforvaltningens bemærkninger til bydelsplanerne (bilag 1),
  2. at Økonomiudvalget tager hvidbog over høringssvar om bydelsplanerne til efterretning (bilag 3).

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3.    at Borgerrepræsentationen godkender lokaludvalgenes bydelsplaner som udtryk for lokaludvalgenes visioner for de respektive bydele og som supplement til de tidligere bydelsplaner (bilag 5 – 16),

4.    at Borgerrepræsentationen tager bydelsplanernes projektforslag til efterretning,

5.    at Borgerrepræsentationen godkender, at projektforslagene inddrages i forvaltningernes og lokaludvalgenes arbejde i overensstemmelse med appendiks i bydelsplanerne og udvalgenes høringssvar,

6.    at Borgerrepræsentationen tager hvidbog over høringssvar om bydelsplanerne til efterretning (bilag 3),

7.    at Borgerrepræsentationen godkender, at bydelsplanernes visioner og udviklingsstrategier inddrages i forvaltningernes videre arbejde, herunder i forslag til budgetforhandlingerne,

8.    at Økonomiforvaltningen senest i 2016 gennemfører en evaluering af bydelsplanerne med henblik på Borgerrepræsentationens beslutning om fremtidig bydelsplanlægning.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. maj 2013

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 3.- 8. at-punkt blev anbefalet uden afstemning.

Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets behandling af sagen om høringssvar vedrørende udkast til bydelsplaner den 11. marts 2013:

”Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at lokaludvalgene gør et stort arbejde, men at de ikke er repræsentative for borgerne i de enkelte bydele. Borgerne klager ofte over, at de ikke er blevet hørt, før beslutningerne træffes både i lokaludvalg og Borgerrepræsentationen.”

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 23. maj 2013

Indstillingen blev godkendt med 43 stemmer imod 0. 3 undlod.

For stemte: A, B, C, F, I, O, Ø, Sofie K. Led (løsgænger) og Jaleh Tavakoli (løsgænger).
Følgende undlod at stemme: V.


Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Venstre tilsluttede sig:
”Dansk Folkeparti er af den opfattelse, at lokaludvalgene gør et stort arbejde, men at de ikke er repræsentative for borgerne i de enkelte bydele. Borgerne klager ofte over, at de ikke er blevet hørt, før beslutningerne træffes både i lokaludvalg og Borgerrepræsentationen.”

Til top