Mødedato: 15.12.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på medlemsforslag i BUU om genhusning af Hanssted Skole

Se alle bilag

Udvalget forelægges alternativer til en genhusning af Hanssted Skole i pavilloner på Otto Busses Vej, herunder finansieringsmuligheder og proces. Det er kun Borgerrepræsentationen, der kan træffe beslutning om standsning og eventuelle ændringer af det planlagte renoveringsprojekt inkl. genhusning. Samtidig peges der i indstillingen på løsninger for fordeling af klasserne ved en genhusning på flere matrikler, samt hvordan det undgås, at eleverne mister undervisning ifm. kørsel til Otto Busses Vej.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at afdækningen af alternative genhusningslokationer og plan for mulig finansiering af merudgifter tages til efterretning,
  2. at forslag til fordeling af skolens afdelinger ved genhusning på flere matrikler tages til efterretning og
  3. at plan for kompenserende undervisning ifm. kørsel til Otto Busses Vej tages til efterretning.

Problemstilling

BUU vedtog på mødet 24. november 2021 et medlemsforslag om genhusning af Hanssted Skole (jf. bilag 1). I medlemsforslaget pålægges BUF at:

  • undersøge muligheder for genhusning af Hanssted Skole på én eller flere af tre konkrete alternative lokationer,
  • fremlægge en plan for mulig finansiering af en alternativ genhusning,
  • fremlægge en vurdering af, hvilke afdelinger af skolen, der bedst kan genhuses på de forskellige matrikler,
  • fremlægge en plan for kompensering for manglende undervisning på anden måde end undervisning i busserne.

Det er Økonomiforvaltningen (ØKF), der har ansvar for og kompetencer til at undersøge de alternative lokationer, evt. merudgifter og finansieringen heraf. Derfor har BUF bedt ØKF om at vurdere matriklerne og de økonomiske konsekvenser ved alternativerne (jf. bilag 2). En ændring af byggeprojektet vil kræve, at det nuværende projekt standses. Det er kun Borgerrepræsentationen (BR), der kan træffe beslutning om standsning og eventuelle ændringer af det planlagte renoveringsprojekt inkl. genhusning, og behov for ekstra finansiering skal findes i overførselssager eller budgetter.

Hanssted Skoles Skolebestyrelse har i en tilbagemelding til BUF den 6. december 2021 peget på en række yderligere idéer til genhusningssteder (jf. bilag 3). I forlængelse af tidligere vurderinger af mulige genhusningsløsninger har BUF sammen med ØKF givet en overordnet vurdering af idéerne, herunder muligheden for genhusning på andre skoler og i BUF-lokaler i nærområdet (jf. bilag 4).

BUF har desuden belyst, hvordan det undgås, at der mistes undervisningstid ifm. kørsel til og fra Otto Busses Vej, samt hvordan klasserne bedst kan fordeles, givet at skolen genhuses på flere matrikler. Her har skolebestyrelse, skoleledelse og -personale givet input.

Løsning

Genhusning på alternative matrikler

Genhusning på alternative matrikler end Otto Buses Vej vil i alle tilfælde medføre, at skolen skal genhuses på to eller flere matrikler. Det vil også kræve yderligere undersøgelser af matriklerne, som skal gennemføres af ØKF i samarbejde med en rådgiver. Det nuværende renoveringsprojekt skal derfor standses, og der skal afsættes midler til at dække udgifterne til undersøgelserne i overførselssag eller budget.

ØKF har revurderet de tre lokationer nævnt i medlemsforslaget (Maribovej 19, Hansstedvej 7 og den sydlige del af Vigerslevparken), som også tidligere er blevet undersøgt.

Maribovej 19 er ejet af en privat grundejerforening, og det er uvist, om der kan indgås en aftale med foreningen om brug af arealet til pavilloner. Arealet på 850 m2.

Brug af Hansstedvej 7, tidligere brandstation til genhusning vil kræve en omfattende ombygning, hvis den eksisterende bygning skal leve op til myndighedskrav. Stedet er desuden præget af trafikstøj, og grunden er muligvis forurenet, hvilket kan påvirke muligheden for opsætning af pavilloner. Det vil ikke være muligt at skaffe tilstrækkelig kapacitet på matriklen til genhusning af hele Hanssted Skole samtidig.

Den sydlige del af Vigerslevparken er omfattet af en fredning efter naturbeskyttelsesloven, der gør, at det ikke er muligt at opsætte pavilloner på arealet. Det er ØKF’s vurdering, at der ikke kan opnås de fornødne dispensationer fra den statslige fredningsmyndighed.

