Mødedato: 30.10.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Ansøgninger til forsøg med fri-institutioner

Se alle bilag
Udvalget skal som led i arbejdet med tillidsreformen tage stilling til udpegning af minimum tre enheder fra BUF i et toårigt forsøg med at frisætte institutioner.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, 

  1. at institutionerne Kennedygårdens fritidshjem og klub, St. Vigerslevgård Fritidshjem og klub, Københavns idrætsbørnehave Ryvangen 2 samt Den selvejende institution Østerbrogården indgår i forsøg med fri-institutioner i perioden 2014-2015 

Problemstilling

København har fokus på at udvikle nye måder at arbejde med kerneydelsen på til gavn for brugere og borgere i byen. Der er endvidere et stærkt politisk ønske om at få praktikerne på banen  i den sammenhæng. I den forbindelse har BR d. 23.5.2013 godkendt et medlemsforslag fra SF om, at en række forvaltninger, herunder BUF iværksætter et toårigt forsøg med frisættelse af institutioner. ØU har i forlængelse heraf d. 27.8.13 godkendt en indstilling om det videre arbejde hermed (se bilag 1). Det fremgår af medlemsforslaget, at det er tanken, at de udvalgte enheder arbejder som "velfærdslaboratorier" og medvirker til at finde og afprøve nye metoder, andre måder at dokumentere på samt identificere alternative og mere forenklede styringsmekanismer. Institutionerne skal i den forbindelse kunne fritages fra kommunale regler/krav, som de mener, står i vejen for, at de kan arbejde innoverende på et givent område. Forsøget med fri-institutioner skal ses som led i arbejdet med tillidsdagsordenen. Med tillid til medarbejdere og ledere i børne- og ungdomsinstitutionerne skabes der grobund for, at der i den borgernære praksis er de bedste forudsætninger for at udvikle innovative løsninger, som styrker fagligheden og hermed kvaliteten i kerneydelsen.

Kommunale og selvejende daginstitutioner, dagplejen samt alle typer af skoler i BUF har haft mulighed for at ansøge om at opnå status som fri-institution. Udvalget skal tage stilling til, om oplæggene fra de fire institutioner kan godkendes, og at den videre proces hermed iværksættes.

Løsning

BUF ser forsøget med fri-institutioner som en interessant mulighed for at bevæge sig fra et afbureaukratiseringsperspektiv over imod et innovationsperspektiv. Hvor der de seneste fem år i BUF er arbejdet intenst med at fjerne unødige regler, krav og processer, så lægges der med dette forsøg op til at udvikle og afprøve helt nye måder at gøre tingene på. I laboratorie-tanken ligger en idé om, at en lille kreds af institutioner får vide rammer til at eksperimentere og afprøve nye måder at arbejde med kerneydelsen på indenfor nogle konkrete indsatsområder. Hele tiden med det formål at øge kvaliteten i kerneydelsen til gavn for byens børn. Den afbureaukratiserende del af forsøget vil altså ikke længere være et mål i sig selv, men skal alene ses som et middel for arbejdet med at udvikle nye metoder og tænke nyt. Det vil derfor være afgørende, at der er en kobling mellem det som institutionerne vil udvikle og afprøve og de regler og krav, som de fritages fra.  

Fire daginstitutioner fordelt på to områder har ansøgt om at deltage i forsøget med fri-institutioner. Alle ansøgere er velfungerende enheder med styr på økonomi og sygefravær samt høj faglig kvalitet og tilfredse brugere. Der er endvidere lagt vægt på motivationen for at deltage i forsøget og tilgangen til at arbejde innovativt. Forvaltningen vurderer, at alle fire ansøgere lever op til ovenstående krav, og anbefaler at alle fire dagtilbud udpeges som fri-institutioner i perioden 2014-2015.

De fire institutioner har i deres udkast til ansøgninger især lagt vægt på tiltag, der handler om udvikling af nye pædagogiske metoder og dokumentationsformer samt øget fokus på inddragelse af forældre samt forsøg på alternative tilbud til brugerne/borgerne. Ansøgerne har i mindre grad lagt vægt på at undersøge alternative måder at styre på. Dette kan til dels skyldes, at daginstitutionsområdet i mindre grad er pålagt styringsredskaber end fx skoleområdet. I det videre arbejde med at finde frem til præcist, hvad institutionerne vil fokusere på under forsøgsperioden, vil forvaltningen understøtte institutionerne i også at finde frem til interessante områder indenfor styring, som de kan arbejde med.

Af bilag 2 fremgår i overordnede vendinger, hvad de fire institutioner i første omgang har ønsket at arbejde med. Såfremt BUU godkender indstillingen, vil institutionerne i samarbejde med forvaltningen arbejde videre med konkret at beskrive, hvad den enkelte institution vil arbejde undersøgende med, og hvilke evt. regler og krav de i den sammenhæng forudsættes at blive fritaget fra. For den enkelte institution kan det være en udfordring at vende perspektivet på hovedet og kaste alle bolde op i luften. Der vil derfor i den videre proces være et stærkt fokus på, hvordan forvaltningen og evt. eksterne øjne kan medvirke til at understøtte institutionernes innovationsprocesser hen imod at løfte velfærdsopgaverne på en anderledes og bedre måde i fremtiden.

Evaluering af forsøget

Af medlemsforslaget fremgår det, at institutionerne skal fungere som velfærdslaboratorier. I laboratorietanken ligger en forventning om, at institutionerne skal evaluere og erfaringsopsamle på deres projekter på en måde så andre institutioner kan finde inspiration til at arbejde med nye måder at evaluere, dokumentere og nå faglige mål på.  De deltagende institutioner evaluerer derfor løbende i forsøgsperioden på deres projekter, og udarbejder en erfaringsopsamling over det samlede forløb ved forsøgets afslutning. Forvaltningen bidrager med konsulentbistand og eksterne øjne i forhold den løbende evaluering og afsluttende erfaringsopsamling. Ligeledes vil det være forvaltningens rolle at medvirke til, at der løbende og afslutningsvist ses på om de ’fund’, der opstår som led i forsøgene, skal udbredes mere bredt i organisationen.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Senest med udgangen af oktober 2013 skal de respektive forvaltninger have udpeget de institutioner, der skal deltage i forsøget. På baggrund af forvaltningernes tilbagemeldinger udarbejder ØKF orienteringsnotat til ØU.

Inden udgangen af 2013 afholdes en workshop for institutionslederne fra de udvalgte institutioner, repræsentanter fra de berørte områder og forvaltningen. Workshoppen skal omhandle det at arbejde innovativt i den offentlige sektor. Med workshoppen er der lagt op til, at fri-institutionerne kan få inspiration til, hvordan man arbejder innovativt og at de kan ideudvikle på deres projekter med henblik på at færdiggøre deres projektbeskrivelser.

BUU vil primo 2014 modtage en indstilling med beskrivelser af de konkrete forsøg og de evt. regler og krav institutionerne i den sammenhæng ønskes fritaget fra.

 
              Else Sommer                  /Thomas Berlin Hovmand, Elin Haulse Ebbesen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top