Mødedato: 06.02.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opsigelse af driftsoverenskomst med institution på Bispebjerg

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag om opsigelse af driftsoverenskomst med institutionen Underhuset/Tagenshave på baggrund af et forløb med skærpet tilsyn i institutionens børnehavedel. Indstillingen nedenfor (de første 5 at-punkter samt afsnittene: problemstilling, løsning og økonomi) har været sendt i høring blandt de relevante høringsparter. På baggrund af høringen er indstillingen suppleret med et 6. at-punkt, resume af høringssvar samt forvaltningens kommentarer og forslag til videre proces.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.   at opsige driftsoverenskomst med institutionen Underhuset/Tagenshave på grund af manglende tillid til, at det pædagogiske arbejde udføres på en faglig forsvarlig måde
2. at forvaltningen i samarbejde med SBBU, efter en eventuel godkendelse af opsigelsen, undersøger muligheden for afvikling af institutionen under SBBU-regi med kortere varsel end ni måneder
3. at forvaltningen fører skærpet tilsyn i institutionen, indtil der er truffet en politisk beslutning om institutionens fremtid, og at der i en eventuel opsigelsesperiode sikres forsvarlighed i pasningen via dagligt fremmøde af pædagogisk personale
4. at Børne- og Ungdomsforvaltningen alene betaler driftstilskud i overensstemmelse med de politisk vedtagne budgetmodeller på 0-17 årsområdet
5. at de gældende økonomiske aftaler – herunder økonomiske handleplaner fortsat er gældende frem til udvalgets behandling af sagen

Som følge af høringen tilføjes nedenstående at-punkt

6. at forvaltningen, såfremt indstillingen vedtages, medio 2013 fremlægger indstilling om at oprette de nuværende klubpladser i Underhuset i regi af et klubfællesskab i området og under ledelse af dette

Problemstilling

Underhuset/Tagenshave, Tagensvej 188, er en selvejende institution organiseret under SBBU beliggende i Område Nørrebro/Bispebjerg. Institutionen er normeret til 58 børnehave-, 14 fritidshjems, 30 fritidsklub- og 55 ungdomsklubpladser. Institutionen er beliggende i tredje mands lejemål.

Pr. den 29. november 2012 er der indmeldt 34 børnehave-, 6 fritidshjems- og 84 klub­børn.

Institutionerne Underhuset og Tagenshave blev 1. januar 2011 lagt sammen til én institution med én leder.

Der har gennem en længere periode været bekymring for driften af børnehavedelen og for kvaliteten af den pædagogiske indsats i institutionen. I begyndelsen af 2012 blev der indført skærpet tilsyn, da det ordinære tilsyn ikke fandt, at forsvarligheden i pasningen var tilstrækkelig, at der var bekymring i forhold til søgemønstret til institutionen herunder, at flere forældre har klaget over institutionen og søgte om overflytning til andre institutioner eller takkede nej til plads efter fremvisning i institution.

SBBU bad i efteråret 2012 om et uvildigt pædagogisk tilsyn. Der har to gange (i oktober og november 2012) været to pædagogiske konsulenter fra andre områder på skærpet tilsyn i Tagenshave. Deres konklusion er den samme: Der mangler kontinuitet og pædagogisk faglighed i personalegruppen i forhold til at løfte opgaven, der bliver ikke taget hånd om de udsatte børn, og der mangler sprogarbejde i institutionen.

Tilsynet har hovedsagelig mødt nyt personale ved hvert besøg, og en stor del af personalet er enten vikarer eller løntilskudsmedarbejdere.

Der har løbende været afholdt møder med SBBUs bestyrelse om forholdene i Tagenshave samt ført skærpet tilsyn, uden at det har ført til de nødvendige forbedringer for børnene.

Der er udarbejdet referater fra møderne med SBBU den 18. september, 10. oktober, 6. november, 22. november og 27. november 2012 samt tilsynsrapporter etc., som institutionen og bestyrelsen har modtaget.

