Mødedato: 15.08.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Udrulning af dispensere til bioposer i alle etageejendomme

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

København har i Ressource- og Affaldsplan 2024, Cirkulær København, et mål om 70% genanvendelse i 2024, hvortil der løbende skal udvikles nye løsninger for borgerne. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller en udrulning af dispensere til bioposer og køkkenkurve i alle etageejendomme. Den skal sikre nemmere og mere stabil adgang til sorteringsudstyret, hvilket er vigtigt for at sikre høj genanvendelse. Dispenseren er billigere i drift end de nuværende distributionskanaler, og investeringen forventes at være tilbagebetalt på fire år samt på sigt at medføre besparelser. Forvaltningen ønsker at finansiere indkøb og udrulning af bioposedispenserne med overskydende midler på budgetrammen for Cirkulær København, som oprindeligt var afsat til afledt drift. Det vil derfor ikke øge affaldsgebyrerne.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen opsætter bioposedispensere til alle etageejendomme frem mod udgangen af 2024., herunder at finansieringen af udrulningen, som er beregnet til at koste ca. 22 mio. kr., afsættes blandt de 30,3 mio. kr. i overskydende midler fra afledt drift på den eksisterende budgetramme for Cirkulær København.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge ag sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme. 

Problemstilling

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til en udrulning af dispensere til bioposer og køkkenkurve i alle etageejendomme, som vil afløse den nuværende distribution af sorteringsudstyret. I dag kan bioposer og køkkenkurve enten afhentes på genbrugsstationer og alle biblioteker (undtagen Hovedbiblioteket), bestilles til postomdeling eller bestilles i større mængder til ejendommen af en affaldsansvarlig. Den større efterspørgsel skaber bl.a. et stort pres på bibliotekerne som afhentningssteder og gør den nuværende distribution – særligt på grund af postomdeling af poser – dyrere at drifte end den nye løsning med bioposedispensere. Initiativet om bioposedispensere er udviklet som en del af en indsats i Cirkulær København på baggrund af analyser, og projektmidler til udrulningen har derfor ikke været regnet ind i den oprindelige budgetramme.

Løsning

København har gennem Cirkulær København en målsætning om 70 % genanvendelse af husholdningsaffaldet ved udgangen af 2024. Madaffald udgør den største affaldstype i husholdningsaffaldet, og det er derfor vigtigt at indsamle madaffald for at øge genanvendelsesprocenten. Teknik- og Miljøforvaltningen har som en del af Cirkulær København haft fokus på at undersøge borgernes udfordringer i forhold til sortering i hverdagen. Undersøgelsen viser, at tilgængelighed af bioposer og køkkenkurve til madaffald er centralt for at fastholde borgerne i den gode vane med at sortere og for at få flere til at begynde med det.

Som led i en af Cirkulær Københavns indsatser, har forvaltningen, på baggrund af den indsamlede viden, udviklet en bioposedispenser med henblik på at sikre borgerne nem og stabil adgang til bioposer og køkkenkurve. En bioposedispenser er en beholder til bioposer og køkkenkurve, som kan opsættes i etageejendomme, så beboere kan tage nye bioposeruller og køkkenkurve efter behov. Den nyudviklede ”holder”, til at sætte køkkenkurven på almindelige affaldsstativer vil også kunne distribueres via dispenseren. Den samlede udvikling, med arbejdstimer, prototyper og test, har kostet ca. 2,6 mio. kr. Billeder af dispenseren findes i bilag 2.

For at være sikker på, at dispenseren har den forventede effekt og lever op til driftstekniske krav, blev 20 enheder testet i 16 ejendomme fra september 2022 til februar 2023. Hovedkonklusionerne fra testen:

  • Beboere er glade for dispenseren – 98 % af de adspurgte i testen foretrækker dispenseren frem for andre forsyningskanaler.
  • Med øget forbrug af bioposer og køkkenkurve er bioposedispenseren en billigere distributionskanal (se økonomiafsnittet).
  • Dispenseren blev testet i alt slags vejr (sensommer til vinter). Der var ingen fejl eller driftsproblemer.
  • Dispenseren er nem at drifte, og der var ingen dispensere, der løb tom for poser i testperioden.
  • Testen indikerer, at genanvendelsen af madaffald steg i ejendommene, som fik bioposedispenseren.

