Mødedato: 22.08.2013, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Sankt Annæ Projektet

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal godkende, at kommunen indgår et partnerskab med Sankt Annæ Selskabet A/S (under stiftelse) om istandsættelse og skybrudssikring af Sankt Annæ Plads mv. Borgerrepræsentationen skal desuden godkende forslag til dispositionsforslag, nedlæggelse af 210 p-pladser, samt frigivelse af anlægsbevilling.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.    at forslag til prissat dispositionsforslag for Sankt Annæ Projektet godkendes (jf. bilag 2, 3, 4 og 5),

2.    at der på Sankt Annæ Plads, i Kvæsthusgade samt i Nyhavn mellem Toldbodgade og havnen nedlægges i alt 210 gadeparkeringspladser, som alle ligger i grøn zone (jf. bilag 1). Det forventede indtægtstab på 3,016 mio. kr. (2013 p/l) fra 2014 og frem finansieres af P-puljen (jf. bilag 12),

3.    at Teknik- og Miljøforvaltningen ved administrerende direktør Pernille Andersen bemyndiges til at indgå partnerskabsaftale med Realdania’s datterselskab Sankt Annæ Selskabet A/S(under stiftelse) om istandsættelse af Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade samt Nyhavn mellem Toldbodgade og Kvæsthusgade (jf. bilag 7 fortroligt),

4.    at der frigives en anlægsbevilling på 34,09 mio. kr. (2013 p/l) til udgifter i henhold til partnerskabsaftalen. Anlægsbevillingen frigives på Teknik og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 fordelt med 9,0 mio. kr. i 2014 og 25,09 mio. kr. i 2015,

5.    at der under forudsætning af Forsyningssekretariatets godkendelse af skybrudshåndtering og udgifter samt finansiering hertil, frigives en anlægsbevilling på 2,6 mio. kr. (2013 p/l) til entrepriseudgifter ifb skybrudssikring af Sankt Annæ Plads. Anlægsbevillingen frigives på Teknik og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 i 2014,

6.    at Nyhavn mellem Toldbodgade og havnen udføres med samme belægning og disponering af gaderummet som den øvrige del af Nyhavn (solsiden), samt

7.    at Borgerrepræsentationen vedtager, at der i 2015 frigives et rådighedsbeløb og en anlægsbevilling på 2,5 mio. kr. (2013 p/l) til skybrudssikring på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling funktion 1.22.04.3 Vandforsyning. Finansieringen heraf sker på Økonomiudvalgets bevilling Finansposter funktion 8.50.50.5 Byggelån, idet der optages lån til finansiering af anlægget jf. medfinansieringsbekendtgørelsen, hvormed der gives en lånebevilling på 2,5 mio. kr. (2013 p/l) med tillæg af byggerenter til at optage byggelån hos Kommune Kredit.

8.    at der i 2015 gives en indtægtsbevilling på 2,5 mio. kr. (2013 p/l) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg funktion 1.22.04.3 vandforsyning med modpost på Økonomiudvalgets bevilling finansposter funktion 8.32.25.8 Langfristet udlån og tilgodehavender,

9.    at der i 2015 gives en indtægtsbevilling på 2,5 mio. kr. (2013 p/l) til Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg funktion 1.22.04.3 vandforsyning med modpost på Økonomiudvalgets bevilling finansposter funktion 8.32.25.8 Langfristet udlån og tilgodehavender, samt

10.    at Teknik- .og Miljøudvalget bemyndiges til at foretage tekniske ændringer i partnerskabsaftalen med Sankt Annæ Selskabet A/S.

