Mødedato: 03.04.2017, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1.  At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens status på udmøntning og resultater af akademikeraftalen til efterretning.

Problemstilling

Den 2. marts 2016 blev et enigt Beskæftigelses- og Integrationsudvalg enige om akademikeraftalen – Flere akademikere i job.

Aftalen understøtter Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ambition om, at København skal være i top ti blandt sammenlignelige kommuner i målet om at få ledige dagpengemodtagere i arbejde. 

Foruden status på udmøntning og resultater indeholder indstillingen samtidig elementer for den videre implementering jf. udvalgets ønske på møde den 21. november 2016.

Løsning

Akademikeraftalen indeholder en opdeling i akademikergruppen i følgende delmålgrupper:

  1. Studerende i risikogruppen (studerende fra uddannelser med lang gennemsnitlig ledighedslængde)
  2. Risikogruppen (dimittender og ledige fra ovenstående faggrupper)
  3. Lavrisikogruppen (nyledige og dimittender fra uddannelser med kort gennemsnitlig ledighedslængde)
  4. Særlige grupper (fx tidligere topledere eller udlændinge)
  5. Langtidsledige (mere end 12 måneders ledighed

Definitionen af risikogruppen er uddannelser, hvor akademikerne er ledige 3 uger længere end gennemsnittet.

Indsatsen går på tværs af målgrupperne og bygger på fem tværgående satsninger:

  1. Intensiv jobsøgning
  2. Flere alternative jobønsker
  3. Det nye arbejdsmarked
  4. Netværk
  5. Virksomhedskontakt

Siden aftalen blev indgået i marts 2016

Ledigheden blandt akademikere er steget fra 5,8 pct. i dec. 2015 til 6,3 pct. i dec. 2016. Det svarer til, at der var 5097 fuldtidspersoner i dec. 2015 og 5932 fuldtidspersoner i dec. 2016. Antallet af ledige akademikere er dermed steget med 16,4 pct. i perioden.

 
  • Imidlertid skyldes stigningen, at tilgangen af ledige akademikere er steget markant. Ser man på en indikator for, hvor effektiv indsatsen er, nemlig den gennemsnitlige ledighed, så er den faldet med en uge til nu 31 uger.
  • Det er tilsvarende lykkedes at fastholde andelen, der afgår til beskæftigelse efter tre måneder til trods for, at der er blevet flere ledige akademikere. 58 pct. afgik til beskæftigelse efter tre måneder både i 2.- 3. kvt. 2015 og 2.- 3. kvt 2016.
  • Flere akademikere aktiveres virksomhedsrettet. 20,3 pct. påbegyndte virksomhedsrettet tilbud i 4. kvt. 2015, hvilket er steget til 23,9 pct. i 4. kvt. 2016.

Når udviklingen i den samlede ledighed, på trods af uændrede eller forbedrede indikatorer for effekten af selve indsatsen, er stigende, er det altså fordi, tilgangen er markant øget - ikke mindst af nyledige dimittender. Udviklingen er uddybet i bilag 1.

Status på indsatser i AC-aftalen

Varetagelse af indsatsen fremadrettet

AC-aftalen indeholdt en række indsatser, som blev henvist til budgetforhandlinger om Budget 2017. Nedenfor gives en kort status for elementerne, som fik tilført midler i budgetaftalen for 2017. 

Tabel 1. Oversigt over AC-indsatser i Budget 2017

Indsatser i Budget 2017

Status

Effekt

Hjemtagelse af myndighedsopgaven

Budget 2017: 1,9 mio. kr. i 2017 og frem.

Jobcentret overtog per 1. marts 2017 samtalerne med borgerne fra Anden Aktør.

 

Hjemtagelsen vil medføre en bedre koordination af ledighedsforløbet for den enkelte borger.

Langtidsledighedsindsats for akademikere.

Budget 2017: 3,7 mio. kr. i 2017, 2018 og 2019.

Indsatsen for langtidsledige fremrykkes til den 12. ledighedsmåned frem for den 16. måned. Der afholdes også en ekstra samtale med borgeren i 12. måned.

Forvaltningen vil måle effekten af den fremrykkede indsats, når tal foreligger.

Formidling af ledige akademikere til små og mellemstore vækstvirksomheder (SMV’ere)

1,2 kr. i 2017 og 2018.

Dette initiativ indgik ikke i AC-aftalen.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 12. december 2016 indstilling om formidling af ledige akademikere til SMV’ere (2016-0348195). Indsatsen udmøntes i Erhvervshuset.

Forvaltningen foretager løbende målinger af matcheffekten.

AC-indsatser, der ikke blev tilført midler i Budget 2017

Følgende forslag blev i AC-aftalen henvist til Budget 2017 men efterfølgende ikke afsat midler til.

  • Jobcafé
  • Før-dimittendindsats
  • Analyse af trædestensjob

Status på øvrige tværgående satsninger i AC-aftalen 

1. Intensiv jobsøgning

Jobcentret skal give de ledige den nødvendige hjælp til at komme hurtigt i gang med jobsøgningen.

Status

Nyt udbud

Jobcentret tog et nyt akademikerudbud i anvendelse d. 1. marts 2017. Udbuddet er bl.a. målrettet muligheden for at kunne give et tidligt intensivt jobsøgningsforløb til risikogruppen og følge op med relevante forløb i hele ledighedsperioden. Med det nye udbud følger et nyt ”borgerflow”, dvs. de samtaler og aktiviteter, som borgeren skal igennem.

