Mødedato: 01.12.2020, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst, Amager Vest

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af tillæg  til lokalplan Artillerivej Øst. Forslaget muliggør udvikling af et område ved Artillerivej med plejehjem, daginstitution, skolehave, socialt værested og grøn kile med i alt ca. 8.100 m2 nybyggeri.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende forslag til tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 2).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form. Det forudsættes endvidere, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

I Budget 2020 (Borgerrepræsentationen (BR) 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) og Budget 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V og Fremad) blev der afsat midler til ny daginstitution, plejehjem, skolehave, socialt værested og grøn kile på ejendommen Artillerivej 69H. Det kræver et tillæg til den gældende lokalplan Artillerivej Øst at realisere projekterne, da denne fastlægger området til rekreative formål.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Teknik- og Miljøudvalget den 22. juni 2020 og har været i høring fra den 25. juni til den 21. september 2020. Forvaltningen har modtaget 10 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen.

Løsning

Området har et grundareal på 15.140 m2 og udgør en del af den kommunale ejendom Eksercerpladsen. Projektets fem forskellige funktioner er fordelt med plejehjem på ca. 5.900 m2 (69 plejeboliger) og daginstitution (ti grupper) på ca. 2.000 m2 i den sydvestlige del, skolehaven samt værestedet i den nordøstlige del og den offentligt tilgængelige grønne kile i midten. Den grønne kile rummer beplantning, kantzoner, cykelparkering, adgangsarealer til plejehjemmet, daginstitutionen, skolehaven og værestedet.

I områdets sydlige del indgår et ca. 12 m bredt areal (bræmmen), som er erhvervet af kommunen og overført til ejendommen fra en naboejendom, der rummer den fredede ballonhangar og rideskole. Naboejendommen, der ejes af Realdania, udlejes til Børne- og Ungdomsforvaltningen. Ifølge købsaftalen skal indretning og brug af det tillagte areal ske efter nærmere aftale med Realdania. I henhold til lokalplanforslaget kan arealet bruges som friareal til daginstitutionen og eventuelt til skolehaven, og desuden reserveres der her areal til stiforbindelser til Amager Fælled og Ballonparken.

Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2, side 5-7) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til, at forvaltningen foreslår en ændring af lokalplanforslagets tegninger for at afkorte en støjskærm og tilgodese aftalen med Realdania i henhold til hvilken, der ikke må opføres byggeri i bræmmen. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5 og 6.

Høring

De 10 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger.

Amager Vest Lokaludvalg (bilag 4, henvendelse nr. 9):

Lokaludvalget anerkender, at der er gennemført et stort og meget involverende forarbejde for at få enderne til at mødes blandt de mange forskellige parter. Af samme grund er resultatet ikke præcis som lokaludvalget kunne ønske sig. Der gøres opmærksom på, at der blandt naboerne er bekymring for, at en støjskærm langs Artillerivej vil skæmme området og kaste støj fra vejen over på naboerne. Desuden anfører udvalget, at der bør indtænkes foranstaltninger, der kan mindske lugtgener fra hestestaldene i forhold til daginstitution og plejehjem.

Forvaltningernes bemærkninger

Forvaltningen er enig i, at en to meter høj støjskærm forringer oplevelsen af gaderummet, men den er nødvendig for at sikre skolehaven mod støjgener. Der stilles krav om, at støjskærmen skal fremtræde med trælameller med beplantning og med 15-20 % sektioner i glas for at skabe visuel kontakt mellem gaderummet og skolehaven. Med den begrænsede højde og materialevalg i form af træ med beplantning vurderer forvaltningen ikke, at støjskærmen vil medføre en hørbar forøgelse af støjniveauet for naboerne. Forvaltningen vurderer, at hestehold, gødningsopbevaring og staldafsnit, som drives efter vilkår i tilladelse, ikke vil være til væsentlig gene for omboende.

Københavns Museum (bilag 4, henvendelse nr. 5):

Københavns Museum henleder opmærksomheden på, at projektområdet ligger tæt på den tidligere kystlinje, hvilket giver sandsynlighed for stenalderfund i form af bopladser og aktivitetsområder.

Forvaltningernes bemærkninger:

Der er i redegørelsen medtaget oplysninger om, at Københavns Museum skal kontaktes i god tid, inden et jordarbejde påbegyndes.

