Mødedato: 15.12.2022, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Tildeling af støtte til bygningsfornyelse 2022

Se alle bilag

Københavns Kommune bevilger i henhold til byfornyelsesloven årligt støtte til bygningsfornyelse af andels- og ejerforeninger samt private udlejningsejendomme bl.a. med det formål at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at frigive anlægsmidler fra den kommunale byfornyelsesramme til at støtte renovering af 22 ejendomme med i alt 1.327 boliger i København. Borgerrepræsentationen skal desuden tage stilling til at frigive midler til Københavns Boligkommissions fortsatte virke. Kommissionen har til formål at sikre, at ingen borgere bor under utidssvarende boligforhold, eller udsættes for sundheds- eller brandfare i deres bolig eller andre bygninger, som de opholder sig i.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 166,2 mio. kr. til bygningsfornyelse af de 22 ejendomme, heraf 21,7 mio. af de 35 mio. tidligere disponeret til ekstra energirenoveringer i 2022-23 (BR 16. december 2021). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4,
  2. at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 4,1 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Efterspørgselsstyrede overførelser, jf. bilag 5,
  3. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 1 mio. kr. til Boligkommissionens virke.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Københavns Kommune bevilger i henhold til byfornyelsesloven årligt støtte til bygningsfornyelse af andels- og ejerforeninger og private udlejningsejendomme med det formål at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold, fremme grøn omstilling af byens private boligejendomme, samt bevare og fremtidssikre Københavns arkitektoniske egenart, jf. Byfornyelsesredegørelsen 2022 (TMU 13. juni).

Teknik- og Miljøforvaltningen har gennemført den årlige ansøgningsrunde i bygningsrenoverings-puljen samt gennemført opsøgende arbejde overfor E-F-G energimærkede boligejendomme i det EU-finansierede projekt Energitjekket KBH (bilag 6). Der skal tages stilling til tildeling af støtte til bygningsfornyelsesprojekterne samt frigives midler til Boligkommissionens virke.

Løsning

Teknik og Miljøforvaltningen indstiller 22 ejendomme med i alt 1.327 boliger til bygningsfornyelses-støtte, jf. bilag 2. Heraf har 13 ansøgt direkte via bygningsfornyelsespuljen, og ni har ansøgt via den opsøgende indsats Energitjekket KBH (jf. bilag 6).

Teknik- og Miljøforvaltningen har vurderet alle indkomne ansøgninger i en samlet, faglig vurdering med udgangspunkt i fokusområderne defineret i ’Prioritering af bygningsfornyelsen’ (bilag 7). Disse fokusområder udmønter politiske mål fra Klimaplanen KBH2025, Fællesskab København, Københavns

Arkitekturpolitik og Politik for Udsat By i kombination med de rammer, som defineres i Byfornyelsesloven. Prioritering af bygningsfornyelsen blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget (TMU) til orientering som del af Byfornyelsesredegørelsen 2022 (13. juni 2022). Følgende kriterier vægtes særlig højt:

  • Installationsmangler: manglende toilet, bad, og/eller fjernvarme
  • Placering i udsat by eller indenfor en områdefornyelse
  • Dårligt energimærke og/eller stor forbedring i energimærket
  • Dårligt indeklima, herunder belastet af trafikstøj over 58 dB
  • Projektet demonstrerer/udvikler nye metoder eller tekniske løsninger, som vil kunne udbredes til andre københavnske ejendomme (fx ift. grøn omstilling).

De enkelte ejendomme og de renoveringsarbejder, som der søges støtte til, fremgår af bilag 2. Alle projekter har fået opbakning fra min. 50% af beboerne. Med støtten opnås at:

  • Der etableres 20 wc og 62 bad i eksisterende boliger (fordelt på 9 ejendomme), og der etableres fjernvarme i 1 ejendom med 6 boliger, som i dag er opvarmet med el-radiatorer.
  • Ejendommene opnår forventede energibesparelser på gennemsnitligt 26%, og energimærkerne forbedres i 17 af de 22 ejendomme. Se samlet miljøvurdering i bilag 3.
  • 921 boliger, der er udsat for vejstøj over 58 dB, støjdæmpes (fordelt på 11 ejendomme).
  • 1 ejendom afprøver Den Multifunktionelle Gårdfacade (udviklet i Klimakarréen) med alternative, bæredygtige isoleringstyper og omfattende begrønning.

