Mødedato: 17.06.2015, kl. 16:00
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Anlæg af Supercykelsti Ishøjruten, Valby

Se alle bilag

Der skal tages stilling til projektforslag og frigivelse af anlægsmidler til anlæg af supercykelsti Ishøjruten i Valby på Vigerslev Allé til Toftegårds Plads og videre på Gl. Køge Landevej til kommunegrænsen.

Indstilling og beslutning

Indstilling om, 

  1. at der frigives en anlægsbevilling på 6,2 mio. kr. til anlæg af Ishøjruten. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 6,1 mio. kr. i 2015 og 0,1 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet og tabel 1, bilag 6,
  2. at der nedlægges 28 parkeringspladser uden for betalingszonerne, jf. bilag 5.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

I Budget 2013 (Borgerrepræsentationen (BR) den 4. oktober 2012) (A, B, F, I og Ø) blev der med Cykelpakke VI afsat 14 mio. kr. til ”Pulje til Cykelsuperstier”, heraf 3,6 mio. kr. til Ishøjruten. 1,0 mio. kr. heraf er frigivet på BR 23. januar 2014. Den statslige cykelpulje støtter projektet med 3,6 mio. kr. Midlerne blev modtaget og godkendt på BR 23. januar 2014.

Der skal tages stilling til projektforslaget og til frigivelse af de resterende anlægsmidler, så anlægsprojektet kan gå i gang.

Løsning

Ishøjrutens samlede strækning i Københavns Kommune er på ca. 3,2 km. og løber på Vigerslev Allé til Toftegårds Plads og videre på Gl. Køge Landevej ned til kommunegrænsen. Fra København til Ishøj er den samlede strækning på 14 km.

Trafikmodelberegninger foretaget af forvaltningens eksterne konsulent viser, at der med Ishøjruten er et potentiale for en vækst i pendlere på cykel på ca. 50 procent på den samlede rute. På Vigerslev Allé er der i dag 5.200 cyklister og 19.000 bilister (ÅDT – årsgennemsnit pr. døgn) og på Gl. Køge Landevej 4.300 cyklister og 22.400 bilister (ÅDT).

Carlsberg Ejendomme omlægger et stykke af Vigerslev Allé i forbindelse med deres etablering af ny vej-, cykel- og gangbro over banen hen til den nye Enghave Station. Ved udviklingen af Ishøjruten er der taget højde for tilpasninger, så Vigerslev Allé kommer til at fremstå som et samlet forløb, jf. bilag 1.

På Vigerslev Allé udvides bredden på cykelstierne i begge sider af vejen fra 2 meter til 2,8 meter. På Gl. Køge Landevej etableres forbedringstiltag for cyklisterne tre steder i form af cykelbaner og cykelsti, jf. bilag 3G, 3H og 3J.

Vigerslev Alle, stykket under broen over Viadukten, bilag 3A og 3B
På dette stykke af Vigerslev Alle nedlægges én smal vognbane, hvorved der er én vognbane mod vest og to vognbaner mod øst. Ændringen forventes ikke at få konsekvenser for fremkommeligheden, da vejstykket i dag fungerer som en bred ensporet vej. Hastigheden på Vigerslev Allé nedsættes fra 60 km/t. til 50 km/t. ved skiltning, så den stemmer overens med omlægningen af det første stykke af Vigerslev Allé, som Carlsberg udfører. Med Ishøjruten etableres en 2,8 meter bred ny cykelsti i den ene side, hvor den mangler i dag, jf. bilag 3A og 3B. Cykelstien vil skabe større sikkerhed og tryghed for cyklisterne.

Vigerslev Alle, stykket med midterrabat, bilag 3B, 3C, 3D, 3E og 3F
På dette stykke udvides de eksisterende cykelstier fra 2 meter til 2,8 meter i bredden. Vejprofilet vil fortsat have to vognbaner i begge retninger. Der plantes 65 nye træer i store plantebede i parkeringsbånd langs vejen. Træerne er med til visuelt at neddæmpe det brede vejprofil, samtidig med, at vejen opfattes smallere, hvilket kan være med til at dæmpe bilernes hastighed. Denne fremgangsmåde anbefales også af politiet. Forslaget giver plads til enten to eller tre parkerede biler mellem hvert træ.

To busperroner flyttes ca. 25 cm ud i kørebanen, så der bliver plads til at udvide cykelstien. Belægningen på busperronerne opgraderes, så det giver bedre forhold for fodgængerne, jf. bilag 3D og 3E.

Gl. Køge Landevej ved Toftegårds Plads og Otiliavej, bilag 3G og 3H
Der udføres afmærkning af cykelbane og cykelsymboler forbi indkørslen til Toftegårds Plads og forbi sidegaden Otiliavej, hvilket vil skabe større opmærksomhed på og tryghed for cyklisterne.

