Mødedato: 17.08.2006, kl. 14:15

Indstilling til høring vedrørende Københavns Kommunes sundhedspolitik

Se alle bilag

Indstilling til høring vedrørende Københavns Kommunes sundhedspolitik

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 17. august 2006

 

 

7.      Indstilling til høring vedrørende Københavns Kommunes sundhedspolitik

      BIU 141/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til høringssvar om Københavns Kommunes sundhedspolitik.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på sit møde den 1. juni 2006 sendt udkast til sundhedspolitik 2006-2010 i høring (SOU 174/2006). Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder de strategiske målsætninger i sundhedspolitikken fornuftige og indstiller at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i sit høringssvar lægger vægt på den konkrete opfølgning af sundhedspolitikken. Dette indebærer et styrket fokus på opbygning af større viden om etniske minoriteters sundhed og særlige behov.

Med hensyn til de økonomiske konsekvenser, har forvaltningen givet et forslag til hvorledes 'sundhed og aktivering' kan udmøntes med oprettelse af en kombineret sundheds- og beskæftigelsesindsats. Forvaltningen vurderer, at der er et behov på 1,5 mil. kr. pr. år, når et forløb på en måneds varighed koster omkring 10.000 kr. pr. borger. Initiativet kræver ekstra finansiering.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Udkastet til sundhedspolitikken har til hensigt at målrette Københavns Kommunes nuværende indsats og nye sundhedsopgaver.

Udkastet til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-10 kan deles op i to dele. Den første del omfatter kommunens vision, overordnede mål og principper for sundhedsindsatsen i København de næste fire år. Den anden del omfatter føl gende fokusområder:

1.      Sund livsstil for børn, unge, voksne og ældre

2.      Sundt arbejdsliv

3.      Etniske minoriteters sundhed

4.      Social ulighed i sundhed

5.      Sundt bymiljø

6.      Rehabilitering

7.      Misbrug

8.      Forskning i sundhed

For hvert af fokusområderne er der opstillet strategiske mål og en række målepunkter. Sidstnævnte skal fungere som centrale indikatorer for, om de opstillede strategiske mål på fokusområdet er blevet opfyldt ved sundhedspolitikkens udløb i 2010.

I efteråret 2006 starter arbejdet med at omsætte den strategiske plan i en række handleplaner for de respektive fokusområder.

Særlig etniske minoriteters sundhed, social ulighed i sundhed og rehabilitering har interesse for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Sundhedstilstanden blandt visse etniske grupper er dårligere end blandt etnisk danske borgere, dog med stor variation mellem og i de enkelte grupper. Mere entydig er sammenhængen mellem social ulighed og sundhed. Her er der en klar sammenhæng mellem uddannelse og indtægt på den ene side og sundhed på den anden side. Jo højere uddannelse og indtægt, jo bedre sundhed. Fokusområdet er i tråd med indsatsområdet "modvirke isolation og fattigdom" som indgår i beskæftigelsesaftalen for budget 2007 (BIU 88/2006). Rehabilitering af erhvervsaktive borgere med risiko for udstødning af arbejdsmarkedet eller borgere der modtager sygedagpenge, har især interesse for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

Beskæftigelses og Integrationsforvaltningens bemærkninger
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har været involveret både i styregruppen og arbejdsgrupper, som har udarbejdet sundhedspolitikken. Samtlige arbejdsgrupper har forholdt sig specifikt til etniske minoriteter i besvarelsen af deres opgave. Dette har ført til, at etniske minoriteter er blevet behandlet som særskilt fokusområde.

Integrationspolitikkens kapitel om sundhed blev under udarbejdelsen afstemt med sundhedspolitikken, for at sikre koordination af kommunens politikker (BR 395/06).

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i hovedtræk lægger vægt på følgende i høringssvaret:

1.      At samtlige fokusområder i sundhedspolitikken indarbejder integrationsperspektivet i de konkrete handleplaner.

2.      At der etableres en basismåling for sundhedsindsatsen i forhold til etniske minoritetsborgere på det tidspunkt, hvor sundhedspolitikken implementeres.

3.      At der foretages løbende evaluering, opfølgning og justeringer af sundhedsindsatsen.

4.      At den endelige sundhedspolitik har større fokus på erhvervsaktive med risiko for udstødning af arbejdsmarkedet eller borgere, der modtager sygedagpenge.

5.      At samarbejdet ved rehabiliteringsforløb bliver udvidet til at omfatte sygedagpengemodtagerens sagsbehandler.

6.      At der oprettes en kombineret sundheds- og beskæftigelsesindsats for de borgere der har brug for vejledning på sundhedsområdet.

Se det fulde udkast til høringssvar i bilagene til indstillingen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrations-forvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Sundheds- og Omsorgsudvalget har anmodet alle udvalg og råd om i deres høringssvar at vurdere de udgiftsmæssige konsekvenser af sundhedspolitikken på deres område.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen bemærker, at det er vanskeligt at give et overslag på udgifter til implementering af sundhedspolitikken, før end at målsætningerne er blevet udmøntet i konkrete handleplaner. Forvaltningen har givet et forslag til hvorledes 'sundhed og aktivering' kunne udmøntes med oprettelse af en kombineret sundheds- og beskæftigelsesindsats. Forvaltningen vurderer, at der er et behov på 1,5 mil. kr. pr. år, når et forløb på en måneds varighed koster omkring 10.000 kr. pr. borger.

 

BILAG

1.      Udkast til høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget

2.      Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indstilling til Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 1. juni 2006 vedrørende høring mv.

3.      Beslutningsprotokol fra Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 1. juni 2006

4.      Skema til overslag over udgifter til implementering af fokusområde: Etniske minoriteter

 

 

 

 

 

Morten Binder   /    Kaj Ove Christiansen                    

 

 


 

Til top