Mødedato: 18.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Sydhavn Genbrugscenter - anlægsbevilling

Se alle bilag

Et af Ressource- og Affaldsplanens flagskibsprojekter er et genbrugscenter i Sydhavnen. Selve genbrugsstationen etableres og drives af Amager Ressource Center (ARC), og med denne indstilling frigives midler til et genbrugscenter med mulighed for aktiviteter med fokus på direkte genbrug.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at der gives en rådighedsbevilling på 19,8 mio. kr. til etablering af Sydhavn Genbrugscenter som led i implementering af Ressource- og Affaldsplan 2018. Der anvises finansiering for rådighedsbevillingen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet jf. tabel 1 i Økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 19,8 mio. kr. til etablering af Sydhavn Genbrugscenter. De 19,8 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg, jf. tabel 2 i Økonomiafsnittet. Beløbet svarer til en takststigning på ca. 16 kr. pr. husstand pr. år over fire år,
  3. at konceptet for Sydhavn Genbrugscenter (design og aktiviteter, jf. bilag 3) godkendes.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Med Københavns Kommunes Ressource- og Affaldsplan 2018 skal mængden af affald, der genbruges direkte, stige, og med etableringen af Sydhavn Genbrugscenter får København et fysisk anlæg, hvor det direkte genbrug kan øges i langt højere grad end på de eksisterende genbrugsstationer. Som led i Affaldsplan 2012 (vedtaget i 2008) blev en undersøgelse af mulighederne for en genbrugsstation med fokus på byggematerialer placeret ved større vej gennemført. Dette førte til, at Borgerrepræsentationen den 28. maj 2009 godkendte finansiering til klargøring af arealet til etablering af en ny genbrugsstation i Bådehavnsgade (se placering på kort på bilag 1). I Ressource- og Affaldsplan 2018 (godkendt 13. december 2012) er Sydhavn Genbrugscenter et flagskib, som er med til at sætte dagsordenen for bedre ressourceudnyttelse. Der foreligger nu et koncept for udmøntningen af Sydhavn Genbrugscenter.

Indstillingen forudsætter, at udvalget godkender en dispensation fra lokalplan nr. 56 ”Bådehavnsgade”, som behandles på samme udvalgsmøde.

Løsning

Sydhavn Genbrugscenter vil blive et grønt laboratorium for nye aktiviteter og forsøg med direkte genbrug. Centeret vil have en lokal forankring, der favner lokale foreninger såvel som virksomheder, der arbejder med genbrug. Amager Ressourcecenter (ARC) vil drive og finansiere etableringen af selve genbrugsstationen, og det samlede genbrugscenter udvikles derfor i tæt samarbejde med ARC.

Borgerrepræsentationen godkendte den 18. november 2010 ARCs lånefinansiering af 90 mio. kr. til etablering af Bispeengen Genbrugsstation og Sydhavn Genbrugscenter. På denne baggrund besluttede bestyrelsen for ARC på deres møde 10. april 2014 at etablere den del af anlægget, der vedrører genbrugsstationen. Genbrugscenterets øvrige genbrugsaktiviteter og dertil hørende bygning takstfinansieres af Københavns Kommune.

Etableringen har været sat i bero i 2010-2013 på grund af en klage til Natur- og Miljøklagenævnet over genbrugsstationens miljøgodkendelse. Klagen omhandlede oprindeligt støjgener og øget trafiktæthed, men er efterfølgende suppleret med en række øvrige forhold blandt andet planforhold og høringsproces. Der er nu kommet en afgørelse, som stadfæster miljøgodkendelsen med præciseringer af støjvilkårene. Derved kan etableringen fortsætte (se bilag 2).

Mere end en genbrugsstation
Det er målet i Ressource- og Affaldsplan 2018 at indsamle 2.200 tons til direkte genbrug på Sydhavn Genbrugscenter i 2018, som led i indsatsen for at mindske affaldsmængderne og øge det direkte genbrug. Til sammenligning blev der i 2009 samlet ca. 1.000 tons materialer til direkte genbrug på genbrugsstationerne i hele ARCs opland (Frederiksberg, Dragør, Hvidovre, Tårnby og Københavns Kommune). Undersøgelser viser, at både i husholdninger og i erhvervslivet har genbrug betydelige positive økonomiske, miljømæssige og jobskabende effekter.

