Mødedato: 09.05.2019, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Indkomne forslag i 2018 til nye monumenter i det offentlige rum

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til fem forslag til nye monumenter i det offentlige rum.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at En Rigtig Dansk Familie efter ønske fra Vesterbro Lokaludvalg opsættes på Vesterbro,

  2. at En B&W-arbejder kan opsættes på Børnehusbroen på Christianshavn inden udgangen af 2021,

  3. at en statue af Karen Blixen kan opsættes på Sankt Annæ Plads inden udgangen af 2021,

  4. at et monument for Inger Christensen kan opsættes i Østre Anlæg inden udgangen af 2021,

  5. at en buste af Fjodor Dostojevskij ikke kan opsættes på Assistens Kirkegaard, og at forvaltningen går i dialog med Nørrebro Lokaludvalg om opsættelse af busten et andet sted på Nørrebro.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Forvaltningen har modtaget fem forslag til monumenter i det offentlige rum i 2018. Forslagene er vurderet ud fra kriterierne i det administrationsgrundlag, som Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 7. maj 2018. Kriterierne går på, at monumentet skal have en lokal, national eller international betydning for København som by, hovedstad eller europæisk metropol, værkets kunstneriske kvalitet, materialevalg og placering samt en helhedsbetragtning i forhold til den eksisterende monumentbestand. Forvaltningen forelægger hermed sin anbefaling til stillingtagen i udvalget.

Sagen blev udsat af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den 18. marts 2019

Løsning

En rigtig dansk familie jf. bilag 2.
Projektleder Jens Fabricius har stillet forslag om opstilling af Gillian Wearings skulptur En rigtig dansk familie. Værket er resultatet af et omfattende demokratisk kunstprojekt af konceptuel art og  involverede i løbet af 2017 en casting på landsdækkende plan for at finde den familie, der levede op til værkets titel. Valget faldt på en ung københavnsk familie bestående af en gravid mor, en far og deres lille datter. Kunstværket er udført i bronze efter fotografiske forlæg og opmålinger i 1:1. Billedkunstudvalget ser positivt på skulpturen, og påpeger vigtigheden af en placering i ”boligprægede områder” og på ”en prominent plads, gerne for sig selv på en åben plads, i nærheden af et kultur- eller idrætsbyggeri og med synlighed fra vejen”. Både Billedkunstudvalgets og et af lokaludvalgene har fremsat forslag om en placering af skulpturen på Amagerbro Torv (19. december 2018). Skulpturens præcise placering på torvet er afhængig af ledningsføringen.

På den baggrund vurderer forvaltningen, at skulpturen har lokal betydning, fordi familien er fra København. Det kunstneriske greb er interessant, og værket er udført i et egnet materiale. Forvaltningen anbefaler, at skulpturen modtages og opstilles på Amagerbro Torv.

En B & W-arbejder, jf. bilag 3
En initiativgruppe på Christianshavn ønsker at opstille en naturalistisk bronzeskulptur af Jens Galschiøt forestillende en B&W-arbejder. Gruppen ønsker skulpturen opstillet på Børnehusbroen, hvor værftsarbejderne ofte indtog deres frokost stående, mens de kiggede over mod deres arbejdsplads. Billedkunstudvalget finder, at ”forslaget gennem valg af kunstner og form får et noget nostalgisk og bagudskuende udtryk”, men ”at skulpturen har en fin kunstnerisk kvalitet og udtrykker det ønskede tidsbillede af den historiske B&W-arbejder” (11. oktober 2018). Lokaludvalget bifalder projektet, og påpeger vigtigheden af, at ”historien om Christianshavn og B & W fastholdes” gennem et kunstnerisk udtryk (9. november 2018).

Forvaltningen vurderer, at skulpturen har lokal betydning. Skulpturen vil blive udført i et egnet materiale og få en placering, hvor værket vil bidrage til en øget bevidsthed om en væsentlig side af bydelens historiske identitet. Forvaltningen anbefaler derfor, at skulpturen modtages og opstilles på Børnehusbroen.

Statue af Karen Blixen jf. bilag 4
Forslagsstiller til monumentet er EvenTv v/Marie Breyen. Billedhuggeren Rikke Raben har udarbejdet en skitse til monumentet. Blandt de ønskede placeringer i København er én på et kommunalt areal, nemlig Sankt Annæ Plads. Initiativtageren og forvaltningen er her blevet enige om en placering, hvor Toldbodgade krydser Sankt Annæ Plads som det eneste praktisk mulige sted. Billedkunstudvalget fandt, ”at det er et sympatisk og på mange måder relevant initiativ med en kunstnerisk markering af Karen Blixen i København”, men ”at formsproget ikke tilstrækkeligt markant afspejler Karen Blixens særlige person og værk” (5. september 2018). På trods af disse bemærkninger er udvalget positivt indstillet overfor projektet. Indre By Lokaludvalg forholdt sig i deres høringssvar udelukkende til kunstværkets placering. Da forslagene alle ligger uden for kommunalt areal, har forvaltningen ikke taget stilling til placeringerne.

Karen Blixen har ikke nærmere personlig tilknytning til København, men forvaltningen vurderer, at skulpturen har national og international betydning for København på grund af Blixens litterære virke og kulturpersonlighed. Udkastet til monumentet karakteriserer forfatteren, så man umiddelbart genkender Blixens figur. Det vil være det første Karen Blixen-monument i det offentlige rum. Forvaltningen anbefaler af ovenanførte grunde, at skulpturen opsættes på Sankt Annæ Plads.

