Mødedato: 28.04.2021, kl. 08:30
Mødested: Teams-møde

2. behandling af budgetforslag 2022

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal godkende forslag til opfyldelse af udvalgets effektiviseringsmåltal for 62,4 mio. kr. til budget 2022, udløb af bevillinger på BUU's område samt opfølgning på investeringsforslag.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget godkender forslag til opfyldelse af kravet om nye effektiviseringer på 62,4 mio. kr., heraf er 2,0 mio. kr. til nye indsatser på HR-området og 1,5 mio. kr. til styrkelse af elevindflydelse og forældresamarbejde, jf. tabel 2 samt bilag 3.1-3.12,

2. at udvalget drøfter udløb af bevillinger for 77,5 mio. kr., jf. bilag 1 og

3. at udvalget tager opfølgningen på investeringsforslag fra 2018 og frem til efterretning, jf. bilag 6.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget skal aflevere et budgetforslag med effektiviseringer for 115,4 mio. kr. til Økonomiudvalget. Herudover skal der findes 2,0 mio. kr. i finansiering til dækning af udgifter til nye indsatser på HR-området, jf. BUU 20-01-2021 ”Implementering af initiativer som opfølgning på undersøgelser fra Intern Revision og Borgerrådgiveren”. Samtidigt blev der den 10. marts 2021 ved 1. behandlingen af budgetforslag 2022 afgivet ønske om at finansiere en indsats vedr. styrket elevindflydelse og forældresamarbejde gennem effektiviseringer. Der skal i denne sammenhæng findes 1,5 mio. kr. Der er 56,5 mio. kr. i stigende profiler i 2022 fra effektiviseringer besluttet i tidligere budgetter, jf. bilag 2. Dermed skal udvalget ved 2. behandlingen af budgetforslaget træffe beslutning om, hvordan det resterende måltal på 62,4 mio. kr. i 2022 opfyldes (jf. tabel 1).

Tabel 1: Krav om nye effektiviseringer

Med udgangen af 2021 udløber der bevillinger for 77,5 mio. kr. Udløbene fremgår af bilag 1. Derudover skal udvalget følge op på investeringsforslag fra 2018 og frem, jf. aftalen om budget 2020.

Løsning

Kravet om nye effektiviseringer (62,4 mio. kr.)

Forvaltningen har på baggrund af udvalgets 1. behandling af budgettet justeret i det samlede løsningsforslag. Der er fjernet to forslag til i alt 2,4 mio. kr. De to forslag er ’Afskaffelse af bevilling til integrationsløft fra budget 2011’ og ’Bedre klassedannelse som følge af større skoledistrikter’. Derudover er forslag om at reducere i tilskuddet til privat pasning - der i forbindelse med 1. behandlingen indgik i ’Reduktion i centrale puljer og budgetposter’ taget ud, svarende til 4,6 mio. kr. Forvaltningen har udarbejdet et nyt forslag 'Korrektion af KKFO-budget til vedligehold af udearealer, automatisering af aktindsigt og reduktion af konsulentudgifter på 4,6 mio. kr. Alle effektiviseringsforslagene er desuden blevet genberegnet og kvalitetssikret.

Forvaltningens forslag til effektiviseringer for 62,4 mio. kr. fremgår af tabel 2. Forvaltningen har udarbejdet 12 effektiviseringsforslag, som er listet i tabel 2 nedenfor og uddybet i bilag 3.1-3.12. De 12 effektiviseringsforslag bidrager til at løse 53,4 mio. kr. af udfordringen i 2022. Hertil kan medregnes 5,7 mio. kr. i investeringsforslag, som udvalget besluttede den 11. marts 2021 og 3,3 mio. kr. i tværgående effektiviseringsforslag.

Tabel 2. Forvaltningens foreslåede effektiviseringer, mio. kr. 2022 p/l

Forvaltningen har udarbejdet et alternativt effektiviseringsforslag vedr. skolemad. Hertil kommer de to forslag, som er taget ud af budgetforslaget; ’Afskaffelse af bevilling til integrationsløft fra budget 2011’ og ’Bedre klassedannelse som følge af større skoledistrikter’. Udvalget kan prioritere mellem disse eller vedtage andre løsninger, hvis det ønskes at nedjustere i størrelsen eller helt udtage nogle af effektiviseringsforslagene i tabel 2.

De alternative forslag fremgår af nedenstående tabel 3 og er nærmere beskrevet i bilag 4.1-4.3.

