Plads 23 – Grønttorvet Spisehus

Plads 23 – Grønttorvet Spisehus - er nomineret ved årets bygningspræmiering. Læs projektteamets præsentation af byggeriet her.
Billede
Aftenbillede af Spisehuset

Spisehuset ‘Plads23’ er et fremtrædende eksempel på en praktisk, løsningsorienteret tilgang til at bruge direkte genbrug, inklusiv håndtering af forurenede materialer.

Overskydende materialer fra Grønttorvets transformationsproces bruges til at skabe en unik, lokalt forankret arkitektur baseret på stedets egne ressourcer.

Bygningens facadeelementer – både de ydre og de indre i ”kernen” – stammer således fra Grønttorvets oprindelige bygninger fra 1950’erne. Betonelementerne var stærkt forurenede, men blev renset og integreret i det nye Spisehus.

Med sin åbne, imødekommende struktur samler Plads23 områdets beboere og danner en fleksibel ramme for forskellige aktiviteter i området, som en platform for gode naboskaber. Bygningen fremstår gennemsigtig og viser sine mange forskellige aktiviteter til omgivelserne. Spisehuset udvider ‘Spis Din Park’-konceptet og inkluderer et orangeri, der året rundt vil kunne forsyne køkkenet med forskellige urter og grøntsager. Målet er at lade huset fungere som et selvforsynende fælleshus og folkekøkken, der øger bevidstheden om vores daglige valg i forhold til mad.

Samlet set giver både Spisehuset og orangeriet et ensartet og sammenhængende pavillonudtryk og skaber en plads, der knytter sig til promenaden med udsigt over en nærliggende park. Sådan skabes en lokal ramme omkring fællesskabet og måltidet. Samtidig sikrer brugen af genbrugte elementer, at Grønttorvets unikke historie og identitet bliver en integreret del af områdets fortælling.

Spisehuset rækker ud til omgivelserne med sin betonpromenade og lægger sig tæt op af den nærliggende park samt områdets boliger. Bygningens transparente udtryk giver den en tæt sammenhæng med omgivelserne.
Til venstre ses betonelementerne fra det tidligere grønttorv, der var stærkt forurenede. De blev renset og direkte genbrugt som vægbeklædning omkring bygningens kerne, der indrammes af en blåmalet stålkonstruktion.
Spisehuset giver beboerne mulighed for at mødes omkring et væld af oplevelser og tilbud. Her er der Børneaktivitetsdag, hvor der er hulahop workshop udenfor og klippe-klistre indenfor.

Fakta

Bygherre

  • Ny Valby Udvikling A/S v/FB Gruppen & Ingcon 

Projektteam

  • Lendager (arkitekt)
  • Sori VVS (ingeniør)

Fakta om byggeriet 

  • Adresse: Paradisæblevej 23, 2500 Valby
  • Bydel: Valby
  • Kategori: Spisehus
  • Funktion: Kulturbyggeri