Det bemærkes, at der med sagens nye 6. at-punkt kan være afledte konsekvenser for busdriften på linje 11A, der anvender strækningen fra Toldbodgade, Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Nyhavn. Det forudsættes, at busbetjening på samme niveau som det eksisterende kan indpasses i projektet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme

 (Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I aftalen Kickstart København af 25. marts 2010 mellem A, F og B, blev der afsat midler til fornyelse af Sankt Annæ Plads og Kvæsthusgade. Den 15. juni 2011 godkendte Borgerrepræsentationen en partnerskabsaftale med Realdania. Aftalen var bl.a. betinget af, at der kom private donationer til projektet. Nu er donationerne faldet på plads. Som opfølgning på ”Overførelsessag 2011-2012” har Borgerrepræsentationen den 11. oktober 2012 besluttet, at Nyhavn kan indgå i Sankt Annæ Projektet, herunder at der skal ske en koordinering til omlægning af Kvæsthusmolen. Med den nye lovgivning om klimatilpasning er der givet mulighed for, at HOFOR kan bidrage med midler til skybrudshåndtering. Det prissatte dispositionsforslag for de omtalte byrum er finansieret af Realdania og er nu udviklet. Der er desuden udarbejdet en ny partnerskabsaftale mellem Sankt Annæ Selskabet(under stiftelse), HOFOR og Københavns Kommune om hovedprojektering og anlæg af projektet. Københavns Kommunes bidrag ønskes nu frigivet og overført til Sankt Annæ Selskabet A/S.

Løsning

Prissat dispositionsforslag

Dispositionsforslaget omfatter Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade, Nyhavn mellem Toldbodgade og Kvæsthusgade samt de to Strandstræder (bilag 2, 3, 4 og 5). Sidstnævnte indgår som option og er ikke en del af denne indstilling.

 

Sankt Annæ Plads

På Sankt Annæ Plads anbefales det at videreføre den nuværende hovedstruktur med et grønt midterareal, omgivet af to ensrettede kørespor og fortove. Der foreslås en sammenhængende plads med bredere granitbelagte fortove, smallere asfalterede kørebaner samt et 6 m. bredere, længere og let forsænket grønt midterareal med haver til forskelligt hverdagsbyliv. De eksisterende træer og skulpturer bevares, og der plantes nye træer helt ned til Kvæsthusmolen. Der plantes blomster til hele sæsonen langs kanter og i bede. Der skabes mere plads til roligt byliv for børn og voksne på det grønne midterareal samt promenade og mulighed for udeservering langs fortove. Hegnet omkring midterarealet er nedslidt og fjernes. Derved opnås en sammenhængende plads, hvor fodgængere kan krydse overalt. Den eksisterende legepladsfunktion bevares og flyttes til et cirkulært areal, og den gøres sikker med en lav hegning med låger.

Cykelforholdene forbedres ved at etablere en cykelgade med bilkørsel tilladt. Hastigheden dæmpes til 30 km/t. Det foreslås herudover, bl.a. at forbyde venstresving fra Toldbodgade ad Sankt Annæ Plads, hvorved den gennemkørende trafik reduceres. Den resterende relativt beskedne biltrafik på knapt 2000 køretøjer i døgnet på begge sider af pladsen forventes at kunne afvikles uden problemer. Dermed kan der etableres smalle kørebaner med hævede flader og cykelvenlig belægning. Endelig etableres flere cykelstativer. Det er fravalgt at etablere cykelstier, da en cykelgade med bilkørsel tilladt samlet set giver den sikreste trafikale løsning for alle på dette sted (bilag 6).

 

Nyhavn

Strækningen mellem Toldbodgade og Kvæsthusgade foreslås granitbelagt. Der foreslås et bredt fodgængerfelt hen over Toldbodgade og 20 km/t på strækningen med mulighed bl.a for fodgængere, cykler og citybus. Udeservering og gratis ophold i Nyhavns solside foreslås videreført, så det kan forenes med de forskellige trafikantgrupper. Stoppested til havnebussen bevares, og der foreslås 3 læsse- og afsætningszoner. Den sidste del af Nyhavn mellem Kvæsthusgade og Nyhavn 71 er koordineret med omlægning af Kvæsthusmolen og indgår i udformningen af denne. Strækningen belægges med samme materiale som resten af molen. (bilag 2 og 8). Uden for dette projekt planlægges fire anløbspladser for kanalrundfarterne nord for Skuespilhuset bl.a. for at aflaste Nyhavn.

