Mødedato: 05.12.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023 - Fremtidens klimavenlige hovedstad

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023 (bilag 1). Strategien har været i offentlig høring fra 1. august til 29. september 2023 og de centrale emner fra høringsperioden fremgår af hvidbogen (bilag 2). Den vedtagne Kommuneplanstrategi 2023 vil danne grundlag for udarbejdelsen af forslag til Kommuneplan 2024.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Kommuneplanstrategi 2023 – Fremtidens klimavenlige hovedstad (jf. bilag 1) godkendes, med de i bilag 4 foreslåede ændringer som følge af den offentlige høring. 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen skal ifølge planloven offentliggøre en ny kommuneplanstrategi inden udgangen af 2023. Formålet med kommuneplanstrategien er at fastlægge den strategiske retning for Københavns fysiske udvikling frem mod 2036.

Borgerrepræsentationen vedtog den 22. juni 2023 at sende forslag til Kommuneplanstrategi 2023 i offentlig høring i perioden 1. august til 29. september 2023. Forvaltningen har modtaget 151 høringssvar. Høringen har givet anledning til ændringsforslag til Kommuneplanstrategi 2023.

Kommuneplanstrategi 2023 vil efter vedtagelsen i Borgerrepræsentationen udgøre arbejdsprogrammet for udarbejdelsen af Kommuneplan 2024.

Løsning

Offentlig høring

Den 22. juni 2023 besluttede Borgerrepræsentationen at sende forslag til Kommuneplanstrategi 2023 i offentlig høring i 8 uger i perioden 1. august til 29. september 2023.

Forvaltningen har afholdt 26 dialogarrangementer i forbindelse med høringsperioden blandt andet i samarbejde med aktører i byen (bilag 2). Arrangementerne har haft karakter af dialog- og informationsmøder med relevante aktører og interessenter. Herudover har forvaltningen modtaget 151 høringssvar via bl.a. Bliv Hørt (bilag 3).

Hvidbogen for den offentlige høring (bilag 2) indeholder resumeer af de centrale emner fra høringssvarene og fra de afholdte arrangementer. Hvidbogen er dermed ikke udtømmende, men en sammenfatning af emner og input på tværs af høringssvar og arrangementer. I hvidbogen har forvaltningen vurderet, hvorvidt forslagene fra den offentlige høring giver anledning til ændringer i Kommuneplanstrategi 2023. Høringssvarene fremgår af deres fulde længde i bilag 3.

Opsummering

Høringssvarene dækker en lang række emner, som er opsummeret på 18 kapitler i hvidbogen. Nogle af de mest centrale emner er klimadagsordenen, en varieret og betalbar boligsammensætning, etablering og beskyttelse af grønne områder, infrastruktur for cykler og kollektiv transport, herunder bemærkninger vedrørende biler, samt ønske om fokus på kultur- og fritidsdagsordenen.

Omkring en tredjedel af høringssvarene udtrykker sig overordnet positivt omkring strategiens indhold og retning, de fleste med forslag til ændringer og tilføjelser. Omkring en femtedel er grundlæggende kritiske over for strategiens indhold og retning.

De resterende høringssvar rummer mestendels konkrete forslag til tilføjelser/ændringer, både til strategien og til kommunens arbejde med byudvikling, ift. konkrete byrumsprojekter, udfordringer og mere generelt. Økonomiforvaltningen bemærker, at hensigterne i en lang række af bemærkningerne er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplanstrategi 2023 – og derfor ikke har ført til forslag til ændringer i kommuneplanstrategien. Dertil kommer, at der i mange tilfælde er tale om emner og forslag som kommunen allerede arbejder for at understøtte i andre planer eller fora – og som ofte ikke reguleres i kommuneplanen. Input, som vedrører andre forvaltningers ressort, videreformidles til de relevante forvaltninger.

