Mødedato: 05.03.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af revideret lokalplan Hamletsgade, Nørrebro

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

En bygherre ønsker at udvikle et område ved Hamletsgade og Nannasgade på Ydre Nørrebro ved at ombygge erhvervsbygninger samt opføre ca. 17.100 m² ny bebyggelse med serviceerhverv. Størstedelen af områdets parkering samles i en eksisterende parkeringskælder, så der kan indrettes nye byrum med beplantning og opholdsmuligheder. Lokalplanforslaget giver mulighed for en ny forbindelse gennem området mellem Tagensvej og Nannasgade, som kan styrke lokalplanområdets sammenhæng med nærområdet. Lokalplanforslaget udpeger 38 træer som bevaringsværdige og stiller krav om 86 nye træer. Den offentlige høring har ikke givet anledning til ændringsforslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen. Planforslaget fremlægges nu til endelig vedtagelse.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Hamletsgade (bilag 2).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

En bygherre ønsker at opføre ny bebyggelse ved Nannasgade og Hamletsgade og ombygge eksisterende bevaringsværdige bygninger. Projektet indeholder serviceerhverv og har en bebyggelsesprocent for hele lokalplanområdet på 185%. Det ønskede nybyggeri er i overensstemmelse med Kommuneplan 2019, men gældende lokalplan muliggør ikke omfanget af det ønskede nybyggeri, hvorfor det kræver en ny lokalplan. Forslag til lokalplanen har tidligere været fremlagt til endelig vedtagelse, men blev sendt retur til forvaltningen af Teknik- og Miljøudvalget den 9. januar 2023. Dette med ønske om ændringer af forslaget vedrørende udformning af facader mod Hamletsgade og Nannasgade samt en anden placering af byggefelter som påbygning på eksisterende bygning langs Hamletsgade fremfor internt i området.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 18. september 2023 og har været i offentlig høring fra den 27. september til den 22. november 2023. Forvaltningen har modtaget 104 henvendelser. Høringen har ikke givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen.

Løsning

Planforslaget muliggør fortætning i form af ca. 17.100 m² nybyggeri, og området fastlægges til blandet bolig og serviceerhverv med en boligandel på mindst 30% af områdets samlede etageareal. Nybyggeri etableres primært som bebyggelse mod Nannasgade og Hamletsgade og som påbygninger på eksisterende bebyggelse. Planforslaget fastlægger derudover udvalgte bebyggelser som bevaringsværdige (bilag 2, s. 14-16) med det formål at bevare det eksisterende kulturmiljø og fysiske levn fra områdets historie som tekstilfabrik.

Høring
Forvaltningen har modtaget 104 henvendelser i høringsperioden (bilag 4). I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 15. november 2023, hvor 27 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 7). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Henvendelser modtaget i høringsperioden omhandler overvejende påbygningen på eksisterende bygning langs Hamletsgade, øget trafik på Nannasgade, bygningshøjder, udformning af passagen gennem området og områdets bebyggelsesprocent.

Nørrebro Lokaludvalgs hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 41):

  1. Lokaludvalget finder det positivt, at der etableres en gennemgang gennem området. Det bør sikres, at denne er åben hele døgnet.
  2. Lokaludvalget finder det positivt, at overfladeparkering på grunden fjernes. Dog er det kritisk, at nedgangen til bilkælderen er gennem samme adgang som til de nye byrum, og at overkørslen er i Nannasgade, som er en skolevej. Overkørslen bør derfor flyttes til Hamletsgade eller over for kirken. Nannasgade bør lukkes for biler mod/ved Hamletsgade, og der bør etableres en grøn afslutning af Nannasgade ved Hamletsgade.
  3. Der skal fortsat være mulighed for at drive en socialinstitution på området.
  4. Der bør laves et regelsæt omkring lys i de nye kontorbygninger af hensyn til lysgener og CO2.
  5. Det er problematisk, at der skal fældes gamle træer.

