Mødedato: 30.05.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan 463 Århusgadekvarteret i Nordhavn, Østerbro

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende tillæg nr. 2 til lokalplan 463 Århusgadekvarteret i Nordhavn i høring. Forslaget vil muliggøre opførelse af en bygning til serviceerhverv og en promenade på spidsen af Redmolen i Nordhavn.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til tillæg nr. 2 til lokalplan nr. 463 Århusgadekvarteret (bilag 1) sendes i offentlig høring i 8 uger og offentliggøres på Københavns Kommunes hjemmeside ”Bliv Hørt”.

Problemstilling

Bygherre ønsker opført en bygning til serviceerhverv på spidsen af Redmolen, der ligger i Århusgadekvarteret i indre Nordhavn. Projektet består af en ca. 62 m høj bygning med tilhørende byrum. For at sikre et byggeri og et byrum med en høj kvalitet på denne særlige placering i havnen, forudsætter Lokalplan nr. 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn”, at der skal udarbejdes et tillæg til lokalplan for spidsen af Redmolen inden der kan bygges på dette byggefelt.

Startredegørelse blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget d. 18. januar 2016.

Løsning

Lokalplanforslaget muliggør opførelsen af en bygning til serviceerhverv på op til 26.000 m² med publikumsorienterede funktioner i stueetagen. Herudover etableres et offentligt tilgængeligt byrum og en promenade. Forslaget underbygger derved en tæt funktionsblandet bebyggelse i overensstemmelse med den overordnede vision for Nordhavn som fremtidens bæredygtige bydel. 

Det foreslåede bygningsdesign er resultatet af en arkitektkonkurrence afholdt af grundejer. Bygningen består af en plint med terrasser og opholdstrapper og en cirkulær bygningsvolumen placeret på plinten. Facaden på den cirkulære del af bygningen er opbygget af facetterede (reliefskabende) elementer i varierende størrelse bestemt af deres placering på bygningen i forhold til solen. Således skabes et varieret og tredimensionelt facadeudtryk. I midten af bygningen etableres en overdækket vinterhave i bygningens fulde højde, der vil være offentlig tilgængelig i bygningens åbningstid, som ikke er endeligt fastlagt. Den eksisterende Toldbygning bevares og anvendelsen fastsættes til udadvendte offentlige funktioner. 

Med tillægget muliggøres der, i overensstemmelse med kommuneplan 2015, en bygning med en højde på 62 m. I gældende lokalplan er muliggjort 54 m. Den øgede højde er hensigtsmæssig i forhold til det arkitektoniske helhedsindtryk, og den yderligere skyggevirkning vurderes at være uproblematisk, da skyggerne primært falder på vandet. 

Forslaget muliggør etablering af en underjordisk parkeringskælder med en tilkørselsrampe i vejarealet i Rigagade. Den ekstra vejbredde, som rampen nødvendiggør til at sikre trafikafviklingen på Rigagadesikres ved at trække den nederste facade på det tilstødende byggefelt tilbage. De to byggefelter er ejet af den samme bygherre. 

Startredegørelsen anbefalede, at der skulle arbejdes videre med muligheden for at skabe en kontakt til vandet i forbindelse med promenaden på Redmolen. Forvaltningen har siden vurderet, at det er mere hensigtsmæssigt, at spidsen anvendes som udflugtsmål/udsigtspunkt. Træbrygger til ophold ligger ved nærtliggende Sandkaj, hvor der er indgået udbygningsaftale med By & Havn om etablering af promenade og træbrygger, der skaber kontakt til vandet. Der er ligeledes muliggjort en træbrygge og lystbådehavn på nordsiden af Redmolen i lokalplan 463. 

Der henvises i øvrigt til bilag 2, faktaark

Byliv

Spidsen af Redmolen vil i sig selv kunne blive et udflugtsmål, da der herfra er udsigt over Københavns havn og Øresund. Den offentligt tilgængelige vinterhave i bygningens stueetage vil understøtte bylivet året rundt.

Promenaden, der løber rundt om bygningen langs med molekanten, får et sammenhængende grønt forløbmed gode opholdsmuligheder for gående og cyklister iÅrhusgadekvarteret. Publikumsorienterede funktioner i Toldbygningen og i stueetagen af den nye bygningvil bidrage til et levende og mangfoldigt byrum. Omkring den gamle Toldbygning skabes et større byrum indrammet af de to opholdstrapper til plinten, der giver mulighed for at opleve udsigten over havnen. 

Bæredygtighed

Bygningens facade er udarbejdet med udgangspunkt i det beregnede solindfald, således at der sikres gode dagslysforhold samtidig med, at overophedning og energiforbruget til nedkøling reduceres.Bygningen er planlagt til miljøcertificering.

Parkering

Tillægget ændrer ikke ved parkeringsnormen, der med lokalplan 463 ”Århusgadekvarteret i Nordhavn” blev fastsat til 1 parkeringsplads pr. 200 m² etageareal svarende til 125 pladser. Ca. 90 pladser etableres i parkeringskælder i direkte tilknytning til bygningen og ca. 35 pladser etableres i de centrale parkeringsanlæg i Århusgadekvarteret. For cykelparkering fastholdes normen i lokalplanen også, og der etableres derfor 2,5 pladser pr. 100 m² etageareal svarende til 625 pladser. I forhold til særligt pladskrævende cykler foreslås det, at der etableres 2 pr. 1000 m². Parkeringsanlæg i kvarteret vil være til rådighed for besøgende til de offentligt tilgængelige funktioner.

Intern høring

Der er foretaget intern høring i forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanforslaget, herunder af Østerbro Lokaludvalg. Lokaludvalget har ikke afgivet høringssvar. Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.  

Miljøvurdering

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at lokalplanen ikke medfører miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i 8 uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 12. november 2015. 

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen 10.oktober 2016.

                                     Pernille Andersen

                                                                          / Jakob Møller Nielsen

 

 

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. maj 2016

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top