Af hvidbogen (bilag 2) fremgår hvilke forslag fra høringssvarene, som forvaltningen foreslår fører til ændringer i kommuneplanstrategien. Økonomiforvaltningen vil her fremhæve centrale ændringer:

  1. Flere høringssvar understreger behovet for et stærkt regionalt samarbejde, særligt i forhold til mobilitet og boligudbygningen. Derudover ønskes det, at samarbejdet med Sydsverige står tydeligere, hvorfor det forslås at blive skrevet frem i strategien.
  2. Flere høringssvar vedrører erhvervslivets vilkår og understreger vigtigheden af at eksisterende virksomheder kan fortsætte deres virke i byen. Derudover påpeges synergieffekterne mellem erhvervsliv og byliv i en velfungerende storby. Økonomiforvaltningen forslår, at begge pointer indarbejdes tydeligere i strategien.
  3. Flere høringssvar berører behovet for yderligere dialog med kommunen om fælles udfordringer i forhold til boligdagsordenen. Det har ført til forslag til ændringer i strategien, hvor det blandt andet understreges, at kommunen ønsker en tættere dialog med elev- og studenterbevægelsen om boligsituationen for unge og studerende, en tættere dialog med andelsboligsektoren om etablering af flere andelsboliger og med de almene boligselskaber om blandet andet realisering af almene boliger.
  4. Klimadagsordenen er et tema, der berøres i flere høringssvar. Strategien understøtter denne dagsorden med fokus på den tætte by, god kollektiv infrastruktur, klimasikring og integration af nye klimaløsninger i byudviklingen. 15-minutters byen, hvor nærmiljøerne er et sted, hvor livet leves, uden at skulle transportere sig over lange afstande, er ligeledes vigtig i den grønne omstilling. Dette forslås tilføjet i strategiens vision.
  5. Byens grønne områder er et gennemgående tema i flere høringssvar, herunder ønsker til flere grønne områder og at der skal værnes om de eksisterende. Dertil nævner flere et ønske om fokus på grønne forbindelser, hvorfor der foreslås en ny målsætning herom.
  6. På tværs af flere høringssvar understreges vigtigheden af bevaring af eksisterende bygninger og kulturmiljøer. Dertil kommer en række forslag til bevaring af eksisterende bykvarterer og bygninger, samt et fokus på, hvordan nybyggeri tilpasses eksisterende bygningsarv. Sidstnævnte foreslås fremhævet i strategien, ligesom det foreslås beskrevet, at bevaringsværdige bygninger, i udgangspunktet, ikke må nedrives.
  7. I forhold til turismedagsordenen, foreslår forvaltningen, at der indarbejdes et nyt mål om ’at understøtte spredning af turismen i hele byen ved at udvikle tætte og funktionsblandende bykvarterer, som er attraktive at besøge for danske og udenlandske turister og som kan tiltrække investeringer i hoteller’. Derudover foreslås en retningslinje til kommuneplanen om, at nye hotelbyggerier skal redegøre for om hotellet kan etablere åbne stueetager og/eller publikumsorienterede funktioner og således understøtte de lokalområder de er en del af. Der lægges således ikke op til regulerende bestemmelser om kvoter mv. for hotellers placering.
  8. I forhold til sundhedsdagsordenen nævner flere ønsker om forbedret luftkvalitet, samt at strategien tydeligere beskriver de sundhedsmæssige konsekvenser ved luftforurening, sidstnævnte foreslås imødekommet.
  9. Forvaltningen har modtaget 16 forslag til rammeændringer på konkrete arealer, som kan muliggøre ny udvikling. Disse vurderes i forbindelse med det videre arbejde med Forslag til Kommuneplan 2024.

Fuld revision af kommuneplanen

Det fremgår af Kommuneplanstrategi 2023, at der laves en fuld revision af kommuneplanen i Kommuneplan 2024. I København er der tradition for at lave en fuld revision af kommuneplanen og ikke alene en revision af særlige emner og områder. Byen og bydelene hænger sammen og forandrer sig over tid, ligesom kommuneplanens konkrete emner har indflydelse på og hænger sammen med hinanden.

En fuld revision indebærer ikke nødvendigvis, at hele kommuneplanen skal ændres, men at hensigtsmæssige ændringer og konsekvensrettelser af betydning for andre emner og områder kan foretages i hele kommuneplanen, hvis der er behov.