Anlægget består af en bemandet genbrugsstation, som ved indgangen af genbrugscenteret (”slusen”) har en zone til aflevering af genstande til direkte genbrug (se bilag 3). Brugerne af genbrugsstationen bliver kontaktet af en medarbejder, som vejleder og henviser til anvendelsen af zonen til direkte genbrug. Disse effekter skal derfor ikke ind på genbrugsstationen, men kan genbruges direkte. Målet er at øge direkte genbrug generelt, men især det direkte genbrug af byggematerialer.

Genstande, der tages fra, bliver solgt i genbrugscenteret eller går til direkte genbrug på anden vis. Centeret vil, ud over slusen, også rumme en række aktiviteter som: Genbrugsbutik, værksted til forsøg, reparation og klargøring, udstillinger af genbrugskunst, undervisningsfaciliteter, rum til nystartede virksomheder inden for genbrug, zone for eksperimenter med genbrug af byggematerialer, samt en genbrugscafé (hvor inventaret kan købes). Centeret vil også give mulighed for, at frivillige grupper/organisationer kan arbejde med nye genbrugsaktiviteter eller lave arrangementer med ressourcetanken i fokus.

Sydhavn Genbrugscenter er udtænkt med inspiration fra ”kredsløbsparker” i Sverige. Avfall Sverige har foretaget en simpel livscyklusvurdering af forskellen mellem en traditionel svensk genbrugsstation og en kredsløbspark, hvilket viser, at kredsløbsparker mindsker CO2-udslippet med 1.300 tons CO2 pr. år.

Forvaltningen udbyder driften af de øvrige aktiviteter som et partnerskab i samarbejde med ARC. Der arbejdes, bl.a. i samarbejde med Socialforvaltningen, for at en del af de beskæftigede kan være socialt udsatte borgere. Det vurderes, at fem til ti personer vil være beskæftiget via disse tiltag heraf et par fuldtidsstillinger. Projektet er det første af sin art i Danmark og bl.a. nyskabende i den måde, hvorpå anlægget er integreret i naturområdet. Lokaludvalget har været inddraget i projektet.

Trafik, Tippen og skiltning
Som led i udmøntningen af anlægget peger forvaltningen på en række trafikforanstaltninger, der vil afhjælpe den øgede trafik i Bådehavnsgade. Forvaltningen foreslår, at der etableres: En ombygning af krydset Bådehavnsgade/Fragtvej, en afmærkning af Bådehavnsgade med en midterlinje og en forlængelse af cykelstien ud til Sydhavn Genbrugscenter. Forslagene imødegår den lokale bekymring med hensyn til trafiksikkerheden i området for især de bløde trafikanter (se bilag 4). Som led i etableringen af anlægget nedlægges desuden 5 parkeringspladser på Bådehavnsgade. Disse pladser ligger uden for betalingszonen og kræver derved ikke erstatningspladser, jf. parkeringsaftalen. Det vurderes, at der til dagligt ikke er et stort parkeringsbehov i området.

Genbrugscenteret placeres for enden af Bådehavnsgade (se bilag 1), hvor anlægget med sine græsvolde vil fremstå tæt integreret med naturen på Tippen.

For at sikre, at københavnerne nemt kan finde Sydhavn Genbrugscenter er det vigtigt med skiltning i krydset ved Sydhavnsgade/Sjællandsbroen og Bådehavnsgade.