Løsning

Den 22. november 2012 afholdte Område Nørrebro/Bispebjerg møde med SBBU, hvor de blev orienteret om, at der ikke er set en genopretning af institutionens faglige niveau som aftalt. Der er ikke tillid til pasningen af børnene, og der er ikke tillid til, at Tagenshave kan ændre på forholdene. Derfor indstilles det til Børne- og Ungdomsudvalget, at driftsaftalen med Underhuset/Tagenshave opsiges med ni måneders varsel

Fra den 27. november 2012 kommer der dagligt pædagogiske medarbejdere fra Børne- og Ungdomsforvaltningen i Tagenshave. Dette for at sikre forsvarlighed i pasningen.

Selvom det skærpede tilsyn alene har været ført i Tagenshave, indstilles til opsigelse af driftsaftalen med hele institutionen Underhuset/Tagenshave, da der er tale om én enhed med ét budget.

Hvis Børne- og Ungdomsudvalget godkender opsigelsen af driftsaftalen vil forvaltningen indlede forhandling med SBBU om afvikling af institutionen indenfor rammerne af en opsigelse:

  • I forhold til børnene er der pt. indmeldt 34 børnehavebørn. Ønsker nogle af forældrene at flytte deres børn til andre børnehaver i opsigelsesperioden, kan de henvende sig til pladsanvisningen og få tilbudt plads i andre børnehaver i nærområdet hurtigst muligt. Er der nogle, der ønsker at blive i institutionen i hele opsigelsesperioden, har de ret til dette. I så fald vil tilsynet fortsætte i hele perioden. Det vil i løbet af opsigelsesperioden være muligt at tilbyde plads til børnene i andre fritidshjem, fritidsklubber og ungdomsklubber.
  • Personalet er ansat i den selvejende institution, og det er SBBUs forpligtelse at afvikle samarbejdet med det fastsatte opsigelsesvarsel
  • Lokalerne er tredjemandslejemål. Det er således SBBU, der skal opsige aftalen med ejeren.

I perioden den 6. december 2012 til 7. januar 2013 er ovenstående indstilling om opsigelse af driftsaftalen sendt i høring hos bestyrelsen, Bupl, LFS, FOA.


HØRING

Høringssvarenes hovedpunkter

Høringsfristen blev udsat til den 14. januar 2013. Der er i alt kommet 42 høringssvar. Det generelle billede, der fremkommer i høringssvarene er, at personale, forældre mv. mener, at Underhuset/Tagenshave er en rigtig god institution. Der har været udfordringer i foråret 2012, men de udfordringer, der var på det tidspunkt, er nu afklaret og derfor er der manglende forståelse for, at institutionen indstilles til opsigelse af driftsoverenskomsten. Desuden påpeger flere, at det arbejde, der udføres i Underhuset for de større børn, vil mangle i området, hvis hele institutionen lukkes.

Resume af høringssvarene samt høringssvarene i sin fulde længde vedlægges som bilag.

Børne- og Ungdomsforvaltningens overordnede bemærkninger til høringssvarene:

Da der er tale om en situation, hvor der tilkendegives opfattelser og modstridende oplysninger, har forvaltningen valgt en kort tematisk gennemgang af de overordnede høringstemaer og respons på disse. Der skal gøres opmærksom på, at der er tale om én institution med ét budget, én leder og fællesbestyrelse, hvorfor forvaltningens indstilling går på den samlede institution. Men der er kun været skærpet tilsyn i børnehavedelen. Derfor foreslår forvaltningen, at klubpladserne kan føres videre i et andet regi.