Derudover forventes Folketinget at vedtage en ændring af planloven, som i givet fald træder i kraft den 1. januar 2024. En ændring af planloven vil medføre et behov for ændringer og tilføjelser flere steder i kommuneplanen. En delvis revision af udvalgte emner områder (fx trafik, detailhandel) vil alene give mulighed for at ændre kommuneplanen indenfor de udvalgte emner og områder, og på den baggrund anbefales dette ikke.

Redaktionelle rettelser

Økonomiforvaltningen har efter Økonomiudvalgets drøftelse af Forslag til Kommuneplanstrategi 2023 den 7. november 2023 foretaget mindre redaktionelle rettelser omhandlende slåfejl, sætningsfejl, opdatering af figurtekster samt opdatering af data til Anlægsplanen (side 53). Derudover har forvaltningen opdateret afsnittet ’København taler’ på baggrund af den offentlige høring i perioden 1. august til 29. september 2023.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Efter Borgerrepræsentationens vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023 vil forvaltningen indarbejde de besluttede ændringer i strategien. 

 

Søren Hartmann Hede        / Nanna Westerby Jensen 

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023 - Fremtidens klimavenlige hovedstad (2023-0433741)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. december 2023

Kontorchef i Økonomiforvaltningen, Kenneth Horst Hansen, var til stede under sagens behandling, af hensyn til sagens oplysning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 65, spalte 2, tilføjes ”fritidsaktiviteter samt” før “kunstnerisk og kreativ udfoldelse”.”

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev godkendt uden afstemning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 57 under afsnittet ”det gør KK også” ændres fra:  

”Arbejder for, at kommunerne får mulighed for rækkefølgeplanlægge, så almene og private boliger opføres i samme takt.”

Ændres til:

“Arbejder for, at kommunerne får mulighed for enten at betinge byggetilladelser og/eller rækkefølgeplanlægge, så almene og private boliger opføres i samme takt.”

 

Radikale Venstre fremsatte følgende underændringsforslag til Enhedslisten ændringsforslag (UÆF1):

”At der tilføjes ”i dialog med bygherre” til ændringsforslaget, efter ordet rækkefølgeplanlægge”.

 

Det af Radikale Venstre fremsatte underændringsforslag (UÆF1) blev forkastet med 2 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B og V.

Imod stemte: A, Ø, C og F.

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt med stemmerne 9 mod 1. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.

 

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023 kapitel 5, side 78, spalte 1, tilføjes ”og klimatilpasning” til afsnittet om ”grønne forbindelser”.”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4):

”At følgende afsnit i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 41, spalte 1:

Ændres fra:

"Det er vurderingen, at kommuneplanens bestemmelser overordnet bør fastholdes i deres nuværende form, så de får længere tid til at virke, og der sikres mere viden, om effekten af ændringerne i den seneste kommuneplan, Kommuneplan 2019. Samtidig bør det vurderes, om der skal tages mindre skridt til at fremme udviklingen i produktionen af boliger til børnefamilier”.”

Ændres til:

”Der er brug for flere boliger til familier, der ønsker at blive i byen, men ikke har råd til de store familieboliger. Der skal derfor bygges flere 3-4 værelses boliger på 70-90 m2 med adgang til fælles faciliteter til unge familier. Der er også brug for mindre boliger til unge, singler og enlige forældre. Der skal derfor også bygges flere 1-2 værelses boliger med adgang til fællesfaciliteter for unge og singler. Særligt i bydele med mange større boliger, så der sikres en alsidig boligsammensætning. Derudover er der brug for tiny houses og midlertidige skæve boliger”.”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev forkastet med 4 stemmer mod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø.

Imod stemte: A, C, B, F og V.

