Mødedato: 11.02.2016, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Endelig vedtagelse af lokalplan ”Grøndalsvængets Skole”, Bispebjerg

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan ”Grøndalsvængets Skole”, som muliggør udvidelse af Grøndalsvængets Skole i Bispebjerg.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at lokalplan ”Grøndalsvængets Skole” godkendes med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har i Budget 2014 (BR 3. oktober 2013) (A, B, F, O og Ø) besluttet, at Grøndalsvængets Skole skal helhedsrenoveres, og at der i denne forbindelse skal udføres en kapacitetsudvidelse. Projektet kræver udarbejdelse af en lokalplan, da lokalplanområdet er placeret i et bymiljø af arkitekturhistorisk interesse og karakteriseret ved en generelt høj bevaringsværdighed. Herudover er formålet med lokalplanen at sikre de byrumsmæssige kvaliteter i området.

Lokalplanforslaget blev godkendt uden afstemning i Borgerrepræsentationen den 20. august 2015. Lokalplanforslaget har været i høring fra 10. september til 10. november 2015, og i denne periode har forvaltningen modtaget tre henvendelser. Henvendelserne har givet anledning til ændringsforslag i tegningsbilagene. Disse ændringsforslag omhandler præcisering af tegningsmaterialet og har ikke betydning for selve projektet. Desuden er der tilføjet tekniske rettelser for at præcisere to af bestemmelserne i lokalplanen.  

Løsning

Lokalplanforslaget (bilag 1) skal sikre bevaringsværdien af den eksisterende skolebygning i lokalplanområdet ved at stille krav om, at ændringer eller ombygninger sker under hensyntagen til det oprindelige udtryk for de eksisterende bygninger. Lokalplanforslaget skal endvidere muliggøre, at Grøndalsvængets Skole kan udvides fra 2 til 3 spor med tilhørende skolefritidsordning på skolen.

Området omkring Grøndalsvængets Skole afgrænses af Borups Allé mod vest, Hillerødgade mod syd, Nattergalevej mod øst og Mågevej mod nord. Skolen er centralt placeret i et område karakteriseret ved en homogen stokbebyggelse i røde tegl. Lokalplanforslaget stiller derfor krav til den ydre udformning, så en ny bebyggelse indpasses i områdets homogene udtryk i rød tegl med saddeltag samt har en bygningshøjde, der modsvarer det omkringliggende byggeri.

Lokalplanforslaget muliggør en udvidelse på godt 5.500 m² placeret syd for den eksisterende skolebygning.  Efter gennemførelse af nybyggeriet vil skolens samlede etageareal udgøre ca. 11.300 m² svarende til en bebyggelsesprocent på godt 77. Der henvises i øvrigt til bilag 2, faktaark.

Siden vedtagelsen af lokalplanforslaget har projektforslaget udviklet sig på to områder indenfor lokalplanforslagets rammer:

  • Facaden langs Kærsangervej er blevet mere åben for at bidrage til områdets byliv med en mere åben stueetage.
  • Den muliggjorte multibane på taget af den ene af de to tilbygninger er ikke længere en del af byggeprojektet. Ændringen er foretaget på baggrund af ønsker fra bygherre og er grundet sikkerhedsmæssige, økonomiske og driftsmæssige spørgsmål. I stedet for multibanen er der saddeltag på hele bygningen for at modsvare områdets egenart.

Borgermøde

På borgermødet på Grøndalsvængets Skole den 27. oktober 2015 deltog 11 borgere. På mødet blev både lokalplanforslaget og projektforslaget præsenteret.

Referat af borgermødet er vedlagt som bilag 6.

Høring

Modtagne henvendelser i høringsperioden
De tre modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkterne er anført nedenfor.

  1. Bemærkninger fra Bispebjerg Lokaludvalg – bilag 4, henvendelse 2:
    Lokaludvalget forholder sig positivt til projektets klimatiltag som LAR og solceller og håber at disse prioriteres i det endelige projekt. Lokaludvalget forholder sig negativt over for, at den planlagte multibane på taget af den ene af de to tilbygninger nu ikke længere er en del af projektet. Lokaludvalget gør desuden opmærksom på nødvendigheden af god belysning i området.
  2. Bemærkninger fra borger– bilag 4, henvendelse 1:
    Henvendelsen omhandler lokalplanområdets dyre- og planteliv. Der fokuseres i henvendelsen på bevaring af eksisterende træer i lokalplanområdet samt beskyttelse af fugle under byggeprocessen.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Flere af lokaludvalgets kommentarer omhandler det igangværende byggeprojekts udformning, som det blev præsenteret på borgermødet. Multibanen er muliggjort i lokalplanen, men er på grund af driftsmæssige, økonomiske og sikkerhedsmæssige overvejelser ikke længere en del af det konkrete byggeprojekt. Det er sket på baggrund af ønsker fra bygherre. Der er i lokalplanen stillet krav om, at belysning skal etableres efter en samlet plan for hele området, så området får en imødekommende og tryg karakter.
  2. På baggrund af henvendelsen fra borgeren foreslås en ændring i tegningsbilagene, der illustrerer hvilke træer, der er udpeget som bevaringsværdige, og hvilke der er nye. Herudover omhandler kommentarerne selve byggeprojektet og ikke emner, der berøres i lokalplanen.

Ændringer

På baggrund af henvendelserne foreslår Teknik og Miljøforvaltningen følgende ændringer i lokalplanen:

  • Tegning nr. 4: Tegningen viser omtrentligt antal og placering af nye træer. Tegningen ændres, så den viser både bevaringsværdige træer og nye træer jf. dispositionsforslaget. Der kan for de nye træers vedkommende ske ændringer i den endelige placering.

Øvrige tekniske rettelser:

  • §7, stk. 2.: Bestemmelsen handler om etablering af parkeringspladser i forbindelse med udvidelsen af skolen og det dertil hørende øgede behov for parkering. Forvaltningen vurderer, at en tilføjelse af syv parkeringspladser vil være tilstrækkeligt til at dække det kommende behov. Hermed foreslår forvaltningen at rette bestemmelsen, så den omhandler antal tilføjede parkeringspladser og ikke eksisterende. Der henvises i øvrigt til bilag 3, trafiknotat.
  • §7, stk. 3. Bestemmelsen handler om etablering af cykelparkeringspladser i forbindelse med udvidelsen af skolen og rettes i overensstemmelse med Kommuneplan 15. Herudover tilføjes en kommentar til bestemmelsen om at cykelparkeringen beregnes på baggrund af norm og nuværende klassestørrelse.

Der henvises i øvrigt til skema over ændringer i bilag 5, notat om henvendelser.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Pernille Andersen                                  / Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan ”Grøndalsvængets Skole” med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 2. februar 2016

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 11. februar 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top