Operaparken

Operaparken er nomineret ved årets bygningspræmiering. Læs projektteamets præsentation af byggeriet her.
Billede
Luftfoto af Operaparken

I en tid med voldsom byggeaktivitet i hele København kommer naturen mere og mere i klemme. Derfor er en af byens mest attraktive byggegrunde ikke blevet bebygget, men beplantet. Operaparken er et nyt grønt frirum midt i Københavns Havn. Centralt i parken ligger et væksthus med café og toiletfaciliteter. Under parken findes et parkeringsanlæg i to etager til Operaens gæster og offentligheden.

Operaparkens artsdiversitet og farverige beplantning er en hyldest til Operaen. Derfor er parken også tænkt som en scene, hvor terrænet og beplantningen danner forgrund, mellemgrund og baggrund. Terræn og træer er højest, hvor de danner baggrund, og lavest i forgrun­den ud mod havnen.

Parkens over 600 træer udgør et løvdækkende tag over snoede stier og organisk formede bede. Træerne er sammensat af arter fra hele verden, som en hilsen til de frø, der i sin tid ankom med skibe til Københavns Havn. Der er plantet i alt 628 nye træer, 80.000 stauder og buske, og 40.000 løg. I alt 223 forskellige arter.

Operaparken er inddelt i seks haver: Den Engelske Have, Den Nordiske Skov, Den Nordamerikanske Skov, Den Orientalske Have, Den Danske Egeskov samt den subtropiske skov i Væksthuset. Hver have gemmer på overraskelser som et springvand, en åkandesø samt et spejlbassin. 
 

Det centralt placerede væksthus er designet som en glasbygning med et svævende tag.
Væksthuset leder ned til den underjordiske parkering med plads til 300 biler.
En stor biotop skaber forbindelse mellem parkens planter og kælderetagen.

Fakta

Bygherre

  • Operaparkfonden – bygget ved donation fra A.P. Møller Fonden

Projektteam 

  • Arkitekt og landskabsarkitekt: Cobe
  • Ingeniør: Vita, Via Trafik, DBI og Lüchninger Meyer Hermansen
  • ​Entreprenører: Hansson og Knudsen, Bauer, Redtz Glas og Façade, HSM Industri, GK Danmark, Bravida Danmark, Høyrup & Clemmesen, KONE, Phønix Tag, Jakon, Areo, Terrazzo.dk, Raadvad Maleren,
  • ​Snedkerierne, OKNygaard, Palmproject Europe, Scanview Systems, Zurface, Retail Reflexions, Vector Foiltech

Fakta om byggeriet 

  • Adresse: Ekvipagemestervej 18, 1438 København K
  • Bydel: Holmen
  • Kategori: Bymiljø
  • Funktion: Offentlig tilgængelig park med væksthus inkl. café og underjordisk p-kælder til ca. 300 biler