Monument for Inger Christensen jf. bilag 5
Forslagsstiller til monumentet er kunst- og kulturbureauet Creator Projects. Værket, der udføres af den norske billedhugger Kaare Golles, er tænkt som en siddende bronzefigur, der ikke forestiller Inger Christensen, men fortolker og repræsenterer hendes digteriske univers. Initiativtagerne ønsker skulpturen opstillet midt i Østre Anlæg, tæt på Inger Christensens bopæl gennem mere end 40 år, en lejlighed på Dag Hammerskjölds Allé. Billedkunstudvalget finder skulpturen yderst relevant og abstraktionen over kunstneren og hendes værk spændende (19. december 2018). Indre By Lokaludvalg er enige i, at digteren fortjener et monument, og at Østre Anlæg er det rette sted at placere det.  Udvalget finder ikke den ønskede placering særlig velvalgt, men foreslår skulpturen opstillet på plænen ved Oslo Plads/Stockholmsgade (15. januar 2019).

Forvaltningen vurderer, at monumentet har såvel lokal som national og international betydning. Forvaltningen er enig i Billedkunstudvalgets kunstneriske vurdering og lokaludvalgets forslag til en placering på plænen ved Oslo Plads, da der på denne plæne i en årrække stod Jørn Rønnaus Ordtræ (1996), hvor Inger Christensens digt Jeg (1960) var udskåret i en udgået, nu helt forgået elmestamme. Værket er det første monument for digteren i det offentlige rum. Af ovennævnte grunde anbefaler forvaltningen, at monumentet godkendes, udføres og opsættes.

Buste af Fjodor Dostojevskij, jf. bilag 6
Kulturcenter ASSISTENS har foreslået opstilling af en buste af Fjodor Dostojevskij på Assistens Kirkegård. Billedkunstudvalget anfører, at de ”ikke ser en tydelig relevans for en buste af Dostojevskij i København”, og at ”det kan skabe forvirring om, hvem der er begravet på Assistens Kirkegård” (19. december 2018). Forvaltningen er enig i Billedkunstudvalgets bemærkninger og vurderer, at der bør findes en anden placering end den foreslåede, gerne på Nørrebro, da Nørrebro Lokaludvalg udtrykker tilfredshed med mere kunst i byrummet (30. november 2018). Forvaltningen anbefaler således ikke, at busten opsættes på Assistens Kirkegård. Forslagsstillerne har mulighed for at vende tilbage med et nyt forslag til placering af monumentet ved næste år behandling.

Økonomi

En rigtig dansk familie er udført med støtte fra Legatet for Stadens Forskønnelse og Almene Bedste, som administreres af Kultur- og Fritidsforvaltningen. For En rigtig dansk familie og En B & W-arbejder, der indkom før administrationsgrundlagets politiske godkendelse, gælder det, at Teknik- og Miljøforvaltningen betaler fundament, transport og opstilling af monumenterne. For førstnævnte skulptur vil udgifterne skønsmæssigt beløbe sig til ca. 20.000 kr., for sidstnævnte betydeligt mindre, da Børnehusbroen i forvejen udgør en fast og stabil flade. En B & W-arbejder og monumenterne for Karen Blixen og Inger Christensen finansieres ved eksterne midler. Realiseringen af de tre forslag er således betinget af, at der kan rejses økonomi dertil af initiativtagerne. I den sammenhæng foreslår forvaltningen, at der sættes en tidsramme på tre år til et projekts realisering. Forslagsstillerne har i de to sidste tilfælde ligeledes ansvaret for at finansiere fundament, transport og opstilling. Ved indvielsen overtager forvaltningen monumenterne til drift. For alle fire monumenters vedkommende skal der påregnes afledt drift på ca. 3.000 kr. årligt per monument.

Videre proces

En rigtig dansk familie kan opstilles og indvies umiddelbart efter opnået godkendelse. De øvrige tre monumenters udførelse og opstilling er afhængig af, om der opnås den eksterne finansiering inden for den fastsatte tidsramme.

 

Pernille Andersen                                           /Jon Pape

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at En rigtig dansk familie opsættes på Amagerbro Torv,

  2. at En B&W-arbejder kan opsættes på Børnehusbroen på Christianshavn inden udgangen af 2021,

  3. at en statue af Karen Blixen kan opsættes på Sankt Annæ Plads inden udgangen af 2021,

  4. at et monument for Inger Christensen kan opsættes i Østre Anlæg inden udgangen af 2021,

  5. at en buste af Fjodor Dostojevskij ikke kan opsættes på Assistens Kirkegaard.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. marts 2019

 Sagen blev udsat.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 8. april 2019

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af 1. at-punkt:
”At En Rigtig Dansk Familie efter ønske fra Vesterbro Lokaludvalg opsættes på Vesterbro.”

 

Ændringsforslag (ÆF1) blev vedtaget med otte stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, O, Ø og Å.
Imod stemte: F.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) om, at der til indstillingens 5. at-punkt tilføjes følgende:
”At forvaltningen går i dialog med Nørrebro Lokaludvalg om opsættelse af busten et andet sted på Nørrebro.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget med otte stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 9. maj 2019

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) til erstatning af indstillingens 1. at-punkt:

”At en rigtig dansk familie opsættes på Amagerbro Torv”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 40 stemmer imod 13. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å, F og C.

Imod stemte: A, Ø, B, V, O og I.

 

Indstillingens 1. – 4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 5. at-punkt blev godkendt med 43 stemmer imod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O

Imod stemte: V, C og I

 

Selve indstillingen var således godkendt.

 

Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Alternativet anerkender det store ønske om at få ”En rigtig dansk familie” opstillet i de lokale bydele, men vægter Rådet for Visuel Kunst faglige og kunstneriske anbefaling på Amagerbro Torv.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ønsker ikke at modtage gaver fra Rusland så længe, at Danmark har indført sanktioner mod Rusland.”

Til top