Referat af møde i Centerrådet i Borgercenter Handicap den 20. juni 2023

Her finder du referatet fra mødet i Centerrådet i Borgercenter Handicap den 20. juni 2023.

Deltagere: 

Forperson Hans Jørgen Møller (Dansk Handicap Forbund), næstforperson Mads Dragholt (Autismeforeningen). 

Fra handicaporganisationerne: Anna Malmkjær Willumsen (Autismeforenin-gen), Eva Gjøe (Landsforeningen LEV), Helga Mark (Dansk Handicapforbund) og Ole Rasmussen (Foreningen Danske DøvBlinde). 

Fra BCH: Lise Valentin Bayer (borgercenterchef, myndighedsområdet), Merete Lefeldt (områdechef, Ungeområdet), Mark Hansen (sagsbehandler, Vok-senområdet) og Tina Mou Jakobsen (konsulent, BCH-staben). 

Afbud: Charlotte Vidmar (områdechef, Modtagelsen). 

1. Velkomst

Dagsorden og referat blev godkendt.

2. Nyt fra organisationerne

Anna Willumsen og Mads Dragholt: Autismeforeningen København / Frederiksberg har opmærksomhed på anbefalingerne fra Reformkom-missionen vedr. økonomi og en bekymring for, at fokus på at overholde økonomi kan gå ud over retssikkerheden, hvis ekspertudvalgets anbefa-linger følges. Derudover har lokalafdelingen stort fokus på afdelingens økonomi, som er presset.

Eva Gjøe: LEV København har stort fokus på lokalafdelingens økonomi, som er presset. Derudover er der bekymring for kommende besparel-ser på botilbudsområdet i København.

Helga Mark og Hans Jørgen Møller: DHF er lykkes med at få Line Barfod til at sætte opførelsen af en handicapegnet badebro ved Amager Strand på næste års budgetforhandlinger. 

DHF er fraflyttet Handicaporganisationernes Hus pga. højt huslejeniveau. Helga har i samarbejde Naturpark Amager filmet ruten Amarminoen for at vise, at naturen er for alle; også mennesker med handicap. Filmen findes her: Naturpark Amager - YouTube

Helga har også et samarbejde Naturstyrelsen om at udarbejde et symbol for handicapegnede naturruter. Link til projektet eftersendes, så snart info, m.v. fremgår af Naturstyrelsens hjemmeside (undersiden er p.t. i test).

Lise Valentin Bayer: Borgercenter Handicap (BCH) har særligt stort fokus på budgetoverholdelse og handleplaner grundet den svære økonomiske situation, som BCH står i. Stigning i målgrupper og enhedspriser presser alle kommuners økonomi, og situationen gør sig således ikke kun gældende i Københavns Kommune. Derfor er der også mange nye indsatser på vej i BCH for fortsat at kunne imødekomme borgernes behov, fx udvidet bostøtte i borgers eget hjem og samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen om skolevægring.

Mads spurgte til muligheden for et åbent møde om kommende økono-miske prioriteringer i Københavns Kommune, da det kan have en vigtig signalværdi i en særlig svær tid. Lise svarere, at Handicaprådet ville være en oplagt afsender på sådan et arrangement.

Konklusion: Muligheden for et åbent møde om økonomiske prioriteringer på handicapområdet i Københavns Kommune afsøges med Handicaprådet som afsender.

3. Øget beslutningskompetence

Lise præsenterede Borgercenter Handicaps forsøgsordning med at øge sagsbehandlernes beslutningskompetence på udvalgte paragraffer. Der er overordnet set rigtig gode erfaringer med ordningen, som både giver bedre service, mere smidige sagsgange og øger trivslen på arbejdspladsen. Det faglige skøn fylder mere i sagsbehandlingen, hvilket der arbejdes løbende med at kvalificere og kompetenceudvikle på. Med Barnets Lov bliver dette endnu mere vigtigt.

Eva spurgte til, om forsøgsordningen gør en forskel. Lise svarede, at det kan være vi kommer til at se det på antal realitetsklager, dvs. klager over selve afgørelsens indhold (i modsætning til formalitetsklager, dvs. klager over sagsbehandlingsprocessen), men det er endnu for tidligt i processen. Mark supplerede, at drøftelser på team-møder har fået en anden karakter, da kolleger sparrer mere med hinanden, fordi de sidder med samme type sager, som tidligere blev drøftet på visitationsmøder.

Anna spurgte om der også var egenkompetence ift. §85, hjemmevej-ledningen. Lise svarede, at det er der på Voksenområdet, men endnu ikke på Ungeområdet, og at det er noget vi er i gang med at arbejde videre med.
Anna gjorde opmærksom på, at borgere med autisme kan have anderledes stemmeføring og kropssprog end andre – en oplevelse af at man underspiller – hvilket kan vildlede i afdækning af behov, m.v. 

Lise svarede, at vores sagsbehandlere i de forskellige autismeteam er vidende og opmærksomme om dette, men at vi gerne vil se på, om der er brug for endnu mere viden.

