Mødedato: 07.05.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Udmøntning af midlerne fra overførselsaftalen

Se alle bilag

Der redegøres for forslag til implementering af midlerne fra overførselssagen.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den foreslåede model benyttes i forbindelse med visitation af unge kontanthjælpsmodtagere til aktivering. 
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager udmøntningen af de øvrige overførselsmidler til efterretning.

Problemstilling

Ifølge aftalen om overførslerne fra 2011 til 2012 – benævnt ”København i arbejde” - fik Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) overført i alt ca. 23 mio. kr. i driftsmidler og ca. 35 mio. kr. i indsatsmidler til 2012. Af aftaleteksten fremgår, at den konkrete udmøntning af midlerne til aktivering skal ske i BIU. Formålet med denne indstilling er at forelægge forvaltningens forslag til udmøntningen af midlerne til aktivering og i øvrigt kort orientere udvalget om, hvordan de øvrige midler forventes anvendt.

Løsning

I nedenstående tabel er vist de midler i 2012, som følger af overførselsaftalen.

Tabel 1. Overførselsmidler til BIF i 2012 (mio. kr.)

 

Drift

Indsats

1. Aktivering af unge kontanthjælpsmodtagere under 30 år

5,0

2. Fokus på nyuddannede og dimittender

3,0

3. Større mobilitet på tværs af Øresund

2,0

4. Tilskuds- og kontraktbundne midler

8,0

5. Øget kapacitet på jobcentre

8,7

15,0

6. Ordinær uddannelse

15,0

7. Øvrige

1,2

I alt

22,9

35,0

 
1. Udmøntning af midlerne til aktivering af unge kontanthjælpsmodtagere

Tilbuddet om straksaktivering med samfundsnyttigt arbejde til unge kontanthjælpsmodtagere har til formål at motivere de unge til aktivt at medvirke til at komme i uddannelse eller beskæftigelse. I overførselssagen er der bevilget 5 mio. kr. i indsatsmidler til projektet i 2012 og reserveret 4 mio. kr. i kommunekassen til budgetforhandlingerne for 2013.  Forvaltningen har udarbejdet nedenstående model for udmøntningen af bevillingen i 2012, med mulighed for at fortsætte tilbuddet ind i 2013 såfremt der gives bevilling hertil.

Alle uuddannede begynder med et afklaringsforløb på 2 uger. Unge, der herefter ikke ønsker at påbegynde en uddannelse, inkluderes i et kontrolleret forsøg, hvor indtil halvdelen henvises til aktivering over 25 timer pr. uge i op til 26 uger eller indtil de påbegynder uddannelse eller job. Modellen indebærer ingen ændringer for så vidt angår den halvdel der ikke henvises til straksaktivering med samfundsnyttigt arbejde eller i forhold til det videre forløb efter de første 26 uger.

Udgangspunktet er, at straksaktivering er et blandt flere valgmuligheder. Hvis det undervejs vurderes, at et andet tilbud er mere relevant eller skulle den unge skifte mening og alligevel ønske at påbegynde en uddannelse, vil der være mulighed for at skifte til andre tilbud undervejs.

Den konkrete indholdsmæssige udmøntning for så vidt angår intensitet og varighed fastlægges efter drøftelse mellem fagbevægelsen, LBR og forvaltningen. 

I bilag 1 er angivet en mere detaljeret beskrivelse af implementeringsplanen for straksaktivering med samfundsnyttigt arbejde ligesom erfaringerne fra Aalborg Kommune er beskrevet i bilag 2.

2. Fokus på nyuddannede og dimittender i private virksomheder

Til projektet ”Flere nyuddannede i private virksomheder” er der tildelt 3 mio. kr. i driftsmidler i 2012. Endvidere er der reserveret 3 mio. kr. i kommunekassen til projektet til budgetforhandlingerne vedrørende budget 2013. Formålet med projektet er at øge anvendelsen af privat løntilskud for nyuddannede, og dermed mindske dimittendledigheden.

 

Overførselsmidlerne vil blive udmøntet gennem en intensiveret opsøgende indsats overfor virksomhederne, bestående af:

  • Opbygning af viden om og netværk inden for brancher og underbrancher med gode beskæftigelsesmuligheder
  • Kommunikation på branchernes etablerede kommunikationsplatforme gennem den nye digitale teknologi ( film og applikationer på mobil)

 I bilag 3 er budgetnotatet der dannede baggrund for overførselsønsket vedlagt.

3. Øget moblitet på tværs af Øresund

Til projektet ”Øget mobilitet på tværs af Øresund” er der tildelt 2 mio. kr. i driftsmidler i 2012. Endvidere er reserveret 1 mio. kr. i kommunekassen til projektet til budgetforhandlingerne vedrørende budget 2013. Projektet har til formål at øge lediges mobilitet, særligt i forhold til Skåne. Målgruppen for indsatsen er arbejdsmarkedsparate ledige (match 1).

 Midlerne forventes udmøntet gennem følgende overordnede initiativer:

  • Styrket vejlednings- og formidlingsindsats på alle Københavns Jobcentre om mulighederne for job og uddannelse i Skåne.
  • Informationskampagne om muligheder og gevinster ved at arbejde i Skåne. Kampangnen vil fokusere på områder, hvor der er overledighed i Københavns Kommune.

I bilag 4 er vedlagt det budgetnotat, der dannede udgangspunkt for overførselsønsket.

4. Tilskuds- og kontraktbundne midler

I overførselssagen er overført i alt 8,0 mio. kr. til tilskuds- og kontraktbundne midler i 2012. Disse midler anvendes til færdiggørelse af de konkrete projekter samt betaling af de konkrete kontrakter. I overførselssagen, der blev behandlet på BIU-mødet den 28. februar 2012 (2012-12593) er nærmere redegjort for, hvad de 8 mio. kr. konkret vedrører.

