Mødedato: 22.10.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Vibenshus Runddel Vest med tilhørende kommuneplantillæg, Østerbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Vibenshus Runddel Vest med tilhørende kommuneplantillæg. Planforslagene muliggør opførelse af boligbyggeri, kontorbygning mod Vibenshus Runddel/Jagtvej og sikrer bevaring af ejendommen Jagtvej 169A.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Vibenshus Runddel Vest (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,  

2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 uden ændringer (bilag 2).

Problemstilling

Bygherre har anmodet om en lokalplan, der muliggør omdannelse af et ældre fabriksområde ved Vibenshus Runddel. Bygherre ønsker at opføre boligbyggeri, kontorbygning samt ombygning af ejendommen Jagtvej 169A, der i lokalplanforslaget foreslås bevaret. Realisering af projektet kræver nyt plangrundlag, da gældende lokalplan kun delvist omfatter projektområdet. I et tillæg til Kommuneplan 2015 øges bebyggelsesprocenten og muligheden for at bygge op til 34 m udvides til at omfatte hele projektområdet. Lokalplanen præciserer, at der fortsat kun kan bygges op til 34 m på hjørnet af Vibenshus Runddel/Jagtvej. Planforslagene blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 9. maj 2019, hvor det blev vedtaget, at parkeringsnormen nedsættes fra 1 p-plads pr. 175 m2 til 1 p-plads pr 200 m2 grundet den stationsnære beliggenhed. Planforslagene har været i høring fra 16. maj 2019 til 16. august 2019, hvor forvaltningerne har modtaget 20 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag.

Løsning

Lokalplanen og kommuneplantilllægget muliggør, at der på det centrale og stationsnære område ved Vibenshus Runddel kan opføres bebyggelse med et samlet etageareal på ca. 14.750 m2, hvilket svarer til en bebyggelsesprocent på 375, indenfor bygherres tre matrikler. Boligbebyggelsen opføres hovedsageligt i tegl og sammenbygges med en eksisterende ”halv boligkarré” og en ældre erhvervsbygning mod Jagtvej. Mod Vibenshus Runddel placeres erhvervsdelen i en højde på op til 34 meter og falder trinvist i højden ned til højst 15,6 meter mod de eksisterende etageboliger på Aldersrogade. I byrum og på opholdsarealer er der fokus på at give kvarteret et nyt grønt præg bl.a. ved at stille krav om plantebede og 33 nye træer. Det muliggjorte projekt er yderligere beskrevet i lokalplanen (bilag 2 s. 6-12) og i faktaarket (bilag 3).

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår teknisk og redaktionel ændring af lokalplanforslaget. Forslag til ændring fremgår af bilag 7 og 8.

Høring

Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
Der er modtaget 20 henvendelser i høringsperioden, hvoraf tre er fra andelsboligforeningernes bestyrelser i naboområdet. Henvendelserne vedlægges som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 4. juni 2019, hvor 18 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 6). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor. Lokaludvalgets holdninger (henvendelse nr. 5) til projektet er stort set sammenfaldende med høringssvar fra borgerne.

Københavns Museum (bilag 4, henvendelse nr. 8):

Museet mener, at ved en nedrivning af den røde malteribygning på Jagtvej 169B vil det industrielle kulturmiljø blive opløst og den i lokalplanforslagets bevaringsværdige bygning Jagtvej 169A vil miste sin fortællekraft. Synspunkterne er sammenfaldende med tre henvendelser fra borgere.

Forvaltningernes bemærkninger:

Jagtvej 169B er SAVE-registreret med middel bevaringsværdig, SAVE 4. Bygningens placering gør det vanskeligt at bevare bygningen. I dag står bygningens bagside med rå gavl efter en nyligt nedrevet tilbygning og med mindre tilbygninger. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, for at opnå en bebyggelsesplan der tilgodeser boliganvendelse, at Jagtvej 169B tillades nedrevet. Derfor har Teknik- og Miljøforvaltningen indstillet alene at udpege den hvide funktionalistiske bygning som bevaringsværdig, idet bygningens proportioner gør den integrerbar i et nyt miljø, som del af en boligkarre. Der henvises til bilag 10, redegørelse for bygningsbevaring af Jagtvej 169A.

Bygherre, (bilag 4, henvendelse nr. 14):

Bygherre finder, at erhvervsbygningen afslutter Nørre Allés række af enkeltstående bygninger og runddelen i højde og proportioner, der er afpasset Aldersrogade og Jagtvej. Bygherre mener, at boligkarreen vil lukke trafikstøjen ude, ikke give væsentlig skyggevirkning i de eksisterende boliger og, at størrelse og højde er sammenlignelig med andre nye boligkvarterer i byen. Bygherre foreslår, at tilpasse lokalplanforslaget med mere begrønning og en tilretning af farven på erhvervsfacaden.

Forvaltningernes bemærkninger:

Teknik- og Miljøforvaltningen bifalder ideen om at begrønne erhvervsbygningens lukkede facader og gør opmærksom på, at lokalplanforslaget ikke er til hindring herfor. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at farven brun er fint tilpasset de omkringliggende bygningers farver og bemærker, at lokalplanforslagets krav om farven brun for erhvervsbygningen ikke hindrer en lysere tone. Bygherre kan derfor opføre erhvervsbygningen som lysere brun end de i lokalplanforslaget illustrerede facader.