 

Kvæsthusgade

Der foreslås en asfalteret vejbane, fortove i granit og en række nye træer langs den vestlige facade. Det vil gøre gaden smukkere og til en attraktiv smutvej for cyklister og fodgængere. Mellem træerne foreslås plads til ca. 100 cykler.

 

Regnvand/skybrud

Sankt Annæ Projektet er et af de første projekter i Danmark, hvor den nye lovgivning om finansiering af klimatilpasningsprojekter muliggør, at både HOFOR og Københavns Kommune kan bidrage til finansiering af skybrudsløsninger i byrummenes overflader, og hvor både håndtering af hverdagsregn og skybrud indgår i en samlet arkitektonisk og trafikal løsning.

Området omkring Sankt Annæ Plads, som ligger i vandoplandet for indre by, blev hårdt ramt under skybruddet i 2011. Projektet håndterer skybrudssikring af det 18 ha store område omkring Sankt Annæ Plads mod en 100 års regn. Via overfladen ledes skybrudsvandet overalt hurtigt væk fra facaderne og til havnen. Bl.a ved at etablere en ’skålform’ og sænke det grønne areal på Sankt Annæ Plads.

 

Parkering

Gennemførelse af Sankt Annæ Projektet betyder, at der skal nedlægges 210 p-pladser i gadeplan. Det er i overensstemmelse med Borgerrepræsentationens beslutning 10. juni 2009 mellem A, B, F og Ø. For at understøtte den daglige brug i området, anbefales det at integrere mulighed for afsætnings- og korttidsparkeringspladser (30 min). Samlet set er der gjort plads til 38 p-pladser. Heraf er foreslået 18 afsætnings- og korttidsparkering. Resten er de eksisterende ambassade- handicap – og taxiholdepladser.  For at imødekomme det forøgede pres på gadeparkeringspladserne, vil forvaltningen åbne den tilstødende beboerlicenszone, hvor der i dag er ledig kapacitet. (bilag 1) Med vedtagelse af denne indstilling vil der samlet være godkendt nedlæggelse af i alt 410 p-pladser i området. Det forventes, at p-anlægget under Kvæsthusmolen vil rumme ca. 500 pladser.

Der er ikke afsat plads til turistbusafsætning. Forvaltningen skønner, at det vil medføre stor risiko for kødannelse. Herudover vil det optage en del areal, som kan medføre stor risiko for ulovlig parkering i vinterhalvåret, hvor busserne ikke benytter pladserne.  Der er i dag mulighed for afsætning for turistbusser ved Toldbodgade/Amalienborg i nær gangafstand til de omkringliggende turistattraktioner, herunder Kvæsthusmolen.

 

Partnerskabsaftale (fortrolig indtil underskrevet)

Partnerskabsaftalen præciserer rollefordeling mellem Sankt Annæ Selskabet A/S, Kommunen og HOFOR og fastlægger økonomi, udbud, organisering, proces, tidsplan og kommunikation for projektet. De nærmere vilkår i partnerskabet fremgår af aftalen samt de tilhørende bilag (jf. bilag 7).

 

Høring

Forslaget har været forelagt politiet, som har givet principielt samtykke.

Forslaget er udviklet i dialog med borgere og interessenter, og der har været afholdt syv borgermøder undervejs. Samtlige møder har haft stor tilslutning med 80-100 personer. De gennemgående ønsker om fredeligt hverdagsbyliv på Sankt Annæ Plads, bevaring af træer, styrkelse af det grønne, gode forhold for fodgængere og cyklister mm er indarbejdet i projektet undervejs.

Indre By Lokaludvalg er efterfølgende blevet formelt hørt, og forvaltningen har bedt lokaludvalget om at indhente borgernes kommentarer.

Der er inkl. Lokaludvalgets svar i alt indkommet 24 henvendelser (bilag 9-11).

De gennemgående temaer omfatter bl.a. nedlæggelse af parkeringspladser, cykelforhold på Sankt Annæ Plads og omfanget af udeservering samt trafikforhold i Nyhavn.

