Mødedato: 13.12.2018, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Status for planlægningen af Københavns værtskab for EM i herrefodbold 2020

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til Kultur- og Fritidsforvaltningens tilskudsaftale med DBU vedrørende EM i fodbold 2020 og forelægges samtidig en status for arbejdet med Københavns værtskab for EM 2020.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at den indgåede aftale med Dansk Boldspil-Union (DBU) om vilkår og forpligtelser for Københavns Kommunes bevilling godkendes,
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningens status for arbejdet med Københavns værtskab for UEFA EURO 2020 (EM 2020) tages til efterretning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

(Kultur- og Fritidsudvalget)

Problemstilling

København skal i 2020 være vært for tre puljekampe og en ottendedelsfinale i forbindelse med EM i herrefodbold 2020, som afvikles i perioden fra den 12. juni – 12. juli 2020.

Borgerrepræsentationen godkendte den 1. februar 2018 en redegørelse fra Kultur- og Fritidsudvalget om baggrund og præmisser for Københavns værtskab for EM 2020. Med Borgerrepræsentationens mandat til det videre arbejde underskrev Kultur- og Fritidsforvaltningen og DBU i juni 2018 en aftale for Københavns Kommunes tilskud på i alt 18 mio. kr. (p/l 2018) til planlægning og afvikling af EM 2020. Aftalen forelægges Borgerrepræsentationen til endelig godkendelse. 

Løsning

Udkast til tilskudsaftalen mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og DBU var udarbejdet med bistand fra Horten og vedlagt som fortroligt bilag til Kultur- og Fritidsudvalgets behandling af sagen den 21. december 2017 og Borgerrepræsentationens behandling af sagen den 1. februar 2018. Tilskudsaftalen regulerer parternes forpligtelser, så kommunen, der over for UEFA har ansvaret for at opfylde Host City Agreement, sikrer sig, at DBU udfører de aftalte opgaver.

Med Borgerrepræsentationens beslutning fik Kultur- og Fritidsforvaltningen mandat til at forestå forhandlingerne med DBU om den endelige aftaletekst. Aftalen blev underskrevet med ganske få ændringer (bilag 1 og bilag 2).

Baggrund
De fire EM-kampe på dansk grund spilles i Telia Parken henholdsvis lørdag den 13. juni 2020, torsdag den 18. juni 2020, mandag den 22. juni 2020 og torsdag den 29. juni 2020. Øvrige fakta om slutrunden, herunder milepæle for kvalifikationsrunden frem mod 2020 fremgår af bilag 3.

EM 2020 turneringen ejes af det europæiske fodboldforbund UEFA. Det danske værtskab projektledes af DBU i samarbejde med Københavns Kommune og Parken Sport & Entertainment. Hertil kommer en stor mængde samarbejdspartnere og underleverandører, bl.a. Region Hovedstaden, Sport Event Denmark, Wonderful Copenhagen, DBU København, Københavns Lufthavn, Metroselskabet m.fl. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen er, som ansvarlig fagforvaltning for eventområdet, intern projektleder i Københavns Kommune i forhold til planlægningen af EM 2020 - i tæt samarbejde med DBU og UEFA. Samarbejdet mellem de 12 værtsbyer for EM 2020 varetages i regi af UEFA, men København har også etableret bilaterale kontakter til flere af værtsbyerne, hvor udfordringer og muligheder i relation til det løbende samarbejde med UEFA kan drøftes i mere uformelle rammer.

Organisering af Københavns værtskab for EM 2020
Til at forestå den konkrete planlægning af byens værtskab har EM 2020 projektet nedsat en række arbejdsgrupper med deltagelse af medarbejdere fra henholdsvis Kultur- og Fritidsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen. Den interne projektledelse af Københavns Kommunes værtskab fremgår af bilag 3. 

Københavns Kommunes overordnede målsætninger for EM 2020 er godkendt af Borgerrepræsentationen og indgår som pejlemærker for forvaltningernes bidrag til samarbejdet frem mod 2020. De overordnede målsætninger er: 

  • at udvikle og styrke vilkårene for fodbold som foreningsidræt i København
  • at udvikle borgerrettede sideevents op til og under EM 2020
  • at udnytte EM 2020 som platform for at aktivere øvrige aktuelle politiske dagsordener i forlængelse af Københavns Kommunes erhvervs- og vækstpolitik. 

Status for planlægningen af Københavns værtskab for EM 2020
Nedenfor følger en kort status for EM 2020 projektets arbejde med og status for målsætningerne.

Udvikle og styrke vilkårene for fodbold som foreningsidræt
Kultur- og Fritidsforvaltningen, DBU og DBU København har i juni 2018 indgået en hensigtserklæring om at arbejde for at udvikle fodbolden som foreningsidræt i København, både på forenings- og facilitetssiden. Primo november afholdes et stormøde på Rådhuset, hvor alle byens fodboldklubber inviteres til dialog for at sikre input og opbakning til de udviklingsspor, som skal igangsættes. Herefter formuleres konkrete handlingstiltag, som kan igangsættes fra 2019.