Gl. Køge Landevej ved Ny Ellebjerg Station, bilag 3I
For at skabe bedre forbindelse mellem den nye A-bus linje 8A og Ny Ellebjerg station flyttes stoppestedet ved Følager ca. 80 meter mod nord, så det ligger tættere på trappen ned til togperronerne. Stoppestedet forbliver fremskudt ligesom det er i dag, hvilket fortsat medfører, at bilisterne i den inderste kørebane skal vente bag en holdende bus. Bussen kører hvert 7-9 minutter i dagtimerne. Busperronen bliver 3,20 meter bred og 28 meter lang med plads til to holdende busser.

Gl. Køge Landevej ved Vigerslevvej, bilag 3J
Ved Vigerslevvej etableres en 2,6 meter bred fremført cykelsti i krydset ved Vigerslevvej og Gl. Køge Landevej.

Høring
Københavns Politi har givet samtykke til forslaget. Valby Lokaludvalg er positive overfor forslaget og anbefaler det til udførelse, jf. bilag 4.

Parkering
Der nedlægges uden for betalingszonerne i alt 38 parkeringspladser, hvoraf 10 reetableres (otte pladser fra Sjælør Blvd. til Trekronergade og yderligere to pladser på Gammel Køge Landevej ved Ny Ellebjerg Station), jf. bilag 5. Parkeringspladserne nedlægges for at etablere cykelsti, hvor denne mangler, og for at tilpasse vejprofilet til Carlsbergs projekt, jf. bilag 3A, 3B samt parkeringsredegørelsen bilag 5.

Strækningen på Vigerslev Allé, hvor der nedlægges pladser, er præget af meget lave belægningsprocenter på under 10 %. Det skyldes, at der ikke er noget opland til pladserne, da strækningen er vanskelig tilgængelig. De otte ekstra pladser, der etableres mellem Sjælør Blvd. og Trekronegade, etableres på den delstrækning, hvor forvaltningen vurderer, at der er et reelt behov, fordi der her ligger boliger og butikker helt ud til vejen, jf. bilag 5.

Ishøjruten har afventet fremlæggelse, fordi projektet først fik støtte fra staten i sommeren 2013, hvorpå Borgerrepræsentationen godkendte indtægtsbevillingen primo 2014. Derudover er projektet tidsmæssigt afstemt med Carlsbergs projekt, så anlægsarbejderne for de to projekter sker samtidigt. Forvaltningen har programmeret og projekteret i 2014.

Økonomi

Der er afsat 3,6 mio. kr. til supercykelsti Ishøjruten i Budget 2013 (Cykelpakke VI) i ”Pulje til Cykelsuperstier”, hvoraf 1,0 mio. kr. blev frigivet på Borgerrepræsentationens møde den 23. januar 2014. De 1,0 mio. kr. er i 2014 anvendt til projektudvikling, projektering og projektstyring. Den statslige cykelpulje støtter projektet med 3,6 mio. kr.

Med denne indstilling ønskes de resterende 2,6 mio. kr. (2013 p/l) fra budget 2013 og de 3,6 mio. kr. (2014 p/l) fra den statslige cykelpulje frigivet til anlæg af Ishøjruten. De to anlægsbevillinger svarer til i alt 6,2 mio. kr. i 2015 p/l. De 6,2 mio. kr. skal frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg. En mere detaljeret forklaring på økonomien, herunder kategorisering af anlægsmidlerne, jf. bilag 6.

Videre proces

Anlægsarbejdet opstartes i august 2015 og forventes afsluttet inden udgangen af 2015. Træerne plantes i november måned 2015.


                    Pernille Andersen   


                                                    /Anders Møller

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslaget danner grundlag for detailprojektering og anlæg af supercykelsti Ishøjruten, jf. bilag 3.

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

    2.   at der frigives en anlægsbevilling på 6,2 mio. kr. til anlæg af Ishøjruten. Midlerne frigives 
          på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg fordelt med 6,1 mio. kr. i 2015 og 
          0,1 mio. kr. i 2016, jf. Økonomiafsnittet og tabel 1, bilag 6. 
    3.   at der nedlægges 28 parkeringspladser uden for betalingszonerne, jf. bilag 5.
 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutnings i mødet 18. maj 2015

C stillede følgende ændringsforslag:

”At hastighedsgrænsen bevares uændret på 60 km/t.”

Ændringsforslaget blev ikke godkendt med stemmerne 3 mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C, I og V
I mod stemte: A, B, F og Ø

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. og 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning. 



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. juni 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Til top