Tilbud og støtte til pårørende

Det kan være svært at være pårørende til et menneske med alvorlig og/eller langvarig sygdom. Københavns Kommune har derfor fokus på at inddrage og støtte dig som pårørende.

Københavns Kommune er meget opmærksom på, at du som pårørende - ung eller ældre - spiller en meget vigtig rolle, både som støtte for din nære og på grund af den store viden, du har.

Kommunen har også fokus på, at du som pårørende selv kan have brug for aflastning og afløsning, ligesom du kan have brug for rådgivning og støtte til at mestre din egen livssituation som pårørende.

Se Københavns Kommunes film om at være pårørende længere nede på siden.

Tilbud til pårørende

Vis alle

Pårørendelinjen og individuel vejledning

Er du pårørende til én, der er alvorligt syg eller svækket? Du kan få information, rådgivning og støtte hos en pårørendevejleder ved at kontakte Pårørendelinjen på telefon 51 64 90 30. Telefonen er åben alle hverdage fra kl. 8-15.

Der er meget, der kan være svært, når man er pårørende til en alvorligt syg eller svækket. Både praktisk og følelsesmæssigt. Du kan føle dig alene om det ansvar, mange pårørende oplever at have. Og måske du føler dig alene med de tanker og følelser, du har.

Mange har gavn af at dele tankerne med en anden person, og ikke alle ønsker eller har mulighed for at inddrage familie og venner. Derfor har Københavns Kommune pårørendevejledere, som er her for at hjælpe dig.

Samtale med pårørendevejleder

Pårørendevejlederen tilbyder uforpligtende støtte og vejledning, uanset hvilken sygdom der har ramt din nære. Samtalen kan foregå enten telefonisk eller ved et personligt møde.

Hos pårørendevejlederen kan du få en samtale om det, du har behov for. Samtalen kan handle om din trivsel, og hvordan du passer på dig selv som pårørende.  Intet er for stort, og intet er for småt.

Det kan for eksempel handle om, at du:

  • kan have svært ved at finde ud af, hvilken hjælp du kan få
  • kan føle dig alene om det ansvar, du måske oplever at have som pårørende
  • har mange tanker og følelser, som fylder
  • oplever, at der er mange forventninger til dig, som er svære
  • har svært ved at tage beslutninger om din og din næres fremtid
  • føler, at du skal være stærk for jer begge.

Pårørendevejlederen kan også give dig viden om og hjælp til at navigere i kommunens tilbud og de mange foreninger og videnscentre, hvor pårørende har mulighed for at få støtte og viden.

Når du kontakter en pårørendevejleder, har du mulighed for at tale i et fortroligt rum. Og du har også mulighed for at være anonym.

Privatlivspolitik

Find privatlivspolitik for 'Evaluering af pårørendevejledningen'

 

Pårørendekurser

Kom med på gratis pårørendekurser - du kan vælge mellem e-læring, online og fysiske kurser.

På kurserne er der udelukkende fokus på dig som pårørende og på, hvordan du bedre kan trives godt i hverdagen - trods sygdom hos din nærmeste. 

Du får blandt andet redskaber til at mestre manglende overskud, dårlig samvittighed og symptomer på stress. 

Du får også værktøjer til at håndtere svære følelser og til at bede om hjælp. Instruktørerne på kurserne er selv pårørende, og de kender derfor til de følelser, man kan have, og de udfordringer, man kan møde som pårørende. 

Undersøgelser viser, at deltagere efter kurserne oplever større livskvalitet og mindre træthed. De får det bedre psykisk og bliver mere fysisk aktive.

På kurserne introduceres du bl.a. for redskaber til at:

  • Håndtere stress
  • Håndtere træthed og dårlig søvn
  • Håndtere dårlig samvittighed og andre svære følelser
  • Skabe god kommunikation
  • Drage egenomsorg
  • Sætte dig selv mål - og nå dem.

Fysiske kurser

Kurserne løber over 7 uger, hvor du og 10-14 andre pårørende mødes 2,5 time hver uge, samme dag, tid og sted.

Kurser i efteråret 2023:

  • Nørrebro
    For alle pårørende på tværs af sygdomme.
    Hver onsdag fra den 27. september til 8. november kl. 16.30-19.00
    Center for Mental Sundhed, Mimersgade 41, 2.sal, København N

  • Amager
    For alle pårørende på tværs af sygdomme.
    Hver onsdag fra den 18. oktober til 29. november kl. 16.30-19.00
    Sløjfen, Øresundsvej 69, København S

Siden opdateres løbende med flere kurser. Du kan skrive dig op til mere information – se kontaktoplysninger under 'Tilmelding'.

Online kurser

På onlinekurset mødes du og maks. 10 andre pårørende 1,5 time hver uge på samme dag og tidspunkt.

Du bliver introduceret for de samme redskaber på onlineforløbet som på kurset med fysisk fremmøde. 

Du kan følge onlinekurset via computer fra hjemmet, du skal blot have netadgang.

Du behøver ikke være bekendt med onlinemøder på forhånd. Inden kursusstart kan du blive introduceret til diverse funktioner, og hvordan du skal forholde dig, når du deltager. 