Genbrugscenterets placering er valgt på baggrund af områdets karakter, placeringen ved større vej, at arealet var ledigt samt den geografiske placering i forhold til de øvrige genbrugsstationer i København. Det sydlige København gennemgår derudover i øjeblikket en stor bymæssig udvikling og befolkningen vokser betydeligt. Med etableringen af Sydhavn Genbrugscenter overvejes desuden nedlæggelse af den tættest placerede, mindste og mest nedslidte genbrugsstation på Vasbygade. En nedlæggelse af Vasbygade Genbrugsstation vil medføre en mindre besparelse på driftsomkostninger for ARCs genbrugsstationer, og dermed en mindre kommunal betaling til ARC. Teknik- og Miljøudvalget vil blive orienteret, hvis ARCs bestyrelse vælger at nedlægge genbrugsstationen i forbindelse med åbningen af Sydhavn Genbrugscenter.

Økonomi

København Kommunes omkostninger til anlæg af genbrugscenteret forventes at blive 26,4 mio. kr. (se også bilag 5). Borgerrepræsentationen besluttede den 28. maj 2009 at frigive 6,6 mio. kr. til klargøring af jorden. Med denne indstilling ønskes at der givet en rådighedsbevilling på de resterende 19,8 mio. kr., som frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af tabel 1:


Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser
  

At-punkt

Udvalg

Bevilling(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

Varig?
ja/nej

2014

2015

2016

2017

1.

TMU

7456-Affaldsområdet

1.38.65.1

U

-800

-15.000

-4.000

-

Nej

1.

TMU

3458-Takstfinansieret anlæg

1.38.65.3

U

800

15.000

4.000

-

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

TMU = Teknik- og Miljøudvalget

De 19,8 mio. kr. til etablering af Sydhavn Genbrugscenter skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Taksfinansieret anlæg, funktion 1.38.65.3, jf. tabel 2:


Tabel 2. Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler
  

Ud-valg

Aktivitet/pro-jekt

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

 

 

2014

2015

2016

I alt

TMU

Sydhavn Genbrugscenter

3458 -Takstfinansieret anlæg

1.38.65.3

800

15.000

4.000

19.800

I alt

-

-

-

800

15.000

4.000

19.800

Genbrugscenteret er på 1.070 m2 med plads til værksteder, café, lager og genbrugsbutik etc. i tilknytning til genbrugsstationens område. Der etableres også faciliteter til genbrugsbyggematerialer og trafikforanstaltninger.

Forvaltningen vil i forbindelse med budget 2015 søge midler til at udfærdige de rekreative faciliteter (picnicbænk, amfiteater, udsigtstop, legeplads). Disse er ikke en forudsætning for projektets gennemførelse, men vil medvirke til at anlægget kan blive et flerfunktionelt anvendelses- og besøgsmål samt bidrage til udendørs aktiviteter.

Omkostningerne til drift og vedligehold af genbrugscentret, på knapt 6 mio. kr./år, er indeholdt i den allerede vedtagne økonomi for Ressource- og Affaldsplanen. Det er intentionen, at driften af genbrugscenteret i høj grad er selvfinansierende fra 2018. Driften af genbrugsstationen betales via genbrugsbidraget til ARC.

I indstillingen om Ressource- og Affaldsplanen 2018 af den 9. september 2013 fremgår det, at finansieringen af større anlægsinvesteringer vil blive forelagt til politisk behandling særskilt. Dette gælder for Sydhavn Genbrugscenter, hvorfor finansieringen i denne indstilling er et tillæg til den tidligere vedtagne finansiering af Ressource- og Affaldsplan 2018. Omkostninger til anlægget finansieres via affaldstaksterne. I 2014 var genbrugsstationsgebyret 277 kr. ekskl. moms pr. husstand.

Finansieringen af Sydhavns Genbrugscenter vil isoleret set svare til gennemsnitligt ca. 16 kr. pr. husstand pr. år over fire år. Som følge af den økonomiske genopretningsplan for affaldsområdet (godkendt af Teknik- og Miljøudvalget 3. juni 2014) var der budgetteret med en stigning på genbrugsstationsgebyret på ca. 35 kr. frem til 2018 (faste priser). Trods udgiften til finansiering af nyt Sydhavn Genbrugscenter forventes øget indtægtsgrundlag (befolkningstilvækst) samt Affaldsområdets regnskab for 2013 at betyde, at genbrugsstationsgebyret i 2018 falder med ca. 17 kr. til ca. 260 kr. i faste priser. Uden nyt genbrugscenter kunne forventes et fald på taksten på ca. 35 kr. i 2018. Der arbejdes i øjeblikket med fastlæggelse af de endelige gebyrer for 2015, som vil blive forlagt Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2014.

