Mødedato: 20.01.2021, kl. 18:30
Mødested: Telefonmøde via Teams

Høring - Miljøkonsekvensrapport for Lynetteholmen

Se alle bilag

Indstilling

Formanden indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget beslutter at indsende vedhæftede høringssvar vedr. Miljøkonsekvensrapport for Lynetteholmen.

Problemstilling

Trafik, Bygge og Boligstyrelsen der er VVM-myndighed har sendt miljøkonsekvensrapport for Lynetteholmen i offentlig høring i perioden 30. november til 25. januar 2021.

By & Havn har udarbejdet en miljøkonsekvensrapport for etablering af Lynetteholm - en ny halvø der ønskes etableret i Københavns Havn i forlængelse af Refshaleøen. 

Lynetteholm vil udgøre et areal på ca. 2,8 km2. Der vil for størstedelen være tale om et nyttiggørelsesdepot, hvori der kan deponeres overskudsjord fra anlægsprojekter i København. Opfyldet forventes at vare 30-40 år, alt efter anlægsaktiviteten i byen.

Tilladelse til etableringen af Lynetteholm vil blive givet ved en anlægslov, som skal vedtages af Folketinget.

Miljøkonsekvensrapporten beskriver de miljøpåvirkninger, som etablering af Lynetteholm vil medføre. Miljøvurderingen vedrører etablering af øen samt jordopfyld.

 

Løsning

Østerbro Lokaludvalg besluttede i december 2020 at udsende en spørgeskemaundersøgelse i lokaludvalgets borgerpanel for dels at henledes borgernes opmærksomhed på projektet, og dels for at input til lokaludvalget høringssvar til rapporten.

Omkring 2.000 borgere besvarede undersøgelsen, og en sammenfatning af undersøgelsen er vedhæftet som bilag.

Fagudvalget for byplan, miljø og teknik behandlede sagen på deres møde den 7. januar 2021, hvor By og Havn deltog og præsenterede rapporten og besvarede udvalgets spørgsmål.

På baggrund af drøftelser i fagudvalget og input fra borgerpanelundersøgelsen, har fagudvalget udarbejdet vedhæftede udkast til høringssvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

Videre proces

 

Sekretariatet står for at tilpasse udkastet eventuelle ændringer og afsender lokaludvalgets høringssvar til Trafik, Bygge og Boligstyrelsen.

Beslutning

ÆF1. David Rønne stillede følgende ændringsforslag:

Østerbro lokaludvalg noterer sig med stor bekymring, at der vil blive karteret jord i Nordhavnen frem til 2035, samt at der åbnes for, at 3,5 mio. tons jord yderligere kan deponeres der frem til 2027, hvilket uundgåeligt vil resulterer i en fortsat belastning som følge af de mange jordkørsler. Lokaludvalget opfatter det som misvisende, at det fremgår af projektbeskrivelsen, at Lynetteholmen er nødvendig for at håndtere Københavns jorddeponi.  I stormflodsplanen fra 2017 fremgår det klart, at det opfattes som langt mere presserende at sikre Amagers østkyst end  strækningen mellem Refshaleøen og Nordhavn. Derfor ville Københavns overskudsjord i en lang årrække kunne anvendes til dette formål i stedet.

For ændringsforslaget stemte: David Rønne, Allan Tyrrestrup, Britta Bürckel, Iben Vestergård, Gamado Wolagbe, Sheku Amadu Jalloh.

Imod stemte: Dan Pedersen, Finn Larsen, Bo Sandberg, Jóannes J. Gaard, Allan Marouf, Finn Kristiansen, Morten Buchwald.

Følgende undlod at stemme: Jan Sørensen, Jesper Koefoed-Melson, Marika Tingleff.

Ændringsforslaget faldt efter afstemning.

ÆF2. Joannes J. Gaard stillede følgende ændringsforslag:

Østerbro lokaludvalg noterer sig med stor bekymring, at der vil blive karteret jord i Nordhavnen frem til 2035, samt at der åbnes for, at 3,5 mio. tons jord yderligere kan deponeres der frem til 2027, hvilket uundgåeligt vil resulterer i en fortsat belastning som følge af de mange jordkørsler. 

For ændringsforslaget stemte: Iben Vestergård, Finn Kristiansen, Bo Sandberg, Jóannes J. Gaard, David Rønne, Gamado Wolagbe, Allan Marouf.

Imod ændringsforslaget stemte: Dan Pedersen, Britta Bürckel, Morten Buchwald.

Følgende undlod at stemme: Finn Larsen, Allan Tyrrestrup, Jesper Koefoed-Melson, Marika Tingleff, Jan Sørensen, Sheku Amadu Jalloh. 

