Mødedato: 16.08.2023, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på medlemsforslag i BR om styrket musikundervisning og anden kunst og kulturundervisning for børn og unge

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har besluttet, at Børne- og Ungdomsudvalget skal drøfte, hvordan musikundervisning og anden kunst og kulturundervisning for børn og unge kan blive styrket i København. Til brug for sagen har Musikskolen samt Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet budgetnotater om styrket musikundervisning, der kan løftes i forbindelse med forhandlingerne om budget 2024.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager Kortlægning af musik til børn og unge i København til efterretning
  2. at vedlagte budgetnotater (bilag 4 og 5), der kan løftes i forbindelse med forhandlingerne om budget 2024, tages til efterretning
  3. at der hermed er gjort op med medlemsforslaget om styrket musikundervisning og anden kunst og kulturundervisning for børn og unge vedtaget på Borgerrepræsentationens møde den 2. marts 2023.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har på mødet d. 2. marts 2023 – på baggrund af et medlemsforslag stillet af Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre - pålagt Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde en indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget med forslag til, hvordan Københavns Kommune kan styrke det samlede udbud af musikundervisning for børn og unge med udgangspunkt i den kommunale musikskole og de mange private tilbud og foreningsudbud af musikundervisning (jf. bilag 1).

BUU godkendte den 29. marts 2023 en opfølgning på medlemsforslag om musikskoleundervisning i folkeskolers musiklokaler (jf. bilag 1). Her besluttede udvalget, at private musikskoler skal rådgives om, at de kan omdanne sig til foreninger, hvis de vil låne lokaler på skolerne.

Der er på baggrund af motivationen for forslaget fokuseret på musikundervisning i nærværende sag, mens øvrige former for undervisning i kunst og kultur for børn varetages i bl.a. Åbent Dagtilbud, Åben Skole, Billedskolen og Teaterbutikken samt i en række foreningsdrevne og private tilbud.

Nedenstående forslag handler derfor om Københavns Kommunes egen Musikskole, Sankt Annæ, der er Københavns Kommunes Sangskole og den foreningsdrevne musikundervisning.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i december 2022 lavet en Kortlægning af musik for børn og unge i København, som er vedlagt i bilag 2. Kortlægningen viser, at der allerede i dag er et bredt og forskelligartet udbud af musikundervisning for børn og unge i København.

I Københavns Kommune er der fortsat en stor efterspørgsel efter musikundervisning til børn og unge. Det gælder både hos Københavns Kommunes Musikskole, Ungdomsskolen, den foreningsdrevne musikundervisning og de private musikudbydere. Børne- og Ungdomsforvaltningen har været i dialog med aktører på musikområdet, og på den baggrund har Musikskolen og Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet forslag til at styrke musikundervisningen. Da forslagene forudsætter finansiering, er de udarbejdet som budgetnotater, der kan indgå i forhandlingerne om budget 2024.

Forslag fra Københavns Kommunes Musikskole

Københavns Musikskole udgør kernen i det kommunale musikundervisningstilbud for målgruppen af børn og unge fra 0-24 år uden for skoletiden. For at styrke byens udbud af musik til alle børn, har Musikskolen foreslået et pilotprojekt om mere lokal tilstedeværelse i bydelene. Der er desuden vedlagt et tidligere budgetnotat om gradvis afvikling af ventelister.

Musikalske fællesskaber til alle Københavns børn

Københavns Kommunes Musikskole har udarbejdet et forslag til et pilotprojekt Musikalske fællesskaber til alle Københavns børn, som bl.a. skal styrke det lokale samarbejde med skolerne, og dermed komme en bredere børnegruppe til gavn.

Projektet er for 0.-5. klassetrin, og vil blive placeret på 4 naboskoler, så et lokalområde oplever et bredt udbud af musikundervisning. På den måde kan der udbydes 3-4 forskellige instrumenter på de enkelte skoler og dermed får lokalområdet samlet set en stor variation i musikundervisningen. Pilotprojektet løber over tre skoleår, hvorefter der samles op og tages stilling til mulig forlængelse eller udvidelse til flere byområder. Musikskolens projektbeskrivelse er vedlagt i bilag 3, og da det forudsætter finansiering, er der udarbejdet budgetnotat i bilag 4.

