Mødedato: 21.05.2014, kl. 18:00
Mødested: Wikiteket, Lyrskovsgade 4, 1. sal

Borgerdialog - temadrøftelse

Se alle bilag
Vesterbro Lokaludvalg drøfter, hvad Lokaludvalget forstår ved borgerdialog og hvordan Lokaludvalget vil arbejde med borgerdialog.

Indstilling og beslutning

Formanden foreslår Vesterbro Lokaludvalg

1. at drøfte hvad Lokaludvalget forstår ved borgerdialog og hvordan Lokaludvalget gerne vil arbejde med borgerdialog

2. at der nedsættes en arbejdsgruppe, der kan forestå den konkrete planlægning af borgerdialog omkring Kommuneplanstrategien

Problemstilling

Vesterbro Lokaludvalg agerer indenfor Kommisorium for Lokaludvalg, der er belsuttet af Københavns Borgerrepræsentation. I kommisoriet står der, at formålet med Lokaludvalg er:

For at skabe bedre sammenhæng mellem kommunens overordnede og lokale indsatser skal lokaludvalgene i samspil med bydelenes borgere agere lokalt i lyset af de temaer og rammer, der er centrale for Borgerrepræsentationen. Lokaludvalgene skal bidrage til en gensidig kontakt mellem Borgerrepræsentationen og bydelene og være med til at kvalificere beslutningsgrundlaget for Borgerrepræsentationen, Økonomiudvalget og fagudvalgene i forhold til lokale synspunkter og holdninger. Lokaludvalgene skal endvidere arbejde aktivt med de temaer, der er væsentlige i den enkelte bydel og bringe lokale interesser og behov videre til Borgerrepræsentationen.

Løsning

Mandag den 5. maj 2014 bleve der afholdt et kursus for Lokaludvalgsmedlemmer på tværs af hele København med fokus på borgerdialog. Som opfølgning på dette kursus foreslås det, at Vesterbro Lokaludvalg drøfter, hvad Vesterbro Lokaludvalg forstår ved borgerdialog og hvordan Lokaludvalget fremover vil arbejde med borgerdialog.

På Lokaludvalgsmødet holdes denne drøftelse som en temadiskussion. Vi deler Lokaludvalget i 4 grupper som hver bruger 20 min på at drøfte følgende spørgsmål:

- Hvilke grunde er der til at lave borgerdialog om den konkrete sag?
- Hvilke interessenter og målgrupper er der i sagen, og hvordan skal de inddrages?
- Hvilken type borgerdialog vil I arrangere?
- Overvej bl.a. mødeform, deltagere, sted og tid – hvad er fordele og ulemper?
- Hvordan vil I skabe offentlig opmærksomhed om sagen samt om borgerdialogen?
- Hvordan vil I følge op på borgerdialogen efter afholdelse?

Lokaludvalget har allerede behandlet Københavns Kommunes forslag til Kommuneplanstrategi. Til efteråret kommer Kommuneplanstrategien i offentlig høring og Lokaludvalget bør planlægge borgerdialog i den sammenhæng. Derfor vil drøftelserne på Lokaludvalgsmødet den 21. maj 2014 kredse om Kommuneplanstrategien som konkret case for, hvordan borgerdialog kan tilrettelægges.

Som inspiration for drøftelserne er vedlagt det oplæg om borgerdialog, der blev holdt på kurset mandag den 5. maj 2014.

Der skal ikke træffes beslutning om konkrete borgerdialogarrangementer under dette dagsordenspunkt. I stedet foreslås det, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der kan arbejde videre med en mere konkret planlægning af borgerdialogen om Kommuneplanstrategien. Gruppen kan derefter udfylde en projektskabelon, som kan tages op på et lokaludvalgsmøde, hvor lokaludvalget også kan bevilge midler til det.

Beslutning

Vesterbro Lokaludvalg drøftede mange forskellige aspekter af borgerdialog og besluttede at nedsætte en arbejdsgruppe til planlægning af borgerdialog vedr. Kommuneplanstrategien i efteråret 2014. Gruppen skal komme med forslag til fire konkrete delområder og til hvordan der kan laves borgerindragelse om dem:
Knud Holt Nielsen
Bruno Anders Schwede
Henrik Nordentoft Mikkelsen
Jesper Møller Pedersen

Gruppen arbejder videre frem til Lokaludvalgets augustmøde.

Nedenfor er et par udpluk af debatten:

- Hvordan kan vi udvikle vores samarbejde og borgerdialog strategisk og kontinuerligt hen over den næste 4-årige periode

- Lokaludvalgsmedlemmernes rolle versus borgerinddragelse

- Det koster kræfter at lave borgerinddragelse - Kan vi lave en langsigtet og målrettet planlægning af hvem og hvad vi vil høre borgerne om

- Ud hvor folk er... Vi skal bringe dialogen hen til dem

- Lokaludvalgsmedlemmerne repræsenterer også nogen...

- Kan vi bruge de netværk der er, når vi fx skriver om Brune Kødby, skal vi så ikke prøve at spørge erhvervsforeningen.

- Kan Lokaludvalget også hjælpe andre med at varetage deres høringsforpligtelser, fx skolebestyrelser

- Hold aktionen hvor problemet er rent fysisk, andre typer af aktioner, brug billeder, fysiske manifestationer etc...

- Lokaludvalget skal prioritere, hvad vi bruger kræfter på at lave borgerdialog om.

- Hør og inddrag de repræsentative organer på Vesterbro...
Til top