I henhold til byfornyelsesloven vil der for alle ejendommene blive tinglyst deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskud til Københavns Kommune ved salg eller ejerskifte med fortjeneste inden for 20 år (se bilag 2). Tilbagebetalt støtte tilfalder kommunekassen. Kravet om tilbagebetaling gælder den samlede ejendom for andelsforeninger og udlejningsejendomme, men den enkelte ejerlejlighed i ejerforeninger.

I udlejningsboliger har lejere i henhold til byfornyelsesloven ret til permanent genhusning ved omfattende ombygninger, hvor lejen stiger betydeligt. Forvaltningen vurderer, at fire af de 22 indstillede projekter medfører ret til enten permanent eller midlertidig genhusning. Kommunen yder et midlertidig huslejetilskud til eksisterende lejeres huslejestigning som følge af støtteberettigede forbedringsudgifter i lejeboliger. Den såkaldte indfasningsstøtte udgør det første år 2/3 af huslejestigningen og nedsættes over 10 år (se bilag 5).

Med denne indstilling anvendes 21,7 mio. kr. af de 35 mio. kr., som blev disponeret på byfornyelsesrammen til ansøgninger i 2022-23 om tilskud til energirenovering i forbindelse med projekter og opsøgende indsatser koblet til Klima Taskforce (BR 16. december 2021), herunder specifikt den EU-finansierede indsats Energitjekket KBH (tidl. CEFUR, BR 14. oktober 2021). De resterende midler forventes indstillet til frigivelse i første halvdel af 2023 til yderligere renoveringsprojekter i dårligt energimærkede ejendomme. Se bilag 6 for foreløbig status på Energitjekket KBH projektet.

Boligkommissionen
Københavns Boligkommission har til formål at sikre, at ingen borgere bor under utidssvarende boligforhold, eller udsættes for sundheds- eller brandfare i deres bolig eller andre bygninger, som de opholder sig i. Boligkommissionen kan nedlægge forbud mod beboelse og/eller ophold (kondemnering) og kan i forbindelse hermed påbyde udbedring af forholdene, afspærring eller nedrivning af bygningen. Midlerne, der løbende afsættes til Boligkommissionens virke, anvendes til at foretage nødvendige undersøgelser (af fx skimmelsvamp) samt genhusning i de tilfælde, hvor boliger bliver kondemneret.

Politisk handlerum
Borgerrepræsentationen har mulighed for at afvise at give støtte til et eller flere projekter. I så fald vil midlerne tilbageføres til byfornyelsesrammen og anvendes til støtte af fremtidige bygningsfornyelsesprojekter.

Økonomi

Beslutningen om bygningsfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 794 af 27. april 2021 om byfornyelse og udvikling af byer. Disponering af byfornyelsesrammen, der ligger til grund for denne indstilling, fremgår af Byfornyelsesredegørelsen (Orientering til TMU 13. juni 2022) hvor der var afsat op til 180,5 mio. kr. til udmøntning til bygningsfornyelser i 2022 samt til Boligkommissionens virke. Heraf kunne de 35 mio. anvendes i enten 2022 eller 2023.

Den samlede støtte til bygningsfornyelse af de 22 ejendomme er opgjort til 166,2 mio. kr., hvoraf 3,8 mio. kr. er afsat til genhusning. Med ejernes egenfinansiering på 377,2 mio. kr. opnås (ekskl. genhusning) en samlet investering på 539,6 mio. kr. i bygningsrenoveringer i København.

Tabel 1. Forventede udgifter

At- punkt

Udvalg

Aktivitet

/Projekt

Bevilling (nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr.