Den nye løsning med bioposedispenseren skal erstatte de nuværende distributionskanaler, hvor bioposer kan afhentes på biblioteker og genbrugsstationer eller bestilles på kommunens hjemmeside. Når bioposedispenseren er fuldt udrullet i alle etageejendomme, vil de nuværende distributionskanaler så ophøre, bortset fra, at der stadig vil kunne hentes køkkenkurve og bioposer på genbrugsstationer og nærgenbrugsstationer. Villaejendomme kan desuden fortsat få nye poser fra renovationsmedarbejdere ved at binde en pose på beholderen i indkørslen. Poserne lægges her på låget i forbindelse med afhentning af madaffaldet.

Frederiksberg Kommune har vist interesse for bioposedispenseren og har fået politisk godkendelse til at deltage i udbud om indkøb af dispensere sammen med Københavns Kommune, hvis indstillingen tiltrædes.

Bioposedispenserne forventes desuden, på baggrund af testen og forudgående analyser, at have en positiv effekt på genanvendelsesprocenten på grund af mere udsorteret madaffald.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte:

  • At udrulningen af bioposedispensere til alle etageejendomme, som beskrevet, skal udsættes og evt. indstilles som initiativ i Ressource- og Affaldsplan 2030, hvor den i så fald tidligst igangsættes fra starten af 2025.
  • At udrulningen af bioposedispensere til alle etageejendomme, som beskrevet, ikke udrulles og ikke indstilles efterfølgende.

Økonomi

Den foreslåede løsning med udrulning af bioposedispenseren til alle etageejendomme koster ca. 22 mio. kr., som primært skal dække indkøb af dispensere med og uden stander, opstilling i gårdene og projektledelse – svarende til ca. 2.800 kr. per dispenser (alt inklusiv). Finansieringen foreslås afsat blandt de i alt 30,3 mio. kr., der er overskydende midler fra afledt drift på den eksisterende budgetramme for Ressource- og Affaldsplan 2024. Den nyudviklede ”holder”, til at sætte køkkenkurven på almindelige affaldsstativer vil også kunne distribueres via dispenseren

Cirkulær Københavns budgetramme består bl.a. af afledt drift, fordi indsatserne i Cirkulær København hæver genanvendelsesprocenten og medfører, at større affaldsmængder skal behandles til genanvendelse, hvilket er dyrere end forbrænding. Overskydende midler afsat til afledt drift bliver som udgangspunkt ikke anvendt til andre formål uden politisk godkendelse og vil derfor falde tilbage til københavnerne. De overskydende midler på 30,3 mio. kr. skyldes primært, at ibrugtagningen af sorteringspunkterne sker senere end forudsat i tidsplanen, der blev lagt i 2017, hvilket har ledt til besparelser på de afsatte driftsmidler.

Fordi overskydende midler som udgangspunkt falder tilbage i form af lavere affaldstakst, vil investeringen på de 22 mio. kr. svare til en takstnedsættelse på 11 kr. per år i seks år. De resterende 8,3 mio. kr. vil fortsat falde tilbage, svarende til en besparelse på ca. 4 kr. per husstand per år over seks år.

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer dog, at de årlige driftsbesparelser ved udrulning af bioposedispenseren vil give en tilbagebetalingstid på investeringen på omkring fire år og på sigt medføre en nettobesparelse. Det baseres på, at de årlige driftsomkostninger til opfyldning og vedligehold af de nye dispensere er lavere end de nuværende distributionsomkostninger samt en forventning om, at udsorteringen af madaffald i 2023 og 2024 fordobles i forhold til 2022, hvilket yderligere øger den årlige driftsbesparelse. Den konkrete besparelse afhænger af den samlede mængde udsorteret madaffald og dermed efterspørgslen på bioposer.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte et udbud på produktionen af dispenserne og fra marts 2024 påbegynde en udrulning af dispenserne i alle etageejendomme. Udrulningen forventes at være afsluttet i september 2024.

 

   Søren Wille                                                                    / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen opsætter bioposedispensere til alle etageejendomme frem mod udgangen af 2024., herunder at finansieringen af udrulningen, som er beregnet til at koste ca. 22 mio. kr., afsættes blandt de 30,3 mio. kr. i overskydende midler fra afledt drift på den eksisterende budgetramme for Cirkulær København.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 12. juni 2023

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Dagsordenspunkt 25: Udrulning af dispensere til bioposer i alle etageejendomme (2023-0157964)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 15. august 2023

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top