Mødedato: 08.10.2015, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forslag til tillæg nr. 6 til lokalplan nr. 310 "Teglværkshavnen", Kgs. Enghave

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til offentliggørelse af planforslag, der muliggør en fortsat byudvikling med fortætning og ændring af anvendelsesbestemmelserne for området mellem Scandiagade og A.C. Meyers Vænge i den østlige del af området omfattet af lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen”.

Indstilling og beslutning

Indstilling om,

  1. at forslag til tillæg nr. 6 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik-og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Grundejerne i området mellem A.C. Meyers Vænge og Scandiagade har anmodet om en lokalplan for deres arealer, der ligger tæt på AAU Cph. (Aalborg Universitet) og Teglværkshavnen. Den gældende lokalplan nr. 310 fastlægger det aktuelle planområde til industri og serviceerhverv m.v. med en maksimal bebyggelsesprocent på 110. Grundejerne ønsker nu et blandet bolig- og erhvervsområde med en bebyggelsesprocent på 140 med mulighed for opførelse af ca. 300 nye boliger, hvor op til 200 bliver ungdomsboliger og heraf 108 almene, og ca. 2.000 m2 nyt erhvervsbyggeri.

Løsning

Sydhavn er i Kommuneplan 2011 og i forslag til Kommuneplan 2015 udpeget som byudviklingsområde med potentiale for nye boliger og erhverv. Gennemførelse af projekterne kræver, at der med lokalplantillægget og Kommuneplan 2015 vedtages ændrede bestemmelser vedrørende anvendelse og bebyggelsesprocent for de pågældende ejendomme. Begrundelsen for en øget bebyggelsesprocent i området er til stede, fordi området ligger inden for en gangafstand på 400-600 m i forhold til Sydhavn Station, tæt på Teglværkshavnen samt tæt på handelsmuligheder. Forvaltningen vurderer, at den øgede tæthed vil være arkitektonisk velbegrundet og vil kunne bidrage til mere liv i området. Bebyggelsen bliver på maksimalt 6 etager og med en bygningshøjde på maksimalt 24 m. Området skal indeholde mindst 8.500 m2 erhvervsbyggeri svarende til 25 pct. af det samlede areal. Det gælder derudover, at der ved byggeri i de to underområder placeret nærmest Scandiagade og Sydhavnsgade skal udarbejdes nyt lokalplantillæg. I denne sammenhæng kan der under hensyn til de miljømæssige forhold fastlægges en erhvervsandel på op til 75 %.

Parkeringsdækningen fastsættes i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015 til 1 plads pr. 150 m2 etageareal og 1 plads pr. 300 m2 til ungdomsboliger.  Det foreslås, at op til 10 pct. kan placeres på terræn herunder medregnes de eksisterende p- pladser ved Pelican Self Storage. Cykelparkering følger kommuneplanens rammer, hvilket samlet betyder, at der skal anlægges ca. 1.200 cykelparkeringspladser. Der henvises i øvrigt til bilag 2 ”Faktaark”. 

Lokalplanområdet ligger i skoledistriktet for Skolen i Sydhavnen, hvor den almene boligandel udgør 20-30 %. Det betyder, at der i henhold til kommuneplanens retningslinjer kan stilles krav om almene boliger efter en konkret vurdering af det enkelte projekt. Området ligger i umiddelbar nærhed af det eksisterende Sydhavns- og Baunehøjkvarter med en stor andel af almene boliger. Det er derfor forvaltningens skøn, at kommunens målsætning om 20 % almene boliger er opfyldt med 108 almene boliger, svarende til ca. 20 pct. af boligarealet for lokalplanområdet.

Byliv
Med henblik på at skabe muligheder for at styrke bylivet i området har planen fokus på:

  • At skabe fortætning for at opnå en bedre udnyttelse af herlighedsværdierne omkring Teglværkshavnen og den grønne kile.
  • At skabe et attraktivt campusmiljø omkring AAU Cph., herunder at sikre, at bebyggelsesplanen har gode byrum med udadvendte publikumsorienterede funktioner i stueetagen på den foreslåede kvarterplads, som sammen med den grønne kile kan være bindeled mellem det nye og det gamle Sydhavn.  

Bæredygtighed
Områdets byggeri opføres i laveste energiklasse. I øvrigt sikres bæredygtighed ved:

  • Begrænsning af parkeringspladserne herunder terrænparkeringen vil tilskynde til brug af kollektiv trafik og vil i øvrigt medvirke til, at ubebyggede arealer fremstår attraktive.
  • Krav til grønne tage eller opsamling af regnvand fra tage til brug for WC-skyl. Overskydende overfladevand ledes til havnen, bl. a. via regnbede i den grønne kile og planens øvrige vandgennemtrængelige overflader vil opsamle vand for ikke at belaste kloaknettet.

Kommuneplan
Omdannelse af de udtjente havnerelaterede arealer i Sydhavn til et nyt attraktivt byområde udgør et væsentligt element i realiseringen af kommuneplanen herunder at:

  • Medvirke til at skabe muligheder for opførelse af nye boliger til de mange nye københavnere med varierende ejerformer, størrelser og priser.
  • Fuldføre en sammenhængende planlægning af Sydhavnen fra Sjællandsbroen til Fisketorvet.

