Styrelsen for Patientsikkerhed fører det overordnede tilsyn med sundhedsforholdene og den sundhedsfaglige virksomhed på sundhedsområdet jf. Sundhedsloven §213.
Tilsynet omfatter alle offentlige og private institutioner, virksomheder og behandlingssteder, hvor der udføres sundhedsfaglig behandling af autoriserede sundhedspersoner eller af personer, der handler på deres ansvar (f.eks. på bosteder).
Det gælder alle behandlingssteder, hvor eller hvorfra sundhedspersoner udfører undersøgelse, diagnosticering, sygdomsbehandling, fødselshjælp, genoptræning, sundhedsfaglig pleje samt forebyggelse og sundhedsfremme i forhold til den enkelte patient.
Det sundhedsfaglige tilsyn
Styrelsen for Patientsikkerhed gennemfører risikobaserede tilsyn. Styrelsen har forpligtelse til at gennemføre tilsyns- og læringsaktiviteter for alle typer af behandlingssteder i sundhedsvæsenet, hvor der udføres sundhedsfaglig behandling.
Styrelsen udvælger temaer og målepunkter ud fra en vurdering af, hvor der kan være risiko for patientsikkerheden og tager hensyn til behandling af særligt svage og sårbare grupper.
Styrelsen udvælger i øjeblikket behandlingssteder til tilsyn på stikprøvebasis som led i afdækningen af risikoprofilen for forskellige typer af behandlingssteder. Styrelsen arbejder løbende på også at kunne udvælge det enkelte behandlingssted ud fra en risikovurdering.
På baggrund af tilsynet kategoriseres behandlingsstederne i følgende kategorier:
- Ingen problemer af betydning for patientsikkerheden
- Mindre problemer af betydning for patientsikkerheden
- Større problemer af betydning for patientsikkerheden
- Kritiske problemer af betydning for patientsikkerheden.
Styrelsens kategorisering sker på baggrund af en samlet sundhedsfaglig vurdering af patientsikkerheden med konkret afsæt i de målepunkter, der er gennemgået. Der er i vurderingen lagt vægt på både opfyldte og uopfyldte målepunkter.
Behandlingsstedet har pligt til at offentliggøre tilsynsrapporten på behandlingsstedets hjemmeside i samme periode som rapporten er offentliggjort på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.
Læs mere om sundhedsfaglige tilsyn på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside
Det social- og plejefaglige tilsyn (”Ældretilsynet”)
Ældretilsynet er et supplement til de eksisterende tilsyn, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn med kvaliteten af den social- og plejefaglige indsats efter servicelovens § 83 – 87 på ældreområdet.
Tilsynet har fokus på:
- Personlig og praktisk hjælp og madservice
- Rehabiliteringsforløb
- Aflastning og afløsning
- Midlertidige ophold
- Genoptræning og vedligeholdelsestræning.
Målepunkterne for tilsynet er inddelt i seks temaer:
- Selvbestemmelse og livskvalitet – herunder værdig død
- Trivsel og relationer
- Målgruppe og metoder
- Organisation, ledelse og kompetencer
- Procedurer og dokumentation
- Aktiviteter og rehabilitering.
Tilsynet er en 4-årig forsøgsordning, der udspringer af SATS-puljeaftalen for 2018-21. Tilsynet bliver evalueret løbende i den fireårige forsøgsperiode.
Læs mere om ældretilsynetink på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside