Mødedato: 16.01.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Bland dig i byen - Handleplaner 2012 og status 2011

Se alle bilag
Mangfoldighedsprogrammet Bland dig i byen fremlægger strategi- og handleplaner for 2012 samt statusrapport for 2011 for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses – og Integrationsudvalget godkender vedlagte strategi og handleplaner for Mangfoldighedsprogrammet Bland dig i byens indsatser i 2012.        
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for Mangfoldighedsprogrammet Bland dig i byen 2011 til efterretning.

Problemstilling

Mangfoldighedsprogrammet Bland dig i byen tager afsæt i Københavns Inklusionspolitik og dens mål:

  • Mål 6: Flere skal opleve at høre til i København

  • Mål 7: Færre skal føle sig ekskluderes pga. fattigdom

  • Mål 8: Færre skal opleve diskrimination

En analyse af Københavns inklusionsindikator peger på en direkte og negativ sammenhæng mellem at opleve at høre til og 1) at have etnisk minoritetsbaggrund, 2) at opleve diskrimination og 3) en kombination af de to faktorer. Analysen viser desuden, at tilknytning til arbejdsmarkedet har en positiv indflydelse på oplevelsen af at høre til i København og andre undersøgelser har vist, at der er klare innovations- og effektivitetsgevinster at hente på at arbejde strategisk med mangfoldighed.

Udvalget skal tage stilling indsatsen i 2012 for at bekæmpe diskrimination og eksklusion blandt byens borgere – særligt etniske minoriteter – for at skabe bedre livskvalitet, og at stimulere et inkluderende arbejdsmarked, der kan omsætte byens mangfoldighed til vækst og bidrage positivt til oplevelsen af at høre til i København.

Løsning

Bland dig i byen fremlægger en strategi jf. bilag 1, der kombinerer følgende hovedspor med konkrete temaer for arbejdet i 2012. Temaerne er udvalgt på baggrund af analysen og andre undersøgelsers resultater.

Her præsenteres 2012-strategiens tre hovedspor, som hver især har et tema og flagskibsinitiativ:

  • Kommunespor: Styrket ligebehandling

Her er målet at styrke ligebehandlingsindsatsen med fokus på at bidrage til bedre livsvilkår for byens borgere ved at skabe lige muligheder for, at alle københavnere kan få gavn af kommunens tilbud. Det sker ved at forankre ligebehandling på alle niveauer af kommunen og derved sikre at alle borgere mødes med samme serviceniveau, jf. BIU-beslutning af 21. november 2011.

Flagskibsinitiativet er efteruddannelse af kontorchefer og nøglemedarbejdere i ligebehandling og hvordan vi tilbyder en lige service til forskellige borgere.

  • Aktørspor: Inklusion via partnerskaber

Her er målet at opnå en mere mangfoldig københavnsk arbejdsstyrke og en bedre anvendelse af byens mangfoldighed som vejen til vækst og bedre livsvilkår for alle byens borgere. Det sker ved at tilbyde virksomheder hjælp til at anvende mangfoldigheden til at skabe vækst og derigennem styrke borgernes oplevelse af at høre til i København.

Flagskibsinitiativet er projektet ’Innovation og effektivitet via diversitet’ i samarbejde med Foreningen Nydansker og Innoversity Copenhagen ved Susanne Justesen, der tilbyder kortlægning af virksomheders potentiale og konkret rådgivning.

  • Borgerspor: Bekæmp diskrimination og eksklusion  

Her er målet at styrke anti-diskriminationsindsatsen med fokus på at skabe bedre livsvilkår for byens borgere ved at øge borgernes tolerance overfor forskellige grupper og derved mindske andelen af borgere, der udsættes for diskrimination og eksklusion. Det sker ved at tilbyde københavnerne en konkret handlemulighed i forhold til oplevelser med diskrimination og eksklusion i samarbejde med nattelivets aktører.

Flagskibsinitiativet er en holdningskampagne, som stiller skarpt på diskrimination blandt unge i nattelivet og hvordan man håndterer oplevelser med diskrimination bl.a. i partnerskab med C:NTACT og nattelivets aktører.

Kort om statusrapport for 2011
Overordnet set har Bland dig i byen-programmet leveret flere resultater i 2011, end der blev stillet op i succeskriterierne indenfor den givne budgetramme.

 Her er et par korte fakta om status jf. bilag 2, på Bland dig i byen:

  • Københavns Mangfoldighedscharter er blevet underskrevet af 127 aktører 
  • 58 aktører deltager i initiativer under Bland dig i byen
  • M+ programmet har rekrutteret 25 københavnske virksomheder
  • På Internationale Dage deltog 58 foreninger, 30 restauranter og 50.000 besøgende
  • Værtsprogrammet har rekrutteret 130 nyankomne borgere, 112 frivillige værter og 60 match
  • Der er uddannet 32 dialogkonsulenter i byområderne Nørrebro, Tingbjerg og Husum
  • Der er udviklet 8 filmstreams om god tolkepraksis
  • Der er etableret en hjemmeside om kommunens tilbud på 8 minoritetssprog
  • Bland dig i byen har 2.500 fans på facebook og ca. 11.000 besøgende på hjemmesiden
  • Byens Stemmer har involveret 15 skoler og ca. 400 elever
  • Bland dig i byen-puljen har støttet 17 events i 6 forskellige bydele 

Økonomi

Økonomien falder ind under de midler, der allerede er afsat til formålet under udmøntningen af Bland dig i byen-programmet i budget 2012 (BR 07.10.10 punkt 7). Se fordeling af midler på de tre hovedtemaer i nedenstående tabel.

Mangfoldighedsprogrammet Bland dig i byen

2012

Kommunespor: Styrket ligebehandling

Finansieret af midler til ligebehandling.

Aktørspor: Inklusion via partnerskaber

1.405.000 kr.

Borgerspor: Bekæmp diskrimination og eksklusion

1.670.000 kr.

Viden og Innovation

425.000 kr.

Service udgifter i alt

3.5 mio.kr.









Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tiltræder indstillingen vil forvaltningen iværksætte de beskrevne aktiviteter.

Morten Binder     /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der blev stillet følgende ændringsforslag:
 "at teksten i bilag 1, figuren side 2 ændres til følgende: Bland dig i byen omsætter Københavns mangfoldighed til vækst i livskvalitet for byens borgere og aktører"  

For stemte: 7 (A, B, F, Ø)
Imod stemte: Ingen
Undlod: 3 (C, V, O)

Ændringsforslaget blev godkendt.

Herefter var der følgende afstemning om hele indstillingen:

For stemte: 7 (A, B, F, Ø)
Imod stemte: 3 (C, V, O)
Undlod: Ingen

Indstillingens 1. at blev således godkendt med en ændring til figuren i bilag 1. Indstillingens 2. at blev taget til efterretning.
 
Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Dansk Folkeparti støtter ikke indstillingen og mener danskundervisning og undervisning/uddannelse er vejen frem for at skabe bedre integration. 3,5 mio. kr. er bedre brugt på danskundervisning og uddannelse".

Konservative og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
"Konservative og Venstre finder, at det såkaldte flagskibsinitiativ om efteruddannelse af kontorchefer og nøglemedarbejdere i ligebehandling bygger på en implicit og udokumenteret påstand om, at kommunens medarbejdere ikke tilbyder en lige service til forskellige borgere".




Til top