Mødedato: 19.04.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Etablering af Sikre Skoleveje ved to skoler 2018

Se alle bilag
Der skal tages stilling til etablering af sikre skoleveje ved to københavnske skoler og til frigivelse af første rate på 5 mio. kr. af anlægsbevillingen på 10,0 mio. kr. til Sikre Skoleveje 2018-2019.

Indstilling

Indstilling om,  

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 5,0 mio. kr. til anlæg af projekterne i bilag 2-5. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2018 (Borgerrepræsentationen (BR) 5. oktober 2017) (A, F, O og Ø) blev der afsat 10,0 mio. kr. i samlet anlæg i 2018-2019 til sikre skoleveje. Med denne indstilling ønskes de 5,0 mio. frigivet for 2018 til tre projekter (bilag 2).

Parterne afsatte midler til etablering af sikre skoleveje, der vil give mere trygge og sikre forhold for skoleelever. Den konkrete udmøntning af de afsatte midler skal ske i Teknik- og Miljøudvalget med inddragelse af Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Teknik- og Miljøudvalget (TMU) præciserede på udvalgsmødet den 18. september 2017, at det skal fremgå af udmøntningssagen, at trafiksikkerheden ved Skolen i Sydhavnen indgår i arbejdet med udmøntningen af skolevejspuljen.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen har efter drøftelse med Børne- og Ungdomsforvaltningen og faglig vurdering af de enkelte steder udvalgt tre projekter, der i størst mulig grad vil skabe sikre og trygge skoleveje, særligt for børn i de nye bydele i Sydhavnen og Islands Brygge Syd. Børne- og Ungdomsforvaltningen er enig i prioriteringen.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen har i samarbejde udarbejdet en bruttoliste af projekter. Det har ikke været muligt at imødekomme alle projekterne inden for rammerne af den nuværende bevilling. Teknik- og Miljøforvaltningen har derfor prioriteret skoler, hvor byudvikling i skolernes nærområde eller andre udefrakommende aktiviteter har ændret væsentligt på vilkårene for eleverne.

Projekterne er således udvalgt ud fra en bruttoliste af projekter, som alle kunne tænkes realiseret, såfremt der forelå finansiering. I forbindelse med projekternes udvælgelse har forvaltningen foretaget en vurdering af, hvordan de bevilgede midler bedst muligt kan blive bragt i anvendelse og sikre, at der skabes mest mulig tryghed og sikkerhed inden for den givne økonomiske ramme på 5 mio. kr. I denne vurdering er der bl.a. taget hensyn til kendte lokale ønsker om trafikale tiltag til forøgelse af trafikal tryghed og sikkerhed, viden om lokale behov fremkommet i forbindelse med den løbende dialog med Børne- og Ungdomsforvaltningen, samt kendskab til kommende større vejprojekter, som vil overflødiggøre evt. trafikale tiltag udmøntet gennem skolevejspuljemidlerne.  

Hovedgrebet i alle tre projekter er at forbedre krydsningspunkter for fodgængere og cyklister ved stærkt trafikerede veje.  

Projekterne er ikke detailprojekteret, og der er således ikke søgt samtykke hos politiet. Dette vurderes dog ikke at skabe problemer, der ikke kan rummes indenfor projektets økonomi og tidsplan.

I  bilag 6 findes projekter, der også er vurderet, men som ud fra en samlet faglig vurdering af omfanget af de trafikale udfordringer samt lokale ønsker om forbedringer i de respektive områder ikke er prioriteret ligeså højt som disse 3 projekter.

Skolen på Islands Brygge
Den eksisterende ”Skolen på Islands Brygge” modtager et stigende antal mindre børn fra det sydlige Islands Brygge. De har behov for at krydse Artillerivej på deres skolevej. Skolevejen ønskes derfor mere tryg og sikker ved at gennemføre to projekter.

Det stigende antal børn bliver i dag huset i pavilloner på den eksisterende skole. Når udskolingsskolen på Artillerivej står færdig, vil udskolingsbørnene blive flyttet til den nye skole. Herefter vil det primært være mindre børn, der benytter den eksisterende skole. Den nye udskolingsskole på Artillerivej har således ikke betydning for dette projekt. Skolevejene i forbindelse med den nye skole håndteres i forbindelse med skolebyggeriet på Artillerivej.

