Mødedato: 21.08.2014, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg nr. 4 til lokalplan nr. 432 "Carlsberg II" med kommuneplantillæg

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af forslag til tillæg til lokalplan nr. 432 ”Carlsberg II” med kommuneplantillæg, der muliggør videreudvikling af byudviklingsområdet Carlsberg.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at forslag til tillæg nr. 4 til lokalplan ”Carlsberg II” (bilag 1)  med tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger,
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.
Det bemærkes, at  et enigt udvalg tilsluttede sig ændringsforslag fra Ø samt underændringsforslag fra F, jf. ’Oversigt over politisk behandling’.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Ejeren af størstedelen af Carlsberg-området ønsker at udvikle to delarealer med boliger, erhverv, butikker og institutioner, herunder evt. en skole. Desuden ønsker ejeren mulighed for at udvide butiksarealet indenfor et større område. Der er derfor udarbejdet forslag til tillæg til lokalplanen, som skal muliggøre byggeriet.

Løsning

Målet med byomdannelsen på Carlsberg er at skabe en levende bydel med blandede funktioner i sammen­hæng med det øvrige København. Planlægningen sker på baggrund af en rammelokalplan fra 2009. For at muliggøre nyt byggeri skal der løbende udarbejdes lokalplantillæg. Der er tidligere udarbejdet tillæg for ’Stationsområdet’ og et område ved Gamle Carlsberg Vej. Se endvidere bilag 3: Nøgletal.

Den konkrete planlægning sigter mod at skabe nye bymiljøer i høj arkitektonisk kvalitet omkring den eksisterende kulturarv. Varierede byrum vil tilbyde nye rekreative faciliteter og muligheder for ophold til alle aldersgrupper. Hermed fremmes Københavns Kommunes overordnede vision om en tæt, bæredygtig by i vækst og en metropol for mennesker. Forslaget indeholder endvidere bestemmelser for bæredygtighed og håndtering af regnvand, som skal fremme København som en klimasikret og bæredygtig by.

En levende by med blandede funktioner

Lokalplantillægget fastlægger byggeretsgivende bestemmelser for to delarealer. Her gives mulighed for en samlet bebyggelse på ca. 100.000 m2, hvoraf de ca. 19.000 m2 ligger i fredede eller bevaringsværdige bygninger.

Langs Ny Carlsberg Vej og centralt på Carlsberg skabes et bymæssigt miljø, som svarer til brokvartererne, med erhverv, butikker bl. a. et supermarked på et nyt torv ved Ny Carlsberg Vej og mulighed for en skole. Mod Humleby og Frederiksberg planlægges et boligområde med vægt på grønne og rekreative byrum. Boligandelen bliver ca. 40 pct. for de to delarealer under ét. Kultur, institutioner og oplevelser placeres overvejende i de fredede og bevaringsværdige bygninger.

Med planerne udmøntes yderligere 4.900 m2 af kommuneplanens detailhandelsramme for Carlsberg, så der samlet kan etableres op til 16.400 m2 butikker indenfor en zone, som svarer til kommuneplanens bydelscenter. Dette betyder, at der også kan etableres butikker i eksisterende bygninger udenfor de detailplanlagte arealer. Se endvidere bilag 2: Faktaark.

Ny bebyggelse i samspil med naboområder og kulturarven

I delareal IIC, omkring de fredede bygninger centralt på Carlsberg, fastlægges bebyggelsen i 4 til 6 etager, hvor de øverste etager er trukket tilbage af hensyn til kig fra Ny Carlsberg Vej mod de fredede bygninger ved Elefantporten. Med tillægget justeres byggefeltet, hvor der skabes den ovenfor nævnte mulighed for en skole. Bebyggelsen her udformes med facader langs de tre omgivende gader og med en mere åben side mod den kommende plads syd for skolen. Dette giver mulighed for en skolegård indenfor byggefeltet. For at skabe tilstrækkelige lege- og opholdsarealer til skolen, muliggøres terrasser og boldbure på tag. Den originale del af det bevaringsværdige Hammershus - som ligger på Bryggernes Plads – bevares, mens en nyere tilbygning her fjernes. Hermed kommer den originale bygning til at indgå i en bedre sammenhæng på pladsen.

I delareal IVA, nord for Ny Carlsberg Vej og mod Humleby og Frederiksberg, varierer bebyggelsen mellem 3 og 6 etager under hensyn til nabobebyggelserne. For at skabe bedre boligkvaliteter i et byggefelt ved 'Købkes Plads', hvor der har været særlige udfordringer med at sikre gode dagslysforhold, øges byggefeltet ved at inddrage et mindre hjørne af pladsen. Herved kan etableres et større gårdrum i bebyggelsen, hvor der forventes almene boliger.