Videre proces

Etableringen af Sydhavn Genbrugscenter sker i tæt samarbejde med ARC, som vil stå for byggeriet af anlægget. Anlæggets overordnede udformning tager udgangspunkt i idéoplægget fra BIG, som ARC har fået udarbejdet. Det fysiske udtryk kan blive anderledes, når udbudsprocessen er tilendebragt.

Byggeprocessen (inkl. projektering, udbud og byggeri) for anlægget tager ca. 18 måneder. Denne periode påbegyndes, når planforhold er tilvejebragt og miljøgodkendelsen træder i kraft. Lokaludvalget og relevante aktører bliver løbende inddraget, herunder videreførelse af tre nedsatte arbejdsgrupper (natur, trafik og genbrug) med deltagelse fra lokaludvalget. Inddragelse af lokale aktører er fortsat væsentlig for at sikre en lokal forankring af projektet.

Med disse forudsætninger forventes det, at anlægget kan stå klar i tidsrummet ultimo 2015 - medio 2016. Såfremt Københavns Kommune ikke bevilliger midler til projektet kan ARCs bestyrelse fortsætte med etableringen af den del af projektet, der vedrører den traditionelle genbrugsstation - uden de øvrige genbrugsaktiviteter. Forvaltningen vil i så fald vende tilbage med et nyt forslag til genbrugsprojekt for at kunne leve op til målene om øget genbrug i Ressource- og Affaldsplan 2018.



Pernille Andersen                                 / Simon Kjær hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at der gives en rådighedsbevilling på 19,8 mio. kr. til etablering af Sydhavn Genbrugscenter som led i implementering af Ressource- og Affaldsplan 2018. Der anvises finansiering for rådighedsbevillingen på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Affaldsområdet jf. tabel 1 i Økonomiafsnittet,
  2. at der frigives en anlægsbevilling på 19,8 mio. kr. til etablering af Sydhavn Genbrugscenter. De 19,8 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Takstfinansieret anlæg, jf. tabel 2 i Økonomiafsnittet. Beløbet svarer til en takststigning på ca. 16 kr. pr. husstand pr. år over fire år,
  3. at konceptet for Sydhavn Genbrugscenter (design og aktiviteter, jf. bilag 3) godkendes.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 12. maj 2014

Indstillingens 1.og 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 0.

For stemte: A, B, Ø, V, I og C.

Imod stemte: Ingen.

 

I anmodede om særskilt afstemning om 3. at-punkt.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 5 stemmer mod 3.

For stemte: Ø, A og B.

Imod stemte: I, V og C.

 

Protokolbemærkning fra V og C:

”Vi kan ikke støtte forslaget, da vi ikke mener, at en cafe hører hjemme på en genbrugsplads, eller at faciliteterne skal finansieres af borgernes affaldstakster.”



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. juni 2014

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti og Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 12. maj 2014:

”Vi kan ikke støtte forslaget, da vi ikke mener, at en cafe hører hjemme på en genbrugsplads, eller at faciliteterne skal finansieres af borgernes affaldstakster.”

Liberal Alliance tilsluttede sig protokolbemærkningen.



 

Beslutning

 

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 18. juni 2014

 

Der ønskedes afstemning om indstillingens 3. at-punkt.

 

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt med 40 stemmer imod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte: C, I og V.

 

 

Indstillingen blev herefter godkendt uden afstemning.

 

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Liberal Alliance valgte at tilslutte sig:

 

”Vi kan ikke støtte forslaget, da vi ikke mener, at en café hører hjemme på en genbrugsplads, eller at faciliteterne skal finansieres af borgernes affaldstakster.”

 

Til top