I bilag 3 gennemgås en række idéer til genhusningslokationer, herunder skolebestyrelsens øvrige idéer. De alternative genhusningslokationer er vurderet på et overordnet niveau, og der kan sandsynligvis findes ledig kapacitet i begrænset omfang og spredt på flere matrikler. Undersøgelsen har vist, at der ikke reelt er genhusningsmuligheder på de omkringliggende skoler. Der kan muligvis frigøres enkelte lokaler (fx på Katrinedals Skole), men det vil blive svært at skabe et sammenhængende skoletilbud på den baggrund. Følgende skoler er vurderet: Valby Skole, Ålholm Skole, Kirsebærhaven Skole, Vigerslev Allé Skole, Damhusengens Skole og Katrinedals Skole.

Det gælder for de øvrige forslag, at de kræver nærmere undersøgelser af byggemuligheder, der ikke er afsat midler til, og som vil kræve en standsning af det nuværende byggeprojekt.

Muligvis kan det lade sig gøre at genhuse to klasser i Hanssted Skoles KKFO på Rødbyvej 4, men det kræver en godkendelse af funktionsændring og de dertil knyttede myndighedskrav (fx areal, ventilation, akustik). På lignende vis kan der muligvis genhuses 5-7 klasser i klubtilbuddet på Rødbyvej 6 ved Hanssted Skole og Vigerslev Alle 179.

Skolen kan også genhuses på egen matrikel ved at bruge skolens fagfløj (som ikke renoveres) og ved at opsætte pavilloner. Hvis skolen delvist genhuses på egen matrikel, er det nødvendigt at opdele renoveringsprojektet i to etaper. Det vil forlænge byggetiden fra 13-14 til ca. 16-20 måneder, og de samlede udgifter til renoveringen vil stige. Alene omprojektering vurderes at koste ca. 4-6 mio. kr. I fagfløjen vil der kunne genhuses 5-6 klasser, hvis Otto Busses Vej eller anden lokation ombygges til at indeholde faglokaler, der så vil skulle benyttes af skolen. Det er ikke muligt at vurdere, hvor mange klasser, der vil kunne genhuses i pavilloner i skolegården uden, at der er gennemført en nærmere undersøgelse.

Der kan desuden evt. være potentiale for genhusning ift. nogle af de øvrige lokationer, jf. bilag 4.

Finansiering og proces for ændring af projektet

Den nuværende genhusning på Otto Busses Vej er planlagt med opstart for eleverne fra uge 8. En ændret genhusningsløsning vil kræve nærmere undersøgelser af alternativerne, og der vil derfor være behov for standsning af byggesagen. En standsning vil bl.a. medføre ophævelse af kontrakt, og der vil være flere udgifter forbundet med standsningen. Alene erstatning til entreprenøren medfører en udgift estimeret til 8-12 mio. kr. Hvis BR beslutter at standse byggeriet, så er det for at gennemføre helhedsrenoveringen nødvendigt at afsætte midler til at dække udgifterne forbundet med standsningen af projektet. Det kan tidligst ske i Overførselssagen 2021/22, hvor der samtidig kan afsættes midler til at undersøge de alternative genhusningsløsninger i løbet af 2022.

Skal genhusningen ske et andet sted end på Otto Busses Vej, skal der efter de supplerende undersøgelser gennemføres ny projektering, planlægning, myndighedsbehandling mv. Det vurderes at tage ca. et år samt betyde ekstra udgifter til rådgiver på 200.000-400.000 kr. pr. lokation. Herefter skal der afsættes supplerende anlægsmidler til etablering af den besluttede genhusningsløsning, og renoveringen af Hanssted Skole kan forventeligt startes igen i 2024 eller 2025.

Fordeling af klasser på forskellige lokationer

Skolepersonalet og -ledelsen vurderer, at hvis skolens 21 klasser skal opdeles, så kan det bedst ske ved at fordele genhusningen på to matrikler med 0.-5. klasse (12 klasser) på den ene matrikel og 6.-9. klasse (9 klasser) på den anden (jf. bilag 5). Størstedelen af klasserne og deres lærere vil være tilknyttet samme sted, og det vil skabe tryghed for eleverne, og at personalets pendling mellem matrikler minimeres.