Mod Humleby bygges primært boliger i 3 og 4 etager og med private, grønne forhaver. Langs Vesterfælledvej og Ny Carlsberg Vej tillades 5-6 etager, med mulighed for mindre påbygninger på taget på to markante hjørner.

Mod Kongens Bryghus og Humleby justeres rammelokalplanens byggefelter fra en længe til en karré-formet bebyggelse med private opholdsarealer i gårdrum. Dette medfører et mere sammenhængende grønt haverum mellem de eksisterende og de nye bebyggelser, men det betyder også, at der bygges tættere på Kongens Bryghus. Grundejeren er i dialog med naboerne, AB Kongens Bryghus og Humlebys Husejerforening, om aflysning af en række tidligere indgåede privatretlige aftaler vedrørende friarealer og erstatningsparkering for terrænparkering. Hvis disse aftaler ikke aflyses, vil rammelokalplanens byggemuligheder ikke nødvendigvis kunne opfyldes på grund af mangel på friarealer.

Konkretisering af bestemmelser for arkitektur, byrum og klimatilpasning

Med tillægget detaljeres bestemmelser om udformning af facader, altaner, karnapper og tagformer. Endvidere detaljeres rammelokalplanens bestemmelser om lege- og opholds­muligheder samt om trygge passager og forbindelser. I byrum fastlægges zoner til ophold, boldbaner, beplantning, vinddæmpende foranstaltninger, og der stilles krav til cykelparkering og træplantning. Der fastlægges endeligt bestemmelser om opsamling og genbrug af regnvand, en lav befæstelsesgrad i gårdrum og haver samt skybrudsløsninger, som kan tilbageholde regnvand i forbindelse med skybrud.

Skybrudsbestemmelsen, som fastlægger hvor meget vand, der skal tilbageholdes på Carlsberg-grunden (afløbstallet), er en opfølgning på 'Konkretisering af skybrudsplan for Vesterbro/Ladegårds Å', vedtaget oktober 2013. Afløbstallet er på nuværende tidspunkt angivet som et spænd mellem 4-10 l/s/ha i bestemmelsen. Det er første gang, at klimatilpasning i lokalplaner udmøntes i konkrete afløbstal. Det præcise krav er ved at blive kvalificeret af Teknik- og Miljøforvaltningen i dialog med HOFOR og Carlsberg Byen, og der arbejdes på, at det præcise afløbstal kan fastsættes inden sagens behandling i Borgerrepræsentationen. Det forventes, at der i projekter kan opnås medfinansiering af den del af udgifterne, som vil være nødvendige ekstraomkostninger til håndtering af tag- og overfladevand udover de almindelige krav i henhold til spildevandsplanen. Der indgås en aftale mellem HOFOR og projektejer om fordeling af udgifter i det konkrete projekt. Indtil 31. december 2014 er der mulighed for, at grundejer får dækket 100 % af de nødvendige ekstraomkostninger, og fra 2015 er muligheden 75 %.

På TMU udvalgsmødet den 16. juni 2014 fremlægges oplæg til implementeringsplan for klimaprojekter, hvor planværktøjet som redskab til at fremme klimatilpasning præsenteres. På mødet belyses muligheder og konsekvenser herunder muligheder for medfinansiering og organisering af de konkrete tiltag.

Trafik og parkering

Der planlægges ca. 670 p-pladser i de to delarealer, heraf 95 pct. i konstruktion. Parkerings­pladserne vil indgå i det samlede parkeringsregnskab for Carlsbergområdet jf. kommuneplanens og rammelokalplanens p-norm, som begge er af størrelsesordenen 1 plads pr. 200 m2 og ikke må overstige 1 plads pr. 133 m2 etageareal. Til en eventuel skole etableres afsætningspladser i ­kælder og på terræn, og der etableres separate nedkørselsramper til cykel­parkering i kælder. 75 pct. af cykelparkeringen etableres i konstruktion for at prioritere byrum til ophold og aktivitet.

Kommuneplantillæg

Byggeønskerne forudsætter et kommuneplantillæg, hvor rækkefølgen i kommuneplanens planperioder ændres. Kommuneplantillægget ændrer også Carlsberg Bydelscenters fordeling mellem daglig- og udvalgsvarer. Bydelscentret udvides for at give mulighed for butikker omkring det kommende torv ved Ny Carlsberg Vej.

Intern høring

Der er foretaget en intern høring i forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget.

Valby Lokaludvalg udtrykker stor tilfredshed med muligheden for en skole på Carlsberg, men er kritisk overfor butiksarealets størrelse og efterlyser en samlet detailhandelsanalyse. Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker hertil, at der som baggrund for kommuneplanens detailhandelsstruktur er udarbejdet en ”Analyse af detailhandlen i Københavns Kommune 2008”. Kommuneplanen muliggør 22.000 m2 butikker på Carlsberg heraf udmøntes 16.400 m2 med lokalplantillægget.