 

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF5):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, s. 80, spalte 1 inden følgende afsnit:

"Planlægningen af København skal sikre, at der både findes nye arealer til kultur- og fritid i sammenhæng med planlægningen af nye byområder, samt muligheden at indtænke og flette ny kultur- og fritid ind i den eksisterende by."

tilføjes følgende nye afsnit:

"Når man ser på borgernes adgang i København til offentlige kulturtilbud, idrætsfaciliteter, tilbud til børn og unge, faciliteter til foreningslivet og rekreative arealer sammenlignet med andre kommuner, så er der i dag et markant efterslæb, som målrettet skal afhjælpes som en del af den samlede udvikling af byen”.”

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF5) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF6):

”At der følgende afsnit i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 41, 2. spalte, 1 afsnit tilføjes følgende nye afsnit (efter ordet hjemløshed):

”Målet om af afskaffe hjemløshed i København forudsætter, at der både bygges flere skæve boliger og at der bygges billige små boliger

Derfor vil Københavns Kommune via rammevilkårene sikre, at der i fremtiden kan bygges flere betalbare boliger til mennesker i hjemløshed. Herunder at der kan opføres Housing First boliger målrettet unge på 27-33 m², så huslejen kan holdes nede på en husleje på 3.200 kr./mdr. plus forbrug.”

 

Det af Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF6) blev forkastet med stemmerne 5 mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og B.

Imod stemte: A, C, F og V.

 

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF6a):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 41, 2. spalte, 1. afsnit efter ordet hjemløshed, tilføjes:

“Målet om af afskaffe hjemløshed i København forudsætter, at der både bygges flere skæve boliger og at der bygges billige små boliger”.”

 

Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag (ÆF6A) blev godkendt med stemmerne 6 mod 0. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, F og V.

Imod stemte: -

Undlod at stemme: Ø og B.

 

 

Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF7):

”At Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, s. 75, 1. spalte under overskriften: ”Nødvendig klimatilpasning af København”

ændres fra:

”Samtidig skal kommunen være opmærksom på varmeøeffekter, når der igangsættes planlægning af byudviklingsområder og den eksisterende by.”

ændres til:

“Samtidig er der behov for en plan for at imødegå varmeøeffekter i København, der påvirker både sundhed og trivsel og i værste fald kan føre til dødsfald under hedebølger. Det kan både være, når der igangsættes planlægning af byudviklingsområder, og gennem ændringer i den eksisterende by, i stil med de indsatser, der gennem tiden er gennemført, til at undgå skader fra skybrud og den stigende mængde regn”.”

 

Det af Enhedslisten og Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF7) blev godkendt med stemmerne 6 mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, B og F.

Imod stemte: A, C og V.  

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF8):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 40, spalte 1 under “Mål for Københavns udvikling” tilføjes følgende principper fra Copenhagen Lessons (World Congress of Architects afholdt i København i sommeren 2023):

”1. Værdighed og deltagelse for alle mennesker er fundamental i arkitekturen. Der er ingen skønhed i eksklusion.

2. Mennesker i risiko for at blive ekskluderet eller efterladt skal tilbydes bolig først, når vi bygger, planlægger og udvikler”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF8) blev forkastet med stemmerne 5 mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og B.

Imod stemte: A, C, F og V.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF9):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 40, spalte 1 til første mål, tilføjes efter ”her”:

“, og sikre plads til bl.a. socialt udsatte”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF9) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF10):

Ændring af sætning i afsnittet ”Hovedstadens klimavenlige storby”, kapitel 2, side 20, spalte 2:

Sætningen ændres fra:

”Københavns Kommune ønsker at gå forrest med de klimavenlige løsninger og tage ansvar for, at boligudbygningen sker på den mest klimavenlige måde.

ændres til:

”Københavns Kommune ønsker at gå forrest med de klimavenlige løsninger og tage ansvar for, at boligudbygningen og byudviklingen sker på den mest klimavenlige måde herunder ved i kommuneplanen at kortlægge CO2-udledningen ikke bare fra boligbyggeriet men den sammenhængende byudvikling i Københavns Kommune.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF10) blev forkastet med stemmerne 5 mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og B.

Imod stemte: A, C, F og V.

 

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF10a):

Ændring af sætning i afsnittet ”Hovedstadens klimavenlige storby”, kapitel 2, side 20, spalte 2:

andres fra:

”Københavns Kommune ønsker at gå forrest med de klimavenlige løsninger og tage ansvar for, at boligudbygningen sker på den mest klimavenlige måde.

