Mødedato: 09.01.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Københavns Kommunes digitaliseringsstrategi 2024-2027

Se alle bilag

Økonomiforvaltningen har i samarbejde med de øvrige forvaltninger udarbejdet kommunens første samlede digitaliseringsstrategi gældende for perioden 2024-2027. Strategien sætter retning for kommunens arbejde med digitalisering og igangsætter konkrete initiativer i 2024. Økonomiudvalget godkendte udkast til strategi i maj 2023. Efter høring i alle fagudvalg og udvalgte råd forelægger der nu en endelig version (bilag 1) samt en pixi-version (bilag 2). Fagudvalgenes høringssvar fremgår af bilag 3, og af bilag 4 fremgår den foreløbige håndtering af medlemsforslag om kunstig intelligens.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Københavns Kommunes digitaliseringsstrategi 2024-2027 godkendes, jf. bilag 1,
  2. at det godkendes, at den årlige opfølgning på strategien sker til Økonomiudvalget.

Problemstilling

Økonomiudvalget besluttede d. 10. januar 2023 at igangsætte arbejdet med en fælles digitaliseringsstrategi som skal erstatte de 2-årige digitaliseringsredegørelser og sætte fælles retning på digitaliseringsområdet de kommende fire år. Strategien består af seks strategiske fokusområder, som Økonomiudvalget har godkendt i maj 2023. Siden Økonomiudvalgets behandling, er teksten tilrettet pba. Økonomiudvalgets behandling, dialog med forvaltningerne, høring i fagudvalg og udvalgte af kommunens råd. Resultaterne af de foranalyser til strategien, som Økonomiudvalget har igangsat samt undersøgelsen i kommunens Borgerpanel, er ligeledes indarbejdet.

Strategien fungerer som en fælles ramme for forvaltningernes nuværende eller kommende strategier eller handleplaner for digitalisering. Hver forvaltning har ansvar for, at handleplanerne afspejler fokusområder og indsatser i den fælles digitaliseringsstrategi og samtidig indeholder eventuelle forvaltningsspecifikke mål og indsatser på området.

Løsning

Indhold i strategien 

Strategien indeholder et politisk forord, en vision og seks strategiske fokusområder med tilhørende indsatsområder for arbejdet med digitalisering samt konkrete initiativer, som sætter handling bag strategien.  

Visionen er:  "Digitalisering skal skabe et bedre københavnerliv. Vi vil lykkes med at skabe en kommune, hvor brugen af teknologi og digitale løsninger sætter mennesket i centrum og understøtter de politiske ambitioner, vi har for velfærden og for klimaet”.  

De seks strategiske fokusområder er:  

  • 1. Digitale løsninger på arbejdskraftsudfordringen

Digital omstilling skal bidrage til at løse arbejdskraftudfordringen ved at frigøre ressourcer og tid til kerneopgaven og mindske nedslidning. 

 

  • 2. Brugervenlighed og digital inklusion

Kommunens digitale løsninger og kontaktkanaler skal være brugervenlige og understøtte sammenhæng for borgere og virksomheder og der skal tages hånd om dem, der har svært ved at betjene sig digitalt. Administrative it-systemer skal være brugervenlige og understøtte medarbejdernes opgaveløsning.

 

  • 3. Teknologi og data på klimaområdet

Brug af data og teknologi skal gøre København mere bæredygtig, understøtte klimaindsatsen og sætte turbo under grønne initiativer i kommunens politikker og strategier. 

 

  • 4. Kompetencer i en digital tid

Et stærkere fokus på digitale kompetencer skal understøtte medarbejdere og ledere i at agere i en mere digital arbejdsdag og bidrage til en attraktiv arbejdsplads og stærke it-faglige miljøer. 

 

  • 5. Data og dataetik

Gode og målrettede data skal gøre os i stand til at arbejde endnu mere dataunderstøttet og fremme kommunens opgaveløsning – med dataetiske problemstillinger for øje. 

 

  • 6. Styring og sikkerhed på it-området

Vores organisering, processer og styring på it- og digitaliseringsområdet skal sikre, at der er et robust, moderne og sikkert digitalt fundament under kommunens drift og udvikling. 