Københavns Museum oplyser, at ejendommen Vesterfælledvej 66 er kulturhistorisk interessant. Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker hertil, at ejendommen ikke er fastlagt som bevaringsværdig, den har en bevaringsværdi på 4 i SAVE-registreringen, og den har ikke en høj arkitektonisk bevaringsværdi.

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Borgerdialog

Det indstilles, at der i samarbejde med Carlsberg Byen og Vesterbro Lokaludvalg afholdes et borgermøde med byvandring i høringsperioden.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Kommunen skønner, at de nye byggeretsgivende områder genererer ca. 1.700 arbejdspladser med en årlig skattemerindtægt på ca. 18 mio. kr. (2012 priser). Skønnet baseres på en fuld udbygning af lokalplanens byggeretsgivende områder.

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslagene i høring i 8 uger, juli måned undtaget. Herefter vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde en indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2015.

 

 

 

Claus Juhl                           /Pernille Andersen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 4 til lokalplan ”Carlsberg II” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse i 8 uger.
  2. at der udover den lovpligtige borgerdialog bestående af 8 ugers høring og offentliggørelse på kommunens hjemmeside Bliv Hørt afholdes et borgermøde.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

    3.  at det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslaget i 8 uger.


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2014

Ø stillede følgende ændringsforslag:

 ”At nedenstående afsnit bliver ændret i lokalplanforslaget med henblik på at sikre granitbrostensbelægning på Ny Carlsberg Vej under hensyn til fremkommelighed for cykler, sikkerhed og maksimal støjreduktion

 

Lokalplanforslagets redegørelsen

s. 11 Trafik og parkering
Adgang til parkeringkældre flyttes fra ’Sport Rahbek’ til Ny Carlsberg Vej. Ny Carlsberg Vej vil blive ombygget, så der etableres bedre forhold for cyklister. Der udlægges en vejudlægslinje i facadelinjen ved Vesterfælledvej på matriklen nord for Ny Carlsberg Vej for at muliggøre varelevering. Der fastlægges specifikke krav til cykelparkeringspladser til undervisningsformål.

s. 13

I forbindelse med omprofilering af Ny Carlsberg Vej erstattes brostensbelægningen med ny belægning  (undtaget den fredede belægning mellem Dipylon og Elefantporten), som tager hensyn til den trafikale afvikling. Der stilles krav om ny belægning i granitbrosten. Dette er begrundet i vil være et æstetiske hensyn. Der skal tages  og byarkitektonisk tab, men er begrundet i vægtige trafikale hensyn om fremkommelighed og sikkerhed samt hensyn til støj.

Lokalplanforslagets bestemmelser s. 28

§ 4, stk. 6.

Ny Carlsberg Vej opretholdes/fastlægges i en bredde af 21 m på strækningen fra Vesterfælledvej til Pasteursvej, bortset fra strækningen ud for Humleby, hvor den eksisterende vejlinie fastholdes. Ny belægning skal være granitbrosten.  Brostenes overfladebehandling og vejprofil udformes under hensyn til fremkommelighed for cykler, sikkerhed og maksimal støjreduktion.  På strækningen fra Pasteursvej til Valby Langgade opretholdes vejen med sin nuværende anlægsbredde på 12,55 m. Vejen spærres for gennemkørsel mellem Elefantporten og Dipylon, bortset fra cykler og eventuelle busser i rute.

 

Kommentar                  

Snit D-D, E-E og F-F  jf. tegning nr. 4C vil blive revideret i forbindelse med detailprojektering af Ny Carlsberg Vej under hensyntagen til anvendelserne langs vejen. De samlede vejudlæg ændres dog ikke i forhold til de angivne snit.  Ved udskiftning af eksisterende brostensbelægning skal ny belægning udformes med overfladebehandlede granitbrosten, således at der opnås maksimal støjreduktion.  

I forbindelse med detailprojektering af ’Sport Rahbek’ vil snit N-N på tegning nr. 4D  ligeledes blive revideret.” 

 

F stillede følgende ændringsforslag:

 

”At der i Ø´s ændringsforslag om side 13 tilføjes ”herunder cykelfremkommelighed” efter første komma.

 

Et enigt udvalg tilsluttede sig underændringsforslaget fra F.

 

Den ændrede indstilling blev herefter anbefalet.



Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. august 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 21. august 2014

 

Indstillingen blev med det tekniske ændringsforslag godkendt uden afstemning.

 

Der blev givet frist for mindretalsudtalelser til mandag den 25. august 2014, kl. 12.00.

 

 

 

Til top