HOFOR (bilag 4, henvendelse nr. 4):

HOFOR gør opmærksom på, at der i området nærmest Artillerivej bl.a. ligger to spildevandstrykledninger, der er sikret ved tinglyst deklaration, hvilket indebærer, at HOFOR skal give tilladelse til anlæg i det servitutbelagte areal.

Forvaltningernes bemærkninger:

Aftale om anlæg i det servitutbelagte areal skal indgås mellem HOFOR og bygherrer.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I to henvendelser argumenteres der mod etablering af sti til fælleden. En strækning af stien vil skulle anlægges på et areal, der bruges som friareal af to daginstitutioner, og det anføres, at det vil være ødelæggende for aktiviteterne. Desuden anføres det, at der er kort afstand til alternative adgange til fælleden.
  2. I en henvendelse udtrykkes der stor skuffelse over lokalplanforslaget, der kraftigt prioriterer daginstitution, plejehjem og skolehave på bekostning af det sociale værested og de lokale beboeres rekreative anvendelsesmuligheder af arealet. Den grønne kile er reduceret til en sti med cykelskure, og der er begrænset adgang til de øvrige byrum. Det anføres, at betegnelsen byrum er misvisende, da der i praksis ikke er offentlig adgang. Desuden anføres det, at det sociale værested placeres over for Kigkurren omgivet på to sider af et to meter højt hegn, og at sigtelinjen fra Kigkurren til Ballonhangaren er forsvundet.
  3. I to henvendelser fremføres der synspunkter om bræmmen langs rideskolen og om belysning. De høje træer i bræmmen ønskes bevaret, og med henvisning til ulemperne fra den eksisterende belysning ved den midlertidige daginstitution henstilles det, at al udendørs belysning lyser nedad, og at så meget lys som muligt slukkes uden for åbningstiden.

Forvaltningernes bemærkninger

  1. Etablering af en stiadgang til fælleden på dette sted har været en del af planen i hele forløbet. Det er korrekt, at den på en strækning vil skulle forløbe over et areal, der bruges som rekreativt areal bl.a. af to daginstitutioner. Arealet, der ligger uden for det aktuelle lokalplanområde, er omfattet af fredningen af Amager Fælled, og fastlæggelsen af stien på dette sted skal ske i den kommende revision af udviklingsplanen for fælleden. Det forventes, at den vil kunne placeres langs skellet mod rideskolen, og at den dermed kun vil have marginal betydning for det rekreative brug af det knap 3.000 m2 store areal.
  2. I løbet af processen er der sket en væsentlig reduktion af den grønne kile og sigtelinjen fra Kigkurren for at tilgodese hensynet til antallet af børn, der skal bruge skolehaven. Med hensyn til offentlig adgang stilles der krav om adgang til institutionens friareal uden for åbningstiden, og skolehaven oplyser, at der vil være offentlig adgang i åbningstiden. Plejehjemmets opholdsareal vil ikke være hegnet. Med hensyn til hegn ved det sociale værested ændres lokalplanen således, at der ikke længere er krav om støjhegn på nord- og østsiden.
  3. Udpegning af bevaringsværdige træer er sket efter de sædvanlige regler, der bl.a. forudsætter en restlevetid på over 25 år. Kun ét træ i bræmmen inden for lokalplanområdet lever op til dette. Med lokalplanen stilles der krav om, at der skal plantes mindst 110 nye træer. Til anlæg af den grønne kile og bræmmen er der i Budget 2021 afsat 4,132 mio. kr., og en del af de nye træer vil blive plantet i bræmmen som led i dette anlæg. Lokalplanen indeholder bestemmelse om, at belysning ikke må være til ulempe for omgivelserne, hvilket vil blive sikret ved de kommende godkendelser af de forskellige byggerier og anlæg. Omfanget af belysning skal tilgodese hensynet til beliggenheden tæt på fælleden, men også hensynet til tryghed og sikkerhed.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Wille /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning (bilag 2).

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 9. november 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, O, V, Ø og Å.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra den tidligere udvalgsbehandling:
”Det Konservative Folkeparti er imod byggeri og fortætning af dette område op ad Amager Fælled. For os er det vigtigt, at naboerne fortsat har fri og uhindret adgang til Amager Fælled.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 24: Endelig vedtagelse af tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst, Amager Vest (2018-0315683)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2020

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 11 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F, V, og O.

Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 22. juni 2020:

”Det Konservative Folkeparti er imod byggeri og fortætning af dette område op ad Amager Fælled. For os er det vigtigt, at naboerne fortsat har fri og uhindret adgang til Amager Fælled.”

Til top