Mødedato: 09.06.2015, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Redegørelse for udvalgenes budgetbidrag til budgetforslag 2016 (juniindstillingen)

Se alle bilag

Indstillingen redegør for udvalgenes indsendte budgetbidrag for 2016, effektiviseringsforslag, med videre og indarbejder politisk vedtagne korrektioner i udvalgenes budgetrammer. Indstillingen danner herudover grundlag for kommunens budgetforslag (augustindstillingen).

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

1. at udvalgenes korrigerede budgetrammer fastsættes på baggrund af demografireguleringer og øvrige politiske beslutninger som beskrevet i bilag 1,

2. at de forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag i bilag 3 godkendes og indgår i budgetforhandlingerne,

3. at retningslinjerne for udarbejdelsen af budgetforslaget, herunder bemyndigelser til Økonomiforvaltningen til at indarbejde nye skøn for p/l og i samarbejde med forvaltningerne at afklare tekniske udeståender og revurdere udgifter til overførsler, jf. bilag 1, kapitel 7, tiltrædes,

4. at status på arbejdet med budgettemaer for 2016 tages til efterretning, jf. bilag 8,

5. at forvaltningernes betalinger til fællesordninger samlet set sænkes med 3,5 mio. kr. som følge af reduceret opkrævning af driftsaftaler og fællessystemer,

6. at Københavns andel af Movias tilbagebetaling af passagerindtægter i perioden 2008-2014 samt fald i passagerindtægter i 2015 på i alt 75,1 mio. kr. afregnes i 2017, samt at der foretages en tilsvarende kasseopbygning i 2016, som finansieres af råderummet,

7. at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen samt andre relevante forvaltninger skaber et organisatorisk setup for det videre arbejde med borgerrettet digitalisering frem mod budget 2017 med henblik på at skabe kvalitetsforbedringer og nye effektiviseringer.

Problemstilling

I Indkaldelsescirkulæret til budget 2016 (IC2016) (godkendt af Økonomiudvalget den 28. januar 2015) blev udvalgene anmodet om at udarbejde budgetbidrag for 2016, herunder også forslag til forvaltningsspecifikke effektiviseringer på i alt 263,6 mio. kr. Måltallet for de tværgående effektiviseringsforslag udgør 49,0 mio. kr., svarende til et samlet effektiviseringsniveau på 312,6 mio. kr.

Siden IC2016 har Borgerrepræsentationen (BR) endvidere vedtaget en række beslutninger, der påvirker budget 2016, og som indarbejdes i udvalgenes budgetrammer. Hertil kommer budgetkorrektioner med denne indstilling.

Økonomiudvalget besluttede den 17. marts 2015 15 temaer for budget 2016. Videre blev det besluttet, at der til hvert budgettema skal udarbejdes 5-15 budgetnotater.

Løsning

Økonomiforvaltningen anbefaler, at Økonomiudvalget (ØU) godkender de forvaltningsspecifikke effektiviseringsforslag i bilag 3, som herefter indgår i budgetforhandlingerne, samt at ØU tiltræder de i bilag 1 beskrevne budgetrammer.

Der foretages en afrapporteringen af de 15 temaer til budget 2016 i bilag 8. Under hvert tema er der taget udgangspunkt i beskrivelsen af det problem, som ønskes løst. Derudover oplistes de budgetnotater, som der arbejdes med frem mod augustindstillingen.

Endelig orienteres der nedenfor om Københavns Kommunes økonomiske rammer for 2016, status for effektiviseringsstrategien, status for økonomien i budget 2016 samt de største bevægelser siden IC2016, som ligeledes beskrives i bilag 1. Samtlige korrektioner til udvalgenes budgetter fremgår af bilag 7.

Økonomi

De økonomiske rammer i Københavns Kommune præges af den fortsatte befolkningsvækst, som øger skatteindtægterne, men som også giver et demografisk udgiftspres. Økonomi- og Indenrigsministeriets sociale indikatorer viser samtidig, at byens sociale udgiftspres falder – på trods af befolkningsvæksten. Det lavere sociale udgiftspres medfører, at kommunen modtager relativt færre indtægter fra tilskuds- og udligningssystemet. Samtidig er kommunen udfordret af et efterslæb på vedligeholdelse af kommunens ejendomme og veje på 8,4 mia. kr. Tallet vokser som følge af nedslidning mv. med ca. 475 mio. kr. om året, hvis der ikke afsættes midler til området i 2016 og i de kommende år.