Af meldingen fremgår desuden, at ”…af hensyn til de mindste elevers trivsel samt logistikken omkring KKFO’ens pædagogtimer i grundskolen, vil det være det mest hensigtsmæssige, at det var grundskolen, der blev genhuset lokalt, og overbygningen på OBV [Otto Busses Vej]. At lade de mindste elever blive genhuset lokalt vil også give disse elever en større tryghed i at være i vante omgivelse med deres kammerater.”

Skolebestyrelsens forældrerepræsentanter har også givet et forslag til fordeling af klasser (jf. bilag 3). De skriver bl.a., at der ved genhusning på flere lokationer skal tages størst muligt hensyn til, at eleverne på de enkelte årgange genhuses sammen. Skolebestyrelsen deler desuden klasserne op i fire grupper og skriver, at hver gruppe så vidt muligt skal genhuses samme sted. Grupperne er: 1) Børnehaveklasse, 2) 1.-5. klasse, 3) 6.-8. klasse og 4) 9. klasse. De foreslår, at Hanssted Skole anvendes som en fælles samlende ramme for ledelse og medarbejdere for at tilgå al undervisning på én eller flere øvrige lokale genhusningslokationer.

Hvis der bliver behov for at arbejde videre med afklaring af alternative genhusningslokationer, vil mulighederne for fordeling blive undersøgt nærmere og drøftet med skolens bestyrelse og ledelse.

Det er forvaltningens vurdering, at skolen helst skal genhuses samlet eller på så få matrikler som muligt for at bevare skolens sammenhængskraft og sociale liv. Det gælder både personalets og elevernes mulighed for at interagere i undervisning, forberedelse og pausetid.

Kompensering for manglende undervisning

Den daglige transporttid ved genhusning på Otto Busses Vej vil være ca. 1 ½ time om dagen. Kompensationen for manglende undervisning i transporttiden kan først og fremmest ske ved at afkorte pauser og forlænge skoledagen. Pauserne kan fx afkortes 35 minutter pr. dag, mens eleverne får senere fri (fx tre kvarter). Børnene fra 0.-3. klasse vil således senest være tilbage ved Hanssted Skole kl. 14, mens de længste skoledage for udskolingen vil vare til kl. 15.40 inkl. transport.

Derudover kan timerne i understøttende undervisning (ca. to timer ugentligt) bruges på transporttid, mens der til gengæld i et tilsvarende antal timer vil være to lærere i klasserne. Det vil kræve ekstra lærertimer, og der vil i det hele taget være et behov for kompensation for skolens øgede brug af lærertimer, som følge af den daglige transporttid til/fra Otto Busses Vej.

Endelig kan kommunen vælge at finansiere, at de ældste elever selv kan komme til og fra Otto Busses Vej med offentlig transport. Det kan også tænkes, at en del af eleverne/forældre på de forskellige klassetrin vælger selv at stå for transport til og fra Otto Busses Vej.

Der skal arbejdes videre med planen, så det undgås, at eleverne mister undervisning. I den sammenhæng spiller skolens ledelse og bestyrelse en væsentlig rolle.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da den fremlægges til efterretning.

Videre proces

Forberedelserne af renoveringen er fortsat i gang, og ifølge planen startes genhusningen af elever på Otto Busses Vej fra uge 8. Medmindre BR omgør tidligere beslutning og standser projektet, vil helhedsrenovering og genhusning gennemføres i tråd med planen.

Da der blev afsat midler til genhusning i overførselssagen 2020/2021 var genhusningsløsningen ikke kendt. Hvis udgifterne ikke kan afholdes inden for projektøkonomien, søges der midler ifm. overførselssagen 2021/2022.

 

Tobias Børner Stax                                           Sti Andreas Garde

 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 15. december 2021:

Indstillingens 1., 2. og 3. at-punkt blev taget til efterretning - og genhusning på Otto Busses Vej er således udgangspunktet, idet forvaltningen - i samarbejde med skole og forældre - undersøger om der kan etableres en genhusningsløsning ved at anvende lokaler på omkringliggende skoler ud fra et princip om at færrest mulige klasser skal genhuses på Otto Busses Vej.

Udvalget bemærker, at dette sker inden for rammen af de allerede trufne politiske beslutninger, herunder det allerede afsatte budget.

Det undersøges endvidere om der kan findes løsninger med udgangspunkt i flere faser, fx en fase for så vidt angår indeværende skoleår og en fase for så vidt angår det kommende skoleår. På den baggrund udarbejdes om nødvendigt et budgetnotat frem mod forhandlingerne om overførselssagen for 2021-22.

Direktør Søren Tegen Pedersen (ØKF) deltog under sagens behandling.

 
Til top