Mødedato: 12.12.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag vedr. brug af skifteholdsarbejde ved renovering af svømmehaller

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har efter et medlemsforslag, stillet af Det Konservative Folkeparti i maj 2023, bedt Økonomiforvaltningen om at udarbejde en beskrivelse af mulighederne for at udbyde renovering af kommunens svømmehaller med skiftehold. Københavns Ejendomme har via en rådgiver foretaget en vurdering af mulighederne. Det konkluderes, at det er uhensigtsmæssigt at gennemføre svømmehalsrenoveringer ved hjælp af skiftehold på grund af støjgener, mangel på arbejdskraft samt økonomi. Økonomiforvaltningen indstiller derfor, at der ikke arbejdes videre med det pågældende medlemsforslag. 

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at det godkendes, at Økonomiforvaltningen ikke arbejder videre med at udbyde fremtidige renoveringer af svømmehaller i skiftehold, 
  2. at medlemsforslag om fremrykning af renovering af svømmehaller af den 4. maj 2023 stillet af Det Konservative Folkeparti, jf. bilag 1, hermed er håndteret.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen har bedt Økonomiforvaltningen om at udarbejde en besvarelse af medlemsforslaget om at udbyde renovering af kommunens svømmehaller i skiftehold, og dermed forcere byggesagerne. 

Københavns Kommune mangler svømmehalskapacitet samtidig med, at flere svømmehaller trænger til gennemgribende vedligehold, der kræver nedlukning. Kultur- og Fritidsudvalget blev den 21. juni 2022 forelagt en renoveringsplan over en række svømmehaller, der kræver omfattende vedligehold for at sikre fortsat drift. Det drejer sig om Vesterbro Svømmehal, Sundby Bad, Emdrup Bad, Frankrigsgade Svømmehal og Valby Kulturhus, samt Kirsebærhavens Skole Svømmehal og Damhusengens Skoles Svømmehal. Samtlige indsatser forventes at kræve nedlukning af svømmehallerne i en længere periode.

Løsning

Københavns Ejendomme (KEJD) har vha. en rådgiver undersøgt mulighederne for og konsekvenserne ved at udføre vedligehold af svømmehaller ved at bruge skiftehold. Rådgiverens vurdering fremgår af bilag 2.

Rådgiver vurderer, at det i kortere perioder kan lade sig gøre at optimere renoveringsopgaver i svømmehaller ved anvendelse af arbejde i to holdskift. KEJD gør allerede brug af forcering i kortere periode på byggesager, hvor det giver mening. Rådgiver vurderer dog, at det ikke er realiserbart generelt at reducere byggetiden over en længere periode ved brug af skiftehold. KEJD er enig i rådgivers vurdering og genkender problematikker fra tidligere renoveringssager.

KEJD og rådgiver peger på følgende udfordringer i forhold til at benytte skiftehold:

  • Støjgener fra byggeri
  • Øgede omkostninger og behov for yderligere måltal
  • Mangel på kvalificeret arbejdskraft og risiko for forringet kvalitet
  • Venteperioder samt indregulering af vandkvalitet og tekniske installationer

Nedenfor fremgår en mere detaljeret beskrivelse af disse udfordringer. 

Støjgener fra byggeri
Støjgener fra byggepladsen sætter en begrænsning for muligheden for arbejde udenfor normal arbejdstid. I Københavns Kommunes bygge- og anlægsforskrift, der er gældende for alle byggesager i København, reguleres, hvornår og hvor meget en byggeplads må støje (se bilag 3). Støjgrænserne er udarbejdet for at beskytte naboer til byggepladser, og de fleste svømmehaller ligger i tætbebyggede beboelsesområder. For KEJDs renoveringsprojekter på svømmehaller betyder det i praksis, at der i udgangspunktet kan arbejdes i perioderne mandag til fredag mellem kl. 07.00-19.00 og lørdage kl. 08.00 til 17.00.

Det er udelukkende projekter af samfundskritik karakter, fx et kritisk infrastrukturprojekt, der kan modtage dispensation fra disse regler. Der gives ikke dispensation til almindelige renoveringsprojekter herunder vedligehold af svømmehaller.

Øgede omkostninger og behov for yderligere måltal
Renoveringernes budgetter forventes øget ved brug af skiftehold pga. tillæg på håndværkerudgifter. Rådgiver vurderer, at der kan forventes en forøgelse på omkring 15 % af entrepriseomkostningerne. Det er svært at afgøre, om 15 % fordyrelse er retvisende. Det vil kræve konkret vurderinger af hvert enkelt projekt.