E-læringskurset

På e-læringskurset (elektronisk læringsforløb) bliver du introduceret for de samme redskaber som på det fysiske og onlinekurset, men du kan gennemføre forløbet i vante omgivelser, hvis blot du har computer- og netadgang. Du modtager et aktiveringslink der er gældende i 90 dage, og kan tilgå kurset når det passer dig bedst.

Forløbet er individbaseret, så du kan løse opgaver på egen hånd. E-læring er en god måde at komme i gang med selvhjælp, hvis du har svært ved at deltage i ting udenfor hjemmet eller på faste tidspunkter. Du kan nemlig deltage, når du har tid og overskud.

Tilmelding

Vil du tilmelde dig et af kurserne eller vil du blot høre mere, så kan du kontakte koordinator Ditte Lindehøj Jensen på telefon 2361 8341 eller KT9N@kk.dk.

Privatlivspolitik

Find privatlivspolitik for 'Pårørendekurser til alle pårørende – online og fysisk'

Temaeftermiddage

Er du pårørende? Kom og mød ligesindede og hør om dine muligheder og rettigheder.

Pårørendevejlederne i Københavns Kommune tilbyder temaeftermiddage til alle pårørende. 

På temaeftermiddagene tages forskellige relevante emner op. Der vil typisk være et fagligt oplæg ved én af pårørendevejlederne eller en anden fagperson og der vil være god plads til at stille spørgsmål. Deltagelse i temaeftermiddagene giver også mulighed for at møde andre pårørende og udveksle erfaringer. 

Bemærk, at temaeftermiddage er særligt rettet mod pårørende til ældre over 65 år. Alle er dog velkomne til at deltage, da mange informationer kan være til gavn for stort set alle pårørende.

Temaeftermiddage i 2023

  • Datoer vil blive opdateret løbende.

Tilmelding

Du tilmelder dig ved at klikke på linket i boksen herunder. 

Hvis du vil vide mere om temaeftermiddagene, kan du kontakte en pårørendevejleder. Du kan finde kontaktoplysninger nederst på siden.

Vil du vide mere om vores tilbud?

Kontakt Pårørendelinjen på 5164 9030 for at høre mere om tilbud til pårørende i København.

Hør mere eller tilmeld dig pårørendetilbud

Hvis du er interesseret i at høre mere eller deltage i de ovenstående tilbud til pårørende, kan du klikke her og blive kontaktet hurtigst muligt af en af vores pårørendevejledere.

Hjælp til pårørende inden for specifikke diagnoser

Vis alle

Demens

Som pårørende til et menneske med en demenssygdom har du mulighed for at få støtte og rådgivning hos Center for Demens, hvor der også er mulighed for som pårørende at få undervisning om demens, deltage i pårørendegrupper og netværk samt at få individuel rådgivning.

Læs mere om tilbuddet (demens.kk.dk)

Kræft

Som pårørende til et menneske med en kræftsygdom kan du benytte Center for Kræft og Sundhed Københavns tilbud.

Her kan du få viden om sygdom, behandling og senfølger såvel som følelsesmæssige reaktioner forbundet med alvorlig sygdom.

Centret har også en række gruppetilbud, hvor pårørende kan mødes med andre i samme situation.

Læs mere om tilbuddet (kraeft.kk.dk)

Diabetes og hjertesygdom

Center for Diabetes og Hjertesygdomme tilbyder undervisning i at håndtere livet med diabetes og hjertesygdomme, og pårørende er altid velkomne til at deltage i undervisningen og i de individuelle samtaler i centret.

Læs mere om tilbuddet (diabetes-hjerte.kk.dk)

Hjerneskade

Som pårørende til et menneske med hjerneskade er det muligt at deltage i forskellige kurser for pårørende og temaeftermiddage om hjerneskade. 

Læs mere om tilbuddene

Det er ligeledes muligt at deltage i pårørendegruppe på Center for Neurorehabilitering – Kbh. Læs mere om pårørendegrupper (neurorehabilitering.kk.dk)

Mental sundhed

Som pårørende kan du få hjælp og støtte på Center for Mental Sundhed - Kbh, hvis du oplever psykisk mistrivsel.

Centret har tilbud til unge og voksne, som oplever stress, angst eller depression. De har også tilbud om individuelle psykologsamtaler til ældre, der oplever, at livet er trist, eller som kæmper med ensomhed, funktionstab, tab af en nær eller svære tanker om livets afslutning.

Læs mere om tilbuddene (mentalsundhed.kk.dk)

'Pårørende' - En film, der giver et hudløst ærligt billede af livet som pårørende

Pårørende kan opleve ensomhed, magtesløshed, sorg og, ikke mindst, ønsket om og glæden ved at være der for deres nærmeste.

Med filmen vil vi gerne vise, at pårørende er en stor ressource i borgerens forløb – de bidrager både med praktisk hjælp og med koordinering og viden – og samtidig må vi ikke glemme at have fokus på de pårørendes egne situationer og behov for støtte og rådgivning.

Trailer til filmen 'Pårørende'

Video Url

Filmen 'Pårørende' (29 minutter)

Video Url

Kontakt

Borgerindgang - Råd og Vejledning

Pårørendelinjen

Telefontider

Telefonen er åben alle hverdage fra kl. 8-15.