 

5. Øget kapacitet på jobcentre

Til øget kapacitet på jobcentrene er der tildelt 8,7 mio. kr. i driftsmidler og 15 mio. kr. i indsatsmidler 2012. Midlerne vedrører alene 2012 og i lyset af forvaltningens budgetudfordringer i 2013 vil det ikke være hensigtsmæssigt at øge kapaciteten generelt gennem fastansættelser. Derfor forventer forvaltningen, at anvende midlerne til en målrette reduktion af sagsnormerne til forhold følgende målgrupper, hvor det vurderes, at ekstra engangsmidler vil have en særlig gavnlig effekt.

  • Indsatsparate og midlertidigt passive (match 2-3): Der afsættes 3,4 mio. kr. af driftsmidlerne til en styrket prioritering af afklaringsindsatsen til revalidering, førtidspension og fleksjob, herunder udgifter til lægeerklæringer.Midlerne udmeldes  for at mindske sagsnormen og dermed sagsbehandlingstiden på afklaringsområdet.
  • Jobparate (match 1): Der afsættes 3,4 mio. kr., som skal være med til at sikre, at der kan ske udligning af sagspukler med henblik på at undgå f.eks. fald i rettidighed mv. Midlerne vil blive brugt til nedbringelse af sagsnormen, således rettidigheden kan opretholdes.
  • Sygedagpengemodtagere: Der afsættes 1,9 mio. kr. af driftsmidlerne til en fortsættelse af de vigtigste dele af  Tilbage Til Arbejde (TTA)-projektet de resterende 3 måneder af 2012. Projektet udløber ultimo september 2012. I lyset af de gode effekter af projektet er der udarbejdet et ønske til budgetforhandlingerne for 2013 om en videreførelse af de bedste elementer i TTA-projektet. Ved at forlænge TTA-projektet 2012 ud undgås en situation, hvor projektet skal stoppe midlertidigt for at starte op igen tre måneder senere. De yderligere midler til sygedagpengeområdet vil reducere sagsnormen på området. 
  • 15 mio. kr. i indsatsmidler fordeles mellem enhederne i forhold til andelen af borgere indenfor de pågældende målgrupper.

6. Ordinær uddannelse

I overførselssagen har forvaltningen fået 15 mio. kr. i indsatsmidler i 2012 til ordinær uddannelse til en delvis videreførsel af "handleplan vedr. ordinær uddannelse 2011". Efter en træg start er der i 2012 kommet gang i forbruget på ordinær uddannelse. På baggrund af erfaringerne fra 2011 på området vurderer forvaltningen, at der er særligt behov for at videreføre nedenstående områder: 

  • Kompetenceløft af ledige...:
    Anvendelsen af indsatsmidlerne til ordinær uddannelse fokuseres og rettes mod ufaglærte ledige og ledige med forældede uddannelser, som tilbydes en række uddannelsesafklarende forløb. Forløbene bevilges som optakt til et egentligt ordinært uddannelsesforløb. Når den ledige er afklaret om i forhold til evt. uddannelses- og brancheskift vil der være mulighed for at få bevilliget ordinær uddannelse, hvis det vurderes at ledige på den baggrund vil kunne opnå beskæftigelse på ordinære vilkår.
  • Omskoling af ledige...:
    Udpegning af en række konkrete uddannelsesforløb, som JCK giver forhåndstilsagn til for ledige match 1-borgere. Forløbene er alle inden for brancher med gode beskæftigelsesmuligheder.

Herudover vil uddannelsesinitiativer rettet specifikt mod langtidsledige blive videreført.

En mere detaljeret udmøntningsplan for anvendelsen af de 15 mio. kr. er vedlagt i bilag 5. Handleplanen vedrørende ordinær uddannelse i 2011 blev forelagt BIU på mødet den 23. maj 2011 ( 2011-67651)

7. Øvrige

I overførselssagen blev der givet 1 mio. kr. i 2012 igangsættelse af et pilotprojekt, der består i, at Socialforvaltningen overtager det lovpligtige kontaktforløb for de svageste kontanthjælpsmodtagere, hvorved der sikres en helhedsorienteret indsats overfor denne gruppe. Pilotprojektet igangsættes nu.

Endelig blev givet 0,2 mio. kr. til VINK i 2012 med henblik på at opprioritere antiradikaliseringsindsatserne og forebyggelse af den sociale kontrol. Midlerne vil blive anvendt til at dække den stigende efterspørgsel på området.

Økonomi

Implementeres ovennævnte plan for anvendelsen af de midler forvaltningen blev tildelt i overførselssagen forventes alle midler fra overførselssagen anvendt i 2012.

Bilag:
1: Notat om aktivering af unge kontanthjælpsmodtagere
2: Erfaringer fra Aalborg Kommune
3: Nyuddannede i private virksomheder - budgetnotat
4: Mobilitet på tværs af Øresund - budgetnotat
5: Udmøntning af ordinære uddannelsesmidler i 2012

Morten Binder

Beslutning

SF stillede følgende ændringsforslag til indstillingens 1. at:

"at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen drøfter den foreslåede model for aktivering af unge kontanthjælpsmodtagere uden uddannelse med arbejdsmarkedets parter med henblik på efterfølgende forelæggelse for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget."

Afstemming om SFs ændringsforslag:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
V X
Ø X
Ændringsforslaget blev vedtaget.

Indstillingens 2. at blev taget til efterretning.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

"Enhedslisten er imod indførslen af Nytteaktivering for unge arbejdsløse. Arbejdsløshed skyldes mangel på jobs, ikke at de arbejdsløse mangler motivation. Reelt arbejde skal følges af reel løn og arbejdstagerrettigheder."

Til top