Artillerivej / Axel Heides Gade (bilag 3)
Krydsningen ved Axel Heides Gade forbedres ved at krydset ombygges til gavn for trafikafviklingen, trygheden og sikkerheden. Der har i forbindelse med problemstillingen været vurderet forskellige løsningsmodeller. Denne løsning vurderes at være den mest trafiksikre og bedste for den generelle trafikafvikling, da den skaber en mere overskuelig krydsudformning, der tydeligt angiver, hvor man skal vente, og hvor man skal krydse, når der er ophold i trafikken.

Dermed vil Axel Heides Gades indretning som boulevard fortsætte helt frem til krydset i lighed med løsningen i den anden ende af Axel Heides Gade ved Islands Brygge, som opleves langt mere tryg, og hvor trafikafviklingen er bedre. Foruden skolebørnene vil mange andre cyklister også få glæde af ændringen af forholdene, da antallet af cyklister på stedet gennem de sidste år har været stærkt stigende, som følge af etablering af Bryggebroen, Cykelslangen og udbygningen af KU Søndre Campus m.m.

Rundholtsvej (bilag 5)
Den sydligste krydsning af Artillerivej på Islands Brygge er krydsningen ved Rundholtsvej. Det er samtidig her, mange skolebørn ønsker at krydse Artillerivej for at køre ad Fælleden til skolen på Islands Brygge. Bilernes hastighed er høj på dette sted, da vejens udformning har karakter af en landevej. For at dæmpe hastigheden syd for krydsningen etableres en visuel ændring af vejforløbet. Dette udføres med parkeringsspor og sideheller, som visuelt vil indsnævre kørebanen, hvilket erfaringsmæssigt får hastigheden til at falde, da det bliver tydeligt, at der køres ind i et byområde. Samtidig vil sidehellerne forbedre krydsningsmulighederne og oversigtsforholdene ved Rundholdtsvej.

Skolen i Sydhavnen (bilag 4)
Initiativet har til formål at gøre det lettere at krydse Støberigade i forlængelse af den grønne kile, hvilket løses ved at etablere en midterhelle. Den grønne kile løber parallelt med Teglholmsgade fra Scandiagade. Med etablering af bedre krydsningspunkt vil stien blive mere attraktiv som skolevej, ikke mindst set i lyset af den byggeaktivitet, der finder sted i skolens nærområde. Øvrige trafikale problemstillinger i området som følge af byggeaktivitet håndteres i løbende dialog mellem bygherrer og Teknik- og Miljøforvaltningen. Der pågår ligeledes en løbende dialog med tilstødende grundejer om at forbedre forholdene for cyklister, hvor der mangler cykelstier, belysning m.m.

Overordnede målsætninger og effekter
Aktiviteterne vil sikre øget trafiksikkerhed både for skolebørnene og for de bløde trafikanter, der færdes i områderne ved Skolen i Sydhavnen og Skolen på Islands Brygge.

Konsekvensen for parkering og træer
Projektforslaget på Støberigade vil kræve nedlæggelse af otte til ti parkeringspladser på privat fællesvej, samt fældning og genplantning af fire mindre gadetræer.

Ifølge privatvejslovens § 57 stk. 2 må kommunen gerne lave forandringer (herunder nedlægge p-pladser samt fælde og genplante træer) på en privat fællesvej, såfremt der foreligger saglig begrundelse. Inden projektet anlægges, skal det i høring hos vejejere og berørte grundejere. Der er økonomi til omkostningerne, som afholdes af kommunen.

Projektet ved Rundholdtvej vil etablere enkelte parkeringspladser udenfor parkeringszone. Pladserne vil primært have til formål at skabe indtryk af byområde, og samle de biler, der i dag til tider holder i græsrabatterne i forbindelse med nyttehaverne. Etableringen af parkeringsspor vil skabe en oplevelse af by – og vil dermed give en lavere hastighed.