Overordnet set kan forvaltningen anbefale, at projektet fastholdes. De fleste indsigelser er besvaret i forslaget eller indgår som forudsætninger for projektet, herunder nedlæggelse af parkering. Her ligger forslaget i forlængelse af Borgerrepræsentations beslutning fra j10. juni 2009, bl.a. om at der minimum skal nedlægges et tilsvarende antal gadeparkeringspladser, som p-anlægget under Kvæsthusmolen vil rumme. Gadeparkeringen forventes nedlagt fra medio 2014 og til medio/ultimo 2015 samtidig med at P-anlægget under Kvæsthusmolen forventes færdigt.

På Sankt Annæ Plads vil en løsning for cyklerne, hvor der etableres en cykelgade med bilkørsel tilladt give den sikreste trafikale løsning for alle. Løsningen vil give gode forhold især for fodgængerne og give mest plads til ophold på fortove og midterareal.

I Nyhavn vurderes forslaget som den mest afbalancerede løsning på de mange interesser, ønsker og forudsætninger. Udeserveringen kan ved den videre projektering måske udvides en anelse. Belægningen på den sidste del af Nyhavn vurderes ud fra et samlet æstetisk synspunkt at være den bedste løsning for området og er i overensstemmelse med dispensation for lokalplanen for Kvæsthusmolen.

Den videre projektering vil betyde justeringer af forslagets detaljerede udformning og indhold, og det vil foregå i en fortsat dialog med borgerne. En uddybende gennemgang af proces og høringssvar samt forvaltningens anbefalinger fremgår af bilag 9.

Økonomi

Med ”Kickstart København” (BR 20/5 2010) blev der, udover de allerede afsatte 3,4 mio. kr. (2010 p/l), afsat 20,0 mio. kr. (2010 p/l) til fornyelse af Sankt Annæ Plads og Kvæsthusgade. I ”Overførselssagen 2011-2012” (BR 10/5 2012) blev afsat 9,0 mio. kr. (2012 p/l) til Nyhavn øst for Toldbodgade. De ovenstående afsatte midler svarer i alt til 34,09 mio. kr. (2013 p/l) og ønskes med denne indstilling frigivet.

I Budget 2013, Æ288 (BR 4/10 2012) blev der afsat i alt 42,0 mio. kr. (2012 p/l) til skybrudsforanstaltninger. Heraf ønskes der afsat og frigivet 2,6 mio. kr. (2013 p/l) til entrepriseudgifter i forbindelse med skybrudssikring af Sankt Annæ Plads.

De frigivne midler overføres til Sankt Annæ Selskabet A/S og skal alene anvendes til entrepriseudgifter i henhold til partnerskabsaftalen. De forventes overført med 11,6 mio. kr. i 2014 og 25,09 mio. kr. i 2015 jf. bilag 7.

Sankt Annæ Projektet er prissat til ca. 118,7 mio. kr. og finansieres udover kommunens midler af Realdania, en række donorer og HOFOR.

De 2,6 mio. kr. (2013 p/l) afsat og frigivet til skybrudsforanstaltninger er betinget af at Forsyningssekretariatet under Konkurrence og Forbrugerstyrelsen godkender projektet. Dette forventes at ske september 2013.

Nedlæggelse af parkeringspladserne vil betyde et årligt forventet indtægtstab på 3,016 mio. kr. (2013 p/l) fra 2014 og frem. Indtægtstabet finansieres af P-puljen, jf. bilag 12.

Projektet er forudsat driftsmæssigt udgiftsneutralt for Københavns Kommune.

Videre proces

Den samlede omlægning forventes efter hovedprojekt og udbud igangsat medio 2014 og færdig medio/ultimo 2015 samtidig med færdiggørelse af Kvæsthusmolen og p-anlægget.

