Mødedato: 20.08.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høring af VVM-redegørelse for metro til Sydhavnen

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal behandle forslag til VVM-redegørelse (vurdering af virkninger på miljøet) for metro til Sydhavnen med henblik på offentlig høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

  1. at VVM-redegørelsen (bilag 1) vedtages og sendes i offentlig høring i to måneder,
  2. at den alternative stationsplacering ved Sluseholmen Syd anbefales, på baggrund af en byplanfaglig vurdering (bilag 5),
  3. at stationsløsningen ved Ny Ellebjerg station drøftes med Frederiksberg Kommune, jf. "Principaftalen om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen".

(Økonomiudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 18. juni 2014 "Principaftale om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udvikling af Nordhavnen". Aftalen blev underskrevet af transportministeren og overborgmesteren den 27. juni 2014, og lov om udmøntning af aftalen blev vedtaget af Folketinget den 5. februar 2015. På baggrund af loven kan metro til Sydhavnen etableres. Metrolinjen får fem stationer: v/ Fisketorvet, v/ Enghave Brygge, v/ Sluseholmen, v/ Mozarts Plads og Ny Ellebjerg.

Metro til Sydhavnen er omfattet af de regler om regulering af forure­ning og kompensationer, der er indført på baggrund af lov nr. 748 af 25. juni 2014 om ændring af lov om en Cityring og ligningsloven. Det er en forudsætning for denne VVM-redegørelse og ind­dragelsen af kompensations- og genhusningsmuligheder i vurde­rin­gen, at Transport­ministeriet udsteder byggepladsbekendtgørelsen og nabopakkebekendtgørelsen for metro til Sydhavnen.

Der er fra den 1. november til den 12. december 2014 gennemført en forudgående høring om metro til Sydhavnen. Borger­repræ­sentationen tiltrådte den 26. marts 2015 hvidbogen herfor, herunder at der i VVM-redegørelsen undersøges en alternativ place­ring af stationen ved Sluseholmen samt etablering af Ny Ellebjerg station under terræn.

Løsning

VVM-redegørelsen har til formål at belyse miljøpåvirkningerne af en metro til Sydhavnen. Vurderingen omfatter den aftalte og finansierede løsning, nul-alternativet samt to forslag til stationsalternativer. Metroen anlægges som en afgrening fra Cityringen til Ny Ellebjerg i form af en metro med to tunnelrør. Metro til Sydhavnen integreres med Cityringen, og passagererne vil kunne køre direkte til metrostationerne på strækningen fra København H til Nordhavn. Metroselskabet I/S er bygherre på metro til Sydhavnen.

Vurdering af virkninger på miljøet
Der er i VVM-redegørelsen redegjort for bl.a. trafik, støj, vibrationer, luftforurening, byrum, kulturarv, mennesker, sundhed og samfund, natur, overfladevand, grundvand og jordforurening i metroens anlægs- og driftsfase. Samtidig beskrives de afværgeforanstaltninger anlægs­arbejdet giver anledning til, samt bestemmelser om kompensation, genhusning mv. til de berørte beboere.

Anlægsfasen
Ved fastlæggelse af tidsrum for støjende arbejder er der lagt vægt på, at støjende arbejder uden for almindelig arbejdstid overvejende foregår på arbejds­pladser, hvor der er langt til nærmeste boliger, samt at de mest støjende arbejder på alle arbejdspladser foregår om dagen.

Lokalt omkring Mozarts Plads vil naboer og andre brugere af pladsen opleve midlertidige, men væsentlige miljøpåvirkninger. Mozarts Plads inddrages til arbejdsplads i hele anlægsperioden. Brugerne må i perioden henvises til andre rekreative arealer i kvarteret, hvilket vil ske i dialog med den følgegruppe, der nedsættes for Mozarts Plads. Ved både Mozarts Plads og ved Haydnsvej vil byggepladserne ligge ganske tæt på beboelse og kvaliteten af de to lokalområder påvirkes under anlægsfasen. Det sammen gælder planlagte boliger ved Fisketorvet, Enghave Brygge og Sluseholmen Syd.

