Mødedato: 12.01.2012, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Ansøgning om områdefornyelse Fuglekvarteret

Se alle bilag

Godkendelse af ansøgningerne til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om to nye Områdefornyelser i Fuglekvarteret Vest og Øst i Bispebjerg samt godkendelse af anlægsbevilling til de to områdefornyelser.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

1.      at ansøgningerne (bilag 1 og 2) om to nye områdefornyelser i henholdsvis Fuglekvarteret Øst og Vest godkendes og fremsendes til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter,

2.      at der, såfremt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter godkender ansøgningerne, gives en anlægsbevilling på 60 mio. kr. med 1/3 statsrefusion (20 mio.kr.) i årene 2012-2018 til to områdefornyelser i Fuglekvarteret Øst og Vest. Udgifts- og indtægtsbevillingerne i Fuglekvarteret er indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalget budgetramme på Teknik- og Miljøudvalget bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 (bilag 4), samt

3.      at den i indstillingen beskrevne organisationsmodel vedtages, så der oprettes en lokal styregruppe (bilag 3), samt at den tværgående koordinering varetages af Borgmesterforum og Den Tværkommunale Styregruppe.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Byfornyelsesloven giver landets kommuner mulighed for én gang årligt at ansøge om støtte til gennemførelse af områdefornyelsesprojekter, som skal afhjælpe fysiske og sociale udfordringer. Teknik- og Miljøudvalget har d. 27. april 2011 godkendt, at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder to ansøgninger til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om reservation af støtte til to områdefornyelsesprojekter i henholdsvis Fuglekvarteret Vest og Øst i 2012. Ansøgningerne som her skal godkendes, er udarbejdet i samarbejde med de øvrige forvaltninger.

Løsning

På baggrund af Det Socioøkonomiske Københavner kort har Teknik- og Miljøudvalget valgt Fuglekvarteret Øst og Vest til en helhedsorienteret byfornyelsesindsats i perioden 2012-2018.
I udvælgelsen er der taget udgangspunkt i de lovgivningsmæssige rammer for områdefornyelser (Jf. Bekendtgørelse af lov om byfornyelse og udvikling af byer, kapitel 2 § 3 og 4 samt Københavns Kommunes indikatorer for udsatte byområder), og en række sociale og boligmæssige udfordringer: 

 

2009

Fuglekvarteret (%)

Hele København (%)

Vest

Øst

 

Beboere med lav indkomst

46,8

43

38

Aldersgruppen 18-29 år

35

37

24

Beboere med anden etnisk baggrund

29

23

21

Beboere med ”ingen eller lav uddannelse”

29

24

22

Ejer-, andels- og private udlejningsboliger med installationsmangler

17,57

24,4 %

 

Antal af boliger mellem 40-59 m2

51 %

47 %

31 %

 

Ansøgningerne for områdefornyelserne ligger specielt vægt på følgende af kvarterernes udfordringer:

 

· Kvartererne er isoleret af store trafikerede veje

· Kvartererne har mange dysfunktionelle og nedslidte byrum

· Kvartererne mangler social sammenhængskraft

· Kvartererne har mange små boliger og dårlige boligforhold

 

Målene for Områdefornyelsen skal ses i sammenhæng med Københavns Kommunes ”Politik for udsatte byområder”. En politik, der skal sikre, at byen fortsat hænger sammen fysisk, socialt og sundhedsmæssigt. Dette skal ske ved positiv særbehandling. Områdefornyelsen i Fuglekvarteret skal vise, at der i København, gennem fysiske investeringer og aktiv inddragelse af borgere og brugere kan skabes udvikling og fornyelse.


Fuglekvarteret Øst og Fuglekvarteret Vest er meget forskellige. For at imødekomme hvert områdes potentiale og dets udfordringer er der blevet lavet et tema for hver områdefornyelse:

Privat medejerskab og skolen som dynamo” for områdefornyelsen i Øst:

Fuglekvarteret Øst karakteriseres ved sine mange industrielle bygninger og mange privatskoler. Områdefornyelsen for Fuglekvarteret Øst vil lægge vægt på:
 

· Gennem vejledning og puljemidler skal områdefornyelsen søge at motivere de private 
      grundejere til at forbedre og udvikle deres private fællesveje.

· Inddragelse af skolerne og deres børn og unge i bylivet og udvikling af byrum.


”Grønne sammenhænge, grønne fællesskaber”
for områdefornyelsen i Vest:

Fuglekvarteret Vest er et ældre boligkvarter, der rummer mange nedslidte grønne arealer og kvarteret har en del nyere almene boliger. Områdefornyelsen for Fuglekvarteret Vest vil lægge vægt på: 

· Udviklingen af grønne arealer og af private fællesarealer i kvarteret.

· Inddragelse af beboerne i udvikling, drift og anlæg af grønne friarealer med henblik på at 
      etablere ejerskab og danne ny fællesskaber.

