Referat af møde i Centerrådet i Borgercenter Handicap den 28. marts 2023

Her kan du finde referatet fra mødet i Centerrådet i Borgercenter Handicap den 28. marts 2023

Deltagere: 

Forperson Hans Jørgen Møller (Dansk Handicap Forbund), næstforperson Mads Dragholdt (Autismeforeningen).



Fra handicaporganisationerne: Anna Willumsen

(Autismeforeningen), Eva Gjøe (LEV København), Helga

Mark (Dansk Handicap Forbund). 

Fra Borgercenter Handicap: Lise Valentin Bayer (borgercenterchef på myndighedsområdet), Merete Lefeldt (områdechef på Ungeområdet), Mark Hansen (afdelingsleder på Voksenområdet) og Tina Mou Jakobsen (referent).

Afbud: Ole Rasmussen (Danske Døvblinde) og Charlotte Vidmar (områdechef Modtagelsen). 

1. Velkomst

Dagsorden og referat blev godkendt.

2. Orientering

  • Mads Dragholt og Anna Willumsen: Ved seneste generalforsamling blev det besluttet, at Landsforeningen Autisme skifter navn til Autismeforeningen. Mads er trådt ud af bestyrelsen, men er stadig tilknyttet bestyrelsesarbejdet.

     
  • Eva Gjøe: Ved seneste generalforsamling i LEV København blev Steen Staungaard valgt som formand for en periode på 1 år.

     
  • Hans Jørgen Møller og Helga Mark: Ved seneste generalforsamling er Hans Jørgen Møller genvalgt som formand for DHF. Helga fortalte, at DH’s tilgængelighedsgruppe fremover vil være referencegruppe for Handicaprådet i tilgængelighedsspørgsmål.



3. Overgang til kommune med en diagnose

Anna introducerede temaet, som handler om at finde vej til de rette

støttemuligheder, når man er ny-diagnosticeret. Hvis man er udredt i

offentligt sygehusregi, får man viden, men det er ikke altid tilfældet hos

privatpraktiserende psykiatere.

Merete holdt oplæg om pilotprojektet TRIN 1, hvor der afprøves nye måder at kontakte ny-diagnosticerede borgere på. Lise fortalte, at BCH- Myndighed har haft møde med Psykiatrisk Center København (PCK) om et styrket samarbejde og PCK havde et ønske om at få undervisning til socialrådgivere om Københavns Kommunes tilbud.

Der er ligeledes planlagt møde med Psykiatrisk Center Amager med henblik på et styrket samarbejde. Der er også holdt

møde med Beskæftigelsesforvaltningen i København om deres opkvalificeringsprogram om handicapspecifik viden.

Anna påpegede, at udfordringen mest virker til at gøre sig gældende

for privatpraktiserende psykiatere. Mads supplerede, at det er vigtigt, at borger får samme hjælp, uanset om man selv henvender sig eller andre henvender sig på ens vegne.

Merete gjorde opmærksom på, at man ved henvendelse til hovednummeret altid bliver guidet det rigtige sted hen, da vi selv kender vejene internt.



Konklusion

Centerrådet havde følgende forslag til det videre arbejde: 

  • Gennemgang af BCH’s hjemmeside for at tydeliggøre veje til tilbud og muligheder

     
  • Det undersøges om en chatfunktion i Huset for Tidlig Indsats vil være muligt og hensigtsmæssig

     
  • BCH- Myndighed arbejder videre med det styrkede samarbejde med psykiatrien. Herunder undervisning af socialrådgivere i psykiatrien om kommunens tilbud, så de bedre kan guide borgerne

     
  • BCH prøver at invitere Praktiserende Lægers Organisation til et møde, bl.a. med henblik på at præsentere TRIN 1-projektet. 

 

4. Fællesmøde mellem Handicaprådet, Brugerrådet og Centerrådet i Socialfovaltningen  

Der afholdes et årligt møde mellem rådene i Socialforvaltningen, og Centerrådet har ansvar for mødet i år. Der var følgende forslag til temaer:

  • Rekrutteringsudfordringer på det sociale område

     
  • Hvordan bliver mennesker med handicap set og vurderet i samfundet (med inspiration fra Caspar Erics digtsamlinger)

     
  • Beskæftigelse for mennesker med handicap, herunder Borgerrepræsentationens vedtagelse af, at virksomheder, der leverer varer eller tjenester til Københavns Kommune, skal have medarbejdere med et handicap ansat. Forslag om oplæg fra fx Beskæftigelsesforvaltningen og drøftelse fx af, hvad der kan være vigtigt i forhold til at skabe job til mennesker med handicap

     
  • Udmøntning af BCH’s pjece for pårørendesamarbejde: Hvordan udmøntes pårørendesamarbejdet, og skal pårørendepjecen evalueres?

     
  • Temadrøftelse om paragraf 83/85 i serviceloven og samtænkning af indsatser og fleksibilitet i ydelser i et borgerperspektiv

     
  • Øget beslutningskompetence for sagsbehandlere, evt. kombineret med det andet tema

     
  • Orientering fra hvert råd om, hvad man arbejder med (evt. skriftlig orientering, som vedlægges dagsorden for fællesmødet).

Konklusion 

Hans Jørgen, Mads, Lise og Tina indgår i planlægningsgruppen. Tina indkalder snarest muligt til et planlægningsmøde om tema, m.v.



5. Eventuelt 

  • Helga pegede på udfordringer med at bevæge sig ind og ud af Telehuset, fordi parkerede cykler ofte spærrer vejen. Opmærksomheden rejses overfor lejer/udlejer ved førstkommende lejlighed. 

     
  • Helga spurgte til arbejdet med at skabe digital tilgængelighed i forlængelse af et temamøde, der blev afholdt i november. Tina følger op med SOF’s kommunikationsenhed.