 

Forvaltningens bemærkninger

  1. Passagen skal indrettes grønt og forbinde Tagensvej og Nannasgade for fodgængere og cyklister som supplement til Hamletsgade og Baldersgade. Passagen er privat areal, og det er derfor alene op til grundejer at bestemme hvem, der kan færdes på arealet.
  2. Overkørslen i lokalplanforslaget er placeret på samme sted, som eksisterende overkørsel er i dag. Af hensyn til trafiksikkerheden kan en overkørsel ikke placeres tæt ved det eksisterende kryds ved Hamletsgade og Nannasgade. Da eksisterende bebyggelse langs Hamletsgade udpeges som bevaringsværdig og ikke kan nedrives, er det ikke muligt at placere en overkørsel her.
  3. Forvaltningen gør opmærksom på, at eksisterende funktioner i området ikke påvirkes af en ny lokalplan, og at en institution fortsat kan etableres i området i overensstemmelse med lokalplanforslagets anvendelsesbestemmelse.
  4. Lokalplanen kan regulere lysforhold ved at stille krav til vinduernes format, placering og størrelse, men kan ikke regulere lysstyrken inde i bygninger. Lokalplanforslaget stiller krav til format og placering af vinduer, der er fastsat med udgangspunkt i, at bygningen er en erhvervsbygning med en stor husdybde.
  5. Visualisering af hvilke af de eksisterende træer, der skal fældes som følge af projektet, kan ses i bilag 8.

 

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I 42 henvendelser er der indvendinger imod en påbygning på eksisterende bygning langs Hamletsgade (Spinderibygning I) på grund af indbliksgener, skyggeforhold og påbygningens arkitektoniske udtryk.
  2. I 27 henvendelser udtrykkes der bekymring for, at overkørsel til området via Nannasgade vil resultere i øget trafik, hvilket er uhensigtsmæssigt, da Nannasgade er en skolevej. Det vil ligeledes skabe uhensigtsmæssig trafik i de omkringliggende sidegader med fx varelevering og lignende. Nogle henvendelser foreslår, at overkørslen flyttes fra Nannasgade til Hamletsgade eller Tagensvej af hensyn til skolevejen.
  3. I 14 henvendelser foreslås det, at bygningshøjden for nybyggeri bør være det samme som i det tidligere forslag. Det fremhæves, at byggeriet er for højt langs Nannasgade og Hamletsgade, og at bygningshøjden for nybyggeri bør være højst 12 m. Slots- og Kulturstyrelsen indvender, at den øgede bygningshøjde i området vil være problematisk for oplevelsen af det industrihistoriske miljø.
  4. I 12 henvendelser udtrykkes der bekymring for, at passagen gennem området risikerer at blive et utrygt rum om aftenen, når der ikke er noget liv i området.
  5. I 10 henvendelser er der indvendinger imod en for høj bebyggelsesprocent, og det foreslås, at der ikke bør bygges mere i en bydel, der i forvejen er tætbefolket.
  6. I 10 henvendelser er der bemærkninger om, at vinklen på bygning F (bygning langs Nannasgade ved indkørsel til lokalplanområdet) giver skyggegener for gårdarealer og bebyggelse i Baldersgade. Det foreslås, at denne vinkel på bygningen fjernes, eller at bygning F flyttes.

 

