Mødedato: 23.09.2014, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Sikker By: Delvis udmøntning af akutpulje til 18+-gruppen i Urbanplanen

Se alle bilag
Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der i forbindelse med nedrivning af Solvangcentret skal overføres 935 t. kr. fra Sikker Bys akutpulje til SSP København til iværksættelse af en ekstraordinær forebyggende indsats målrettet 18+-gruppen i Urbanplanen.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1. at der anvendes 935 t. kr. i drift fra akutpuljen under Sikker By til en ekstraordinær forebyggende indsats målrettet 18+-målgruppen i Urbanplanen. Midlerne overføres fra Økonomiudvalgets bevilling Redningsberedskabet, funktion 0.58.95.1 til Socialudvalgets bevilling Tværgående opgaver og administration, funktion 5.72.99.1.

Problemstilling

Med overførselssagen 2013-2014 blev der afsat 1 mio. kr. til akutpuljen. Af aftaleteksten fremgår i den forbindelse:

Parterne har fokus på hurtigt at kunne håndtere eventuelt kommende udfordringer på Sikker By-
området. Dette kan, hvis behovet opstår, ske ved at udmønte en del af akutpuljen vedrørende Sikker By til SSP. - 1,0 mio. kr. i drift til akutpuljen i 2014.

Siden februar 2012 har unge i Urbanplanen fra områdets 18+ grupperinger drevet en brugerstyret 18+ klub med støtte fra Helhedsplanen (boligselskabet 3B's boligsociale indsats, også kaldet Partnerskabet). Klubben har til huse i lokaler i Solvangcentret. SSP København vurderer, at brugergruppen udgøres af 40-50 unge. Gruppen har i perioder, hvor de ikke har haft adgang til fælles ramme, været meget uroskabende i lokalområdet. Uroen er kommet til udtryk ved truende adfærd og omfattende hærværk. Kendetegnende for brugergruppen er dels en kerne af unge mænd med omfattende kriminalitet og manglende tilknytning til uddannelse, job og kommunale tilbud, samt en bredere gruppe af unge mænd, der i nogen grad er socialt udsatte. Med nedrivningen af Solvangcentret, besluttet af Borgerrepræsentationen på møde den 21. august 2014, dagsordenspunkt 20, som forventes påbegyndt i maj 2015, forsvinder den fysiske ramme for de unges fritidsaktiviteter og sociale samvær.

SSP sekretariatet vurderer, at der er behov for at sikre, at den samlede gruppe efter behov kommer i kontakt med myndigheder for støtte og vejledning samt tilknytning til alternative fritidsaktiviteter. Dette for at forhindre, at målgruppen efterlades i lokalområdet og finder sammen på gadeplan, hvilket vurderes vil give anledning til uroskabende adfærd og konflikter med beboere og myndigheder. Der er således behov for at sikre, at målgruppen fremadrettet benytter normalsystemet på linje med andre borgere.

Løsning

SSP København har i tæt dialog med den boligsociale indsats Partnerskabet (Helhedsplanen) drøftet mulighederne for at støtte målgruppen til alternativer til 18+ værestedet. Parterne er enige om, at der er behov for tæt samarbejde mellem den boligsociale indsats og kommunen for håndtering af den aktuelle situation.

Kernegruppen af kriminelle og kriminalitetstruede unge mænd foreslås håndteret i regi af SSP København, hvor et særligt skræddersyet pilotprojekt kan bringes i anvendelse overfor målgruppen. Indsatsen vil omfatte ca. 15 personer primært mellem 18 og 25 år.

Den resterende gruppe af udsatte unge mænd håndteres i regi af Partnerskabet (Helhedsplanen). Målgruppen spænder bredt fra unge, som er i gang med uddannelse og/eller job, over unge med primært sociale problemer til unge, der er i eller i periferien af kriminelle miljøer. Disse tilbydes et projektforløb primært med fokus på etablering af fritidsaktiviteter og medinddragelse i forslag til fremtidige aktiviteter i Urbanplanen. I Urbanplanens pionerforløb forventes deltagelse af 10-15 unge. Det forventes, at 3-5 af de unge også indgår i SSP projektet.

SSP vurderer, at indsatsen overfor målgruppen skal iværksættes i efteråret 2014 og afsluttes inden nedrivning af værestedet påbegyndes, for derved at sikre, at de unge har bæredygtig kontakt til alternativer, inden 18+ værestedet lukkes. Indsatsen i regi af SSP København kan påbegyndes i september 2014 og afsluttes i løbet af april 2015.

Indsatsen i regi af Partnerskabet (Helhedsplanen) er allerede påbegyndt i juni 2014 og forløber i første omgang frem til årsskiftet 2014/15.
 
Indsatserne er yderligere uddybet i de vedhæftede bilag.

Økonomi

Der udmøntes i alt 935 t. kr. til indsatsen fra akutpuljen. Herefter resterer 30 t. kr. i akutpuljen. Midlerne udmøntes via SSP-sekretariatet. SSP anvender 350 t. kr. i 2014 og 200 t. kr. i 2015. Udmøtningen af de 200 t. kr. forudsætter således, at de bevilliges overført fra 2014 til 2015. Dette søges gjort i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2015. Herudover udmøntes 385 t. kr. i 2014 til indsatsen All In i regi af Helhedsplanen.

Den endelige omplacering af midler finder sted i forbindelse med førstkommende sag om bevillingsmæssige ændringer.

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Sikker By: Delvis udmøntning af akutpulje til 18+-gruppen i Urbanplanen

Økonomiudvalgets beslutning den 23. september 2014

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top