 

 

 

Pernille Andersen                                     /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at forslag til prissat dispositionsforslag for Sankt Annæ Projektet godkendes (jf. bilag 2, 3, 4 og 5),
  2. at der på Sankt Annæ Plads, i Kvæsthusgade samt i Nyhavn mellem Toldbodgade og havnen nedlægges i alt 210 gadeparkeringspladser, som alle ligger i grøn zone (jf. bilag 1). Det forventede indtægtstab på 3,016 mio. kr. (2013 p/l) fra 2014 og frem finansieres af P-puljen (jf. bilag 12),
  3. at Teknik- og Miljøforvaltningen ved administrerende direktør Pernille Andersen bemyndiges til at indgå partnerskabsaftale med Realdania’s datterselskab Sankt Annæ Selskabet A/S(under stiftelse) om istandsættelse af Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade samt Nyhavn mellem Toldbodgade og Kvæsthusgade (jf. bilag 7 fortroligt),
  4. at der frigives en anlægsbevilling på 34,09 mio. kr. (2013 p/l) til udgifter i henhold til partnerskabsaftalen. Anlægsbevillingen frigives på Teknik og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 fordelt med 9,0 mio. kr. i 2014 og 25,09 mio. kr. i 2015,
  5. at der under forudsætning af Forsyningssekretariatets godkendelse af skybrudshåndtering og udgifter samt finansiering hertil, frigives en anlægsbevilling på 2,6 mio. kr. (2013 p/l) til entrepriseudgifter ifb skybrudssikring af Sankt Annæ Plads. Anlægsbevillingen frigives på Teknik og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg funktion 2.28.23.3 i 2014.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. juni 2013

Udvalget vedtog ændringsforslag til et ekstra 6. at-punkt:

”at Nyhavn mellem Toldbodgade og havnen udføres med samme belægning og disponering af gaderummet som den øvrige del af Nyhavn (solsiden)”

 

Der blev stemt om indstillingens 1., 3., 4., og 5. at:

For indstillingen stemte 10 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø, O, I..

Imod indstillingen stemte ingen udvalgsmedlemmer.

1 udvalgsmedlem undlod at stemme: C.

 

Der blev stemt om indstillingens 2. at:

For indstillingen stemte 8 udvalgsmedlemmer: A, B, F, Ø.

Imod indstillingen stemte 3 udvalgsmedlemmer. C, I, O.

Ingen udvalgsmedlemmer undlod at stemme.

 

Indstillingen blev anbefalet med det ekstra 6. at-punkt.



 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget bemærker, at der med sagens nye 6. at-punkt kan være afledte konsekvenser for busdriften på linje 11A, der anvender strækningen fra Toldbodgade, Sankt Annæ Plads, Kvæsthusgade og Nyhavn. Økonomiudvalget forudsætter, at busbetjening på samme niveau som det eksisterende, kan indpasses i projektet.

Økonomiudvalget anbefaler, at Borgerrepræsentationen vedtager det i bilag 13 beskrevne ændringsforslag. Det tekniske ændringsforslag handler om fordelingen af anlægsudgiften til skybrudssikring mellem HOFOR og Københavns Kommune.

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. august 2013

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

V, C og O afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti finder det vigtigt, at der fortsat arbejdes på at skaffe beboerlicenser i P-anlægget.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 22. august 2013

Partierne i Teknik- og Miljøudvalget stillede følgende ændringsforslag:

 

”Det foreslås at indstillingens 6. at-punkt: ”at Nyhavn mellem Toldbodgade og havnen udføres med samme belægning og disponering af gaderummet som den øvrige del af Nyhavn (solsiden),”

 

Ændres til: ”At de kommunale arealer i Nyhavn fra Toldbodgade til og med ud for Nyhavn 71 udføres med samme belægning og disponering af gaderummet som den øvrige del af Nyhavn (solsiden).””

Der ønskedes afstemning om indstillingens 2. at-punkt.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt med 35 stemmer imod 14.

 

For stemte: A, B, F, Signe Goldmann (løsgænger), Sofie K. Led (løsgænger) og Ø.

Imod stemte: C, I, O og V.

 

Ændringsforslaget stillet af partierne i Teknik- og Miljøudvalget blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.


Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ønskede at videreføre deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti finder det vigtigt, at der fortsat arbejdes på at skaffe beboerlicenser i P-anlægget.”

Til top