Forvaltningens bemærkninger

  1. Skygge fra nybyggeri i området vil påvirke Hamletsgade morgen og middag samt bebyggelsen på modsatte side af Hamletsgade i morgen- og formiddagstimerne. Lokalplanforslaget begrænser højden af bygningen langs Hamletsgade inklusiv påbygning til højst 4 etager (18,5 m). Det betyder, at der ikke vil være skyggevirkninger for bebyggelsen på modsatte side af Hamletsgade fra sidst på formiddagen. Forvaltningen vurderer, at skyggegener er af et omfang, der er forventeligt ved byudvikling i tæt by, også i områder med eksisterende ensidigt belyste lejligheder. Der er over 20 m mellem bebyggelserne på hver side af Hamletsgade, og det forventes, at aktivitet i hhv. boliger og kontorerhverv fortrinsvis vil være på forskellige tidspunkter af dagen. Bestemmelser for påbygningen på bygning H skal sikre, at påbygningen fremstår som en moderne bygning, der ikke efterligner den historiske base, men i stedet fremhæver den.
  2. Primær indkørsel til området via Tagensvej anbefales ikke af hensyn til trafiksikkerhed og afvikling af trafikken. Forvaltningen vurderer, at projektet ikke vil medføre en mærkbar stigning i trafikken, og opførsel af lokalplanforslagets byggemuligheder vil derfor ikke påvirke skolevejsforholdene på Nannasgade anderledes end i dag. Dette primært, da projektet ikke vil tilføre flere parkeringspladser til området end de allerede eksisterende forhold. Se også forvaltningens bemærkninger til Nørrebro Lokaludvalgs hovedsynspunkter punkt 2 ovenfor.
  3. Kommuneplan 2019 fastsætter den maksimale bygningshøjde i området til 24 m. Bygningshøjden for nybyggeriet bliver hhv. 16,3 m, 18,5 m, 20 m, 22,5 m og 24 m og er fastsat ifm. det reviderede lokalplanforslag, der blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget 18. september 2023. Teknik på tag holdes indenfor bygningshøjderne, så det ikke er til gene for naboer.
  4. Forvaltningen arbejder med belysning som et element, der skal være med til at forebygge utryghed ved at sikre oversigtsforhold i byrummet i ydertimerne.
  5. Lokalplanforslaget er i overensstemmelse med Kommuneplan 2019, der udlægger området til en C3-ramme med en bebyggelsesprocent på op til 185 %. Lokalplanforslaget muliggør kun nyt erhverv og ikke nye boliger.
  6. Forvaltningen vurderer ikke, at en reduktion af bygning F, hverken i husdybde eller bygningshøjde, vil have en væsentlig effekt for skyggegener for boliger langs Nannasgade og Baldersgade, da ny randbebyggelse langs den øvrige del af Nannasgade vil give skyggegener i samme omfang. Forvaltningen vurderer desuden, at randbebyggelse er en del af områdets arkitektoniske hovedgreb, og lokalplanforslaget understøtter dette. Vinkelformen på bygning F opstrammer indkørslen til lokalplanområdet.

 

Politisk handlerum
Det kan besluttes, at:

  • Ændre lokalplanens afgrænsning, herunder til- og fravælge bygninger, der udpeges som bevaringsværdige indenfor lokalplanområdet. I så fald vil lokalplanens bestemmelser, herunder bevaringsbestemmelser, omfatte de udvalgte bygninger og ændrede områdeafgrænsning.
  • Ændre omfanget og placering af det kommende byggeri samt ændre forhold omkring de foreslåede materialer og udearealer.
  • Videreføre bestemmelser fra gældende lokalplan 190 Hamletsgård. Dette vil forudsætte undersøgelser af, hvordan disse bestemmelser påvirker det nuværende lokalplanforslag, og om lokalplanforslaget fortsat kan realiseres.
  • Nogle ændringer vil kræve, at sagen sendes retur til forvaltningen, og at forhandlinger med bygherre om projektets udformning genoptages. Det vil kræve en ny tidsplan for offentlig høring og vedtagelse af lokalplanen.
  • Nye ændringer i planloven giver bl.a. mulighed for at fastlægge, at en andel af parkeringspladserne skal være til el- eller delebiler, og at der kan stilles særlige krav til vækstbetingelser for bynatur. Disse regler træder i kraft med virkning for lokalplanforslag, der er offentliggjort efter 1. januar 2024. Det kan dog besluttes, at det skal indarbejdes i denne lokalplan. Det vil kræve, at sagen sendes retur til forvaltningen med henblik på at sende lokalplanforslaget i ny offentlig høring og forelægge et nyt lokalplanforslag til politisk behandling. Dette skyldes bestemmelserne i planloven om ikrafttrædelse. Det bemærkes, at der følger en vis procesrisiko med en sådan beslutning pga. forvaltningsretlige principper, jf. sag til orientering om ændringer af planloven m.m. på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 29. januar 2024.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

 Søren Wille
                                                        / Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Hamletsgade (bilag 2).

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 5. februar 2024

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen skal fastsættes til en parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, så parkering kan holdes på egen grund og ikke skal belaste de omgivende gader.”

 

Beslutning

Dagsordenspunkt 24: Endelig vedtagelse af revideret lokalplan Hamletsgade, Nørrebro (2023-0338257)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 5. marts 2024

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, B, F og V.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 5. februar 2024:

”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen skal fastsættes til en parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, så parkering kan holdes på egen grund og ikke skal belaste de omgivende gader.”

Til top