Anlægsudgifter
Det vil fortsat være en udfordring for København at videreføre et højt anlægsniveau i 2016 og løfte renoveringsbyrden. Udgifterne som følge af allerede besluttede anlægsprojekter udgør pt. 4,6 mia. kr. i 2016, jf. anlægsoversigten, der foreligges Økonomiudvalget den 9. juni 2015. Bruttoanlæg udgjorde 3,4 mia. kr. i regnskab 2014, og det vurderes, at der kan investeres for op til 3,7 mia. kr. i 2016. Dette niveau er indberettet til KL. Anlægsprojekterne vil blive reperiodiseret i anlægsoversigten i august, hvorefter Økonomiforvaltningen vil gå dialog med de øvrige forvaltninger, hvis niveauet i 2016 fortsat er højt i forhold til overholdelse af økonomiaftalen.

Serviceudgifter
Det forventes, at den kommende økonomiaftale for 2016 vil videreføre den stramme styring af kommunernes serviceudgifter. De stramme rammer sætter samtidig fokus på, hvordan kommunen prioriterer midlerne, så københavnerne sikres mest mulig nytte indenfor de økonomiske rammer. Det er nødvendigt med fortsat fokus på at identificere strukturelle mindreforbrug. Aprilprognosen for regnskab 2015 udviser et samlet forventet mindreforbrug på 305,0 mio. kr. i 2015 inkl. en uudnyttet servicebufferpulje på 106,4 mio. kr. Økonomiudvalgets principper for tværgående prioriteringer af mindreforbrug på service (Økonomiudvalget den 22. maj 2012) medfører, at udvalgene kan omprioritere 50 pct. af indmeldte mindreforbrug til nye aktiviteter, mens de resterende 50 pct. kan indgå i budgetforhandlingerne. I forbindelse med halvårsregnskabet for 2015 vil Økonomiforvaltningen sammen med de øvrige forvaltninger vurdere, om der er mindreforbrug, som kan indgå i budget 2016.

Effektiviseringsstrategi 2016

  • Udvalgene har fremsendt forvaltningsspecifikke forslag for i alt 212,9 mio. kr., som indgår i budgetforhandlingerne for 2016. Sammen med de stigende profiler fra tidligere års effektiviseringer på 52,5 mio. kr. medfører det forvaltningsspecifikke effektiviseringer på 265,3 mio. kr. Det samlede niveau er dermed 1,7 mio. kr. højere end måltallet på 263,6 mio. kr.

  • Måltallet for tværgående effektiviseringer er 49,0 mio. kr. Der er pr. 9. juni 2015 udarbejdet nye tværgående effektiviseringsforslag for 20,9 mio. kr. Med stigende profiler fra tidligere år medfører det samlede effektiviseringer på 37,8 mio. kr. på service og 0,4 mio. kr. på Efterspørgselsstyret Indsats.

  • Der arbejdes videre med forslag på indkøbsområdet frem mod budgetforslaget. Det samlede potentiale i de tværgående forslag er derfor foreløbigt.

Organisatorisk setup for den borgerrettede digitalisering frem mod budget 2017

Citizenprogrammet under Projektrådet for Bedre Borgerbetjening fik med IC2016 et effektiviseringsmåltal på 12 mio. kr. til budget 2016. Der er til juniindstillingen udarbejdet nye effektiviseringsforslag med et samlet potentiale på 1,6 mio. kr. i 2016 i Citizenprogrammet. Inkluderes de stigende profiler fra tidligere år udgør provenuet i Citizenprogrammet 8,2 mio. kr. i budget 2016. Dermed leverer Citizenprogrammet 3,8 mio. kr. mindre end måltallet.

Det fremgik af indstillingen vedr. budgetproces 2016 (Økonomiudvalget den 17. marts 2015), at der skal sættes fokus på "end to end" processer og tværgående effektiviseringer i betjeningen af borgere. Det kunne være i relation til udbredelse af kontaktcenterkonceptet og én indgang til Københavns Kommune, herunder bedre straksafklaring af borgere, der henvender sig telefonisk til kommunen, samt udbredelse af skærmteknologi i mødet mellem borgere og kommunens medarbejdere. Fokus vil være at komme tættere på kommunale kerneprocesser og brugen af digitalisering i mødet med borgere.

Bevillinger der udløber

Der bortfalder i 2016 bevillinger på i alt 270,6 mio. kr. på serviceudgifter, jf. oversigt i bilag 9, som forvaltningernes budgetrammer er reduceret i overensstemmelse med. I udvalgenes budgetlægning er der blevet bevilliget 38,0 mio. kr. varigt til bevillingsudløb, og derudover vurderes det, at bevillingsudløb for 8,1 mio. kr. ikke skal videreføres. Samlet giver det bevillingsudløb for 224,5 mio. kr. i budget 2016.