Gradvis afvikling af ventelister

Musikskolen havde pr. september 2022 en venteliste på 737 elever. I bilag 4 er vedlagt et budgetnotat om en afvikling af musikskolens venteliste. Ventelisten kan afvikles gradvist i takt med, at musikskolen opbygger kapacitet i form af personale og lokaler til at rumme mere undervisning samtidig med, at der tages hensyn til sammensætningen af instrumenter, der undervises i på musikskolen.

Sankt Annæ Gymnasium (SAG), grundskolen

Sankt Annæ Gymnasium er Københavns Kommunes Sangskole og omfatter sang- og musikundervisning på et niveau og i et omfang, der normalt ikke findes på en folkeskole. På SAG er korsangen en obligatorisk del af skolegangen, og alle drenge bliver medlemmer af Københavns Drengekor, mens alle piger optages i Sankt Annæ Pigekor. Eleverne bliver herigennem trænet til at virke på højeste kunstneriske niveau indenfor kormusikken, og skolens mål er at tilbyde alle elever store musikalske oplevelser sideløbende med den almene undervisning i folkeskolen.

Københavns Drengekor der er tilknyttet Københavns Domkirke, har en omfattende koncert- og turnévirksomhed og er som kongeligt kantori ofte involveret i officielle begivenheder.

SAG’s arbejde og fokus på sang og musik bidrager i betydningsfuldt omfang til vækstlaget i dansk musikliv og -kultur, særligt via skolens egne elever, men også gennem skolens bydækkende bidrag i form af fælles korkoncerter med elever uden for SAG. Også skolens spirekor er et bidrag til at fremme interesse for musik og sang.

Borgerrepræsentationen udtrykte den 14. maj 2020 sin opbakning til Københavns Drengekors ansøgning om at blive optaget på UNESCO’s liste for Cross National Intangible Cultural Heritage. BR’s tilkendegivelse understreger skolens betydning som kulturbærende institution.

Sankt Annæ Gymnasium arbejder med modeller der skal styrke rekrutteringen og starte sangklasser allerede fra 0. klasse fx på såkaldte fødeskoler. Der er bestilt et budgetnotat herom, der kan indgå i forhandlingerne om budget 2024.

Forslag fra Kultur- og Fritidsforvaltningen om at styrke de folkeoplysende foreningers musikundervisning til børn og unge

For at styrke folkeoplysende foreningers musikundervisning til børn og unge har Kultur- og Fritidsforvaltningen med udgangspunkt i forvaltningens erfaringer og viden udarbejdet et forslag, der samlet set skal imødekomme de barrierer, der i dag står i vejen for at udbrede musikundervisningen til børn og unge.

Forslaget indeholder en servicebevilling på 3,6 mio. kr. årligt i perioden 2024-2027 til at styrke musikundervisningen i og efter skoletid. Forslaget indeholder to indsatser som kan prioriteres samlet eller hver for sig 1) Midler til en håndholdt fordeling af tider i skolernes musiklokaler til udvalgte folkeoplysende musikforeninger (en såkaldt matchmakingen model) og en instrument/rekvisitpulje til skolerne og 2) Midler til sociale partnerskaber med udvalgte musikaktører og midler til en udviklingspulje målrettet folkeoplysende musikforeninger for at øge børn og unges kendskab til musikaktiviteter.

I bilag 5 er vedlagt et budgetnotat udarbejdet af KFF.

Udløb af indsatsen Musiktilbud til skolebørn i København 

Som det fremgår af udløbslisten i bilag til "B-sag: Bevillingsudløb som videreføres til forhandlingerne om Budget 2024"der blev behandlet på BUU-mødet den 21. juni 2023, er der et udløb på 1,2 mio. kr. til indsatsen Musiktilbud til skolebørn i København. Denne bevilling kan prioriteres og videreføres. 

Politisk handlerum

Udvalget kan bede om en tilsvarende sag om andre former for undervisning i kunst og kultur eller bede om ændringer til budgetnotaterne.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                              Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. august 2023:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.

Til top