Mødedato: 17.11.2011, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Høring om store vindmøller i København

Se alle bilag
For at muliggøre opførelse af store vindmøller i København skal Borgerrepræsentationen vedtage et forslag til kommuneplantillæg og to forslag til lokalplantillæg med VVM-redegørelser og miljøvurderinger med henblik på offentlig høring.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,  

1.              at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 238 ”Grøften” (bilag 1) og VVM-redegørelse og miljøvurdering ”Vindmøller på Kalvebod Syd” (bilag 3) vedtages med henblik på offentlig høring i to måneder,

2.              at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 326-1”Prøvestenen og Ny Amager Strandpark” (bilag 2) og VVM-redegørelse og miljøvurdering ”Vindmøller på Prøvestenen” (bilag 4) vedtages med henblik på offentlig høring i to måneder,

(jf. tekniske ændringer i oversigt over politisk behandling)

3.              at forslag til tillæg til Kommuneplan 2009 om ”Store vindmøller” med miljø-vurdering (bilag 5 og 6) vedtages med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslagene, samt

4.              at det foreslåede borgerdialogforløb (bilag 7) vedtages.

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Som udløber af klimaplanens målsætning om CO2-neutralitet i 2025 har Københavns Kommune udarbejdet en samlet strategi for etablering af vindmøller. Strategien omfatter både vindmøller inden for kommunegrænsen (til lands) og vindmøller uden for hovedstaden (både til lands og vands), jf. senest den af Teknik- og Miljøudvalgets tiltrådte indstilling på mødet den 26. september 2011om mandat til Københavns Energi til at gennemføre forundersøgelser for kystnære havvindmøller. Som opfølgning på strategien er der igangsat en planlægning for opstilling af vindmøller på land i København, og nu foreligger forslag til plangrundlaget, der skal vedtages for derefter at blive sendt i offentlig høring.

Løsning

Kommuneplantillæg for tre lokaliteter til store vindmøller

Forslag til tillæg til Kommuneplan 2009 (bilag 5) omfatter tre områder; Kalvebod Syd, Prøvestenen og Lynetten, hvor der kan planlægges for store vindmøller. Der er gennemført en forudgående offentlig høring, jf. indstilling om hvidbog tiltrådt af Borgerrepræsentationen den 4. november 2009. Af høringen fremgår, at de involverede lokaludvalg er meget positive.

Kommuneplantillægget skitserer to forslag til opstilling af vindmøller på Kalvebod Syd: Fire møller med en højde til vingespids på 148 m, alternativt fire møller med en højde på 120 m. På baggrund af den offentlige høring vil et af alternativerne blive indstillet. Umiddelbart foretrækker forvaltningerne de 148 m høje møller, da de giver større CO2-reduktion, og da der ikke vurderes at være markant forskel på de miljømæssige og visuelle konsekvenser mellem de to møllestørrelser. Tillægget rummer også et forslag til opstilling af tre vindmøller på Prøvestenen med en højde på 115 m. Desuden udlægges et område på Lynetten til store vindmøller med henblik på en mulig fremtidig udskiftning af de her eksisterende mindre møller. Møllernes maksimale højde på Kalvebod Syd og Prøvestenen er fastlagt i dialog med Trafikstyrelsen og Københavns Lufthavn. Samlet vil de planlagte nye vindmøller på de tre områder kunne bidrage med en årlig besparelse i CO2-udledning på mellem ca. 44.000 og 74.000 tons i 2015 af-hængig af, hvilke møller og størrelser der vælges. Det svarer til 9-15 % af kommunens mål for reduktion af CO2-udledning i 2015.

Før møllerne kan opstilles på Kalvebod Syd, vil det kræve, at Fredningsnævnet med-deler dispensation fra fredningen af Kalvebodkilen.

Kommuneplanbestemmelser for store vindmøller fastsættes i et kommuneplantillæg til Kommuneplan 2009 og ikke som del af Forslag til Kommuneplan 2011. Årsagen til dette er, at Forslag til Kommuneplan 2011 endnu ikke er endelig vedtaget.

