Mødedato: 08.12.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Videreførelse af Amager og Tingbjerg-Husum Partnerskab 2021-2024

Se alle bilag

Økonomiudvalget forelægges forslag til partnerskabsaftale for perioden 2021-2024 og tryghedsplan for 2021 for henholdsvis Amager partnerskab og Tingbjerg-Husum partnerskab til godkendelse.

Københavns Kommune har tre tryghedspartnerskaber i hhv. Folehaven (udløber i 2021), Tingbjerg-Husum og på Amager. Formålet med tryghedspartnerskaberne er at øge trygheden og mindske kriminaliteten i udsatte områder af København. Med Budget 2021 blev der afsat midler til at fortsætte tryghedspartnerskaberne på Amager og i Tingbjerg-Husum frem til 2024.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at forslag til partnerskabsaftale for Amager Partnerskab 2021-2024 og tryghedsplan 2021, jf. bilag 1 og 2, godkendes,
  2. at forslag til partnerskabsaftale for Tingbjerg-Husum Partnerskab 2021-2024 og tryghedsplan 2021, jf. bilag 3 og 4, godkendes.

Problemstilling

Tryghedspartnerskaberne har som målsætning at nedbringe kriminaliteten og øge trygheden i udsatte områder af København gennem tværgående, lokalt samarbejde. Hovedgrebet er et tæt og forpligtende samarbejde mellem partnerskabernes deltagere, som består af Københavns Kommunes syv forvaltninger, Københavns Politi, SSP samt de almene boligorganisationer i områderne.

Erfaringer fra partnerskaberne viser, at den tværgående samarbejdsmodel er effektiv. Fælles for partnerskabsområderne er, at der er et historisk lavt niveau af borgervendt kriminalitet, men at utrygheden fortsat er markant højere end gennemsnittet for København. Samtidig er områderne Tingbjerg/Utterslevhuse og Hørgården på Amager begge på statens ghettoliste.

Økonomiudvalget blev den 9. juni 2020 forelagt en indstilling med status på målsætninger i forhold til kriminalitet og tryghed samt aktiviteter i de tre tryghedspartnerskabers områder.

Tryghedspartnerskaberne for Amager og Tingbjerg-Husum blev med Budget 2021 videreført i en effektiviseret model, hvor partnerskabernes geografiske område udvides, så indsatsen omfatter flere boligområder og borgere for den samme bevilling som hidtil. For Tingbjerg-Husum Partnerskab udvides området til også at omfatte Skolevangen 1 og 2. For Amager Partnerskab udvides området til også at omfatte boligafdelingerne Gullandsgården, Skotlandsgade og Røgeritoften. Begge partnerskabsområder har geografiske overlap med de eksisterende boligsociale helhedsplaner i områderne.

Partnerskaberne styres via 4-årige partnerskabsaftaler og tryghedsplaner med partnerskabernes konkrete aktiviteter, der revideres årligt.

Løsning

Der er nedsat en arbejdsgruppe og en styregruppe for hvert partnerskab med repræsentanter fra alle partnerskabets parter. De to styregrupper har den 18. november 2020 godkendt vedlagte forslag til partnerskabsaftaler og tryghedsplaner for de to partnerskaber (bilag 1-4). Partnerskabsaftalerne fastlægger de overordnede rammer for partnerskabets virke i 2021-2024, mens tryghedsplanerne udfolder partnerskabsaftalens indsatsområder i konkrete aktiviteter med tilhørende bevilling.

 

Partnerskabsaftalerne for Amager og Tingbjerg-Husum 2021-2024

Partnerskaberne har som sine overordnede målsætninger at øge den oplevede tryghed og begrænse kriminaliteten i partnerskabsområderne. Målsætningerne er overordnet de samme som i de tidligere partnerskabsaftaler for 2017-2020, bortset fra, at der er justeret i målet om udviklingen i tryghed, så det er muligt at opgøre, om der årligt sker et ønsket fald i utrygheden i området. Samtidig er der tilføjet en tredje målsætning, som måler på samarbejdets bredde.

Konkret arbejder partnerskaberne efter følgende tre målsætninger:

  1. Andelen af utrygge borgere i partnerskabsområderne skal årligt udvise et fald i utrygheden og nærme sig Københavnerniveau i 2024, også hvad utryghed i aften- og nattetimer angår. Der måles ud fra Københavns Kommunes Tryghedsundersøgelse, som årligt udkommer i foråret.

  2. Udviklingen i kriminalitet i partnerskabsområdet:
    • Det samlede antal anmeldelser af borgervendt kriminalitet per 1000 indbyggere i partnerskabsområdet, skal som minimum fastholdes på 2020-niveau.      
      (Betegnelsen borgervendt kriminalitet følger politiets definition og omhandler følgende sagsområder: drab (mv.), færdselslov, indbrud, narkotika og smugling, røveri, sædelighed, tyveri, vold og øvrig straffelov, herunder brugstyveri).
    • Antal anmeldelser på tre udvalgte gerningstyper (indbrud, tyveri/røveri og vold/våben) i partnerskabsområdet skal som minimum fastholdes på 2020-niveau. Årlig monitorering på følgende gerningstyper: Chikane, hærværk, narkotika og trusler.
  • Årlig monitorering på følgende gerningstyper: Chikane, hærværk, narkotika og trusler.