Lokalplanen er udarbejdet i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2015. Såfremt rammerne i Kommuneplan 2015 bliver ændret ved den endelige vedtagelse i Borgerrepræsentationen, vil bestemmelserne i lokalplanen ligeledes blive ændret ved den endelige vedtagelse af lokalplanen.

Miljøvurdering
Forvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Intern høring og borgerdialog
I forbindelse med udarbejdelse af lokalplanforslaget har der været afholdt en række møder med lokalplanområdets naboer, blandt andet et fællesmøde den 6. maj 2014 med deltagelse af Kgs. Enghave Lokaludvalg, AAU Cph., beboere i området og MT- Højgaard. Der har derudover været gennemført en intern høring.

Lokaludvalget lagde vægt på, at der bliver en god stiforbindelse til Sydhavn Station via den grønne kile, at der skal ses på det igangværende trafikprojekt ”Sikker Skolevej” for en bedre krydsning af Sydhavnsgade og at evt. detailhandel ikke bør være i konkurrence med butikslivet på Borgbjergsvej.

AAU Cph. foreslog, at der blev lagt fokus på trafikafviklingen i forbindelse med AAU Cph’s hovedindgang på A.C. Meyers Vænge. Borgere i området er derudover bekymrede over, at der ved gennemførelse af lokalplanen ikke vil kunne parkeres på A.C. Meyers Vænge. 

Forvaltningens bemærkninger
Der tages med lokalplanforslaget ikke stilling til løsninger for stibroer eller lignende over Sydhavnsgade eller over Scandiagade i forlængelse af den grønne kile. Det forudsættes, at der i denne sammenhæng skal udarbejdes supplerende lokalplaner.    

Med hensyn til de trafikale forhold er projektet ”Sikker Skolevej til Teglholmen” ved at blive realiseret. Projektet gennemføres i dialog med Kgs. Enghave Lokaludvalg, og det indgår som en del af lokalplanforslaget i form af cykelstier på A.C. Meyers Vænge.

Forvaltningen bemærker, at der ikke bliver tale om en ændring af detailhandelsrammen, hvorved lokaludvalgets ønske tilgodeses. Lokalplanens bestemmelser giver i øvrigt AAU Cph mulighed for at anvende området til undervisning og forskning, og der er ved udformningen af A.C. Meyers Vænge og placeringen af den nye overkørsel til eksisterende P- hus og lagerhotellet taget hensyn til trafikafviklingen ved AAU Cph.s hovedindgang.  

I forhold til beboernes bekymring omkring parkering bemærkes, at A.C. Meyers Vænge ikke har afmærkede parkeringspladser, og at der ikke er fastlagt parkering på A. C. Meyers Vænge i gældende lokalplan. Vejen er dog inden for de sidste 10 år blevet brugt til parallelparkering, hvilket imidlertid ikke er muligt at opretholde, idet det ikke er foreneligt med ønsket om sikker skolevej, da vejen ikke har tilstrækkelig brede til at rumme begge formål.

Som erstatning for de nuværende parkeringsmuligheder på A.C. Meyers Vænge bemærker forvaltningen, at de omkringliggende kontordomiciler har ubenyttede p-pladser efter arbejdstids ophør. Forvaltningen er bekendt med, at der foregår en dialog om brug af disse p-pladser mellem beboerne i Teglholmshave og erhvervsejendommen syd for. Endvidere er det eksisterende p-hus endnu ikke fuldt udnyttet, hvilket ligeledes giver beboerne alternativ parkering.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for kommunen.
Det skønnes, at de ca. 300 boliger heraf 100 ungdomsboliger og 2.200 m2 nyt serviceerhverv i området genererer ca. 63 arbejdspladser og en skattemerindtægt på 5,4 mio. kr. (2014 priser).

Videre proces

Efter politisk behandling sendes planforslaget i offentlig høring i 8 uger. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningerne gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen primo 2016.

I forbindelse med offentlighedsperioden afholdes et informationsmøde, som annonceres på Københavns Kommunes høringsportal ”Bliv hørt” og hjemmeside. Informationsmødet tilrettelægges i et samarbejde med AAU Cph. og Kongens Enghave Lokaludvalg.

Pernille Andersen                                                                          
/ Jakob Møller Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at forslag til tillæg nr. 6 til lokalplan nr. 310 ”Teglværkshavnen” (bilag 1) godkendes med henblik på offentliggørelse på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt” og udsendelse i offentlig høring i 8 uger.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 24. august 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten og SF ønsker forud for behandlingen i Borgerrepræsentationen at få forelagt forvaltningens konkrete vurdering af behovet for parkering, herunder om der er mulighed for at ændre parkeringsnormen til 1:200.”



Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik-og Miljøudvalgets budgetramme.


Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2015

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2015

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.


Der blev fastsat frist for afgivelse af mindretalsudtalelser til mandag den 12. oktober 2015 kl. 12.00.

Til top