Mødedato: 17.08.2023, kl. 19:00
Mødested: Kulturstationen Vanløse, Frode Jakobsens Plads 4, 2720 Vanløse

Beslutning om bemyndigelse vedr. høring af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i planperioden 2023-2034

Københavns Borgerrepræsentation har sendt forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse 2023-2034 i 12 ugers offentlig høring i perioden 16. juni 2023 – 8. september 2023. I den forbindelse skal Vanløse Lokaludvalg beslutte at bemyndige temagruppen for Natur og Miljø til at udarbejde et høringssvar.  

Indstilling

Forpersonen indstiller, 

1. at Vanløse Lokaludvalg bemyndiger temagruppen for Natur og Miljø til at udarbejde høringssvar i forbindelse med høring af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i planperioden 2023-2034, jf. løsningsafsnit og evt. input fra lokaludvalgsmødet.

Problemstilling

Københavns Borgerrepræsentation har besluttet at sende et forslag til Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse 2023-2034 i 12 ugers offentlig høring i perioden 16. juni 2023 – 8. september 2023. Se høringsmaterialet på kommunens høringsportal: Indsatsplan for grundvandsbeskyttelse, planperiode 2023-2034 (kk.dk))

Miljøstyrelsen udfører den statslige grundvandskortlægning, hvor de udpeger og kortlægger områder, hvor det er nødvendigt med en ekstra indsats for at beskytte grundvandet. Grundvandskortlægningen i København fandt sted i perioden 2018 til 2020. På baggrund af kortlægningen skal Københavns Kommune udarbejde et udkast til indsatsplan for grundvandsbeskyttelse for det kortlagte område (Vandforsyningslovens § 13).

Indsatsplanens formål er at afhjælpe og forebygge forurening af grundvandsressourcen i Københavns Kommune. Cirka 1/4 af grundvandet under Københavns Kommune benyttes til drikkevandsforsyning. Indsatsplanens hovedformål er at sikre et overblik over, hvilke initiativer der skal iværksættes for at opnå beskyttelse af den nuværende og fremtidige drikkevands- og grundvandsressource.

Indsatsplanen er derfor med til at sikre, at vi både nu og i fremtiden kan indvinde grundvand til drikkevand i Københavns Kommune. Planen angiver, hvilke stoffer der truer grundvandet, hvilke indsatser der skal implementeres, hvem der er ansvarlig for at gennemføre de forskellige indsatser, og hvornår de skal gennemføres

Efter endt høring bliver Indsatsplanen fremlagt sammen med høringssvarene til endelig beslutning i Københavns Borgerrepræsentation.

Løsning

Vanløse Lokaludvalg bemyndiger temagruppen for Natur og Miljø til at udarbejde høringssvar i forbindelse med høring af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i planperioden 2023-2034 ud fra nedenstående beskrivelse samt input fra lokaludvalgsmødet.

Temagruppen for Natur og Miljø har drøftet høringsmaterialet og vil gerne udarbejde et høringssvar inden høringsfristen. Gruppen mener, at de målsætninger og indsatser der beskrives i planen er meget fornuftige. Derudover vil gruppen i høringssvaret have fokus på, at det grundvand fra Vanløse, der tappes til Frederiksberg Kommune, også kan bruges i København, f.eks. i Grøndalsåen, når åen tages ud af Grøndalså-røret. Ligeledes kan man, i lighed med Frederiksberg Kommune, bruge grundvand til drikkevandsforsyningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Vanløse Lokaludvalgs puljemidler. 

Videre proces

Sekretariatet indsender høringssvaret til forvaltningen inden høringssvaret den 8. september 2023.

/Jan Lindboe

Beslutning

1. Vanløse Lokaludvalg bemyndigede temagruppen for Natur og Miljø til at udarbejde høringssvar i forbindelse med høring af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse i planperioden 2023-2034 ud fra nedenstående input:

  • De målsætninger og indsatser der beskrives i planen er meget fornuftige.
  • Fokus på, at det grundvand fra Vanløse, der tappes til Frederiksberg Kommune, også kan bruges i København.
  • Man kan i lighed med Frederiksberg Kommune bruge grundvand til drikkeforsyningen. 
  • Hvad betyder klimaændringerne med øget skybrud og stigende vandstand for vores drikkevand? Kan der være steder med mere nedsivning af saltvand eller spredning af kendte forureninger? Behov for en analyse af mulighed for kortslutning af hydraulisk adskilte reservoirer ved forhøjet vandstand.
  • Er stormflodssikringen af drikkevandsforsyningen udbygget og adækvat?
Til top