Referat af møde mellem Brugerråd og Centerråd i Socialforvaltningen den 19. september

Her finder du referatet fra fælles møde mellem Brugerrådet i Borgercenter Voksne og Centerrådet i Borgercenter Handicap den 19. september 2023

Deltagere

Fra Brugerrådet deltog:  

Poul Brorson, Dansk Handicap Forbund, Niels Nielson, næstformand i afdelingsMED, Annsofi (Hjemmeplejen A/S), Henrik Jensen (Dansk Blindesamfund), Mia Marquardt (Attendo), Britt Bergstedt (borgercenterchef), Maria Smith (områdechef Visitation), Louise Lund Friis (konsulent/tovholder for Brugerrådet).

Fra Kontoret for Socialpolitik og Udvikling i Socialforvaltningen deltog: 

Jonas Søbæk Magelund (konsulent/Socialpolitik og Udvikling).

Fra Centerrådet deltog:

Forperson Hans Jørgen Møller (Dansk Handicap Forbund), næstforperson Mads Dragholt (Autismeforeningen), Anna Malmkjær Willumsen (Autismeforeningen, lokalafdeling København), Eva Gjøe (Landsforeningen LEV), Helga Mark (Dansk Handicap Forbund), Ole Rasmussen (Danske DøvBlinde), Lise Valentin Bayer (borgercenterchef Myndighed), Merete Lefeldt (områdechef for Ungeområdet), Mark Hansen (afdelingsleder for Voksenområdet), Tina Mou Jakobsen (konsulent/sekretær for Centerrådet).

Afbud: Flemming Johansen (Scleroseforeningen), Eva Knudsen (Dansk Handicap Forbund), Ole Rasmussen (Danske DøvBlinde) og Charlotte Vidmar (områdechef for Modtagelsen i Borgercenter Handicap). 

Referat af møde mellem Brugerråd og Centerråd i SOF

Brugerrådet for Den Sociale Hjemmepleje i Borgercenter Voksne og Centerrådet for Borgercenter Handicap mødtes for at drøfte temaet ”Muligheder for praktisk og personlig hjælp under § 83 og 85 i serviceloven– samtænkning af indsatser og fleksibilitet i ydelserne i et borgerperspektiv”.

Forsøg vedr. øget fleksibilitet i punkthjælp

Drøftelsen er fortrolig og derfor udeladt.
 

Praktisk og pædagogisk botræning – ny sammenhængende træning botræning i egen lejlighed (Bostøtte+)

Christine Pehrsson, afdelingsleder på Ungeområdet /Myndighed i Borgercenter Handicap, præsenterede den nye indsats Bostøtte +, hvor ydelser efter § 83 og 85 i højere grad og løbende kan tilpasses borgerens behov, så hjælpen kan tilrettelægge fleksibelt mellem kompenserende og trænende elementer og leveres af få, kendte ansigter i hjemmet. Formålet er, at flere borgere bliver i egen bolig og at indsatsen forebygger mere omfatten-de/komplekse støttebehov. Støtten udmøntes i mål, og målgruppen er hjemmeboende unge borgere med autismediagnose, herunder nogle med komorbiditet. Der ansættes 6 medarbejdere til 21 borgere (p.t. er 4 pædagoger ansat, og 2 stillinger er opslået). Der arbejdes med mål over en toårig periode, hvor borger sætter mål sammen med sagsbehandler. Onlineforløb er muligt.

På baggrund af gruppedrøftelser ved bordene var der følgende input:

Målgruppe 

  • På sigt kunne der tænkes i andre målgrupper, fx unge med hjerneskade
    Målgruppen har stort behov, og det kan være nødvendigt at se på at udvide tidligere til flere borgere med autisme tidligere, end når der er gået to. 
  • Der skal også være opmærksomhed på borgere med autisme over 30 år.

Tilrettelæggelse af indsatsen, herunder fleksibilitet 

  • Det er vigtigt at tænke i kobling til uddannelsesaktiviteter, herunder mentorordninger. Mange borgere med handicap har svært ved at gennemføre en uddannelse pga. deres handicap. 
  • Det er godt med mulighed for onlineforløb, men det skal være på borgerens præmisser.

Medarbejdernes kompetencer 

  • Det er vigtigt at sikre, at medarbejderne både har kompetencer til at arbejde med borgerne i forhold til uddannelse og beskæftigelse.

Derudover var der ros til forsøgsordningen, som man gerne vil følge.

Eventuelt 

Til sidst tilkendegav deltagerne, at det givende at drøfte fælles temaer, og lignende møder om et fælles tema kan overvejes i fremtiden, hvis det er relevant.