Hovedsynspunkter fra borgere, lokaludvalg og ejer/andelsboligforeninger (bilag 4, henvendelse 3-7, 9, 12-13, 15-19):

  1. Tolv indsigere mener, at lokalplanforslagets byggeri er for højt/massivt, og at byggeriets højder skal ændres, så de tilpasses de omkringliggende bygninger på 5 etager. Der er ikke behov for at markere området som byport med et yderligere landmark.
  2. Fire indsigere mener, at bygningernes placering giver trange og mørke byrum uden sollys og hæmmer sollys og udsigt i lejlighederne. Flere foreslår, at byggeriet ændres til en stor lukket karré udformet som randbebyggelse, der vil give væsentligt bedre lysforhold.
  3. Fem indsigere mener, at projektet vil øge trafikbelastning og trafikstøjen på de i forvejen belastede, nærliggende gader, og at antallet af parkeringspladser ikke dækker behovet, da der i forvejen ikke er nok parkeringspladser i kvarteret. Indkørsel til parkering bør ske fra de store indfaldsveje og ikke fra mindre stikveje.

Forvaltningernes bemærkninger

  1. Grundens centrale og stationsnære placering mod Vibenshus Runddel vurderer Teknik- og Miljøforvaltningen begrunder placering af en markant bygning mod Vibenshus Runddel. Dette er også baggrunden for, at der i gældende lokalplan allerede er givet mulighed for kontorbebyggelse på 34 m mod Runddelen. Erhvervsbygningen er planlagt 2,5 meter højere end den tidligere IBM-bygning øst for området. Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at boligbebyggelsen tilpasser sig nabobebyggelsen højde ved, at den trapper ned i højden ved mødet med de eksisterende etageboliger. 12 ud af 20 indsigere nævner, at lokalplanforslagets byggeri er for højt/massivt. Såfremt der politisk er ønske om at imødekomme disse indsigelser, kan det besluttes at sende plangrundlagene tilbage til forvaltningerne, med et ønske om at undersøge, hvordan højden kan reduceres og tætheden formindskes. En sådan beslutning vil kræve en supplerende høring, hvorefter planerne kan sendes til politisk behandling med ændringer.
  2. Boligbebyggelsen er placeret mod øst og trapper mod syd ned fra 7 til 5 etager, hvilket begrænser skyggegener til morgen og formiddag og bringer lys ned i gården. Mod Aldersrogade trapper erhvervsbygningen ned fra 34 m til maksimalt 15,6 m for at mindske skyggegener i boligerne nord for erhvervsbygningen. Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at placeringen af bygningerne er tilpasset områdets bebyggelsesstruktur og kvarterets egenart.  
  3. Det nye byggeri vil generere mere trafik til kvarteret på både Aldersrogade og Teglværksgade. Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at gaderne har kapacitet til denne mertrafik. Biltrafikken vil på Aldersrogade foregå i lav fart grundet tilkørselsforholdene, hvorfor støjbelastningen fra trafikken vil være begrænset. Med en så central og stationsnær placering er det Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at de krævede ca. 74 p-pladser er tilstrækkeligt for det planlagte projekt. Af trafiksikkerhedsmæssige grunde kan ind/udkørsel til parkeringskælder ikke placeres ved Vibenshus Runddel eller Jagtvej, men kun placeres ved Aldersrogade.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Projektet forventes at medføre kommunale skatteindtægter på ca. 3 mio. kr. årligt (2012 priser), og bygherre forventer, at projektet skaber omkring 600 arbejdspladser.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen dem i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Tegen Petersen          Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Vibenshus Runddel Vest (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2015 uden ændringer (bilag 2).

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 7. oktober 2019

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag:
”At sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at gå i dialog med bygherre og naboer, herunder A/B Jagtvej og A/B Vibenshus, om at udforme et mindre massivt projekt, der passer bedre ind i det eksisterende byggeri og bevare cigarfabrikken mod Jagtvej.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med tre stemmer mod syv. Et medlem undlod at stemme.

 

For stemte: F og Ø.
Imod stemte: A, B, C, I og O.
Undlod at stemme: Å.

 

Indstillingen 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod tre. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, I og O og Å.
Imod stemte: F og Ø.

 

Alternativet, Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkepartifremsatte følgende protokolbemærkning:
”Partierne ser positivt på, at der bygges tæt i dette område, idet det er yderst stationsnært og hermed fremmer anvendelsen af den offentlige transport.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 13: Endelig vedtagelse af lokalplan Vibenshus Runddel Vest med tilhørende kommuneplantillæg, Østerbro (2019-0215879)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. oktober 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, Å, B, V, C og O.

Imod stemte: Ø og F.

 

Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre, SF og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 7. oktober 2019:

”Partierne ser positivt på, at der bygges tæt i dette område, idet det er yderst stationsnært og hermed fremmer anvendelsen af den offentlige transport.”

Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig protokolbemærkningen på mødet.
Til top