Borgerrettede sideevents op til og under EM 2020
Udover kampene i Telia Parken byder Københavns værtsskab for EM 2020 på en bred vifte af aktiviteter for borgere og besøgende. En officiel EM 2020 fanzone i Indre By vil præge Københavns byrum i hele slutrundeperioden 12. juni - 12. juli 2020 og byde alle besøgende på eksempelvis visning af EM-kampe på storskærm, sidevents og øvrige kulturelle- og sportslige aktiviteter. DBU er i indledende dialog med bestyrelsen for Ofelia Plads i forhold til placering af den officielle EM-fanzone ved havnen. Udkast til fanzonekoncept fremgår af bilag 3.

Derudover planlægges inddragende aktiviteter på udvalgte, centrale pladser i Indre By samt på et antal pladser og kommunale faciliteter i øvrige bydele. I forbindelse med Budget 2018 blev der afsat et øremærket tilskud på 2,1 mio. kr. (p/l 2018) til Kultur- og Fritidsforvaltningen for at sikre, at EM 2020 forankres i byens kultur- og fritidsliv og efterlader et positivt, blivende aftryk. Kultur- og Fritidsforvaltningens indsats tager afsæt i tre hovedspor:

  • Football for all - eksempelvis fodbold for udsatte borgergrupper (ældre, syge, hjemløse etc.) og facilitetsudvikling (eksempelvis alternative fodboldformater)
  • Equal Game - eksempelvis skoleforløb og særlige aktiviteter for piger/kvinder
  • Football culture with an edge - eksempelvis børnekulturelle aktiviteter, samarbejde med byens festivaler om pop-up aktiviteter, alternative fodboldformer (street, panna, e-sport m.fl.) 

De tre hovedspor afspejler Kultur- og Fritidspolitikken 2016-2019 samt en række af de centrale udfordringer, som forvaltningen har identificeret i den løbende dialog med de københavnske foreninger og idrætsorganisationer. Aktiviteterne i Outreach programmet vil skulle udvikles og drives i et tæt samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og byens foreningsliv og idræts- og kulturaktører.

Nyt eventnetværk i Kultur- og Fritidsforvaltningen skal styrke den lokale forankring
Processen med at skabe en begivenhed, som engagerer borgere og besøgende langt ud over den sportslige dagsorden vil bl.a. tage afsæt i Kultur- og Fritidsforvaltningens kernefortælling om København. Som et konkret eksempel har Kultur- og Fritidsforvaltningen etableret et eventnetværk med deltagelse af repræsentanter for byens idrætsanlæg, kulturhuse og biblioteker. Med EM 2020 som pejlemærke skal eventnetværket sætte fokus på, hvordan lokale faciliteter, netværk og ressourcer kan sættes i spil og få flere i gang med et aktivt fritidsliv.

EM 2020 som platform for at fremme kommunes erhvervs- og vækstpolitik
En af Københavns Kommunes overordnede målsætninger for byens værtskab for EM 2020 er at udnytte de mulige erhvervsmæssige samarbejder, som vil kunne etableres til gavn for øget vækst i Greater Copenhagen. Økonomiforvaltningen er tovholder på indsatsen, som har til målsætning at styrke:

  • Turismeomsætning
  • International branding af København og Greater Copenhagen
  • Erhvervsmuligheder under EM 2020

Økonomiforvaltningen er i dialog med en række erhvervsorganisationer med henblik på at definere en overordnet ramme for potentielle erhvervssamarbejder og -partnerskaber.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen - med inddragelse af Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen - fortsætte arbejdet med planlægning af Københavns værtskab for EM 2020.

 

Mette Touborg              /Thomas Bach 

Oversigt over politisk behandling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at den indgåede aftale med Dansk Boldspil-Union (DBU) om vilkår og forpligtelser for Københavns Kommunes bevilling godkendes, og
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningens status for arbejdet med Københavns værtskab for UEFA EURO 2020 (EM 2020) tages til efterretning.

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 1. november 2018

 

Der blev begæret afstemning om indstillingen:

 

Et flertal (Rune Dybvad, Jonas Bjørn Jensen, Rikke Lauritzen, Jens Kjær Christensen, Niko Grünfeld, Kim Hjerrild, Maria Frej og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingen.

 

Et mindretal (Alex Vanopslagh) stemte imod.

 

Indstillingen blev således godkendt.

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 4. december 2018

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 13. december 2018

Indstillingen blev godkendt med 46 stemmer imod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme. Ingen medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V, C og O.

Imod stemte: I.

Til top