Strategien indeholder både fælles initiativer og forvaltningsspecifikke initiativer i 2024 fordelt på de seks strategiske fokusområder. Enkelte initiativer er igangsat i slutningen af 2023. Der igangsættes også en række initiativer på det fællesoffentlige og fælleskommunale område.

Hvert år i strategiperioden vil der blive igangsat nye initiativer. MED-inddragelse kan ske på initiativniveau efter konkret vurdering.

Der lægges op til, at opfølgning på strategien sker årligt til Økonomiudvalget, og at der i den sammenhæng kan besluttes nye initiativer. Hvis den digitale udvikling skaber behov for mindre tilføjelser til strategiens fokus- eller indsatsområder, kan dette ske halvvejs i strategiperioden.

Det bemærkes, at fokusområde 2 om brugervenlighed og digital inklusion har overlap til kommunens service- og kanalstrategi, som Økonomiudvalget vedtog i august 2022. Hvis sagen godkendes, vil service- og kanalstrategien udgå og blive erstattet af digitaliseringsstrategien. 

Undersøgelse i Københavns Kommunes Borgerpanel

Der blev i marts 2023 gennemført en online survey i kommunens borgerpanel, som sætter fokus på københavnernes ønsker og forventninger til digitale løsninger. Knap 4000 besvarede surveyen svarende til 22 pct. af borgerpanelet. Udvalgte resultater fremgår af strategien.

Høring i fagudvalgene

I maj sendte Økonomiudvalget udkast til digitaliseringsstrategi i høring i fagudvalgene med henblik på fagudvalgenes bemærkninger og udvælgelse af forvaltningsspecifikke initiativer under strategien. Der var generelt opbakning til digitaliseringsstrategien, og forvaltningernes høringssvar blev godkendt i alle udvalg. Udvalgenes drøftelser handlede bl.a. om håndtering af og rammer for kunstig intelligens og dataetiske overvejelser. Flere udvalg havde drøftelser om samspillet mellem mennesker og teknologi og hvordan kommunen møder borgere og virksomheder og favner sårbare borgere ift. det digitale. I enkelte udvalg blev digital understøttelse af medarbejdere drøftet, herunder hvordan brugervenligheden kan forbedres i de administrative systemer.

Børne- og Ungdomsudvalget bemærkede desuden, at brugen af IT i skolen skal være økonomisk ansvarlig ved at bruge mindst mulig arbejdstid, elevtid og forældretid samt have høj driftsstabilitet. Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Konservative, Socialistisk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten i Teknik- og Miljøudvalget bemærkede, at det er væsentligt, at der tages hensyn til erhvervslivet i form af lettelse af bureaukratiske processer. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bemærkede, at det særligt er vigtigt, at brugen af digitale værktøjer ifm borgeres data og kontakt med forvaltningen kommunikeres grundigt og gennemsigtigt.

På baggrund af høringssvar og dialog med forvaltningerne er de forvaltningsspecifikke initiativer indarbejdet i initiativkataloget og indsatser på områderne digital inklusion, kunstig intelligens og dataetik justeret.

Høring i kommunens råd

Strategien har været i høring i Ældrerådet, Handicaprådet, Frivilligrådet, Udsatterådet, Ungerådet, Erhvervsrådet og Dialogforum på psykiatriområdet i perioden d. 3. oktober til 4. november 2023. Alle på nær Ungerådet afgav høringssvar. I høringssvarene er der opbakning til strategien og visionen om, at mennesket skal sættes i centrum for digitaliseringen og at det er positivt, at der er fokus på brugervenlighed og digital inklusion. Flere af rådene bemærker, at der er stor diversitet inden for digitalt udfordrede grupper. Nogle borgergrupper bliver aldrig digitale, mens andre kan få stor gavn af digitaliseringen med den rigtige hjælp eller de rette digitale løsninger. En del af rådene opfordrer til, at forskellige borgergrupper, herunder udsatte borgere, inddrages i udvikling af digitale løsninger. Strategiteksten er skærpet og nuanceret på baggrund af høringssvarene, særligt brugervenlighed og digital inklusion. Høringssvarene er overdraget til forvaltningerne, som har ansvar for at igangsætte forvaltningsspecifikke initiativer under strategien.