Det er fortsat forvaltningens klare vurdering, at der ikke er grundlag for at have tillid til institutionens pædagogiske arbejde på baggrund af den proces, der har forløbet i hele 2012. Billedet af en velfungerende institution samt bestyrelsens beskrivelse af forløbet kan ikke genkendes. Ydermere er det ikke forvaltningens vurdering, at den økonomiske handleplan i institutionen kan overholdes, eller at institutionen kan opnå et tilfredsstillende serviceniveau i den pasning de tilbyder. Der er ikke noget i høringssvarene, som giver anledning til at ændre denne opfattelse. Der beskrives nogle gode og positive oplevelser fra personale og forældre, men der er ingen angivelser i brevet fra bestyrelsen om, hvordan man forestiller sig, at institutionen fremadrettet kan rette op på de forhold, der er påpeget som kritisable. Og forvaltningen finder ikke, at der er noget materiale, der understøtter, at der er tale om en robust institution eller struktur, som vil være i stand til at håndtere ganske almindeligt udsving i personale eller børnenormering, uden at dette fortsat vil gå udover den pædagogiske kvalitet.

Opfattelse af dagligdagen

Det er positivt, hvis forældre og personale mener, at børnene tilbydes en dagligdag med pædagogiske udfordringer, der svarer til børnenes alder. Det er dog ikke forvaltningens opfattelse, at dette sker fast og kontinuerligt og på en måde, så alle børns behov tilgodeses. Jf. indstillingen og bilagene, er der ydermere ikke noget i høringen, som har betydet, at det kan forventes, at institutionen fremover vil være i dialog med det pædagogiske tilsyn og forvaltningen eller leve op til de krav, der har været stillet fra forvaltningens side om pædagogisk praksis.

 

Relation mellem ledelsen og forvaltningen

Forvaltningen har løbende været i kontakt med institutionsbestyrelsen i Underhuset/Tagenshave og har redegjort for de forhold, som skulle bringes i orden af hensyn til forsvarligheden i pasningen af børnene. Dette er kun i nogen grad imødekommet og ikke i det forventede tempo. Forvaltningen har ikke tillid til, at ledelsen og institutionsbestyrelsen fremadrettet kan løfte opgaven på en forsvarlig måde.

 

Relation mellem ledelsen og tilsynet

Tilsynet har observeret en række udfordringer i institutionen og har derfor søgt at vejlede, hjælpe og understøtte institutionen de steder, hvor der er udfordringer institutionen ikke kan løse på egen hånd. Ledelsen i Underhuset/Tagenshave har ikke ønsket at gøre brug af forvaltningens støtte, men har udtrykt mistillid til tilsynet og har ikke ønsket samarbejdet. For at imødekomme ledelsen har to uvildige konsulenter været på skærpet tilsyn. De nåede frem til samme konklusion. Forvaltningen kan ikke se, hvordan der fremadrettet kan genetableres et samarbejde med ledelsen, der muliggør, at forvaltningen kan leve op til sit ansvar som garant for forsvarlighed og pædagogisk kvalitet i pasningen.

 

Styringspotentiale

Som alle andre institutioner har Underhuset/Tagenshave fået udmeldt budget efter antallet af indmeldte børn. Endvidere har institutionen fået midler til social normering. Det er ledelsens ansvar at tilpasse antallet af personale(udgifter) til antallet af børn. Denne tilpasning er ikke sket i tilstrækkeligt omfang, hvilket betyder at det ikke vurderes muligt at rette op på de økonomiske udfordringer, der er i institutionen.

Økonomi

Børne- og Ungdomsforvaltningen udbetaler driftstilskud til Underhuset/Tagenshave i opsigelsesperioden jf. de vedtagne budgetmodeller på 0-17 årsområdet. Forvaltningen forpligter sig ikke til at afholde udgifter ud over dette, hverken i forhold til personale, lokaleleje eller reetablering af disse.

Underhuset/Tagenshave er på økonomisk handleplan. I nedenstående skema ses udviklingen i Underhuset/Tagenshaves økonomi før og efter sammenlægningen 1. januar 2011. Institutionerne havde ved sammenlægningen et underskud på 1,2 mio. kr., som er steget med over 700.000 kr. i løbet af 2011 til et underskud på 1,9 mio. kr. I 2012 får Underhuset/Tagenshave udmeldt driftsbudget på 6,7 mio. kr., som ville være 1,9 mio. kr. højere, hvis ikke der var underskud. I 3. Regnskabsprognose opgjorde SBBU selv deres forventede underskud i 2012 til 1,75 mio. kr., hvor institutionen afdrager 166.451 kr. i 2012. I handleplanen fremgår det, at de vil afdrag 250.000 kr. i 2012. Handleplanen forventes dermed ikke, at blive overholdt jfr. ovenstående. 