Brug af skiftehold vil også kræve øget brug af anlægsmåltal.  Ved at fremrykke vedligeholdelsen af svømmehaller uden øget anlægsmåltal må andre vedligeholdelsesopgaver på fx daginstitutioner og botilbud udskydes. Svømmehalsrenoveringer uden forcering trækker i forvejen mange måltal og økonomi fra KEJDs vedligeholdelsesbudget.

Slutteligt vil der være øgede krav til byggeledelse og projektledelse ved forceret arbejde, da dette kræver nøjere planlægning og en forøget indsats ifm. overlevering af opgaven fra et skiftehold til det næste.

Manglende kvalificeret arbejdskraft og risiko for forringet kvalitet
Rådgiver vurderer, at den største udfordring ved at forcere tidsplanerne er manglen på kvalificeret arbejdskraft inden for renovering af svømmehaller. Det er både KEJD og rådgivers erfaring, at det er svært at få tilstrækkeligt med bydende til opnåelse af en tilfredsstillende konkurrence ved renovering af svømmehaller. Der eksisterer kun et begrænset antal bydende med kvalificeret arbejdskraft til gennemførelse af denne type opgaver. Det bemærkes fx, at ved renovering af Bellahøj Svømmehal blev opgaven først udbudt med en kort tidsplan, hvilket resulterede i, at KEJD ikke modtog nogen tilbud på opgaven. Det frarådes at gennemføre svømmehalsrenoveringer med mindre erfarne entreprenører.

Brugen af skiftehold vil også medføre øget risici i forhold til den samlede tidsplan, grundet manglende tid til at indhente eventuelle mindre forsinkelser. Opgaver ved anvendelse af skiftehold er vanskelige at forcere yderligere. Det betyder, at selv små forsinkelser medfører en risiko for markante ekstraregninger og forskydninger af hovedtidsplanen. Dette kan f.eks. være skjulte fejl eller forsinkelser i materialeleverancer. Det er udfordringer, der relativt ofte sker i byggeprojekter, men som ofte kan løses ved at forcere dele af projektet løbende og dermed undgå, at hovedtidsplanen rykkes. 

Venteperioder samt indregulering af vandkvalitet og tekniske installationer
Tørretider og rækkefølgen af bestemte arbejdsopgaver vil i perioder af renoveringen forhindre, at arbejdet kan forceres yderligere.  Det vil gøre det vanskeligt at forcere alle opgaver ved en renovering.

I forbindelse med svømmehalsrenovering, skal der også medregnes tid i projekterne til tømning af bassinet og den efterfølgende påfyldning. Det er tidskrævende at sikre et bassin med en tilfredsstillende vandkvalitet og indregulering af de tekniske installationer. Der skal regnes med en periode på op til 2 mdr., fra renoveringen af bassinet er udført til svømmebassinet kan åbnes for brugerne. Dette kan ikke forceres pga. risiko for sikkerhed og sundhed.

Anbefaling fra rådgiver
Anbefalingen fra rådgiveren er, at det bedste alternativ for optimering af udførelsestiden på de enkelte renoveringsopgaver er at gøre dette til et konkurrenceparameter ved udbudsforretningen sammen med pris og kvalitet. KEJD udbyder som udgangspunkt sager med optimerede tidsplaner, der hvor institutioner er lukkede eller midlertidigt genhusede for at minimere lukkeperioder. Derfor vurderer KEJD, at handlingsrummet for minimering af udførelsestiden allerede er begrænset. Ydermere er der en risiko for, at et konkurrenceparameter på tid kan gå ud over kvaliteten.

Økonomi

Rådgiver estimerer, at entrepriseudgifterne forventes at stige med 15 % ved krav om skiftehold. KEJD vurderer, at størrelsesordenen af merudgifter til det enkelte projekt vil bero på en konkret vurdering fra sag til sag.

Videre proces

Med Økonomiudvalgets godkendelse vil KEJD ikke arbejde videre med muligheden for at udbyde svømmehalsrenoveringer med skiftehold. KEJD vil dog stadig arbejde for, at renoveringer tilrettelægges så lukkeperioder minimeres.

 

Søren Hartmann Hede        / Nanna Westerby Jensen

Beslutning

Dagsordenspunkt 7: Opfølgning på medlemsforslag vedr. brug af skifteholdsarbejde ved renovering af svømmehaller (2023-0424527)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 12. december 2023

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top