Der måles ud fra Københavns Kommunes tryghedsundersøgelse, hvor data er trukket fra Rigspolitiets anmeldelsesregister. Der monitoreres ud fra data fra Strategi og Styring i Københavns Politi.             

3. Ud af det samlede antal aktiviteter i tryghedsplanen, skal minimum 75 % involvere to eller flere samarbejdspartnere, lokaliseret i eller udenfor partnerskabsområdet. Dette for at understøtte det tværgående samarbejde på tværs af partnerskabets geografiske afgrænsning.

 

Tryghedsplanerne 2021 i Amager Partnerskab og Tingbjerg-Husum Partnerskab

Der udarbejdes tryghedsplaner for henholdsvis Amager og Tingbjerg-Husum Partnerskab, som detaljeret beskriver de konkrete indsatsområder og aktiviteter, der skal bidrage til at skabe øget tryghed og mindre kriminalitet i partnerskabsområderne.

Partnerskabsaftalen for Amager Partnerskab fokuserer på følgende tre overordnede indsatsområder: 1) Dialog og kommunikation, 2) Tryggere byliv samt 3) Positive fællesskaber.

Partnerskabsaftalen for Tingbjerg-Husum Partnerskab fokuserer på følgende tre overordnede indsatsområder: 1) Uddannelse og beskæftigelse, 2) Tryggere byliv samt 3) Positive fællesskaber. 

Intern og ekstern kommunikation og dialog med beboere er en indsats, som går på tværs af alle tre indsatsområder i begge partnerskaber.

Tryghedsplanerne er dynamiske, hvilket indebærer, at de opdateres løbende og minimum en gang årligt, så partnerskabernes konkrete aktiviteter hele tiden imødekommer de aktuelle behov.

Partnerskaberne vil løbende evaluere de enkelte aktiviteter, relevans af fortsættelse eller afslutning af aktiviteter, den konkrete udfoldelse af de enkelte aktiviteter, og om der skal igangsættes nye aktiviteter.

Tryghedsplanen 2021 for Amager Partnerskab foreslås således udmøntet (se uddybning af indsatsområder og aktiviteter i bilag 2):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tryghedsplanen 2021 for Tingbjerg-Husum Partnerskab foreslås således udmøntet (se uddybning af indsatsområder og aktiviteter i bilag 4):

Økonomi

Budget 2021 omfatter bevilling til at opretholde og gennemføre aktiviteter i Amager Partnerskab og i Tingbjerg-Husum Partnerskab i perioden 2021 – 2024. Til Amager Partnerskab er der afsat 1,3 mio. kr. årligt (p/l 2021) i drift i 2021-2024. Til Tingbjerg-Husum Partnerskab er der afsat 1,9 mio. kr. årligt (p/l 2021) i drift i 2021-2024.

I årene 2021-2024 er der derudover afsat 0,6 mio. kr. til projektledelse af de to partnerskaber, der varetages af Sikker By i Økonomiforvaltningen.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil partnerskabsaftalen for Amager Partnerskab og partnerskabsaftalen for Tingbjerg-Husum Partnerskab blive underskrevet af styregruppens medlemmer og træde i kraft.

Aktiviteterne som er beskrevet i tryghedsplanerne, vil blive igangsat af partnerskaberne. Styregruppen for henholdsvis Amager Partnerskab og Tingbjerg-Husum Partnerskab vil årligt tage stilling til arbejdsgruppens forslag til justeringer i tryghedsplanerne. Ved udgangen af hvert år i partnerskabsperioden, vil styregrupperne blive forelagt forslag til justering af tryghedsplanen for det kommende år samt modtage afrapportering på indeværende aktiviteter i tryghedsplanen

Tryghedspartnerskaberne vil én gang årligt gøre status for opfyldelsen af målsætningerne om øget tryghed og mindre kriminalitet. Denne status forelægges for Økonomiudvalget ifm. offentliggørelsen af den årlige Tryghedsundersøgelse i juni. Derudover forelægges Økonomiudvalget en orientering om afrapportering på tryghedsplanens aktiviteter ved årets afslutning.

 

Søren Hartmann Hede /Søren Tegen Pedersen

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 10: Videreførelse af Amager og Tingbjerg-Husum Partnerskab 2021-2024 (2020-0863991)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. december 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Vi synes, at planerne ikke er tilstrækkeligt ambitiøse i deres mål, og vi er meget tvivlende overfor effekterne af de nævnte tiltag.”

Til top