Foreløbig håndtering af medlemsforslag om kunstig intelligens

BR godkendte d. 14. december 2023 et medlemsforslag om bedre forståelse af AI (kunstig intelligens) i kommunen. Hovedindholdet i forslaget vurderes at være dækket af igangværende initiativer og af Digitaliseringsstrategi 2024-2027. Bilag 4 orienterer om, hvordan initiativerne i medlemsforslaget foreløbigt håndteres.

Det fremgår bl.a., at kommunen siden 2020 har haft et kodeks for kunstig intelligens, som er godkendt af ØU, og at der i efteråret 2023 er udarbejdet fælles retningslinjer for brugen af fx ChatGPT. Endvidere er en KK-GPT under udvikling, dvs. en KK-brugergrænseflade til ChatGPT, som medarbejdere kan anvende fra primo 2024. KK-GPT løser både kendte sikkerhedsproblemer ved brug af ChatGPT og gør det muligt at opsamle erfaringer og teste mulige brugsscenarier.

I Digitaliseringsstrategi 2024-2027 er generativ AI udpeget som fælles teknologisk satsningsområde og ventes at føre til en række forslag til investeringspuljerne fra og med OFS 23/24.

Bilag 4 beskriver også de af medlemsforslagets initiativer, som ikke eller kun delvist er dækket af igangværende initiativer eller af Digitaliseringsstrategi 2024-2027, og som derfor ikke har været en del af høringen af strategien. Det gælder etablering af en AI-hotline for medarbejdere og kurser for relevante medarbejdere i bl.a. chatbots. Der vil blive udarbejdet budgetnotater herpå til OFS 23/24, hvor der også forelægges status på oversigter over forvaltningernes handleplaner i relation til digitaliseringsstrategien. ØU og BR forelægges endelig opfølgning på medlemsforslaget forud for OFS 23/24.

Resultater af foranalyser

ØU har som led i forberedelsen af strategien igangsat en række foranalyser, der blev gennemført i første halvdel af 2023. 

  • Foranalyse om sikkerhed og håndtering af mobile enheder peger på muligheder for centralisering og behov for ny sikkerhedssoftware. Der forberedes en effektiviseringscase til OFS 23/24.
  • Foranalyse om styringen af it-systemporteføljen munder ud i et oplæg til politisk beslutning om en justeret it-styringsramme i en mere differentieret og risikobaseret retning.
  • Foranalyse om digital innovation, brugervenlighed og sammenhængende brugerrejser har identificeret barrierer og udpeget anbefalinger, som er indarbejdet i strategien. Foranalysen indeholder en pipeline af mulige initiativer, der kan igangsættes i strategiperioden, og som bygger videre på de initiativer, der igangsættes i 2024.

Finansiering

Der skal findes særskilt finansiering til flere af initiativerne. Det vil skulle ske indenfor egen ramme eller i forbindelse med budget- og overførselssager, hvor der kan lægges forslag til budgetønsker, investeringscases mv. op til politisk godkendelse. Det bemærkes, at der igangsættes et arbejde med at skabe overblik over it-økonomien, og hvordan udgifter til it og digitalisering, herunder grundlæggende infrastruktur, sikkerhed og genudbud finansieres fremadrettet i KK.   

Økonomi

Sagen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser. De fleste af strategiens initiativer vil kræve finansiering, hvilket skal findes særskilt.

Videre proces

Hvis sagen godkendes, forelægges den Borgerrepræsentationen d. 1. februar 2024 til endelig vedtagelse. Ved vedtagelsen træder digitaliseringsstrategien i kraft, og service- og kanalstrategien udgår. Økonomiforvaltningen vil herefter påbegynde den administrative implementering af strategien i samarbejde med forvaltningerne.

Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen

Beslutning

Dagsordenspunkt 6: Københavns Kommunes digitaliseringsstrategi 2024-2027 (2023-0464347)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. januar 2024

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top