2023

2024

2025

2026

I alt

2

TMU

Bygnings-

fornyelser 2022

2010 – Byfor- nyelse Anlæg

0.25.15.3

 

83.099

41.550

41.550

166.198

5

TMU

Boligkom- missionens virke

2010 – Byfor- nyelse Anlæg

0.25.15.3

250

250

250

250

1.000

I alt

 

 

 

 

250

83.349

41.800

41.800

167.198

 

Beslutningen medfører prioritering af måltal i 2023-2026 for i alt 167,198 mio. kr. jf. ovenstående forventede udgifter. Bygningsfornyelsessager er omfattet af anlægsmåltallet, men efter bekendtgørelsen om udbetalinger i byfornyelsessager § 1, kan bygningsfornyelsessager ikke sættes i bero, efter ejendomsejer har modtaget tilsagn og overholder de forpligtigelser, der følger af tilsagnet. Udvalget vil således ikke have mulighed for at berosætte disse projekter, efter tilsagn er givet til borgerne. De bevillingsmæssige konsekvenser og anlægsbevillingerne til de enkelte bygningsfornyelser fremgår af bilag 4.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen give tilsagn til ansøgerne til bygningsrenoveringsstøtte. Alle projekter får løbende tidsfrister for hver fase og en overordnet rammefrist for byggeriets færdiggørelse. Hvis disse ikke overholdes, kan kommunen iht. byfornyelsesloven annullere tilsagnet, og midlerne tilbageføres til byfornyelsesrammen. Bygningsrenoveringsprojekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2026.

 

Søren Wille / Peter Højer

 

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af 22 ejendomme med i alt 1.327 boliger, jf. bilag 2.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
     
  2. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 166,2 mio. kr. til bygningsfornyelse af de 22 ejendomme, heraf 21,7 mio. af de 35 mio. tidligere disponeret til ekstra energirenoveringer i 2022-23 (BR 16. december 2021). Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4.
  3. at driftsudgifter til indfasningsstøtte på 4,1 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Efterspørgselsstyrede overførelser, jf. bilag 5.
  4. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 1 mio. kr. til Boligkommissionens virke.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. november 2022

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

”dog således, at de midler der ikke anvendes til at udbedre installations mangler (manglende toilet, bad eller fjernvarme), genudbydes med henblik på at tildele pengene til boliger uden eget toilet, bad eller fjernvarme.”

 

Ændringsforslaget blev forkastet med 8 stemmer mod2. 1 undlod at stemme.

 

For stemte: C.

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.

Undlod at stemme: V.

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2.-4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti mener at det bør være en privat opgave, samt udgift, at renovere og vedligeholde ejendomme, derfor mener vi at de offentlige midler udelukkende anvendes på og til boliger uden eget toilet, bad eller fjernvarme.

Vi er meget positive stemt overfor energirenoveringer, men mener at de bør foretages af ejerne, idet det også er ejeren, og brugerne, der opnår fordele, besparelser og værdistigninger ved forbedringerne.”

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 6. december 2022

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 14. november 2022:

”Det Konservative Folkeparti mener at det bør være en privat opgave, samt udgift, at renovere og vedligeholde ejendomme, derfor mener vi at de offentlige midler udelukkende anvendes på og til boliger uden eget toilet, bad eller fjernvarme. Vi er meget positive stemt overfor energirenoveringer, men mener at de bør foretages af ejerne, idet det også er ejeren, og brugerne, der opnår fordele, besparelser og værdistigninger ved forbedringerne.”

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 15. december 2022

Det Konservative Folkeparti genfremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at de midler der ikke anvendes til at udbedre installations mangler (manglende toilet, bad eller fjernvarme), genudbydes med henblik på at tildele pengene til boliger uden eget toilet, bad eller fjernvarme.”

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 38 stemmer imod 9. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: C, I og D

Imod stemte: Ø, A, B, F og Å

Undlod at stemme: V

 

Indstillingen med det tekniske ændringsforslag blev herefter godkendt med 52 stemmer. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, A, C, B, F, V, Å, I og D

 

Det Konservative Folkeparti videreførte følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti mener at det bør være en privat opgave, samt udgift, at renovere og vedligeholde ejendomme, derfor mener vi at de offentlige midler udelukkende anvendes på og til boliger uden eget toilet, bad eller fjernvarme. Vi er meget positive stemt overfor energirenoveringer, men mener at de bør foretages af ejerne, idet det også er ejeren, og brugerne, der opnår fordele, besparelser og værdistigninger ved forbedringerne.”

Til top