Underskud

2009

2010

2011

2012

Tagenshave

 90.720

 569.078

 

 

Underhuset

 212.757

 625.339

 

 

Underhuset/ Tagenshave

 303.477

 1.194.417

 1.915.765

1.749.314

Øget gæld i forhold til året før

 

 890.940

 721.348

 -166.451

Der er indgået en Økonomisk/strukturel handleplan med institution gældende fra 1. januar 2011 til 31. december 2012 hvor de blev tildelt indfasningsmidler på 58.239 kr. årligt. Indfasningsmidler bortfalder pr. 31. december 2012.

Det er forvaltningens vurdering, at Underhuset/Tagenshave ikke vil kunne rette op på sin nuværende økonomiske situation. Der er derfor ikke grundlag for at tilføre yderligere midler, da dette vil give tab.

Videre proces

Hvis opsigelsen af driftsaftalen godkendes sendes den umiddelbart efter udvalgsmødet til Underhuset/Tagenshaves bestyrelse, og der inviteres til et møde om forløbet i uge 8 2013.

Forvaltningen vil indgå aftale med institutionens bestyrelse om en afviklingsplan og herunder afklare håndteringen af institutionens underskud. Der er som udgangspunkt 9 måneders opsigelse af driftsoverenskomsten, og afviklingsplanen skal således gælde i opsigelsesperioden. Forvaltningen vil endvidere indgå aftale med bestyrelsen om tilpasning af forbruget til antallet af indskrevne børn, således at udgifterne ikke eskalerer yderligere.

I forhold til de konkrete pladser er det forvaltningens vurdering, at der er tale om så få børnehave- og fritidshjemsbørn, så de ville kunne optages i den eksisterende institutionsmasse.

 

I forhold til klubpladserne, vil forvaltningen gerne kunne bevare antallet af klubpladser i et klubfællesskab i området.

Hvis indstillingen vedtages og driftsoverenskomsten opsiges, vil børnehavebørnene og fritidshjemsbørnene få tilbudt plads i en anden institution, så de sikres et ubrudt pasningsforløb. Forældrene vil til Pladsanvisningen kunne afgive vejledende ønsker om plads andet sted. Og forvaltningen vil gå i dialog med forældrene med henblik på bedst muligt at imødekomme deres ønsker om anden plads. Ydermere vil der blive lagt vægt på, at børnene såvidt muligt, hvis forældrene ønsker det, kan overgå til andre institutioner i eksisterende kammeratskabsgrupper under hensyntagen til den eksisterende kapacitet i området.

Angående klubpladserne vil forvaltningen undersøge muligheden for, efter opsigelsen af den nuværende aftale, at etablere pladserne i regi af et klubfællesskab i området og under ledelse af dette klubfælleskab.
 

                    Else Sommer                               /Henriette Bjørn Nielsen

 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, idet udvalget var enig om at præcisere det 5. at-punkt, der får følgende ordlyd: "at de gældende økonomiske aftaler - herunder økonomiske handleplaner fortsat er gældende frem til institutionen lukker":

For stemte 8 medlemmer: A, B, F og Ø.

Imod stemte 1 medlem: C.

2 medlemmer undlod at stemme: O og V.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre undlader at stemme for denne sag. Vi deler bekymringen for det pædagogiske niveau, men undrer os til gengæld over opstillingen af de økonomiske problemer, der ikke er større end hvad kommunale skoler og institutioner tidligere har præsteret - uden at dette har haft konsekvens for de pågældende ledelsesgrupper."
Til top