Mødedato: 02.02.2017, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Kvalitetsstandard for Københavns Kommunes krisecentre 2017-2018

Se alle bilag
Den reviderede kvalitetsstandard for krisecentre for kvinder udsat for eller truet med vold samt enlige eller familier med særlige sociale problemer for 2017-2018 skal godkendes.

Indstilling

Indstilling om, 

  1. at kvalitetsstandarden for Københavns Kommunes krisecentre for 2017-2018 godkendes, jf. bilag 1.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

(Socialudvalget)

Problemstilling

Socialforvaltningen har revideret den eksisterende kvalitetsstandard for forvaltningens krisecentre, som senest blev godkendt i 2013. Den væsentligste ændring, som følge af opdateringen, vedrører en lovændring af Servicelovens § 109, der forpligter kommunen til at tilbyde indledende og koordinerende rådgivning til alle kvinder på kvindekrisecentre. Hidtil har tilbuddet kun omfattet kvinder med børn.

Målgruppen for forvaltningens krisecentre er beskrevet i Service lovens § 109 og § 110 og omfatter:

- Kvinder, mænd og børn som har været udsat for vold

- Kvinder, mænd og børn, som har været udsat for trusler om vold

- Familier og enlige forsørgere, som har særlige sociale problemer

- Enlige med særlige sociale problemer.

Den 5. oktober 2016 orienterede socialborgmester Jesper Christensen, Socialudvalget om, at udkastet til kvalitetsstandarden for krisecentre ville blive sendt i høring for herefter at blive forelagt for Socialudvalget til godkendelse.

Herefter blev kvalitetsstandarden sendt i ekstern høring hos relevante bruger- og pårørendeorganisationer samt faglige organisationer. Socialforvaltningen har som følge af høringen modtaget fire høringssvar fra følgende parter:

  • Dansk Sygeplejeråd

  • Udsatterådet

  • Handicaprådet

  • Garvergården.

Løsning

Socialforvaltningen har opdateret kvalitetsstandarden i henhold til lovændringen af Servicelovens § 109. Servicelovens § 109, stk. 4 om indledende og koordinerende rådgivning til alle kvinder på kvindekrisecentre.

Socialforvaltningen har dertil behandlet de indkomne høringssvar og foretaget en tilpasning af kvalitetsstandarden med henblik på at imødekomme disse. Det skal bemærkes, at der i høringsmaterialet fejlagtigt var anført, at kvalitetsstandarden var for 2016. Dette er korrigeret, således at kvalitetsstandarden gælder 2017-2018. 

Samlet set er høringssvarene positive overfor kvalitetsstandarden og indholdet i den nuværende form. Dog er der en række forslag og kommentarer, som har ført til enkelte tilpasninger af kvalitetsstandarden.

I bilag 2 er bemærkningerne i høringssvarene gengivet sammen med Socialforvaltningens kommentarer, og i bilag 3 er en samlet oversigt over alle høringssvarene. Nedenfor er uddrag fra høringssvarene og Socialforvaltningens kommentarer.

I høringssvaret fra Dansk Sygeplejeråd foreslås det, at det skal fremgå af kvalitetsstandarden, at beboere med børn på krisecentre får tilbud om besøg af sundhedsplejen. Socialforvaltningen har derfor tilføjet tilbuddet til kvalitetsstandarden under punktet ”særlig støtte til børn”.

I høringssvaret fra Udsatterådet anbefales det, at det gøres mere tydeligt, hvilke dele af standarden, der berører indsatsen for mænd og hvilke, der ikke gør. Socialforvaltningen er enig i denne anbefaling og har tydeliggjort, at mænd udsat for vold også kan tilbydes en krisecenterplads efter § 110.

Udsatterådet anbefaler derudover, at det tydeliggøres, hvilke muligheder borgeren har, hvis han/hun ikke får tilbudt en plads på et krisecenter. Socialforvaltningen mener ikke at yderligere beskrivelse af, hvilke andre indsatser en borger kan modtage, ligger inden for kvalitetsstandardens område, da den er henvendt til borgere i målgruppen for krisecentre.  

I høringssvaret fra Handicaprådet efterlyses fokus på vold mod kvinder med handicap både af fysisk og psykisk karakter. Der ønskes beskrivelser af de fysiske rammer for de enkelte centre, så der kommer fokus på at finde det bedst egnede krisecenter med udgangspunkt i den enkelte kvindes fysiske eller psykiske handicap.

Det fremgår i kvalitetsstandarden, at Egmontgården er et tilgængeligt krisecenter for borgere med fysisk handicap. Den fælles pladsanvisning kender adgangsforholdene samt personalets erfaringer med kvinder med forskellige typer af handicap. Borgeren vil derfor altid blive henvist til det bedst egnede krisecenter med plads. 

Handicaprådet har derudover medsendt en rapport fra Handicap Udvikling Vold, som påpeger at afhængighed af andre muliggør en voldstype – passiv vold – som kvinder med handicap kan være i særlig risiko for at opleve.

Garvergårdens høringssvar omhandlede en faktuel fejl i beskrivelsen af krisecentrets kapacitet og målgruppe. Denne er rettet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces 

Efter Socialudvalgets godkendelse af indstillingen, sendes den til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

Nina Eg Hansen                    / Eva Stokbro Jensen

Oversigt over politisk behandling

Socialforvaltningen indstiller, at Socialudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler, 

  1. at kvalitetsstandarden for Københavns Kommunes krisecentre for 2017-2018 godkendes, jf. bilag 1.

 

Socialudvalgets beslutning i mødet den 14. december 2016

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Socialudvalgets budgetramme.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. januar 2017

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 2. februar 2017

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top