Den reelle kasse

Økonomiforvaltningen følger løbende op på udviklingen i kommunens reelle kasse, som i forbindelse med halvårsregnskabet vil blive opdateret på baggrund af det forventede forbrug på kommunens styringsområder. Såfremt der ved halvårsregnskabet konstateres, at kassebeholdningen ligger under det anbefalede niveau på 700 mio. kr., bør der ske kasseopbygning. Omvendt kan der ske en udmøntning af midler, såfremt den reelle kasse ligger over det anbefalede niveau. Den reelle kasse blev i forbindelse med regnskabsprognosen for 1. kvartal opgjort til 641 mio. kr.

Retningslinjer for udarbejdelse af budgetforslag

Der anbefales en række tekniske bemyndigelser til Økonomiforvaltningen til at foretage tilrettelser på baggrund af nye skøn for p/l og i samarbejde med forvaltningerne at afklare tekniske udeståender og revurdere udgifter til overførsler, jf. de opstillede retningslinjer i bilag 1, kapitel 7.

Budgettemaer

Økonomiudvalget besluttede den 17. marts 2015 15 temaer for budget 2016. Til juniindstillingen har forvaltningerne den 22. maj 2015 indmeldt status på arbejdet under de 15 budgettemaer. Kultur- og Fritidsforvaltningen har ikke meldt ind på de 15 temaer, men har i stedet indsendt 5 nye temaer. Status på arbejdet under hvert tema tager udgangspunkt i en konkret beskrivelse af det problem, som ønskes løst samt en oversigt over budgetnotater. For yderligere beskrivelse se afsnit om ”Temaer til budget 2016” i bilag 1 samt bilag 8 med status for hvert tema.

Forvaltningerne vil frem mod augustindstillingen udarbejde konkrete budgetnotater under hvert tema med henblik på fremlæggelse til Økonomiudvalgets budgetseminar den 18. og 19. august 2015. Videre vil der frem mod augustindstillingen være fokus på at koordinere budgetnotater på tværs af de 15 temaer. Endelig vil der være fokus på at identificere need to budgetnotater under hvert af de 15 temaer.

Samlet økonomi

Med beslutningerne i Borgerrepræsentationen pr. 30. april 2015 er der i budgetrammerne for 2016 indarbejdet nettoudgifter for i alt 39,2 mia. kr. fordelt med 23,9 mia. kr. til service, 4,5 mia. kr. til nettoanlæg og 10,8 mia. kr. til overførsler mv., jf. nedenstående tabel.

Københavns Kommunes samlede udgifter i 2016 (pr. 30. april 2015)

Mio.kr., 2016 p/l

Service

Anlæg

Overførsler mv.

I alt

Nettoudgifter

23.918

4.526

10.776

39.219

Note: Beløbene er opdateret med alle beslutninger til og med BR den 30. april 2015 samt korrektioner foretaget i denne indstilling og anlægsoversigten til Økonomiudvalget den 9. juni 2015.

Serviceudgifter

Nedenfor er oplistet en række større ændringer til serviceudgifterne siden IC2016:

  • Demografiregulering: På baggrund af den nye befolkningsprognose er budgetrammerne blevet nedjusteret med i alt 54,3 mio. kr. i 2016. Heraf udgør effekten af efterreguleringen i 2015 -32,0 mio. kr., mens -22,2 mio. kr. skyldes et lavere skøn for befolkningsudviklingen 2015-2016. De demografisk betingede merudgifter fra 2015 til 2016 udgør herefter 157,7 mio. kr.
  • Movia: Movias budget i 2016 ændres samlet set med -0,1 mio. kr. Ændringen dækker over en række bruttokorrektioner:
    • Bortfald af overgangsordning i ny finansieringsmodel 18,7 mio. kr.
    • Udvikling i dieselpriser og renter -16,5 mio. kr.
    • Opdateret administrationsbidrag -9,0 mio. kr.
    • Varig effekt af tabt voldgiftssag 8,5 mio. kr.
    • Korrektion af bufferpulje -7,0 mio. kr.
    • Ændret finansieringsgrundlag rejsekort 5,8 mio. kr.
    • Forventet effekt af udbud på busruter -0,6 mio. kr.