Planlægning for vindmøller på Kalvebod Syd

VVM-redegørelse og miljøvurdering

Der er i VVM-redegørelsen redegjort for bl.a. støj, skygge, luftforurening, klima, påvirkning af befolkning, sundhed, natur og landskab. På Kalvebod Syd har der været et særligt fokus på påvirkning af fugle i det internationale fuglebeskyttelsesområde, som grænser op til vindmølleområdet. Der er lavet en konsekvensvurdering, som viser, at projektet ikke vil medføre forringelser af levesteder og indvirkning på bestande af fugle-arterne på fuglebeskyttelsesområdets udpegningsgrundlag. Forvaltningens samlede vurdering er, at begge alternativer kan gennemføres uden uacceptable påvirkninger med de afværgeforanstaltninger, der er beskrevet i VVM-redegørelsen bl.a. skærpet tilsyn med møllerne. Der er ikke store forskelle på miljøpåvirkningerne mellem de to alternativer, men opstilling af store møller vil med større effekt alt andet lige have en mere positiv indvirkning på CO2-udledning og luftkvalitet end de mindre møller.

Tillæg til lokalplan nr. 238

Vindmøllerne på Kalvebod Syd ligger inden for området omfattet af lokalplan nr. 238 (”Grøften”). Lokalplanen fastlægger området til offentlige formål, umiddelbart til affaldsdeponering og jordopfyldning med tilhørende genanvendelses- og sorteringsanlæg, og på længere sigt til rekreativt grønt område med bl.a. kolonihaver og anlæg med tilknytning til søsport. Færdigopfyldte arealer overgår successivt til rekreativ anvendelse. I dag anvendes området af Kalvebod Miljøcenter. Tillægget til lokalplanen skal muliggøre opførelse af fire store vindmøller i den sydlige del af området. Møllerne placeres langs diget mod Kalveboderne i en afstand af ca. 50 m fra vandlinjen. Forslaget indeholder to alternativer med hensyn til møllestørrelser, henholdsvis 148 m og 120 m. Når lokalplantillægget behandles endeligt, vil ét af de to forslag blive indstillet til vedtagelse.

Planlægning for vindmøller på Prøvestenen

VVM-redegørelse og miljøvurdering

Der er i VVM-redegørelsen redegjort for bl.a. støj, skygge, luftforurening, klima, påvirkning af befolkning, sundhed, natur og landskab. På Prøvestenen har der været særligt fokus på risikoen for, at en mølle kunne havarere og forvolde skade på de nærliggende tankanlæg. Ud fra en omfattende risikovurdering er det vurderet, at sandsynligheden for, at uheld vil ske, er så lille, at risikoniveauet er acceptabelt, såfremt en række afværgeforanstaltninger etableres. Forvaltningens samlede vurdering er, at projektet kan gennemføres uden uacceptable påvirkninger med de afværgeforanstaltninger, der er beskrevet i VVM-redegørelsen bl.a. skærpet eftersyn med møllerne og støjdæmpning om nødvendigt i forhold til eventuelt kommende boliger på Gasværksgrunden og evt. overskridelse af støjgrænserne på koloni­haverne syd herfor. Dette er der også taget højde for i lokalplanens § 8, hvor der er indskrevet, at ved valg af mølletype og drift skal der lægges vægt på forebyggelse af støjgener og uheld. Dette kan have betydning for antallet af møller. I kommentaren til bestemmelsen henvises der til VVM-redegørelsen.

Tillæg til lokalplan nr. 326-1
Vindmøllerne på Prøvesten ligger inden for området omfattet af lokalplan nr. 326-1 (”Prøvestenen og Ny Amager Strandpark”). Lokalplanen fastholder bl.a. Prøvestenen til havnerelaterede erhverv og muliggør opfyldninger til udvidelse af disse funktioner samt til rekreative funktioner, herunder etablering af en lystbådehavn syd for Prøvestenen. Langs nordsiden af det rekreative område skal der etableres en støjvold ind mod Prøvestenens erhvervsområde, hvor lokalplanen fastlægger et vejanlæg. Opfyldningerne ved Prøvestenen er afsluttede og støjvolden er etableret. Lystbådehavnen og vejen langs voldens nordside er endnu ikke etableret. Tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 326-1 skal mulig-gøre opførelse af tre vindmøller med en totalhøjde på op til 115 m i området fastlagt til offentlige rekreative formål på nordsiden af støjvolden mellem det rekreative område og erhvervsområdet. Adgangen til møllerne sker fra nordsiden.

Tilgængelighed

Tilgængelighedsvurdering fremgår af bilag 8. Der vurderes ikke umiddelbart at være forhold, der hindrer, at tilgængelighed sikres.