ændres til:

”Københavns Kommune ønsker at gå forrest med de klimavenlige løsninger og tage ansvar for, at boligudbygningen og byudviklingen sker på den mest klimavenlige måde. I miljøvurderingen af Kommuneplan 2024 vil væsentlige ændringer i forhold til den gældende kommuneplan blive belyst bl.a. i forhold til klima.”

 

Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag (ÆF10a) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF11):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 30, tilføjes:

 ”at vi i planlægningen af kommende metrostationer også vil se på, hvordan vi kan aktivere metrostationerne til at skabe gode byrum med kunst og kultur, og sammentænke dem med udbygningen af fx idrætsanlæg for at sikre størst mulig brug og tilgængelighed for alle københavnerne”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF11) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF12):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 37, tilføjes følgende under punktet ”Det gør Københavns Kommune også”:

” - at arbejde for at sikre udvidelse af metroen til andre bydele fx Brønshøj og Bispebjerg”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF12) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF13):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 34, spalte 3, sker følgende ændring:  

Ændres fra:

”Endelig er der en række idéforslag til, hvordan større overdækningsprojekter ved motorvejsnettet på Amager og ved Bispebjerg kan afhjælpe støjbelastningen og skabe mulighed for byudvikling. ”

Ændres til:

”Endelig er der en række idéforslag til, hvordan større overdækningsprojekter ved motorvejsnettet på Amager og ved Bispebjerg samt nedgravning af HC Andersens Boulevard og Åboulevarden kan afhjælpe støjbelastningen og skabe mulighed for byudvikling.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF13) blev forkastet med 2 stemmer mod 8. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: B og C.

Imod stemte: A, Ø og F.

Undlod at stemme: V.

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF14):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 37, tilføjes følgende nye punkt:

”Arbejde for udbredelse af supercykelstinettet, udvidelse af cykelstinettet til fremtidens kapacitet herunder til ladcykler og endelig etablering af flere cykelforbindelser over havnesnittet herunder broforbindelsen mellem Enghave og Islands Brygge og forbindelsen til Refshaleøen”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF14) blev forkastet stemmerne 5 mod 5. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: Ø og B.

Imod stemte: A, B og V.

Undlod at stemme: F.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF15):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 40, spalte 1, tilføjes følgende nye punkt under ”Mål for Københavns udvikling”:

”at København skal være en by uden (ufrivillig) hjemløshed, hvor alle kan få tilbud om en bolig uanset hvor man er i livet”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF15) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF16):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 3, side 57 tilføjes følgende nye punkt under ”Det gør Københavns Kommune også”:

”- Vurdere muligheden for at det private boligbyggeri får bedre mulighed for og incitamenter til at tilvejebringe billige boliger til socialt udsatte”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF16) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF17):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 71, spalte 2, tilføjes følgende punkt under ”Det gør Københavns Kommune også”:

”- Undersøge muligheden for at give developere øget mulighed for at hæve bebyggelsesprocent mod til gengæld at reservere den ekstra byggeret til kreative virksomheder og iværksættere eller publikumsorienteret serviceerhverv i underetagen”.

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF17) blev forkastet med stemmerne 1 mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B.

Imod stemte: A, Ø, C, F og V.

 

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF17a)

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 71, spalte 2, tilføjes følgende punkt under ”Det gør Københavns Kommune også”:

”Afsøge mulighederne for at fastsætte en ramme som muliggør, at den maksimale bebyggelsesprocent kan overskrides med et givent areal, hvis arealet anvendes til værksteds- og håndværksvirksomheder i bebyggelsens stueetage”.”

 

Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag (ÆF17a) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF18):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 74, tilføjes følgende nye punkt under ”Mål for Københavns udvikling”:

”- At se på hvordan vi kan styrke rammerne for kunst og kultur i det offentlige rum i byen og i udviklingen af nye byområder.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF18) blev forkastet med stemmerne 5 mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø og B.

Imod stemte: A, C, F og V.