Effekt

I 2016 søgte ledige akademikere i gennemsnit 1,6 job om ugen. I 2017 søgte ledige akademikere 2 job pr. uge. Det er en stigning på 20 pct.

2. Flere alternative jobønsker

Jobcentret skal hjælpe akademikere med allerede fra dag ét at tænke i alternative jobveje, opfylde rådighedsforpligtelsen, dvs. være ”aktivt jobsøgende” samt ”søge rimeligt arbejde”, herunder i høj grad uden for København og i andre akademiske brancher.

Status

Jobcentret har stort fokus på faglig og geografisk mobilitet fra første samtale med borgerne. Borgerne orienteres faktuelt om ledighedssituationen og konkrete jobmuligheder uden for København og deres fagområde.

Effekt

Forvaltningen har igangsat en undersøgelse af de ledige akademikeres faglige og geografiske mobilitet i jobsøgning. Resultaterne vil fremgå af næste status på akademikeraftalen til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

3. Indsats målrettet det nye arbejdsmarked

I Budget 2017 blev der afsat 1,3 mio. kr. i 2017 og 2018 til køb af eksterne iværksætterforløb til ledige akademikere. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 21. november 2016 indstilling om Implementering af akademikerindsats målrettet det nye arbejdsmarked (2016-0348195).

Status

Forvaltningen er i dialog med AC-organisationer om evt. samarbejde og ved at indhente tilbud fra eksterne leverandører.

Effekt

Forvaltningen har foretaget en startmåling af de ledige akademikeres kendskab til det nye arbejdsmarked (se figur nedenfor).

 

Figur 1. Ledige akademikeres kendskab til det nye arbejdsmarked

4. Netværk

Jobcentret skal øge chancerne for, at de ledige indgår i selvstyrende netværk. Målet med satsningen er, at samtlige målgrupper i AC-aftalen udbygger og aktivt anvender deres netværk i jobsøgningen.

Status

Jobcentret opfordrer borgerne til at danne netværk ved første fælles samtale og at danne digitale grupper på LinkedIn, som borgerne selv faciliterer. Jobcentret orienterer også borgerne om netværksmuligheder hos bl.a. a-kasser og om mentorordninger.

Effekt

Forvaltningen har i februar 2017 foretaget en baseline undersøgelse af lediges akademikeres brug af netværk i jobsøgning. Lidt over halvdelen svarer, at de indgår i en eller flere netværk (Figur 2). Tre fjerdedele vurderer, at deltagelse i netværk er relevant for dem (Figur 3)

 

 

Figur 2. Andelen af akademikere, der bruger netværk i jobsøgningen

 

Figur 3. Andelen af akademikere, der vurderer netværk relevant

 

5. Virksomhedskontakt

Jobcentret skal sikre, at flere akademikere hjælpes i virksomhedsrettede tilbud med særligt fokus på løntilskud som vej til job.

Status

Som en del af omlægningen af beskæftigelsesindsatsen intensiveres den virksomhedsrettede indsats og samtaler med borgerne. Den virksomhedsrettede indsats intensiveres nu yderligere særligt i 2. samtale med borgeren.

Effekt

Andelen af akademikere, der får virksomhedsrettet tilbud i København, er højere end i hele landet, klyngen og øvrige universitetsbyer. Der er også sket en stigning i 4. kvartal 2016 sammenlignet med 4. kvartal i 2015.

 

 

Figur 4. Andelen af AC’ere, der får et virksomhedsrettet tilbud i København sammenlignet med hele landet, 1. kvt. 2015 – 4. kvt. 2016

Kilde: Jobindsats.dk. Note: Andelen er udregnet som antal påbegyndte virksomhedsplaceringer delt med antal fuldtidspersoner. AC’ere er defineret som medlemmer af de fire akademiske a-kasser (Akademikernes, MA, CA, Journalist mv.).

 

Note: I vedlagte Marselisborg-rapport (feb. 2017) nævnes det, at 11 pct. af ledige AC’ere i København er i virksomhedsrettet tilbud. At figur 4 herover viser et højere niveau skal forklares med opgørelsesmetoden. Marselisborg opgør andelen ved antal akademikere berørt af virksomhedsrettede tilbud i uge 38, 2016 delt med AC-populationen (personer) i uge 38, 2016. Figur 4 herover opgør andelen ved antal påbegyndte virksomhedsrettede tilbud pr. kvartal delt med antal AC-fuldtidsledige det pågældende kvartal.

Status på øvrige indsatser og målsætninger i AC-aftalen

Samarbejde med Greater Copenhagen og Workindenmark under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Forvaltningen arbejder for, at der afsættes midler i regi af Greater Copenhagen og EU-projektmidler til at etablere netværk af relevante samarbejdspartnere (lokale erhvervsråd og jobcentre, AC-organisationer m.v.) med henblik på formidling af ledige akademikere på tværs af kommunegrænser og over Øresund.  

Særlige grupper

En målgruppe i akademikeraftalen er ledige akademikere med brug for en skræddersyet indsats. Jobcentret har indgået en aftale med Jobcenter Frederiksberg om adgang til forløb for tidligere topledere, og de første borgere er tilmeldt. Akademikere med udenlandsk baggrund og meget erfarne akademikere vil modtage tilbud via de nye rammeaftaler med anden aktør.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen forelægger Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en ny statusindstilling indeholdt i BIU-resultatrapporten om et halvt år.

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top