Offentlig høring

Planerne sendes i høring i to måneder i december og januar måned. I høringsperioden afholdes et debatmøde i samarbejde med lokaludvalgene. Som det fremgår af vedlagte forslag til borgerdialogforløb (bilag 7) består forløbet – foruden af borgermødet - af kommunens hjemmeside ”Bliv Hørt” med mulighed for indlæg/høringssvar samt annoncering i områdets lokalaviser.

På borgermødet skal Københavns Energi i henhold til loven om vedvarende energi også orientere om værditabsordning og mulighed for at købe andele.

Økonomi

Københavns Energi er bygherre på vindmøllerne på Kalvebod Syd og Prøvestenen og ønsker de foreliggende planforslag gennemført. Københavns Kommune garanterer for KEs vindmølleinvesteringer jf. beslutning truffet af Borgerrepræsentationen den 26. maj 2011 (BR 2011-30027). Indstillingen har ingen økonomisk betydning for Københavns Kommune.

Videre proces

Efter høringen udarbejdes en hvidbog, der forventes forelagt de politiske udvalg og Borgerrepræsentationen i foråret 2012.
Det forventes, at der vil blive åbnet for opskrivning til borgernes køb af andele ultimo 2011 og egentlig salg primo 2013.

Claus Juhl                                  Hjalte Aaberg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 1 til lokalplan nr. 238 ”Grøften” (bilag 1) og VVM-redegørelse og miljøvurdering ”Vindmøller på Kalvebod Syd” (bilag 3) vedtages med henblik på offentlig høring i to måneder
  2. at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 326-1”Prøvestenen og Ny Amager Strandpark” (bilag 2) og VVM-redegørelse og miljøvurdering ”Vindmøller på Prøvestenen” (bilag 4) vedtages med henblik på offentlig høring i to måneder

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

3.      at forslag til tillæg til Kommuneplan 2009 om ”Store vindmøller” med miljø-vurdering (bilag 5 og 6) vedtages med henblik på offentliggørelse sammen med lokalplanforslagene.

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

4.      at vedtage det foreslåede borgerdialogforløb (bilag 7)


Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2011

Der blev stillet tekniske ændringsforslag til indstillingens bilag:

Bilag nr. 1, forslag til lokalplantillæg ”Vindmøller på Kalvebod Syd”, side 7, 1, spalte, 2. afsnit ændres

fra:

”Afhængig af den endelige møllestørrelse vil de 4 møller producere nok strøm til at dække mellem 7.000 og 10.000 husstandes årlige elforbrug.”

til:

”Afhængig af den endelige møllestørrelse vil de 4 møller producere nok strøm til at dække mellem 5.000 og 10.000 husstandes årlige elforbrug.”

Bilag nr. 2, forslag til lokalplantillæg ”Vindmøller på Prøvestenen”, side 6, 2. spalte 3. afsnit ændres

fra:

”De 3 møller vil producere strøm nok til at dække ca. 5000 husstandes årlige elforbrug.”

til:

”De 3 møller vil producere strøm nok til at dække ca. 4.000 husstandes årlige elforbrug.”

Samme angivelser i VVM-redegørelserne, bilag 3 og 4, rettes, så de er i overensstemmelser med ovenstående.

Bilag nr. 4, VVM-redegørelse og miljøvurdering for vindmøller på Prøvestenen, s. 93, 2. afsnit, ændres

fra:

”Beregningerne viser at møllerne på årsbasis vil være i stand til at producere op til ca. 22 GWh.”

til:

”Beregningerne viser at møllerne på årsbasis vil være i stand til at producere op til ca. 15 GWh.”

I 5. afsnit ændres teksten

fra:

”Vindmøllernes CO2-fortrængning over deres levetid (25 år) opgøres til op mod 469.680 tons, baseret på en fremskrivning af emissionskoefficienterne (Energistyrelsen 2010) for den marginale danske kondensproduktion.”

til:

”Vindmøllernes CO2-fortrængning over deres levetid (25 år) opgøres til op mod 355.000 tons, baseret på en fremskrivning af emissionskoefficienterne (Energistyrelsen 2010) for den marginale danske kondensproduktion.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Indstillingens. 1., 2. og 4. at-punkt blev anbefalet.


Økonimiudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2011

Indstillingen blev anbefalet.


 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. november 2011

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


 

Der blev givet frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 21. november 2011 kl. 12.00.

Til top