Det skønnes, at op mod 225 eksisterende og 30 forventede nye boliger vil opleve, at den vejledende grænse­værdi for anlægsstøj på 70 dB(A) i dagtimerne overskrides markant i længere perioder. Antal støj­påvirkede boliger vil afhænge af de endelige stations­placeringer. Det vurderes at give gener hos de omkringboende, særlig hvis de er hjemme om dagen, har natarbejde eller lignende. Dette vil især være tilfældet ved Mozarts Plads samt ved Haydnsvej.

De botilbud samt øvrige visiterede borgere i ældreboligerne i Engholmen Syd, der bliver berørt af gener fra byggepladsen på Mozarts Plads, håndteres i samarbejde mellem Metroselskabet og de relevante fagforvaltninger. Dette kan f.eks. ske ved anvisning til andre lejemål indenfor kommunens boligtilbud.

På alle arbejdspladser vil vandbehandlingsanlæg og ventilations­anlæg være i drift døgnet rundt. Dette vil give anledning til støj i inter­vallet 40-55 dB(A) om aftenen og natten, hvorved den vejledende grænse­værdi for anlægsstøj på 40 dB(A) i aften- og nattetimerne overskrides. Støj om natten fra arbejds­plad­ser­ne kan således opleves generende, selvom der ikke foregår egentlige anlægsaktiviteter. 

Det skønnes, at ca. 80 eksisterende boliger og 300-330 forventede nye boliger vil opleve længerevarende støj om aftenen over 60 dB(A). Cirka 12 eksisterende boliger samt ca. 425 planlagte boliger vil opleve længere­varende støj om natten over 55 dB(A). Disse vil være omfat­tet af regler fastsat af Transportministeriet i form af nabopakke­bekendt­gørelsen. Med de beskrevne afværge­foranstalt­nin­ger i form af kom­pen­­­sation og krav på genhusning vurderes det, at der ikke er naboer, der behøver at blive udsat for længerevarende støj om aftenen over 75 dB(A) og om natten over 65 dB(A), der er grænse­værdierne for eventuel genhusning.

Størstedelen af den tunge byggepladstrafik til og fra byggepladserne til det overordnede vejnet vil kunne afvikles på veje uden bolig­bebyg­gelser. Adgangsvejene vil blive gennemgået med henblik på optime­ring af trafiksikkerheden herunder begrænsning af mulige højresving.  

Anlæg af Sydhavnsmetroen indebærer, at der skal bortskaffes store mængder overskudskalk (muck) og opgravet jord. Langt størstedelen forventes at kunne nyttiggøres i landvindingsprojektet i Nordhavn eller på anden egnet lokalitet. Eventuel pramtransport af tunnelmuck til Nordhavn vil kunne for­mindske trafikbelastningen af vejene og risikoen for trafikulykker i forbin­delse med metroprojektet. Pram­trans­­port er dog mere forure­nende end lastbiltransport, til gengæld sker udledning af luft­forure­ning over vandet i større afstand til boliger.

Trafik, vibrationer og luftforurening fra anlægsarbejdet vil ikke med­føre væsentlige miljøpåvirkninger for områdernes ansatte og øvrige brugere. Tilsvarende vil anlægsarbejderne ikke medføre væsent­lige påvirk­ninger af jord, overfladevand og grundvand, når de beskrevne tiltag gennemføres og følges op af konkrete myndighedstilladelser efterfølgende.

Ved anlæg af v/ Sluseholmen Nord vil der være behov for en lidt større opfyldning af Fordgraven end ved anlæg af Sluseholmen Syd. Ingen af opfyldningerne vil ændre vandets opholdstid i bassinet i forhold til situationen i dag.

Driftsfasen
I driftsfasen vurderes metroen ikke at medføre væsentlige påvirk­ninger af omgivelserne.

Sammenfatning
Københavns Kommune har vurderet, at der med de afværge­foranstal­tninger, der er beskrevet i VVM-redegørelsen, ikke er virk­ninger på miljøet, der er så væsentlige, at projektet ikke bør gen­nem­føres. Det vurderes samlet set, at eventuelle sundhedsmæssige kon­sekvenser ved gennemførelse af projektet er tålelige som følge af en afvejning mellem sundhedsmæssige og samfundsmæssige hensyn. 