 

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF18a)

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 74, tilføjes følgende nye punkt under ”Mål for Københavns udvikling”:

”- Muligheden for kunst og kultur i det offentlige rum skal indgå i Københavns Kommunes dialog med bygherrer om byens udvikling og konkrete projekter”.”

 

Det af Socialdemokratiet fremsatte ændringsforslag (ÆF18a) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF19):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, Kapitel 5, side 78, spalte 1, i afsnittet ”Blå områder”:

”Der er ligeledes potentiale i at løfte biodiversiteten og vandkvaliteten i byens søer, vandløb og moser,”

tilføjes følgende:

”ved at forbedre pumpesystemerne og genåbne de rørlagte åer herunder Ladegårdsåen”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF19) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF20):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 83 tilføjes følgende punkt under ”Det gør Københavns Kommune også”:

” - Undersøge mulighederne for at åbne flere af byens åer op bl.a. ladegårdsåen for at styrke biodiversiteten og skabe flere grønne byrum i byen”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF20) blev godkendt uden afstemning.

 

 

Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF21):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 83, tilføjes følgende punkt under ”Det gør Københavns Kommune også”:

”- afdække muligheden for at stille krav om studieaktivitet hos eksisterende og kommende ungdomsboliger”.”

 

Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF21) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF22):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 76, efter afsnittet ”Klima og energiløsninger” og før afsnittet ”Grønne områder”, tilføjes følgende nye afsnit med titlen ”Bæredygtige og sundhedsfremmende byrum”:

”Bæredygtige og sundhedsfremmende byrum

Bæredygtige og sundhedsfremmende byrum kan bidrage til bedre fysisk og mental sundhed hos københavnerne i en tid, hvor velfærd og sundhedsvæsen er under pres. Byens fysiske rammer og indretning har betydning for sundhed og trivsel, og bør derfor medtænkes i klimaomstilling og udvikling af nye energiløsninger, grønne områder, nye og eksisterende bydele, nye transportløsninger etc.

Et sundhedsfremmende byrum er et byrum, der inviterer brugerne til sundere valg fx mere fysisk aktivitet, bedre mental balance, mindre rygning osv.

Folkesundheden skal understøttes ved at indrette byen, så københavnerne i endnu højere grad får bedre muligheder for at tage sunde valg i hverdagen. Det gælder bl.a. i den daglige transport, hvor der skal være gode muligheder for at gå eller tage cyklen. Det gælder også i fritiden, hvor det skal være oplagt at bruge eks. Damhussøen, Utterslev Mose, Konditaget, den lokale lommepark eller et af de kommende nye grønne områder til en gå-, løbe- eller cykeltur – til gavn for både den fysiske og mentale sundhed”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF22) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF23):

”At følgende afsnit i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 73, spalte 1:

"København skal være fremtidens klimavenlige by. Samtidig skal der være plads til rekreative og kulturelle tilbud, der understøtter et sammenhængende kultur- og fritidsliv for københavnerne. Det stiller krav til byplanlægningen, da flere ting skal integreres på den samme plads. Det gælder plads til klimaomstilling, klimatilpasning, kultur- og fritidsfaciliteter og den generelle udvikling af byen."

ændres til:

"København skal være fremtidens klimavenlige og sundhedsfremmende by. Samtidig skal der være plads til rekreative og kulturelle tilbud, der understøtter et sammenhængende kultur- og fritidsliv for københavnerne. Det stiller krav til byplanlægningen, da flere ting skal integreres på den samme plads. Det gælder klimaomstilling, klimatilpasning, sundhedsfremme, kultur- og fritidsfaciliteter og den generelle udvikling af byen”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF23) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF24):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 82, sker følgende ændring.

ændres fra:

"Klima

Hvordan bidrager byen til klimaløsninger og bruger den grønne omstilling som et aktiv til at udvikle fremtidens bæredygtige by?”

”Natur og fritidsliv

Hvordan udvikler vi områder i byen, hvor der både er plads til vild natur og til aktiv brug af arealerne til kulturliv, idræt og udeliv?”.”

