Mødedato: 14.12.2020, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Midtvejsstatus på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatsplan for handicappolitikken

Se alle bilag

Resumé

I denne sag præsenteres en midtvejsstatus på Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-22.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager midtvejsstatus på indsatsplanen for handicappolitikken til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 1. februar 2018 Københavns Kommunes tværgående handicappolitik for 2018-22. Handicappolitikken kan findes her: https://www.kk.dk/sites/default/files/edoc/Attachments/20925867-28251820-1.pdf.  

Hver forvaltning skulle efterfølgende udarbejde en indsatsplan for handicappolitikken til godkendelse i de respektive forvaltningers politiske udvalg. Formålet med indsatsplanerne var at oversætte målsætningerne i handicappolitikken til konkrete indsatser. I 2020 skal alle forvaltninger udarbejde en midtvejsstatus til de pågældende forvaltningers politiske udvalg.

BIU godkendte den 27. august 2018 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatsplan for handicappolitikken. Med denne sag præsenteres en midtvejsstatus på indsatsplanen.

Løsning

Forvaltningens indsatsplan består af en række indsatser, som på forskellig vis bidrager til, at københavnere med handicap har mulighed for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet og med de samme muligheder som andre københavnere. Nogle indsatser er tidsbegrænsede projekter, og andre er permanente indsatser.

Indsatsplanen er struktureret efter handicappolitikkens temaer og dertilhørende målsætninger. De fire temaer i handicappolitikken er:

  • Det gode liv
  • Deltagelse
  • Skole, uddannelse og beskæftigelse
  • Netværk.

I bilag 1 vises en opsummeret midtvejsstatus på indsatsplanen i form af trafiklys-markeringer for hver enkelt indsats. En uddybet midtvejsstatus kan ses i bilag 2 og består af en kort status på alle indsatser i indsatsplanen.

Enkelte nye indsatser er med denne midtvejsstatus blevet tilføjet til indsatsplanen:

  • Flere skal med 2: En indsats, der hjælper udsatte kontanthjælpsmodtagere til at opnå fodfæste på arbejdsmarkedet gennem bl.a. småjob. Som en del af formålet ligger også, at borgere, der er i målgruppen for førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb, får deres sag fremlagt for rehabiliteringsteam.
  • IPS (Individuelt Planlagt job/uddannelse med Støtte): En beskæftigelsesindsats for borgere, som er diagnosticerede indenfor det skizofrene og bipolare spektrum.
  • Udvidelse af udvikling i fleksjob 2: En indsats rettet mod at flere fleksjobberettigede borgere opnår ansættelse i fleksjob, samt at borgere i fleksjob på 10 timer eller derunder fastholdes og oplever progression i fleksjobbet.

Midtvejsstatussen viser overordnet, at forvaltningen driver mange forskellige tiltag, som bidrager til, at borgere med fysisk eller psykisk handicap kommer i job og uddannelse eller bliver afklaret til førtidspension. Dette styrker muligheden for at leve et selvstændigt liv med høj livskvalitet.

Mange indsatser har et stort fokus på at levere en tværfaglig og helhedsorienteret indsats, som tager hånd om de barrerier, der kan være for at komme i job eller uddannelse.

Det gælder fx, når jobkonsulenterne i IPS-indsatsen samarbejder tæt med psykiatrien. Det sker for at sikre, at beskæftigelsesindsatsen går hånd i hånd med den psykiatriske behandling, og at der i praktikforløb og ansættelse bliver taget hensyn til de behov, der udspringer af den psykiske lidelse.

Der bliver også arbejdet ud fra et helhedsorienteret perspektiv, når borgerne i Flere skal med 2 får én kontaktperson i jobcentret i form af en personlig jobformidler, som har en lav sagsstamme. Jobformidleren har hermed mulighed for at give den enkelte borger en håndholdt og individuelt tilrettelagt indsats, hvor tværfaglige samarbejdspartnere fra andre forvaltninger bliver inddraget.

En central del af forvaltningens indsats for borgere med handicap er administration og formidling af de handicapkompenserende ordninger. Disse har stor betydning for, at borgere med handicap kan opnå og fastholde beskæftigelse. Det kan fx være et hjælpemiddel, personlig assistance eller en tegnsprogstolk. Når den rette kompensation introduceres rettidigt, er det ofte udslagsgivende for, om en praktik kan føre til løntimer, eller om en afklarende praktik giver et retmæssigt billede af borgerens arbejdsevne. Det kan også udgøre forskellen mellem fortsat ansættelse eller en opsigelse pga. fx en sygemelding.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har i 2020 udgivet en ny vejledning om Lov om kompensation til handicappede i erhverv. Forvaltningen forventer på den baggrund, at der fremover kommer flere ansøgninger om handicapkompenserende ordninger, da vejledningen vil medvirke til at formidle lovgivningen bredere og tydeligere.

Nogle indsatser i indsatsplanen er blevet midlertidigt bremset af den aktuelle coronakrise, blandt andet fordi beskæftigelsesindsatsen i en periode var sat på standby, og mange virksomheders behov for arbejdskraft er blevet reduceret.

Borgerundersøgelse om implementering af handicappolitikken

Handicaprådet skulle i oktober 2020 have afholdt en konference om status på handicappolitikken. Konferencen blev aflyst pga. risikoen for corona-smitte. I stedet valgte Handicaprådet og Socialforvaltningen at indsamle input fra borgere og andre interessenter via spørgeskemaer og telefoninterviews. Socialforvaltningen har udarbejdet en opsamling på resultaterne af undersøgelsen, som kan ses i bilag 3.  

Resultaterne viser overordnet, at borgerne, som har deltaget i undersøgelsen, oplever mange mangler i indsatsen for borgere med handicap. Udfordringerne retter sig bredt mod flere forvaltninger i kommunen. Det skal understreges, at undersøgelsen ikke er videnskabelig eller repræsentativ, men besvarelserne giver et billede af, hvilke udfordringer, interessenterne oplever. Omkring 70 pct. af dem, der har deltaget i undersøgelsen, er pårørende til borgere med handicap. De udfordringer, som besvarelserne viser, er blandt andet manglende inddragelse, for lidt personale på botilbud og til ledsagelse samt ringe koordinering på tværs af forvaltninger.

For beskæftigelsesområdet specifikt er der enkelte borgere, som har nævnt, at sagsbehandlingen i forbindelse med tildeling af hjælpemidler kan være en hindring for at komme i beskæftigelse. Forvaltningen bemærker, at Specialindsats Handicap, som administrerer de handicapkompenserende ordninger, pt. overholder den forventede behandlingstid på 4 uger for bevilling.

Handicaprådet har drøftet undersøgelsens resultater på deres møde den 24. november.  

Høring i Handicaprådet og Ældrerådet

Sagen har været i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Høringssvarene fremgår af henholdsvis bilag 4 og 5.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen arbejder videre med implementering og drift af indsatserne, der understøtter handicappolitikken.

Handicappolitikken udløber med udgangen af 2022. Det er formuleret i handicappolitikken, at når tiden kommer til at formulere en handicappolitik for perioden efter 2022, skal den bygge videre på erfaringer og resultater fra den nuværende politik.

  

Tanja Franck / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning med en bemærkning om, at forvaltningen fremover bedes sikre, at der er tilstrækkelig tid til høringer af relevante organisationer.

 

Til top