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning.

ÆF3. David Rønne stillede følgende ændringsforslag:

Østerbro er en bydel med mange sejlere. Det er med til at bevare opfattelsen af byen som en havneby og dermed en stærk del af byens maritime identitet. Derfor er vi stærkt bekymrede. Ikke over hvad der står, men over hvad der netop IKKE står. Intet sted i VVM redegørelsen fremgår en reel og tydelig vurdering af konsekvenserne for de mange sejlende. Søfartsstyrelsen, som eller er myndighed på området, har ikke været involveret i sikkerhedsvurderinger af konsekvenserne for sejladsen af de ændrede havne og strømforhold der følger af anlægsarbejderne og projektets udformning. Disse vil blandt andet indebære en lukning af Lynetteløbet. Dette vil tvinge tung kommerciel sejltrafik sammen med småsejlere i Kronløbet. Ligeledes indskrænkes Hollenderdybet kraftigt, hvilket må forventes at skabe en væsentligt kraftigere strøm i området. Dette kan få mindre både til at søge ud i Kongedybet, hvilket igen øger risikoen for kollision mellem tung og let sejlads. Dette mener Lokaludvalget samlet set udgør en øget risiko for småsejlende, som det er afgørende at få belyst af en kvalificeret myndighed. En grundig belysning af disse konsekvenser bør åbenlyst være en forudsætning for, at der kan besluttes en anlægslov. Lokaludvalget opfordrer derfor til, at høringsprocessen sætte i bero og først genoptages, når en sådan analyse og sikkerhedsvurdering fra søfartsstyrelsen foreligger.

For ændringsforslaget stemte: Finn Larsen, Britta Bürckel, Iben Vestergård, Marika Tingleff, Finn Kristiansen, David Rønne Gamado Wolagbe, Sheku Amadu Jalloh. 

Imod stemte: Dan Pedersen, Bo Sandberg, Jóannes J. Gaard.

Følgende undlod at stemme: Allan Tyrrestrup, Jesper Koefoed-Melson, Morten Buchwald, Jan Sørensen, Allan Marouf. 

Ændringsforslaget blev vedtaget.

ÆF4. David Rønne stillede følgende ændringsforslag:

Processens demokratiske underskud
Udfra resultatet af vores borgerpanelsundersøgelse kan vi se at de adspurgte generelt oplever, at de ikke har demokratisk indflydelse på byens udvikling. 65% svarer, at de enten er "uenige" eller "meget uenige" på spørgsmålet "Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Jeg synes, at jeg har demokratisk indflydelse i forhold til Københavns langsigtede byudvikling?" men kun 34% svarer at de er "enige" eller "meget enige". Dette peger på et problematisk demokratisk underskud i spørgsmål om byens udvikling generelt. Når det så drejer sig om Lynetteholmen, så er resultatet endnu mere problematisk. Her er der tale om at 87% har svaret "uenig" eller "meget uenig" på spørgsmålet: "Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Jeg synes, at jeg har haft demokratisk indflydelse på den igangværende beslutningsproces om Lynetteholm?" og kun 13% har svaret "enig" eller "meget enig". Dermed er det tydeligt, at borgerne oplever en meget utilfredsstillende grad af demokratisk indflydelse på deres bys langsigtede udvikling og i særdeleshed i forhold til Lynetteholmen. Det er derfor Østerbros Lokaludvalgs indstilling, at beslutningen om etableringen af Lynetteholmen bør udskydes til det er muligt at lave en fyldestgørende borgerinddragelse igen, hvilket vi hermed opfordrer til.

 

For ændringsforslaget stemte: Britta Bürckel, Iben Vestergård, David Rønne

Imod ændringsforslaget stemte: Dan Pedersen, Finn Kristiansen, Morten Buchwald, Bo Sandberg, Jóannes J. Gaard, Gamado Wolagbe, Sheku Amadu Jalloh, Allan Marouf.

Følgende undlod at stemme: Finn Larsen, Allan Tyrrestrup, Jesper Koefoed-Melson, Marika Tingleff, Jan Sørensen.

Ændringsforslaget faldt.