 

ændres til:

"Klima

Hvordan bidrager byen til klimaløsninger og bruger den grønne omstilling som et aktiv til at udvikle fremtidens sundhedsfremmende og bæredygtige by?”

”Natur og fritidsliv

Hvordan udvikler vi områder i byen, hvor der både er plads til vild natur og til aktiv brug af arealerne til sundhedsfremme, kulturliv, idræt og udeliv?”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF24) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF25):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 64, spalte 3, afsnit 2, tilføjes følgende til tema 3, ”Erhverv og Kultur”:

”Manglen på øvelokaler underminerer særligt vækstlaget for fremtidens musiktalenter”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF25) blev forkastet med 1 stemme mod 5. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F.

Imod stemte: A, C og V.

Undlod at stemme: Ø og B.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF26):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 65, spalte 3, afsnit 1, tilføjes følgende til tema 3, ”Erhverv og Kultur”, efter ”virksomhederne”: 

", musikere, billedkunstnere, mv.”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF26) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF27):

”At der i følgende afsnit i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 65, spalte 2, tilføjes følgende efter ”Bispeengbuen”:

”og Ørestadsmetroen”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF27) blev godkendt med stemmerne 7 mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, B, F og V.

Imod stemte: A og C.  

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF28):

”At følgende i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 6, side 86, afsnit 1:

ændres fra

”som afspejler sin samtid"

ændres til

”som tilpasser sig til de omkringliggende bygningers æstetik”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF28) blev forkastet med 1 stemme mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F.

Imod stemte: A, Ø, C, B og V. 

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF29):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 34, spalte 2, afsnit 1 efter ”må køre.” tilføjes:

"Ambitionen er, at kun fossilfri biler må køre på byens vejnet i 2030, jf. analysen vedtaget i BR i maj 2023”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF29) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF30):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 74, tilføjes følgende nye mål: "At der, så vidt muligt, sikres fri og lige adgang langs vandet alle steder i København”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF30) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF31):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 77, spalte 1, tilføjes:

”Det er vigtigt at lokale beboere er medskabere i udformningen af løsningerne”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF31) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF32):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 62, afsnit 1, tilføjes følgende:

”Derfor vil vi arbejde for at flere turister kommer med tog, af hensyn til klimabelastning og luftforurening”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF32) blev godkendt med 9 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B og F.

Imod stemte: C og V.  

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF33):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 34, spalte 2, afsnit 2, tilføjes følgende til tema 6 ”Mobilitet” efter ”nedsat hastighed”:

”, grønne vejgenopretninger”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF33) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF34):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 35, i faktaboks eller i nyt afsnit om “sundhed”, tilføjes følgende til tema 6 ”Mobilitet”:

”flytrafik”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF34) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF35):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 2, side 37 under “Det gør Københavns Kommune også” til tema 6 ”Mobilitet” tilføjes til listen over nye cykelforbindelser:

"og på sigt mellem Nordhavn og Lynetteholm”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF35) blev godkendt med stemmerne 6 mod 0. 5 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, F og V.

Imod stemte: Ø og B.  

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF36):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, side 57 i afsnittet ”Det gør Københavns Kommune også” ændres:

ændres fra:

“Indgår i dialog med staten om at udvide kommunernes muligheder for etablering af midlertidige funktioner, såsom boliger til socialt udsatte, skole og pavillonbygninger mv.”

ændres til:

“Indgår i dialog med staten om at udvide kommunernes muligheder for etablering af midlertidige funktioner, såsom boliger til socialt udsatte – herunder skæve boliger, skole og pavillonbygninger mv.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF36) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF37):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 4, side 60, spalte 1, tilføjes følgende:

”Samtidig skal erhvervslivets omstilling til grøn transport understøttes”.”

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF37) blev godkendt uden afstemning.

 

 

SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF38):

”At der i Kommuneplanstrategi 2023, kapitel 5, side 75, afsnit 1, tilføjes følgende:

"Kommunen skal inspirere og opfordre private bygherrer til klimavenlige byggeprocesser, materialevalg, mv".

 

Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF38) blev godkendt uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Til top