Københavns andel af Movias udgift til tilbagebetaling af passagerindtægter i perioden 2008-2014, som følge af voldgiftsdom om fordelingen af indtægter mellem DSB, Metroselskabet og Movia samt fald i passagerindtægter i 2015 på i alt 75,1 mio. kr. indarbejdes i budgetforslaget for 2016 og afregnes i 2017. 

  • Kommunens fællesordninger: Forvaltningernes samlede betalinger til Koncernservice i 2016 sænkes med 3,5 mio. kr. Faldet skyldes en reduceret opkrævning af driftsaftaler og fællessystemer pga. bortfald af betalinger til KMD (den såkaldte M-udviklingspuljen) samt reduceret afdrag på internt lån som følge af mindreforbrug i 2014.  

Anlægsudgifter

Kommunens nettoanlægsbudget er i alt 4,6 mia. kr. i 2016, hvilket er et fald på 0,1 mia. kr. siden IC2016. Ændringen skyldes primært ændrede anlægsperiodiseringer.

Overførsler mv.

De samlede udgifter til overførsler mv. i Københavns Kommune udgør 10,8 mia. kr., hvilket er stigning på 0,6 mia. kr. i forhold til IC2016. Ændringerne skyldes primært den forudsatte refusionsomlægning på beskæftigelsesområdet.

Det bemærkes, at refusionsomlægningen medfører kompensation fra staten til kommunerne. Den enkelte kommunes beregnede nettotab eller -gevinst som følge af omlægningen kan højst udgøre 10 mio. kr. i 2016 (jf. lovforslag af den 25. marts 2015 om ændring af lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner).

Områder der kan påvirke budget 2016

En række områder forventes herudover at få effekt på budget 2016, hvoraf de største er oplistet nedenfor:

  • Økonomiaftale: Det forestående folketingsvalg medfører, at det pt. endnu er uklart, hvornår aftalen kan forventes indgået. De endelige rammer for service, anlæg og finansiering vil blive indarbejdet i budgetforslaget.
  • DUT: Kommunernes økonomi vil blive ændret som følge af ny lovgivning med lov- og cirkulæreprogrammet (DUT). Lov- og Cirkulæreprogrammet indgår i Økonomiaftalen. Effekten for Københavns Kommune indarbejdes i budgetforslaget.
  • Tilskud og udligning samt ejendomsskatter: Økonomiaftalen samt opdatering af ministeriets datagrundlag til tilskud og udligning kan medføre væsentlige ændringer i kommunens indtægter. Det samme gælder opdaterede skøn for indtægterne fra ejendomsskatter.
  • Overførselsudgifter: Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil medio juni revurdere udgiftsskønnene til overførselsudgifterne på baggrund af nye ledighedsskøn fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Herudover opdaterer Økonomi- og Indenrigsministeriet udgifterne som følge af refusionsomlægningen.
  • Kommunal medfinansiering af sundhedsområdet: Udgiftsniveauet vil på baggrund af opdaterede skøn blive revurderet i augustindstillingen.
  • Movia: Københavns Kommunes a conto-bidrag til Movia udmeldes ultimo juni 2015, hvorfor der kan komme ændringer til det aktuelle skøn.
  • Beredskab: Københavns Kommune har sammen med otte andre kommuner tiltrådt en principaftale om at etablere et fælles beredskab i Storkøbenhavn. Borgerrepræsentationen bliver på møde den 17. juni 2015 forelagt en indstilling om det fælles beredskabs vedtægter, herunder de fremtidige økonomiske forudsætninger og Københavns Kommunes fremtidige driftsbidrag.
  • Reel kasse: Den reelle kasse opdateres i august i forbindelse med halvårsregnskabet for 2015. 

Videre proces

I forlængelse af denne indstilling skal forvaltningerne i samarbejde med Økonomiforvaltningen tilrette budgetbidragene, så de kan indgå i 1. behandlingen af budgetforslaget for 2016 (ØU 19/8 og BR 27/8 2015).

Økonomiforvaltningen står til rådighed for Borgerrepræsentationens medlemmer, såfremt der er spørgsmål til kommunens budget, herunder proces og udarbejdede produkter. Medlemmerne kan henvende sig til Økonomiforvaltningens direktion herom.  



Mikkel Hemmingsen                                  / Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 4: Redegørelse for udvalgenes budgetbidrag til budgetforslag 2016 (juniindstillingen) (2015-0102333)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. juni 2015

Indstillingens 1.-3. at-punkt blev godkendt uden afstemning, indstillingens 4. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning, og indstillingens 5.-7. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top