Mødedato: 22.08.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ombygning af Holckenhus karréen til tagboliger, Indre By

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om tagetagen i Holckenhus-karréen, beliggende på henholdsvis H.C. Andersens Boulevard 33, Dantes Plads 2-6, Vester Voldgade 86 og 90 samt Stormgade 35, kan ombygges til otte tagboliger og to atelierfællesskaber.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der gives byggetilladelse til omdannelse af tagetagen i Holckenhus-karréen, således at der etableres otte tagboliger og to atelierfællesskaber (bilag 2A og 2B).

(Teknik- og Miljøudvalget)

(Standsningsret)

Problemstilling

Ejeren af ejendommene i Holckenhus-karréen ønsker at foretage en ombygning af tagetagen samt udvide et eksisterende erhvervslejemål i stueetagen. I hovedprojektet indgår omdannelse af tagetagen til otte tagboliger -  inklusive udvidelse af eksisterende bolig - samt etablering af to større atelierfællesskaber. Herudover er der ansøgt om en mindre udvidelse af et eksisterende erhvervslejemål i stueetagen (bilag 2A og 2B).

Forvaltningen er indstillet at meddele byggetilladelse til ombygning, herunder ombygning af tagetagen til tagboliger og atelierfællesskaber, da byggelovgivningen ikke forhindrer projektet. Der er ikke udarbejdet lokalplan for karréen. 

Sagen er tidligere forelagt Teknik- og Miljøudvalget på udvalgsmødet den 17. september 2018 efter ønske fra Alternativet (Å). Sagen blev sendt tilbage til forvaltningen, da bygherren ønskede at revidere projektet.

Sagen blev behandlet af Teknik- og Miljøudvalget den 3. juni 2019 og sendt tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger. Disse er nu vedlagt sagen.

Løsning

Holckenhus-karréen blev opført i 1893 med atelierer i tagetagen. Tagetagen anvendes i dag til flere mindre atelierer og depotrum/lager/tørreloft, og der er tilladt én tagbolig, der senest i 2015 blev tilladt udvidet. Ejeren af ejendommen har ansøgt om at ombygge tagetagen og om at ændre anvendelsen til boligfunktion på de otte lejligheder.

Der er offentlig interesse for anvendelsesændringen af tagetagen og tagets udformning efter ombygning. Både lejere og lokaludvalg ønsker, at den ansøgte ombygning af tagetagen til tagboliger forhindres, da de ønsker at bevare ateliererne (bilag 3 og 4).

Bygherre har som følge af interessen for at bevare ateliererne valgt at etablere to atelierfællesskaber i tagetagens hjørnelejemål i det reviderede projekt (jf. bilag 5). 

Det skal dog bemærkes, at forvaltningen ikke har mulighed for at regulere lejeforholdet eller huslejeniveauet på ateliererne, da det er private lejemål. Lejeforholdet mellem de eksisterende lejere og grundejer er et privatretligt anliggende, som forvaltningen ikke kan medtage i sin vurdering.

De væsentligste ændringer i ombygningsprojektet

Siden sagen blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 17. september 2018, har bygherre indsendt nogle ændringsforslag til projektet. De væsentligste ændringer er følgende:

  • Facadeændringer mod gård og gade, der er bedre tilpasset den oprindelige facade og som skaber en større ensartethed. Tagetagen i karréen bevarer med det ansøgte den fysiske udformning af taget, dog med en mindre hævning af taget på maksimum én meter og med tilførsel af kviste og tagvinduer mod både gade- og gårdside. Mod gården etableres også tagterrasser på sidehuse samt enkelte kvistaltaner i tagetagen. Den eksisterende taghældning bevares, både mod gade- og gårdside.


  • Oprindeligt var der ansøgt om ét atelierfællesskab med overnatningsmulighed samt etablering af 9 lejligheder. Nu er der ansøgt om at etablere to atelierfællesskaber uden overnatningsmulighed og otte lejligheder. Det sammenlagte areal for  lejlighederne vil udgøre 1385 m2, og de to  atelierfællesskaber på hhv. 245m2 og 277 m2 vil i alt udgøre 522 m2. Begge atelierfællesskaber vil bestå af et stort atelierrum med ateliertårn og køkken samt et handicaptoilet og et wc-baderum. Der etableres to mindre tagaltaner i tilknytning til lejemålene mod gårdside.
  • Tidligere var der ansøgt om at nedlægge fire parkeringspladser i gården, så der kunne etableres et lille friareal bagerst i gården. Nu er der ansøgt om at nedlægge samtlige 16 parkeringspladser i gården. Parkeringspladserne  i gården er ikke betinget af byggeloven. I stedet indrettes der et stort friareal i hele gården  med opholdsarealer,16 træer og andre grønne tiltag. Forvaltningen stiller ikke krav om etablering af parkeringspladser, da det vurderes, at ombygningen ikke vil øge områdets behov for parkering væsentligt, idet ejendommen er placeret centralt i byen og har god adgang til offentlig transport.