Helga spurgte, om genvurdering af ordningen for brugerstyret personlig assistance (BPA) også er omfattet. Mark svarede, at i sager med ændrede behov, kan sagsbehandler ikke selv træffe beslutning. Lise tilføjede, at der efter sommerferien gennemføres en brugertilfredshedsundersøgelse med fokus på administration af BPA-ordningen.

Lise spurgte, om man i organisationerne har fokus på Barnets Lov. Mads svarede, at Barnets Lov stadig er nyt stof, men at der nogle steder ses en tendens til stigning i tvangsanbringelser, hvor statsministerens udtalelser om flere tvangsanbringelser måske har haft betydning.

Konklusion: Brugertilfredsundersøgelsen sættes på dagsorden for cen-terrådsmøde i september eller november. Bente Ray fra Handicaprådet i Sønderborg Kommune kontaktes forudgående for at høre om erfaringer med BPA-ordningen, da Sønderborg efter sigende også arbejder med øget beslutningskompetence på genvurderinger. Det undersøges, om der i Borgercenter Handicap er viden om stemmeføring/kropssprog hos borgere med autisme.

Tilføjet efter mødet:
Undervisning i autisme indgår i den uddannelse, som alle nyansatte sagsbehandlere på myndighedsområdet i Borgercenter Handicap deltager i. Derudover findes der sagsbehandlere på hhv. Børne og Unge-området, som har særlig viden om målgruppen, herunder hvad man skal være opmærksom på ift. kropssprog. m.v.

4. Inddragelse af repræsentant fra Brugerrådet for Den Sociale Hjemmepleje, Borgercenter Voksne

Tina har modtaget en henvendelse fra Borgercenter Voksne, som spørger til inddragelse af Brugerrådet for Den Sociale Hjemmepleje i forbindelse med drøftelser i BCH om hjemmeplejeområdet. Baggrunden er, at der i Brugerrådets forretningsorden indgår en formulering af, at BCH skal inddrage Brugerrådet i temadage, m.v. om hjemmeplejeområdet. Denne formulering findes ikke i forretningsorden for Centerrådet i BCH.

Hans har forud for centerrådsmødet forhørt sig hos formanden for Bru-gerrådet, som ikke genkender formuleringen. 
Der blev stillet forslag om, at Brugerrådet inviteres til centerrådsmødet i september, og temaet ”Hjælp og muligheder under § 83 og 85 – sam-tænkning af indsatser og fleksibilitet i ydelserne i et borgerperspektiv” sættes på dagsorden, herunder set i lyset af, at fællesmødet mellem rådene i SOF den 12. juni blev aflyst pga. for få tilmeldinger.

Konklusion: Brugerrådet inviteres til centerrådsmødet i september, hvor temaet ”Hjælp og muligheder under § 83 og 85 – samtænkning af indsatser og fleksibilitet i ydelserne i et borgerperspektiv” sættes på dagsorden. Hans taler med Janne Sander om formålet med fællesmøderne og melder tilbage på centerrådsmødet.

5. Eventuelt 

Anna spurgte til formålet med punktet ”Nyt fra organisationerne”. Dette drøftes på næstkommende formøde.

Hans omtalte Borgerrådgiverens årsberetning for 2022, hvor særligt antallet af henvendelser vedr. diskrimination pga. handicap er steget. 

Mads foreslog at invitere Borgerrådgiveren til at holde oplæg på et centerrådsmøde.

Helga præsenterede en folder om et åbent arrangement på Løvstikkevej, i anledning af at botilbuddet Løvstikkevej 66 åbner døren for besøg i forbindelse med Arkitekturhovedstad 2023. 
Helga nævnte desuden, at Intern Revision har fundet tilfælde af brug af beboermidler uden dokumentation. 

Lise svarede, at BCH er i fuld gang med at få styr på denne udfordring.

Eva spurgte dernæst til baggrunden for at tilbageføre kostpenge til borgere på nogle af Borgercenter Handicaps botilbud, og hvor stort et beløb det drejer sig om.

Tilføjet efter mødet:
Vi kan ikke umiddelbart opdele, hvad der er betalt tilbage for hver enkelt valgfri ydelse, fordelt på målgrupper. Men vi har opgjort, hvad vi i alt har tilbagebetalt for alle valgfrie ydelser, fordelt på målgrupper:

Bevilling  Beløb (1.000 kr.)
Udsatte voksne 675
Sindslidende 952
Handicap 3.993
I alt 5.620

Det skal her siges, at der ikke er tilbagebetalt noget for kost, fordi ingen borger er blevet opkrævet mere end den takst, der var gældende i 2021 (maks-taksten på knap 4.000 kr.). Vi har således alene tilbagebetalt for følgende valgfrie ydelser: Toiletartikler, Vask af tøj, Leje og vask af linned, vinduespolering, rengøringsartikler. Vi har kun reguleret ift. de ydelser, hvor en borger har betalt for meget. Hvis en borger har betalt for meget for én ydelse og for lidt for en anden, har vi set helt bort fra det, der er betalt for lidt og alene forholdt os til det, en borger har betalt for meget i beregningen af det, de skulle have tilbagebetalt.

Se i øvrigt indstilling til Socialudvalget fra 12. oktober 2023, samt bilag 2 for principper for tilbagebetaling.