Økonomi

I Budget 2018 (BR 5. oktober 2017) (A, F, O og Ø) afsatte aftaleparterne 10,0 mio. kr. i samlet anlæg i 2018-2019 til sikre skoleveje. Med denne indstilling ønskes de 5,0 mio. frigivet. De forventede udgifter til de tre aktiviteter fremgår af tabellen nedenfor:

Tabel 1. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/
projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

(2018 p/l)

2018

2019

I alt

 TMU

Islands Brygge – Axel Heides Gade

3400 - Ordinær anlæg

2.28.23.3

850

2.000

2.850

 TMU

Islands Brygge – Rundholtsvej

3400 - Ordinær anlæg

 2.28.23.3

400

1.000

1.400

 TMU

Sydhavnen – Støberigade

3400 - Ordinær anlæg

 2.28.23.3

250

500

750

I alt

-

-

-

1.500

3.500

5.000

Der er endnu ikke foretaget en detailprojektering, da udpegning af projekterne politisk først godkendes ved denne indstilling. Forvaltningen vil i forbindelse med detailprojekteringen eventuelt tilpasse projekterne således, at de enkelte delprojekter gennemføres og den samlede budgetramme overholdes.

Videre proces

Anlæg af initiativer i bilag 2-5 forventes igangsat i april 2018 og afsluttet juni 2019.

Udmøntningsindstilling for de resterende 5 mio. kr., der er afsat i Budget 2018, afventer en systematisk ulykkesanalyse for børn og unge, som COWI gennemfører på baggrund af ulykkesdata af Politi- og Ambulancedata, samt trafiksikkerhedsinspektion på 25 km cykelstinet i København. Denne indstilling forventes forelagt udvalget i august 2018.

 

Pernille Andersen                 /Anne-Sofie Degn

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender

  1. at de beskrevne projekter i bilag 2-5 danner grundlag for anlæg.
     
    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 5,0 mio. kr. til anlæg af projekterne i bilag 2-5. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 6. marts 2018 
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At træer og parkeringspladser reetableres i nærområdet.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med to stemmer mod otte. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: C og I.
Imod stemte: A, B, O, Ø og Å.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, C, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: B.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med ni stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, C, I, O, Ø og Å.
Imod stemte: B.

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre mener ikke de valgte løsninger i indstillingen, yder den bedste cykelsikkerhed for byens bløde trafikanter og havde hellere set sagen tilbagesendt for yderligere kvalificering blandt andet ift. anlæg af private finansierede anlæg af to lyskryds.”

 

Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi stemmer for den af forvaltningen foreslåede løsning på Artillerivej, da forvaltningen har redegjort for, at der snarligt bliver opført to lysreguleringer på Artillerivej.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Lokale er bekymrede for, at der etableres cykelbaner frem for cykelstier i Sydhavnen, da cykelbaner anses for mindre sikre. Ø noterer sig, at forvaltningen svarer, at der i længden vil komme cykelsti.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. april 2018

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 19. april 2018             

Et forslag fra SF om at udvalgshenvise indstillingen til Teknik- og Miljøudvalget blev forkastet med 38 stemmer mod 14. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B, F, O og I.

Imod stemte: A, Ø, Å, V og C.

 

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen:

”At træer og parkeringspladser reetableres i nærområdet.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 43 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme

For stemte: V, C og I.
Imod stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

 

Selve indstillingen blev herefter godkendt med 45 mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, F, V, C, O og I.

Imod stemte: B.

                       

SF afgav følgende protokolbemærkning:

 ”Krydset Axel Heidesgade – Artillerivej er et af de steder i byen, hvor cykeltrafik og biltrafik kolliderer. Det er uklart og usikkert, hvordan man som cyklist skal agere i krydset. Lysregulering skal overvejes. Det bør også sættes hegn eller lignende op mellem cykelsti og vej nogle steder, så cyklerne ledes i den rigtige retning. Det skal være tydeligere, hvordan man som cyklist skal agere i krydset.”

 

Radikale Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Radikale Venstre mener ikke de valgte løsninger i indstillingen, yder den bedste cykelsikkerhed for byens bløde trafikanter og havde hellere set sagen tilbagesendt for yderligere kvalificering blandt andet ift. anlæg af private finansierede anlæg af to lyskryds.”

 

Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Liberal Alliancen videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Vi stemmer for den af forvaltningen foreslåede løsning på Artillerivej, da forvaltningen har redegjort for, at der snarligt bliver opført to lysreguleringer på Artillerivej.”

                     

Enhedslisten videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Lokale er bekymrede for, at der etableres cykelbaner frem for cykelstier i Sydhavnen, da cykelbaner anses for mindre sikre. Ø noterer sig, at forvaltningen svarer, at der i længden vil komme cykelsti.”

Til top