ÆF5. Joannes J. Gaard stillede følgende ændringsforslag:

 

Processens demokratiske underskud
Udfra resultatet af vores borgepanelsundersøgelse kan vi se at de adspurgte generelt oplever, at de ikke har demokratisk indflydelse på byens udvikling. 65% svarer, at de enten er "uenige" eller "meget uenige" på spørgsmålet "Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Jeg synes, at jeg har demokratisk indflydelse i forhold til Københavns langsigtede byudvikling?" men kun 34% svarer at de er "enige" eller "meget enige". Dette peger på et problematisk demokratisk underskud i spørgsmål om byens udvikling generelt. Når det så drejer sig om Lynetteholmen, så er resultatet endnu mere problematisk. Her er der tale om at 87% har svaret "uenig" eller "meget uenig" på spørgsmålet: "Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn: Jeg synes, at jeg har haft demokratisk indflydelse på den igangværende beslutningsproces om Lynetteholm?" og kun 13% har svaret "enig" eller "meget enig". Dermed er det tydeligt, at borgerne oplever en meget utilfredsstillende grad af demokratisk indflydelse på deres bys langsigtede udvikling og i særdeleshed i forhold til Lynetteholmen. 

For ændringsforslaget stemte: Dan Pedersen, Iben Vestergård, Jóannes J. Gaard, David Rønne.

Imod ændringsforslaget stemte: Finn Larsen, Marika Tingleff, Finn Kristiansen, Morten Buchwald, Bo Sandberg, Gamado Wolagbe, Sheku Amadu Jalloh.

Følgende undlod at stemme: Allan Tyrrestrup, Britta Bürckel, Jesper Koefoed-Melson, Jan Sørensen, Allan Marouf. 

Ændringsforslaget faldt efter afstemning.

ÆF6. Finn Kristiansen stillede følgende ændringsforslag:

Lynetteholmen etableres som en ø med opretholdelse af det nuværende Lynetteløb i en bredde af 20-25 m med tilkørsel i tunnel(er) for biler, cykler og gående under løbet samt Østre Ringvej og Metro. Over tunnel kan senere etableres en højvandsport/sluse. Herved opnås en række attraktive grunde ud til Lynetteløbet og den nuværende trafikseparation imellem større kommercielle skibe og småskibe/fritidsfartøjer blandes ikke i kronløbet. Etablering af Lynetteholmen som en Ø muliggør også en senere etablering af en lav oplukkelig cykelbro fra Lynetteholmen over Trekroner til Langelinie. 

For ændringsforslaget stemte:

Dan Pedersen, Finn Larsen, Allan Tyrrestrup, Marika Tingleff, Finn Kristiansen, Morten Buchwald, Gamado Wolagbe, Allan Marouf.

Imod ændringsforslaget stemte: Bo Sandberg, Jóannes J. Gaard.

Følgende undlod at stemme: Britta Bürckel, Sheku Amadu Jalloh, Jesper Koefoed-Melson, Iben Vestergård, Jan Sørensen, David Rønne.

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning.

ÆF7.

David Rønne stillede følgende ændringsforslag:

 

Østerbro Lokaludvalg noterer sig med bekymring, at etableringen af Lynetteholmen er første skridt i en serie af sammenhængende projekter. Derfor mener Lokaludvalget at der burde have været udarbejdet en samlet VVM, der omfatter etableringen af Lynetteholmen, flytningen af rensningsanlægget Lynetten, etableringen af havnetunnelen, etableringen af metro til området, etablering af skybrudssikrende tekniske elementer (sluser o.lign) samt etableringen af øvrig infrastruktur som, adgangsveje, fjernvarme, kloakering, el, vand m.m. Dette bør behandles samlet af Københavns Kommune forud for at det evt. udmøntes i en anlægslov.

For ændringsforslaget stemte: Dan Pedersen, Finn Larsen, Britta Bürckel, Ibben Vestergård, Jan Sørensen, David Rønne, Gamado Wolagbe, Sheku Amadu Jalloh.

Imod ændringsforslaget stemte: Finn Kristiansen, Morten Buchwald, Bo Sandberg, Jóannes J. Gaard.

Følgende undlod at stemme: Allan Tyrrestrup, Jesper Koefoed-Melson, Allan Marouf. 

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning.

ÆF8

David Rønne stillede følgende ændringsforslag: 

At der mellem linje 10 og 11 i udkastet tilføjes:

Derfor mener Lokaludvalget at beslutningen bør udskydes, således at der sikres en bedre borgerindragelse, mens vi samtidig...

 

For ændringsforslaget stemte: David Rønne.

Imod ændringsforslaget stemte:  Allan Marouf, Dan Pedersen, Finn Larsen, Allan Tyrrestrup, Marika Tingleff, Gamado Wolagbe, Sheku Amadu Jalloh, Finn Kristiansen, Morten Buchwald, Bo Sandberg, Jóannes J. Gaard.

Følgende undlod at stemme: Jesper Koefoed-Melson, Iben Vestergård, Jan Sørensen, Britta Bürckel.

Ændringsforslaget faldt efter afstemning.

 




Til top