 

Fælles for hele Fuglekvarteret er, at en betydelig del af områdets friarealer og veje er privatejede. Det lægger op til, at projekternes realisering sker i samarbejde og forhandlinger mellem grundejere og områdefornyelsen/ kommunen. Disse processer kan være langvarige, derfor vil områdefornyelsen i Fuglekvarteret have en særlig strategi for borgerinddragelse, der veksler mellem fokuseret aktørinddragelse og bred borgerinddragelse. Det overordnende mål med begge inddragelsesformer er at skabe medejerskab og få de lokale aktører til at tage ansvar for området. 

Organisering af områdefornyelsen:
Områdefornyelserne i Fuglekvarteret Øst og Vest hører under Teknik- og Miljøudvalget og forvaltes af Teknik- og Miljøforvaltningen organiseres under den samme styregruppe som består af repræsentanter fra hver af kommunens forvaltninger, repræsentanter for områdets boligafdelinger, Bispebjerg Lokaludvalg samt repræsentanter for områdets Kultur- og erhvervsliv. Styregruppen skal sikre, at områdefornyelsens aktiviteter afspejler områdets ønsker og behov bedst muligt (bilag 3).

Områdefornyelsens sekretariat etableres i lokalområdet. Sekretariatets opgave er at varetage projektledelsen af projektgrupperne, sikre fremdrift i projekterne og koordinere indsatsen i Københavns Kommune. Under opstart af Områdefornyelsen skal sekretariatet indsamle viden og kvalificere projekter og indsatsområder til kvarterplanen.

Økonomi

Den maksimale statslige støtte til områdefornyelser er 10 mio. kr. pr. områdefornyelse. Københavns Kommune søger Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om i alt 20 mio. kr. i statslig støtte til Fuglekvarteret Øst og Vest. Københavns Kommune skal bidrage med mindst det dobbelte beløb (maksimalt 40 mio. kr.), hvilket finansieres af Teknik- og Miljøudvalgets budget byfornyelsesrammen, funktion 0.25.15.3.  Af den samlede ramme på 60 mio. kr. afsættes 50,6 mio. kr. til konkrete projekter og aktiviteter og 9,4 mio. kr. til udvikling af projekt og kvarterplan, det omfattende borgerinddragelsesforløb, lokal kompetence udvikling, fundraising, projektudvikling samt drift af sekretariat gennem 6 år. Der vil sideløbende blive søgt om midler til bygningsfornyelse og fælles gårdhaver.  Erfaringen fra de øvrige områdefornyelser er, at det er muligt at opnå væsentlig støtte til projekter fra private fonde og at etablere givende partnerskaber med f.eks. private investorer i områderne. En samlet evaluering af de tidligere kvarterløft estimerer at projekterne generelt firedobler deres oprindelige budget ved eksternt finansiering.

Københavns Kommune har d. 24. sep. 2010 i Hovedaftalen med Boligselskabernes Landsforening forpligtet sig til at afsætte 20 til 40 mio. kr. om året til områdefornyelse i udsatte byområder, der er præget af fysiske, sociale og integrationsmæssige problemer.

I budgettet for 2012 har KK besluttet at igangsætte 2 nye områder i Fuglekvarteret i Bispebjerg.
I kommunens budget for 2012 har forligsparterne afsat 10,46 mio. kr. til disse to områdefornyelser. De resterende midler vil Teknik- og Miljøforvaltningen derfor finde indenfor byfornyelsesrammen.

I overensstemmelse med Hovedaftalen med Boligselskabernes Landsforening forventer Teknik- og Miljøforvaltningen fremover at ansøge om igangsættelse af 1-2 nye områdefornyelser årligt og ansøge om den fulde medfinansiering til indsatsen i budgettet for 2013 og efterfølgende, således at øvrige initiativer inden for byfornyelsesrammen, som f. esk. anlæg af gårdhaver, i kommende år kan opretholdes.

Videre proces

Med forbehold for politisk godkendelse i Borgerrepræsentationen sender Teknik- og Miljøforvaltningen ansøgningerne om reservation af støtte til nye områdefornyelser i Fuglekvarteret Øst og Vest til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter den 9. januar 2012. Der forventes et positivt svar fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter ultimo april 2012, hvorefter områdefornyelserne igangsættes.

Hjalte Aaberg                                                                                    /Simon Kjær Hansen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

1.      at ansøgningerne (bilag 1 og 2) om to nye områdefornyelser i henholdsvis Fuglekvarteret Øst og Vest godkendes og fremsendes til Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter,

2.      at der, såfremt Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter godkender ansøgningerne, gives en anlægsbevilling på 60 mio. kr. med 1/3 statsrefusion (20 mio.kr.) i årene 2012-2018 til to områdefornyelser i Fuglekvarteret Øst og Vest. Udgifts- og indtægt bevillingerne i Fuglekvarteret er indarbejdet i Teknik- og Miljøudvalget budgetramme på Teknik- og Miljøudvalget bevilling Byfornyelse anlæg, funktion 0.25.15.3 (bilag 4),

3.      at den i indstillingen beskrevne organisationsmodel vedtages, så der oprettes en lokal styregruppe (bilag 3), samt at den tværgående koordinering varetages af Borgmesterforum og Den Tværkommunale Styregruppe.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 28. november 2011

Indstillingen blev anbefalet.


 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 13. december 2011

 

Indstillingen blev anbefalet.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. januar 2012

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top