Det ansøgte tagboligprojekt kan ikke nægtes med byggelovgivningen, og ombygningen af Holckenhus-karréen er ikke vurderet at være lokalplanpligtig. Ejendommen er ikke fredet, men er placeret i et større område, der i kommuneplanen er udlagt som bevaringsværdig bebyggelse. Det betyder, at bygningen indgår i en bevaringsværdig sammenhæng. Forvaltningen vurderer, at der i projektet er taget hensyn til bevaringen af den ydre udformning af bygningen og områdets helhedsindtryk, idet facadeændringerne kun er i et begrænset omfang.

Byggeprojektet er i øvrigt i overensstemmelse med ’Retningslinjer for tagboliger, som Teknik- og Miljøudvalget behandlede den 3. december 2018. 

Høring

Ud fra forvaltningens sædvanlige praksis vurderes det, at det ansøgte ikke skal i partshøring, da ombygningen af tagetagen ikke indebærer større væsentlige ændringer af facaden mod gaden, udover kviste, ateliervinduer og en mindre hævning af den flade del af taget. Der er i projektet i øvrigt taget de samme hensyn til bygningens ydre fremtræden, som hvis bygningerne var omfattet af en bevarende lokalplan.  Ændringerne giver ikke anledning til væsentlige indbliksgener, og der er fortsat tilfredsstillende dagslysforhold for omkringliggende bebyggelse. 

Forvaltningen har modtaget indlæg fra lejerne i karréen og Indre By  Lokaludvalg til det tidligere projekt (bilag 3 og 4). I begge indlæg bliver forvaltningen anmodet om at hindre det ansøgte ved nedlæggelse af et forbud efter planlovens § 14 for at bevare ateliererne. Bygherre er opmærksom på den offentlige og politiske interesse, som der er omkring det ansøgte projekt, og har imødekommet ønsket om at bevare ateliererne ved at ændre projektet, således at der etableres to store atelierfællesskaber. 

Forvaltningens vurdering

Forvaltningen erbaggrund af byggelovgivningen  indstillet på at meddele byggetilladelse til ombygning af Holckenhus-karréen. 

Forvaltningen vurderer, at bygherre med de nye ændringer om at etablere to store atelierfællesskaber imødekommer det behov, der ligger til grund for ønsket om udarbejdelse af en lokalplan, idet der fortsat vil være tilladt atelier og erhverv i tagetagen i form af de to atelierfællesskaber.

Teknik- og Miljøforvaltningen har inden for rammerne af byggelovgivningen ingen saglig begrundelse for at give afslag til det ansøgte projekt.

Nedlæggelse af et § 14 forbud og en efterfølgende udarbejdelse af en lokalplan vil ikke sikre ønsket om at fastholde anvendelsen til atelier. Det skyldes, at der ikke kan udarbejdes en lokalplan, som alene har til formål at fastlægge anvendelsen til atelierer, idet ejeren fortsat skal have rimelig mulighed for at kunne udnytte sin ejendom, herunder til udlejning til andre formål. En lokalplan kan kun fastlægge tagetagen til en bredere anvendelse, fx liberale erhverv og håndværk. Et ønske om at sikre tagetagen til erhverv gennem en lokalplan vil være i strid med kommuneplanrammernes hovedregel om, at der ikke må etableres erhverv over bolig, da lejemålene under tagetagen er boliger. Forvaltningen har ikke praksis for at fravige dette princip og ser ikke nogen saglige begrundelser for at fravige praksis i denne sag.

En ny lokalplan vil ikke kunne sikre den konkrete anvendelse til atelierer i bygningens tagetage, og det er på den baggrund forvaltningens samlede vurdering, at  der ikke er den fornødne planmæssige begrundelse for et § 14 forbud.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når indstillingen er godkendt, vil forvaltningen meddele byggetilladelse til ombygning i Holckenhus-karréen.

 

Michel Schilling    /       Rikke Sønderriis

                                               

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives byggetilladelse til omdannelse af tagetagen i Holckenhus-karréen, således at der etableres otte tagboliger og to atelierfællesskaber (bilag 2A og 2B).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2019

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:

 

"At sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på yderligere oplysninger."

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med syv stemmer mod nul. Tre medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: -
Undlader: C, I og O.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 17. juni 2019

 

Dansk Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At der nedlægges et § 14-forbud.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: O og Å.
Imod stemte: A, B, C, F, I og Ø. 