Byplanfaglig vurdering vedr. placering af stationen ved Sluseholmen
Placering af en station ved Sluseholmen Syd vurderes ud fra en byplanfaglig vinkel at være den bedste placering for en station ved Sluseholmen. Den sydlige løsning vil understøtte byudviklingen omkring Sydhavnsgade, hvor der er mulighed for erhvervsbyggeri og for at skabe et lokalt trafikknudepunkt med gode omstignings­mulig­heder til anden kollektiv transport. Miljømæssigt vil placeringen ved Sluseholmen Syd i forhold til en nordlige placering betyde, at færre naboer generes af lastbiltrafik og støj i metro­byggeriets anlægsfase, samt at et mindre vandareal inddrages til anlæg af stationen. Grund­ejerne og flere beboere i området har prioriteret den sydlige placering. Ved at understøtte byudviklingen omkring Sydhavnsgade og Borgmester Christiansens Gade understøttes samtidig en bedre sammen­hæng mellem det nye og det gamle Sydhavnen. Endeligt valg af stationsplacering forudsætter finansiering samt endelig vedtagelse af VVM og kommuneplanrammer for stations­placeringen.

Økonomi

Metroselskabet forventer, at stationsplaceringen ved Sluseholmen Nord kan holdes inden for projektets aftalte økonomi ved en videre optimering af løsningen frem til selskabets udbud. Ved valg af stationsplaceringen Sluseholmen Syd forventes forskellen i anlægs­udgif­ter, i forhold til den nordlige løsning, at indebære en meromkost­ning på ca. 35 mio. kr. Der kan derfor være behov for finansiering af denne merudgift fra ejerne. Det skal nævnes, at der er en buffer på 30% i anlægsbudgettet jf. statens ny anlægsbudgettering.

Videre proces

Såfremt denne indstilling tiltrædes sendes VVM-redegørelsen i to måneders offentlig høring fra ultimo august 2015, og der afholdes i hørings­perioden et borgermøde i samarbejde med lokaludvalgene. Embeds­lægeinstitutionen vil blive hørt i denne periode. I samme periode vil valg af stationsløsning ved Ny Ellebjerg blive drøftet med Frederiksberg Kommune.

På baggrund af høringssvarene udarbejdes en hvidbog, der forventes politisk behandlet ultimo 2015 med henblik på endelig godkendelse af VVM-redegørelsen. Godkendes VVM-redegørelsen kan Københavns Kommune give en VVM-tilladelse til projektet. Endelig fastlæggelse af stations­placeringer forventes at ske med vedtagelse af Kommuneplan 2015, der indeholder rammer og retningslinjer for metroen samt en miljøvurdering ifølge lov om miljøvurdering af planer og program­mer.

Transportministeriet vil i forlængelse af VVM-redegørelsen for metro til Sydhavnen og kommunens VVM-tilladelse foranledige, at metro til Sydhavnen indarbejdes i byggepladsbekendtgørelsen og nabo­pak­ke­bekendtgørelsen, hvorved anlægsarbejdet vil være omfat­tet af de samme regler, som i dag gælder for Cityringen og metro til Nordhavn. Herved sikres projektet faste rammer for anlægs­perioden, og naboerne får mulighed for at tage højde for de forventede påvirk­­ninger og at kende grund­laget for de kompen­sa­tioner mv., der kan forventes udbetalt.

Metro til Sydhavnen forventes at åbne i 2023.



Mikkel Hemmingsen          /                     Anne Skovbro

Oversigt over politisk behandling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,  

  1. at VVM-redegørelsen (bilag 1) vedtages og sendes i offentlig høring i to måneder,
  2. at den alternative stationsplaceringen ved Sluseholmen Syd anbefales, på baggrund af en byplanfaglig vurdering (bilag 5),
  3. at stationsløsningen ved Ny Ellebjerg station drøftes med Frederiksberg Kommune, jf. "Principaftalen om metro til Ny Ellebjerg via Sydhavnen samt udbygning af Nordhavnen".

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 20. august 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top