Arkivnyhed - Kan være forældet

Efter mange års ledighed og modgang har Anette endelig fundet sin plads

”Jeg var et nervevrag, men nu har jeg fået mod på livet og selvtillid”, siger Anette på 45 år, der netop har landet et fleksjob efter mange års ledighed og bump på vejen.

Anette har ikke haft det letteste liv. Hun har social angst, ADD og depressioner. Folkeskolen fik hun aldrig afsluttet og drømmen om en karriere som møbelsnedker, måtte hun droppe, da hun ikke kunne få den rette støtte.

Anette har været ledig on and off siden 2006. I 2019 bliver hun henvist til et ressourceforløb i Jobcenter København, så hun kan få mere intensiv jobstøtte. Her bliver Radmilla hendes nye sagsbehandler.

Mødet med jobcentret

Da Anette møder Radmilla, har hun ikke meget til overs for jobcentret. Hun har været i flere fejlslagne praktik- og aktiveringsforløb. Men allerede efter et par samtaler finder Radmilla og Anette en god samarbejdsform:

”Radmilla var god til at lytte. Hun undersøgte en masse ting for mig, og jeg fik hurtigt tillid til hende. Langsomt begyndte jeg at kunne stå op om morgenen og komme ud ad døren til vores aftaler”, siger Anette.

Radmilla er helt enig: ”Vores samtaler var præget af nærhed og entusiasme. Vi havde hele tiden fokus på, hvordan hendes liv ville forandre sig, den dag hun fik et arbejde.”

Derfra tager det hele fart. Radmilla og hendes kollega får kontakt til supermarkedet Supermarco, hvor Anette får lov at starte stille og roligt i et praktikforløb på deres lager.

Masser af støtte og opfølgning

Radmilla besøger løbende Anette på praktikstedet, og i starten er hun der ofte. Både for at støtte Anette, men også for at klæde arbejdspladsen godt på til at skabe nogle rammer, så Anette trives og dermed kan klare arbejdsopgaverne.

”Jeg har altid være genert og flov over at være anderledes, men denne gang besluttede jeg mig for at være bundærlig omkring mine psykiske udfordringer over for min arbejdsgiver”, fortæller Anette. Og det har hjulpet, for hun møder i den grad forståelse.

”Søren kender mig nu. Han er min chef på lageret. Og han siger til mig, at hvis det bliver for meget, så kan jeg bare trække mig og bytte rundt på mine arbejdsdage.”

Endelig succes

Under praktikforløbet tager Anette sideløbende et gaffeltruckkursus, som hun får bevilliget af jobcentret. Hun tager det i weekenden, da der er færre på holdet, hvilket Anette bedre kan rumme med sin sociale angst.

”Det var meget hårdt arbejde, og jeg var meget nervøs. Jeg har jo aldrig bestået en eksamen før, så jeg rystede helt vildt. Derfor var jeg så stolt, da jeg bestod”, siger Anette glad. 

Efter et års praktik i Supermarco starter Anette nu i fleksjob samme sted. Og hun er tilmed begyndt at betjene kunderne i kassen på trods af social angst.

”Jeg vil gerne blive her i mange år. Jeg nyder mit arbejde, og der er forståelse fra min arbejdsplads. Jeg er meget effektiv, når jeg arbejder. Til gengæld har jeg brug for flere pauser. Mit råd til andre i samme situation er, at man skal selv kæmpe, og der vil være op og nedture”, afslutter Anette. 

Og Radmilla ser stadig til fra sidelinjen:

”Jeg er så glad for, at ressourceforløbet har ført så meget godt med sig for Anette.  Og selv om hun nu ikke længere skal følges i jobcentret, så kan hun altid ringe direkte mig, så jeg kan hjælpe hende med at fastholde den nye kurs i livet”.

Fakta om ressourceforløb

I 2021 var 3187 københavnere tilknyttet et ressourceforløb.

Størstedelen er over 50 år og har været ledige mindst 7 år.

Jobindsatsen er individuel, tværfaglig, sammenhængende og helhedsorienteret. Der er tæt og hyppig kontakt mellem borgeren og en fast sagsbehandler.

Ofte består forløbet af virksomhedspraktik, der gennem et udviklingsforløb kan blive til ordinære timer/fleksjob.