 

Indstillingen blev godkendt med otte stemmer mod to. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, I og Ø.
Imod stemte: O og Å.

 

Socialdemokratiet og Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne beklager dybt, at vi ikke politisk kan redde det historiske kunstnerkollektiv, der nu befinder sig i Holckenhus. Vi har som politikere ikke mulighed for at lave en så snæver anvendelsesbeskrivelse i lokalplanen, at vi kan bestemme, hvilket erhverv tagetagen skal anvendes til.”

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Holckenhus er opkøbt af en af de kapitalfonde, der i øjeblikket spreder sig som en græshoppesværm over det Københavnsk boligmarked, hvor de opkøber ejendomme og lejligheder med det formål at ombygge dem til dyre lejeboliger med profit som eneste målsætning. Københavns Kommune kan ikke med den nuværende lovgivning forhindre de udenlandske kapitalfondes indtog på boligmarkedet og appellere derfor til den nye regering om hurtigt at ændre lovgivningen og give kommunerne de nødvendige lovmæssige redskaber.”

 

Enhedslisten, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at bevare det kunstneriske miljø omkring Holckenhus. Desværre vil udarbejdelsen af en lokalplan, hvor det fastsættes, at tagetagen kun må anvendes til liberalt erhverv og håndværk, ikke kunne sikre ateliernes overlevelse. Det vil derimod med stor sandsynlighed blive anvendt til at etablere dyre erhvervsleje-mål. Samtidig vil en sådan beslutning bryde med princippet om, at vi i København ønsker, at erhverv primært skal ligge i stueplan og boliger skal have pladsen, hvor der er mest muligt lys.”

 

Alternativet og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Holckenhus har i over 125 år huset kunstnere og er Danmarks næststørste sammenslutning af atelierer og har siden 1892 huset kunstnere som P.S. og Marie Krøyer, Kristian Zahrtmann, Emil Nolde med flere. Partierne ønsker at gå langt for at redde det historiske kunstnerkollektiv i Holckenhus som en vigtig del af Københavns kulturarv.” 

 

Finn Rudaizky (O) standsede sagen i medfør af kommunestyrelseslovens § 23, og sagen indbringes dermed til afgørelse i Borgerrepræsentationen.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2019

Et forslag fra Dansk Folkeparti om at henvise indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet med 43 mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å og O.

Imod stemte: A, Ø, B, F, V, C og I.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 43 mod 3. 6 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F, V, C og I.

Imod stemte: O.

Undlod at stemme: Å.

 

SF afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, Venstre og Det Konservative Folkeparti valgte at tilslutte sig:

”Partierne opfordrer Fredningsnævnet til hurtigst muligt at igangsætte en fredningsproces for Holckenhus, som beboere i ejendommen har taget initiativ til.”

 

Socialdemokratiet og Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne beklager dybt, at vi ikke politisk kan redde det historiske kunstnerkollektiv, der nu befinder sig i Holckenhus. Vi har som politikere ikke mulighed for at lave en så snæver anvendelsesbeskrivelse i lokalplanen, at vi kan bestemme, hvilket erhverv tagetagen skal anvendes til.”

 

Enhedslisten, Alternativet og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Holckenhus er opkøbt af en af de kapitalfonde, der i øjeblikket spreder sig som en græshoppesværm over det Københavnsk boligmarked, hvor de opkøber ejendomme og lejligheder med det formål at ombygge dem til dyre lejeboliger med profit som eneste målsætning. Københavns Kommune kan ikke med den nuværende lovgivning forhindre de udenlandske kapitalfondes indtog på boligmarkedet og appellere derfor til den nye regering om hurtigt at ændre lovgivningen og give kommunerne de nødvendige lovmæssige redskaber.”

 

Enhedslisten, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne ønsker at bevare det kunstneriske miljø omkring Holckenhus. Desværre vil udarbejdelsen af en lokalplan, hvor det fastsættes, at tagetagen kun må anvendes til liberalt erhverv og håndværk, ikke kunne sikre ateliernes overlevelse. Det vil derimod med stor sandsynlighed blive anvendt til at etablere dyre erhvervsleje-mål. Samtidig vil en sådan beslutning bryde med princippet om, at vi i København ønsker, at erhverv primært skal ligge i stueplan og boliger skal have pladsen, hvor der er mest muligt lys.”

 

Alternativet og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Holckenhus har i over 125 år huset kunstnere og er Danmarks næststørste sammenslutning af atelierer og har siden 1892 huset kunstnere som P.S. og Marie Krøyer, Kristian Zahrtmann, Emil Nolde med flere. Partierne ønsker at gå langt for at redde det historiske kunstnerkollektiv i Holckenhus som en vigtig del af Københavns kulturarv.”

Til top