Tabel 3. Alternative effektiviseringsbidrag budget 2022

Styrke elevindflydelse og forældresamarbejde

Der blev den 10. marts 2021 ved 1. behandlingen af budgetforslag 2022 afgivet ønske om at finansiere en indsats vedr. styrket elevindflydelse og forældresamarbejde ved yderligere effektiviseringer, jf. bilag 5. Forvaltningen har udarbejdet et budgetønske med en finansiering på 1,5 mio. kr. Budgetønsket angiver en række greb, som kan understøtte, at elevindflydelsen i skolen styrkes – både den gennem elevrådets formelle arbejde og mere bredt gennem skolens dagligdag. Ligeledes styrkes forældresamarbejdet gennem videndeling og ved at styrke sammenhæng mellem skolebestyrelsens arbejde og KKFO’ens forældreråd.

Udløb af bevillinger

Der udløber bevillinger vedtaget i tidligere budgetter for 77,5 mio. kr. med udgangen af 2021. Disse udløb fremgår af tabel 4. Alle udløb er beskrevet nærmere i bilag 1 herunder også konsekvenserne af det enkelte udløb.

Ved udvalgets budgetseminar den 24. februar 2021 blev der efterspurgt en evaluering af klimaambassadøruddannelsen. Der er vedlagt et notat ’Beskrivelse af klimaambassadøruddannelsen’ i forbindelse med opfølgning på budgetseminar på samme møde som denne indstilling.

Tabel 4: Udløb i budget 2021

Opfølgning på investeringsforslag

Med aftalen om budget 2020 blev det besluttet, at forvaltningerne skal følge op på alle investerings- og innovationsforslag besluttet fra 2018 og frem. BUF har derfor gennemgået de 14 igangværende investerings- og innovationsforslag, der er truffet beslutning om siden 2018. Opfølgningen fremgår af bilag 4.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Når udvalget har godkendt budgetforslaget, afleveres det efterfølgende til Økonomiforvaltningen, så det kan indgå i forhandlingerne om budget 2022.

 

Tobias Børner Stax                                                           Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 28. april 2021:

Knud Holt Nielsen (Ø) stillede ændringsforslag - i tilknytning til indstillingens 1. at-punkt - om at effektiviseringsforslag ”3.2 Mindre justering af klyngestrukturen område Brønshøj / Vanløse Københavns Kommune” erstattes af en tilsvarende besparelse via det alternative effektiviseringsbidrag ”4.1 Reduktion af produktion af EAT-måltider”.

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 2 medlemmer: Ø.

Imod stemte 7 medlemmer: A, B, F, O og V.

1 medlem undlod at stemme: Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti.

Jes Vissing Tiedemann (B) stillede ændringsforslag - i tilknytning til indstillingens 1. at-punkt - om at effektiviseringsforslag ”3.9 Garantibevilling til skolerne” erstattes af en tilsvarende besparelse via det alternative effektiviseringsbidrag ”4.1 Reduktion af produktion af EAT-måltider”.

Forslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 4 medlemmer: B, Ø og Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti.

Imod stemte 6 medlemmer: A, F, O og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Gorm Gunnarsen (Ø) stillede ændringsforslag - i tilknytning til indstillingens 1. at-punkt - om at effektiviseringsforslag ”3.11 HK-ansatte til IT-understøttelse og administration i PLC frem for lærere” erstattes af en tilsvarende besparelse via det alternative effektiviseringsbidrag ”4.1 Reduktion af produktion af EAT-måltider”.

Forslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: B, F, O, Ø og Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti.

Imod stemte 4 medlemmer: A og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Indstillingens 1. at-punkt blev med ovenstående ændringsforslag godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 3. at-punkt blev taget til efterretning.

Klaus Mygind (F) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket B, O, Ø og Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti tilsluttede sig: ”Vi ønsker ikke, at folkeskolernes grundbevillinger, fastlagt i den nye budgetmodel, skæres ned. Grundbevillingen til skolerne skal være mindst den samme i 2022, som i 2021. Vi mener ikke, at man kan bruge begrebet “garantibevilling”  til at fjerne penge fra skolernes grundbevilling. Garantibevilling er afskaffet i budgetmodellen fra skoleåret 21/22.”

Knud Holt Nielsen (Ø) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket B, F, O og Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti tilsluttede sig: ”Det er afgørende, at efterårets budgetaftale afsætter midler til en omfattende genopretningsindsats for børn og unges trivsel og læring efter corona-nedlukningerne. Samtidig bør der i lyset af erfaringerne fra det sidste år ske et løft af rengøringen med flere midler”.

Et samlet udvalg ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: ”Vi tager forbehold for de videre budgetforhandlinger. Ikke mindst ønsker vi, at et løft af folkeskolen, der kan videreføre det bedste fra udskolingsindsatsen og sikre nye midler til varig drift, forhandles i det videre forløb. Vi vil arbejde for at der også i de kommende budgetter investeres i folkeskolen, og sikre fortsat positiv udvikling for børn og unge i byen.”

Til top